Australiaa asuttaa maailman suurin krokotiili, Australian suistokrokotiili. Näitä, jopa kahdeksanmetrisiksi kasvavia esihistoriallisia hirviöitä elää aivan Australian pohjoisimpien osien vesistöissä. Australian Darwinissa pääsimme näkemään maailman isoimpia krokotiileja pelottavan läheltä.

Krokotiileja kuhisevassa Australian Darwinissa on tarjolla turisteille jos jonkinnäköistä krokotiilipuistoa. Täällä pääsee vaikka uimaan ison krokotiilin kanssa, jos extreme-lajit kiinnostavat. Me skippasimme nämä kaikki, sillä halusimme nähdä näitä maailman suurimpia krokotiileja eli Australian suistokrokotiileja (saltwater crocodiles, tai tuttavallisemmin ‘salties‘) niiden oikeassa elinympäristössä.

Täällä krokotiilien bongaaminen ei ole vaikeaa, sillä Australian Pohjoisen Territorion eli Northern Territoryn osavaltion alueella näitä petoja vilisee enemmän kuin ihmisiä.

Hieman ennen Australian kuuluisaa Kakadun kansallispuistoa sijaitsee Adelaide River, jonka ruskeat vedet ovat täynnä näitä muinaisia tappamiskoneita. Täällä järjestetään Jumping Crocodiles -risteilyjä monta kertaa päivässä.

Australia krokotiili

Australia krokotiili

Kymmeniä krokotiileja, joista isoimmat olivat jopa 6-7 -metrisiä, ui kohti paattia noutamaan lounastaan, jonka he ansaitsevat muutaman ponnistuksen jälkeen. Kaikkea tätä seurasimme lasin toiselta puolelta, lähimmillään vain metrin päästä. Hurjaa touhua!

Kippari kertoi, että krokotiilipopulaatio on räjähtänyt käsiin Pohjoisen Territorion osavaltion alueella. Seurauksena myös krokotiilin kitaan joutuneiden lukumäärä on kasvanut, vaikka niitä tapahtuukin vain noin kerran tai kaksi vuodessa. Kippari epäili, että jos tippuisit veneestä veteen, et edes ehtisi koskettaa vettä ennen kuin olet jo krokotiilin hampaissa.

Olihan se aika kuumottavaa katsoa näitä petoja vain metrin päästä ikkunan toiselta puolelta. Mielessä kävi, että mitäs sitten, jos kroko päättää yrittää lasin läpi.

IMG_8568 (610x800)

Australian suistokrokotiili

6 Mielenkiintoista faktaa Australian krokotiileistä:

1. Krokotiili voi vainuta saaliinsa jopa kahden kilometrin päästä.

2. Ihminen ei edes ehdi useimmiten tajuta tai nähdä krokotiilia, ennen kuin noutaja tulee. Krokotiilinruoaksi päätyminen on varmasti yksi kauheimmista tavoista kuolla. Maailman kovimman puruvoiman omaava krokotiili saaliseen tartuttuaan aloittaa death rolliksi kutsutun hukuttamisen kenties paloja ruumiista repien, sen jälkeen jemmaa ruumiin joenpohjaan, ja syö sen vasta myöhemmin ruumiin mädännyttyä.

3. Krokotiilit ovat älykkäämpiä kuin ihmiset uskovat. Tutkimusten mukaan ne ratkaisevat monimutkaisia tehtäviä jopa nopeammin kuin rotat. Krokotiilit ovat selviytyjiä; niillä on uskomaton immuunijärjestelmä ja ne kestävät vaikka mitä. Krokotiilit ovat olleet maan päällä 240 miljoonaa vuotta, ja kun dinosaurukset hävisivät maapallolta, krokotiilit selvisivät.

Maailman suurin krokotiili

4. Krokotiilit itkevät syödessään, tuskin kuitenkaan katumustaan, vaan fysiologisista syistä. Tähän perustuu krokotiilinkyyneleet -ilmaisu.

5. Nämä Australian suistokrokotiilit (saltwater crocodiles eli aussilaisittain salties) ovat maailman suurimpia liskoja ja voivat kasvaa jopa 7-metrisiksi, isommistakin on raportoitu. Maailman suurin bongattu krokotiili oli 8,6 -metrinen Pohjoisessa Queenslandissä. Krokotiilit ovat myös aggressiivisempia kuin kaukaiset sukulaisensa alligaattorit. Australiaa asuttavat myös pienemmät, makeanveden krokotiilit.

Maailman suurin krokotiili

6. Kuinka painia krokotiilin kanssa, jos näin epämiellyttävään tilanteeseen joutuu? Jos pääset pakoon, juokse. Krokotiilit ovat hitaita maalla. Veden alla selviämismahdollisuudet laskevat dramaattisesti. Voit yrittää iskeä silmiin, jotka ovat krokojen ainoa heikko kohta, ja rukoilla parasta. Krokojen selkä suojaa jopa luodeilta.

Olemme toki nähneet krokoja ennenkin eläintarhoissa, mutta niiden todistaminen krokotiilien omassa luonnollisessa elinympäristössä oli kyllä jotain ihan muuta. Tämän jälkeen tuntui paljon konkreettisemmalta, että näitä hirviöitä todella liikkuu keskuudessamme. Suosittelen katsomaan tarkkaan, missä uit Australian pohjoisimmissa osissa.