Cape Tribulation – Maailman vanhin sademetsä kohtaa Ison Valliriutan

Australian Cape Tribulation on paikka, jossa maailman vanhin sademetsä kohtaa Ison Valliriutan. Täältä, syrjäisestä pohjoisesta Queenslandistä löytyy Australian kauneimpiin kuuluvia autioita palmurantoja sekä koskematonta sademetsää.

Koronavuoden piristykseksi olemme tehneet pieniä telttaretkiä täällä Australian Cairnsin lähiympäristössä. Yksi suosikkikohteistamme on Cape Tribulation ja Daintreen kansallispuisto, yksi Australian merkittävimpiä Unesco -maailmanperintökohteita.

Arvion mukaan 180 miljoonaa vuotta vanha sademetsä törmää täällä rannikolla palmurantoihin ja Isoon Valliriuttaan. Daintreen sademetsän uskotaan olevan kymmeniä miljoonia vuosia vanhempi kuin esimerkiksi Amazon.

Paikallinen Kuku Yalanji -aboriginaaliväestö on asunut alueella jo ainakin 50 000 vuotta.

Cape Tribulation | palmurantaa
Cape Tribulation | Daintree
Cape Tribulation

Parin tunnin matka Australian pohjoisen Queenslandin Cairnsistä Cape Tribulationiin kulkee ohi alueen upeiden sokeriruokopeltojen ja sademetsien peittämien, usvan koristamien kukkuloiden. Matkalla ylitämme lossilla Daintree-joen, jossa yritämme turhaan bongailla Australian suistokrokotiileja.

Viidakon läpi kiemurtelevaa tietä koristavat ylle kaareutuvat saniaispuut kuin muistuttaen dinosaurusten ajasta. Turismista huolimatta alue on hyvin koskematonta, ja keskellä syrjäistä sademetsää on helppo kuvitella itsensä ajassa taaksepäin aina esihistoriallisiin aikoihin asti.

Puhelimesta katoavat pian kentät, ja olemme viidakon armoilla.

Noin 40 kilometrin jälkeen tie päättyy Cape Tribulationiin, jota pohjoisemmas Australian pohjoisimpiin kolkkiin pääsee vain kuoppaista hiekkatietä pitkin. Cape Tribulationin, suomennettuna Koettelemusten Niemen, nimesi aikoinaan tutkimusmatkailija James Cook.

Kapteeni Cookin laiva ajoi täällä karille, eivätkä päiväkirjojen mukaan ongelmat jääneet siihen. Lähialueilta löytyvätkin myös esimerkiksi Mt Sorrow ja Mt Awful.

Olemme viettäneet aikaa Cape Tribulationissa lukuisia kertoja, ja alue on meille tuttu ja rakas. Ikivanhan sademetsän keskellä tuntuu aina kuin olisi vielä kauempana kaikesta kuin mitä onkaan.

Cape Tribulation | ranta

Kasuaari – maailman toiseksi suurin lintu

Daintreen sademetsän siimeksessä piileskelee liuta eksoottisia Australian kasvi- ja eläinlajeja, joita ei löydy mistään muualta maailmasta. Ajaa täytyy varoen, sillä alueella liikkuu esimerkiksi puukenguruja ja maailman toiseksi suurimpia lintuja, lentokyvyttömiä, komeita kasuaareja.

Uhanalainen kasuaari on elintärkeä sademetsän ekosysteemille. Jos kasuaari kuolisi sukupuuttoon, arvioiden mukaan 80% sademetsän kasvilajeista kuolisi sen mukana.

Sitä ajatellen voisi kuvitella, että kasuaareja suojeltaisiin Australiassa enemmän. Valitettavasti niitä on vain noin 1000-2000 jäljellä, ja niitä kuolee jatkuvasti liikenteessä.

Cape Tribulation on yksi Australian parhaita paikkoja bongata kasuaari. Muutaman kerran meillä on ollut onni matkassa kasuaarin tallustellessa meitä vastaan Daintreen sademetsässä. Lintua ei kannata yrittää lähestyä – vaikka yleensä ujo, kasuaari on luokiteltu maailman vaarallisimmaksi linnuksi. Kasuaarin raatelukynsillä olisi helppo suolistaa ihminen. Kasuaarista tuleekin ehkä etäisesti mieleen raptori, varsinkin näin muinaisen sademetsän keskellä.

Kasuaari

Syrjäisiltä palmurannoilta viidakon uumeniin

Viidakon kummalliset äänet herättävät jo ennen auringonnousua. Päivät Cape Tribulationissa kuluvat autiolla rantahiekalla laiskotellen, simpukoita keräillen ja tuoretta kookospähkinää imeskellen. Koko korona tuntuu parin päivän ajan vain kaukaiselta painajaiselta. Samoilemme myös alueen sademetsissä sen runsasta ekosysteemiä ihmetellen. Auringonvalo pilkistää massiivisten viuhkapalmujen lomitse, jotka muodostavat katon sademetsälle.

