Green Island – Cairnsin vihreä lomasaari

Green Island on vehreä hiekkasaari vajaan tunnin botskimatkan päässä Cairnsistä Isolla Valliriutalla eli Great Barrier Reefillä. Vietimme täällä syyskuussa leppoisan iltapäivän pulikoiden kirkkaassa vedessä ilman aaltoja, snorklaillen saarta ympäröivällä riutalla ja rantsussa makoillen.

Green Island, Cairns

Veneessä Green Islandille olisi helposti voinut erehtyä olevansa Aasiassa. Paatti oli täynnä kiinalaisia, ja kuulutuksetkin tulivat kiinaksi. Retkeen kuului lounas paatissa. Safka ei ollut kummoista, mutta eipä tänne sitä varten tultu.

Green Island, Cairns

Green Island oli positiivinen yllätys. Yhtenä Cairnsin päänähtävyyksistä ja Ison Valliriutan vanhimpana turistikohteena onhan se täynnä turisteja, mutta siitä huolimatta tältä pieneltä saarelta löytyi myös hiljaisia rantaplänttejä.

Green Island, Cairns

Pienen Green Islandin kävelee ympäri 20 minuutissa. Saarelta löytyy muutama kauppa, safkapaikka ja pieni krokotiilipuisto, jossa pidetään muun muassa maailman isointa vankeudessa elävää krokotiilia.

Green Island, Cairns

Vaikka korallien suhteen Green Island ei ole Isoa Valliriuttaa parhaimmillaan, näkyi veden alla vilkasta elämää. Green Islandin vesissä uiskentelee kuitenkin paljon kilppareita, erilaisia kaloja, mustekaloja, meritähtiä ja jättisimpukoita. Jos haluaa tutustua Isoon Valliriuttaan kunnolla, vedenalaisen maailman perässä kannattaa suunnata kauemmas Outer Reefille, jonne järjestetään paljon sukellus- ja snorklausretkiä.

Great Barrier Reef, Green Island

meritähti, Green Island

Great Barrier Reef, Green Island

On hyvin mahdollista, että kolmenkymmenen vuoden päästä meillä ei ole värikästä valliriuttaa, mitä ihailla. Ihmisten toiminta ja ilmastonmuutos nimittäin tuhoavat Isoa Valliriuttaa hurjaa tahtia. Jos asian eteen ei pian tehdä jotain, ennuste on huono. Tänä vuonna Ison Valliriutan korallit olivat huonommassa kunnossa kuin koskaan. Iso Valliriutta on kuin vedenalainen sademetsä, ja koti 25 prosentille maailman kalalajeista. Kymmenen prosenttia lajeista elää vain Great Barrier Reefillä. Riutan tuhoamisella voi olla vakavia seurauksia.

Liemikilpikonna Green Islandilla

Useimmat turisteista tulevat Green Islandille joko puolen päivän tai kokopäiväretkelle. Olisi ihana viettää joskus yö saaren ainoassa resortissa ja kokea saari ilman päiväretkeläisiä. Green Island Resort kuitenkin kiskoo yöltä jopa 700 aussidollaria, joten meille tämä taitaa jäädä haaveeksi.

Liemikilpikonna Green Islandilla

Jos unelmoi kilppareiden kanssa uimisesta, Green Island on siihen oiva paikka. Saaren vesissä sukeltelevat liemikilpikonnat ovat nimittäin seurallista sorttia.

Green Island, Cairns

Green Islandin retkien hinnat alkavat 90 aussidollarista eli 60 eurosta, jonka hintaan sisältyy joko snorkkeli ja räpylät tai vaihtoehtoisesti lasipohjavenekyyti.


Muuttolinnun löytää Fabon lisäksi myös Instasta, Twitteristä ja Snäpistä nimimerkillä ankkis1 .

