Green Island – Cairnsin vihreä lomasaari

Green Island on vehreä hiekkasaari vajaan tunnin botskimatkan päässä Cairnsistä Isolla Valliriutalla eli Great Barrier Reefillä. Vietimme täällä syyskuussa leppoisan iltapäivän pulikoiden kirkkaassa vedessä ilman aaltoja, snorklaillen saarta ympäröivällä riutalla ja rantsussa makoillen.

Green Island, Cairns

Veneessä Green Islandille olisi helposti voinut erehtyä olevansa Aasiassa. Paatti oli täynnä kiinalaisia, ja kuulutuksetkin tulivat kiinaksi. Retkeen kuului lounas paatissa. Safka ei ollut kummoista, mutta eipä tänne sitä varten tultu.

Green Island, Cairns

Green Island oli positiivinen yllätys. Yhtenä Cairnsin päänähtävyyksistä ja Ison Valliriutan vanhimpana turistikohteena onhan se täynnä turisteja, mutta siitä huolimatta tältä pieneltä saarelta löytyi myös hiljaisia rantaplänttejä.

Green Island, Cairns

Pienen Green Islandin kävelee ympäri 20 minuutissa. Saarelta löytyy muutama kauppa, safkapaikka ja pieni krokotiilipuisto, jossa pidetään muun muassa maailman isointa vankeudessa elävää krokotiilia.

Green Island, Cairns

Vaikka korallien suhteen Green Island ei ole Isoa Valliriuttaa parhaimmillaan, näkyi veden alla vilkasta elämää. Green Islandin vesissä uiskentelee kuitenkin paljon kilppareita, erilaisia kaloja, mustekaloja, meritähtiä ja jättisimpukoita. Jos haluaa tutustua Isoon Valliriuttaan kunnolla, vedenalaisen maailman perässä kannattaa suunnata kauemmas Outer Reefille, jonne järjestetään paljon sukellus- ja snorklausretkiä.

Great Barrier Reef, Green Island

meritähti, Green Island

Great Barrier Reef, Green Island

On hyvin mahdollista, että kolmenkymmenen vuoden päästä meillä ei ole värikästä valliriuttaa, mitä ihailla. Ihmisten toiminta ja ilmastonmuutos nimittäin tuhoavat Isoa Valliriuttaa hurjaa tahtia. Jos asian eteen ei pian tehdä jotain, ennuste on huono. Tänä vuonna Ison Valliriutan korallit olivat huonommassa kunnossa kuin koskaan. Iso Valliriutta on kuin vedenalainen sademetsä, ja koti 25 prosentille maailman kalalajeista. Kymmenen prosenttia lajeista elää vain Great Barrier Reefillä. Riutan tuhoamisella voi olla vakavia seurauksia.

Liemikilpikonna Green Islandilla

Useimmat turisteista tulevat Green Islandille joko puolen päivän tai kokopäiväretkelle. Olisi ihana viettää joskus yö saaren ainoassa resortissa ja kokea saari ilman päiväretkeläisiä. Green Island Resort kuitenkin kiskoo yöltä jopa 700 aussidollaria, joten meille tämä taitaa jäädä haaveeksi.

Liemikilpikonna Green Islandilla

Jos unelmoi kilppareiden kanssa uimisesta, Green Island on siihen oiva paikka. Saaren vesissä sukeltelevat liemikilpikonnat ovat nimittäin seurallista sorttia.

Green Island, Cairns

Green Islandin retkien hinnat alkavat 90 aussidollarista eli 60 eurosta, jonka hintaan sisältyy joko snorkkeli ja räpylät tai vaihtoehtoisesti lasipohjavenekyyti.


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta, Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 .