Katherinen rotkoilla

Katherine on pieni Australian Outback-kylä maan pohjoisosassa, Darwinista parisataa kilsaa etelään, keskellä punaista erämaata. Katherine tunnetaan etenkin komeiden rotkojen Nitmilukin kansallispuistosta.

Australian krokotiilit

Nitmilukin kansallispuisto muodostuu 13 rotkosta, ja on suosittu vaellus- ja melontapaikka. Maisemat olivat mielettömiä. Alue tunnetaan myös lukuisista tuhansia vuosia vanhoista aboriginaalien kalliomaalauksista ja -piirustuksista. Nitmilukin kansallispuisto onkin tärkeää hengellistä aluetta alueen Jawoyn-kansan aboriginaaleille.

Jätimme tällä kertaa melonnat väliin, sillä Darwinin Jumping crocodiles -risteilyn jälkeen vannoin, etten kasta enää varvastanikaan veteen näillä krokotiilimailla. En aikonut luottaa sekuntiakaan siihen, etteikö maailman suurin matelija vaivatta saisi pikku kajakin kumoon niin halutessaan.

Katherine Gorge, Australia

Nitmilukin kansallispuistossa asustaa kuulemma ainoastaan ihmisille yleensä vaarattomia makeanveden krokotiilejä. Bongasimmekin yhden parimetrisen.

Olen kuitenkin kuullut huhuja, että isojen suistokrokotiilien liikkeitä varsinkaan sadekaudella veden ollessa korkealla on vaikea seurata. En todellakaan halunnut ottaa sitä riskiä, että yksi niistä olisi livahtanut tälle alueelle, ja onnistunut välttämään niitä varten asetetut ansat (alla).

Todennäköisesti olin aivan liian vainoharhainen – tarkista paikallisilta tilanne. Melontamaisemat Katherinessa olisivat ainakin nimittäin kohdillaan!

Ansa krokotiileille

Keli oli edelleen tukahduttavan kuuma, eikä reippailu näissä helteissä napannut. Luonnossa reippailun rakastajille, joita helle ei lannista, täältä löytyy 58-kilometrinen reitti, Jatbula Trail, hulppeilla maisemilla varustettuna.

Me lähdimme sen sijaan risteilemään joenvartta pitkin, mikä osoittautui myös oikein leppoisaksi tavaksi tutustua rotkoihin. Massipäälliköille tarjolla on myös helikopterikyytejä.

Katherinen rotkoja, Australia

Katherine, Australia

Nitmilukin kansallispuiston kohokohtia ovat punertavat korkeat kallionseinämät ja turkoosina hohtava vesi. Epäilemättä nämä maisemat ovat niitä, mitkä tulevat ensisijaisesti jäämään mieleen Pohjoisesta Territoriosta, punaista pölyä tietenkään unohtamatta.

vallabi Nitmilukin kansallispuistossa

Iltapäivällä ajelimme vielä huviksemme pienille Edith Falls -putouksille, joka on myös suosittu leirintäalue ja yleisesti ottaen turvallisena pidetty uimapaikka. Tässä vaiheessa oli soijaa puski jo siihen malliin, että krokotiileja tai ei krokotiileja, syöksyimme jokeen muiden perässä.

Edith Falls, Northern Territory

Katherine ja Nitmilukin kansallispuisto on yksi parhaimpia paikkoja Australiassa kokea todellinen punaista Outbackin erämaata kauneimmillaan!