2016-05-11T06:59:13+03:00toukokuu 11, 2016|Australia, Queensland|

25 Comments

 1. Milla - Pingviinimatkat toukokuu 11, 2016 8:20 am - Vastaa

  Me ei aikoinaan valliriutalle asti ehditty, kun oli kotimaassanne niin paljon muuta nähtävää. Haaveissa se elää edelleen, kuten Ausseihin paluu muutenkin. On nuo vedet ja erityisesti se pinnan alapuolinen maailma vaan varsin kiehtovan näköistä. En pistäisi pahakseni kilppareiden kanssa pulikoimista, mutta sanat eivät riitä kuvaamaan sitä turhautumista mikä tulee kun miettii miten paljon ihminen on jo onnistunut tuhoamaan. Saati sitten miten paljon vielä upeita paikkoja tulee katoamaan 🙁

  • Anna toukokuu 12, 2016 2:44 am - Vastaa

   Kiitos kommentista Milla. Sama fiilis, uskomattoman nopeasti ihminen on saanut peruuttamatonta tuhoa aikaan. Ihmeellistä, ettei asian eteen tehdä enemmän korkeammilla tahoilla, kun kyseessä on sentään isot vaikutukset meidän elinympäristöön. Eikä edes jossain kaukana tulevaisuudessa, vaan ihan meidän elinaikana. Toivottavasti saat joskus mahdollisuuden tulla takaisin, on se mahtava paikka!

 2. Hannah toukokuu 11, 2016 9:56 pm - Vastaa

  Iso Valliriutta <3 sydäntä särkee sen surkea kohtalo. Cairnsissa hienoa työtä tekee Reef Teach niminen paikka, jossa kerrotaan riutasta, sen suojelusta, lajeista, jne. Voi kun ihmisten tietoisuus lisääntyisi; ja kunnioitus tätä upeaa paikkaa kohtaan. Itse aikoinaan kun olin Cairnsissa töissä ja myin mm. näitä kaikenmaailman päiväretkiä, sukellusreissuja yms, niin pääsin monille myös itse ilmaiseksi. Ja etenkin snorklaus/sukellusretkillä tuli kyllä nähtyä yhtä sun toista. Sukellusohjaajat rapsutteli kilppareita ja puristeli merimakkaroita, ja mieheni sukelluskurssin vetäjä oikein tomerana lohkaisi palan korallia ja pisti taskuunsa! Ihan järkkyä touhua. Ja näillä touhuilla näytetään matkailijoille todella huonoa esimerkkiä eikä ainakaan edistetä riutan hyvinvointia. Harmillista.

  • Anna toukokuu 12, 2016 2:39 am - Vastaa

   Kiitos kommentista! Siis aivan järkyttävää toimintaa. Miulla on jotenkin ollut semmoinen kuva, että kyllä Ausseissa nämä retket järjestetään asiallisesti ympäristö edellä. Niillä Whitsundaysin ja muilla retkillä missä oon itse ollut, on oltu tosi tarkkoja ettei roskata, koralleja vahingoiteta tai kosketa meren eläviin. Voisi kuvitella, että näillä tyypeillä tunneside riuttaan ja intressit sen hyvinvointiin olisi voimakkaampia, kun kerran elävät ja tekevät työtä siellä suunnassa. Surullista, toivottavasti tilanne, tietoisuus ja työntekijöiden koulutus paranee. Varmaan hyvä vinkki retkille lähtijöille on ottaa selvää yhtiön toimintatavoista ettei tule tukeneeksi vahingossa vääriä puljuja.
   Pikagooglasin tuon Reef Teachin, kuulostaa hyvältä, täytyy ehdottomasti tsekata ens kerralla kun ollaan Cairnsissä! Katsoin muutama päivä sitten dokkarin Isosta Valliriutasta, ja oli kyllä järkyttävä kuulla, miten nopeasti ihminen on saanut tuhoa aikaan, eikä tulevaisuus tosiaan hyvältä näytä. 🙁

   • Hannah toukokuu 12, 2016 12:49 pm - Vastaa

    Näistä omista kokemuksista tosin on jo about 9 vuotta niin jospa asiat on ainakin matkanjärjestäjien osalta paremmin nykysin 🙂 oli siellä siis silloinkin alueen suojelu tosi tärkeä asia firmoille, mutta kun niin paljon ihmisiä töissä lukemattomissa yrityksissä ja siihen sakkiin sitten eksynyt muutama mätä omena. Puhumattakaan turisteista joita ei vain kiinnosta. Itse kävin silloin Reef Teachin järjestämässä illassa toisen sukelluskurssini aikaan ja ainakin muistelisin oman tietoisuuden lisääntyneen merkittävästi sen ansiosta. En tiedä millaisia tilaisuuksia ne nykysin ovat, mutta meribiologeja siellä on töissä niin uskoisin että ihan laadukkaita edelleen. Käykää ihmeessä kurkkaamassa ja jos saa siitä toivoa myös postausta 😀 minkä dokkarin katsoit?

