Australian Pohjoisen Territorion parhaat

Australian Pohjoinen Territorio eli Northern Territory on erämaiden, punaisen pölyn sekä aboriginaalien osavaltio. Osavaltion pääkaupunki on Darwin. Pohjoisen Territorion jättiläismäisen koon takia se jaetaan puhekielessä usein pohjoisen Top Endiin sekä Keski-Australiaan, josta löytyy esimerkiksi Australian ikoninen Uluru eli Ayers Rock.

Australiaa ei ole nähnyt, jos ei ole kokenut todellista Australian Outbackiä, sen luonnon karua kauneutta, loputonta 360 asteen tyhjyyttä ja mieletöntä tähtitaivasta. Northern Territory on paikka siihen, jos joku. Mitä Pohjoisessa Territoriossa kannattaa kokea? Tässä muutamia vinkkejä Australian punaiseen Northern Territoryyn.

Northern Territory Australia

1. Uluru ja Kata Tjuta

Australian ikoninen iso punainen kivi, Uluru eli Ayers Rock on Pohjoisen Territorion suosituin turistikohde. Me pyörimme täällä ensimmäisellä road tripillämme pari vuotta sitten. Tässä 350 metriä korkeassa punaisessa kivessä keskellä aavikkoa on jotain mahtipontista. Kun näkee omin silmin tämän postikorteista ja kuvista tutun ikonisen Australian symbolin auringon laskiessa sitä vasta kunnolla tajuaa, että on todellakin toisella puolella palloa Australiassa.

Uluru, Ayers Rock

Vähemmän tunnettu, isompi ja yhtä majesteettinen Kata Tjuta (Olgas) teki meihin vähintään yhtä ison vaikutuksen kuin pikkusiskonsa.  Ayers Rockin retken yhteydessä ei missään nimessä kannata missata myöskään tätä luonnonihmettä. Näiden ihmeellisten kivikukkuloiden keskellä tuntui kuin olisi ollut toisella planeetalla.

Kata Tjuta, Olgas

2. Kings Canyon

Kings Canyonilla jyrkkä nousu ylös rotkojen huipulle palkitaan henkeäsalpaavilla maisemilla. Huikean kävelyreitin varrella pääsee ihmettelemään mm. yli sata metriä korkeita jyrkänteitä, ympäröivää erämaata sekä hiekkakivikukkuloiden labyrinttia, jossa tuntuu taas enemmän siltä kuin kävelisi ennemmin Marsin pinnalla kuin tällä planeetalla.

Kings Canyon Australia

Kings Canyon Australia

3. Pohjoisen Territorion pääkaupunki Darwin

Trooppisessa Darwinissa on lomatunnelmaa. Aurinko laskee joka ilta joka puolella maailmaa, mutta ei monessa paikassa yhtä komeasti kuin täällä. Nauti punaisista auringonlaskuista Darwinin rannoilla tai risteilyllä ja maistele eksoottisista hedelmistä vastapuristettua mehua ja krokotiilipurilaisia palmujen katveessa rantamarkkinoilla. Jos tulee tylsää, päivän voi viettää aaltoaltaassa pulikoimalla tai uhmaamalla kuolemaa uimalla krokotiilin kanssa.

Darwin

4. Vesiputousten Litchfield National Park

Vain tunnin ajomatkan päässä Darwinista sijaitseva Litchfieldin kansallispuisto on jokaisen Darwinin matkaajan must-see. Päivä tai mieluummin kaksi menee leppoisasti puiston kymmenillä eri vesiputouksilla pulikoidessa.

Litchfield National park

5. Kakadun kansallispuisto

Kakadu National Park varmasti kuuluisi korkeammalle tässä listassa. Ilman 4WD-ajoneuvoa Kakadun kuuluisat vesiputoukset jäivät meiltä kuitenkin näkemättä, ja kokemus hieman laimeaksi. Unesco-maailmanperintökohteenakin tunnettu Kakadu on kuitenkin luontonsa puolesta ainutlaatuinen paikka maailmassa ihan ilman putouksiakin. Se on myös Arnhem Landin lisäksi oiva paikka pohjoisessa Australiassa tutustua aboriginaalien kulttuuriin. Älä myöskään unohda Adelaide-joen hyppiviä krokotiileja!

Kakadu National park