Daintreen sademetsa
Kasuaarit käyttävät harvinaisia viuhkapalmuja sateenvarjoinaan.

Monia Instagramissa retkeä seurannutta kauhistutti yö teltassa viidakon keskellä. Kieltämättä pysyin valppaana hämähäkkien ja käärmeiden varalta, mutta tälläkin kertaa ne pysyivät piilossa. Sen sijaan bongasimme mangrovepensaiden juurien seassa uiskentelevia kilpikonnia ja rannalla vastaan löntystelevän goannan. Illan tullen telttapaikalla hyppi pieniä suloisia pussimäyriä, jotka kärkkyvät eväitämme ja yrittävät vielä hiippailla telttaammekin, mokomat. Cape Tribulationissa ja Daintreen sademetsässä ei koskaan tiedä, minkälaisiin omituisiin kasveihin ja otuksiin törmää.

Cape Tribulation | ranta

Cape Tribulationin kohokohta ovat kenties sen postikorttimaisen kauniit, pitkät palmurannat, joiden takaa kohoavat sademetsän peittämät kukkulat. Paratiisissa on kuitenkin käärmeensä – sekä muut matelijansa. Vesissä väijyy nimittäin vaara; alueen vesistöissä elää maailman suurin krokotiili, suistokrokotiili. Ne pysyvät yleensä joissa, mutta niiden tiedetään myös joskus eksyneen mereen. Silloin tällöin meressä näkyy ilakoimassa satunnainen uhkarohkea paikallinen tai uhmakas reppureissaaja. Itse en ottaisi riskiä, vaikka se mitättömän pieni olisikin.

Sadekauden aikaan marras-huhtikuussa meressä lymyilee myös vaarallisia meduusoita. Uimaan siis kannattaa täällä pulahtaa ainoastaan tietyillä, turvallisiksi tiedetyillä paikoilla – tarkista paikallisilta, ennen kuin uit.

Cape Tribulation – Tekemistä useammalle päivälle

Cape Tribulationin voi kokea päiväretkellä Cairnsista, mutta alueella riittää tekemistä useammaksi päiväksi. Alueelta löytyy kourallinen majoitusvaihtoehtoja leirintäalueista ylellisiin sademetsälukaaleihin. Varaa kuitenkin ajoissa etenkin loma-aikoina.

Cape Tribulation on parhaimmillaan ilman aikatauluja tai sen kummempia suunnitelmia. Nappaa vaikka turisti-infosta tai paikallisesta kahvilasta kartta suuntaa antamaan. Tässä muutamia ideoita, mitä Daintreen kansallispuistossa ja Cape Tribulationissa voi tehdä:

 • Ihaile sademetsän ihmeellistä ekosysteemiä jollakin Cape Tribulationin lukuisista kävelyreiteistä, kuten Dubuji Boardwalk, Marrja Boardwalk tai Kulki Boardwalk
 • Bongaa krokotiili Cape Tribulation Wilderness Cruises -krokotiiliristeilyllä
 • Loikoile jollakin Cape Tribulationin sykähdyttävin kauniista hiekkarannoista, kuten Myall Beach, Cow Bay, Thornton Beach, Noah Beach ja Cape Tribulation Beach
 • Snorklaa kilpikonnien kanssa Ocean Safarin retkellä
 • Pysähdy näköalapaikoilla kuten Alexandra’s Lookout ja Kulki Lookout
 • Jungle Surfing tarjoaa jännitystä kuten vaijeriliukuja sekä yöretkiä Cape Tribulationissa
 • Maistele eksoottisia jäätelömakuja Daintree Ice Cream Companyssa tai trooppisia hedelmiä, joista et kenties ole koskaan kuullutkaan
 • Aktiivisimmat kiipeävät jyrkän kuuden tunnin vaelluksen Mt Sorrow-kukkulalle
 • Miltä kuulostaa hevosratsastus trooppisessa paratiisissa? Cape Tribulation Horse Rides järjestää hevosratsastusta pitkin autiota hiekkarantaa
 • Kesäkuumalla pulahda uimaan jossakin alueen uimapaikoista, kuten Mason’s Swimming Hole tai Emmagen Creek. Varmista paikallisilta ennen uimista, että se on turvallista!
 • Cape Tribulationin parhaat murkinat tarjoilee Whet Restaurant

Parhaimmillaan Cape Tribulation on omalla autolla. Auton puuttuessa alueelle järjestetään myös bussiretkiä. Retkiä Cape Tribulationiin voit selata esimerkiksi täältä.

Lue myös: Australian Cairns – 5 kohokohtaa

Green Island – Cairnsin vihreä lomasaari

Palmun alla Cairnsin rannoilla

MATKAOPAS: AUSTRALIA