Green Island – Cairnsin vihreä lomasaari

Vajaan tunnin venematkan päässä Cairnsistä, Ison Valliriutan ympäröimänä sijaitsee vehreä hiekkasaari Green Island. Vietimme täällä leppoisan iltapäivän pulikoiden kirkkaassa, tyynessä vedessä, snorklaillen saarta ympäröivällä riutalla ja rannalla makoillen.

Green Island on yksi Cairnsin suosituimpia nähtävyyksiä ja Ison Valliriutan vanhin turistikohde. Siksi osasin odottaa turistilaumoja. Veneessä Green Islandille olisi helposti voinut erehtyä olevansa Aasiassa, kun kuulutuksetkin tulivat kiinaksi. Mutta eihän tänne venematkaa varten tultu.

Green Island oli positiivinen yllätys. Yhtenä Cairnsin päänähtävyyksistä ja Ison Valliriutan vanhimpana turistikohteena onhan se täynnä turisteja, mutta siitä huolimatta tältä pieneltä saarelta löytyi myös hiljaisia rantaplänttejä. Monilla Cairnsin rannoista ei pääse uimaan, ja jo senkin takia Green Island on mainio päiväretki Cairnsistä.

Green Island, Cairns

Green Island, Cairns

Päiväretki Cairnsistä tosiaan riittää – pienen Green Islandin kävelee nimittäin ympäri 20 minuutissa. Saarelta löytyy muutama kauppa, ruokapaikka ja pieni krokotiilipuisto, jossa pidetään muun muassa maailman isointa vankeudessa elävää krokotiilia.

Green Island, Cairns

Vaikka korallien suhteen Green Island ei ole Isoa Valliriuttaa parhaimmillaan, näkyi veden alla vilkasta elämää. Green Islandin vesissä uiskentelee kuitenkin paljon kilppareita, erilaisia kaloja, mustekaloja, meritähtiä ja jättisimpukoita. Jos haluaa tutustua Isoon Valliriuttaan kunnolla, vedenalaisen maailman perässä kannattaa suunnata kauemmas Outer Reefille, jonne järjestetään paljon sukellus- ja snorklausretkiä.

Great Barrier Reef, Green Island

meritähti, Green Island

Great Barrier Reef, Green Island

On hyvin mahdollista, että kolmenkymmenen vuoden päästä meillä ei ole värikästä valliriuttaa, mitä ihailla. Ihmisten toiminta ja ilmastonmuutos nimittäin tuhoavat Isoa Valliriuttaa hurjaa tahtia. Jos asian eteen ei pian tehdä jotain, ennuste on huono. Tänä vuonna Ison Valliriutan korallit olivat huonommassa kunnossa kuin koskaan. Iso Valliriutta on kuin vedenalainen sademetsä, ja koti 25 prosentille maailman kalalajeista. Kymmenen prosenttia lajeista elää vain Great Barrier Reefillä. Riutan tuhoamisella voi olla vakavia seurauksia.

Liemikilpikonna Green Islandilla

Useimmat turisteista tulevat Green Islandille joko puolen päivän tai kokopäiväretkelle. Olisi ihana viettää joskus yö saaren ainoassa resortissa ja kokea saari ilman päiväretkeläisiä. Green Island Resort kuitenkin kiskoo yöltä monta sataa dollaria, joten meille tämä taitaa jäädä haaveeksi.

Jos unelmoi kilpikonnien kanssa uimisesta, Green Island on siihen oiva paikka. Saaren vesissä sukeltelevat liemikilpikonnat ovat nimittäin seurallista sorttia.

Green Islandin retkien hinnat Cairnsistä alkavat 90 aussidollarista eli noin 60 eurosta, jonka hintaan sisältyy joko snorkkeli ja räpylät tai vaihtoehtoisesti lasipohjavenekyyti.