    • Anna toukokuu 13, 2016 2:59 am - Vastaa

     Jep, pistetään korvan taakse 🙂 Toivotaan, että asiat on muuttuneet. Toisaalta helppo kuvitella, että jos työntekijöiden vaihtuvuus on suuri, ja siellä on jotain reppureissaajia töissä, niin kaikkia ei välttämättä jaksa kiinnostaa. Dokkarisarja oli David Attenboroughin eli luontodokumenttien Morgan Freemanin Great Barrier Reef 🙂

     • Hannah kesäkuu 13, 2016 3:53 pm

      Oi David Attenborough on huippu! Pitääkin katsoa heti 🙂

     • Anna kesäkuu 16, 2016 6:01 am

      Huomasin just, että se on tulossa Suomessa telkkarissa ykköseltä 22.6 alkaen 😉

 3. Ida toukokuu 11, 2016 11:08 pm - Vastaa

  Surettaa valtavasti se miten paljon tuhoa ihminen saa aikaan luonnossa. Toivon todella, jotain tehdään ennen kuin on myöhäistä. Koralliriutat ovat niin valtava rikkaus maailmassa, että tekee pahaa ajatella niiden tuhoutumista :/

  • Anna toukokuu 12, 2016 2:28 am - Vastaa

   Katsoin just muutama päivä sitten dokkarin Isosta Valliriutasta, ja järkytti kuulla miten paljon tuhoa ihminen on saanut aikaa niin lyhyessä ajassa. Ei voi muuta kun toivoa, että jotain tehdään, mutta aika huonolta näyttää.

 4. sarsa/Pohjoistuuli puhaltaa toukokuu 15, 2016 6:58 pm - Vastaa

  Itse en ole ikinä ollut kiinnostunut vedenalaisesta elämästä, mutta täytyy todeta että voisihan se kuitenkin olla hienoa päästä kurkkaamaan pintaa syvemmälle. Mä en ymmärrä tätä ihmisten vimmaa tuhota luontoa.

 5. ikilomalla toukokuu 16, 2016 8:44 am - Vastaa

  Me käytiin Green Islandilla kolmisen vuotta sitten ja silloinkin oli yhtälailla aasialainen meininki!

  Meidän seuraan lyöttäytyi intialainen pariskunta, jotka olivat häämatkalla. He pyysivät märkäpuvut päällä ja snorkkelit kaulassa huonolla englannilla meitä opettamaan miten uidaan ja snorklataan… eihän siitä mitään tullut. Kaksikko talloi niitä vähiä koralleja minkä kerkesivät ja haukkuivat lopuksi Great Barrier Reefin hyvin kehnoksi nähtävyydeksi… ??

  Eipä niitä koralleja oikein kauheasti Green Islandilla ole, etenkään jos vertaa niihin outer reeffeihin, jotka ovat HUIKEITA!
  Cairns oli kyllä loistopaikka bongata upeita mereneläviä. <3

  Titta & Thomas

 6. Miraorvokki/Pöndekengissä toukokuu 16, 2016 3:19 pm - Vastaa

  “Maailman isointa vankeudessa elävää krokotiilia.” Sai mun niskavillat pystyyn. Mietin vain että kuinka iso se on ja sitten samaan sekuntiin että voi ei, niin vankeudessa elävää. En ole koskaan snorklannut. Kuvat ovat kauniita mutta tosiaankin se miten paljon ihminen saa tuhoa aikaan, harmistuttaa. Tuo Green Island Resortin hinta on sellainen että taitaa jäädä tämä kohde kauas lottovoiton jälkeisiin haaveisiin! 😀

  • Anna toukokuu 17, 2016 2:11 am - Vastaa

   Juu ei tullu mieleen käydä katsomassa krokoa, vähän olisin ehkä huolissani ettei sillä välttämättä ole kokonsa vaatimat tilat. Ja voi tosiaan olla, että tulevaisuudessa ihmetellään, miksei aikaisemmin tehty enemmän riutan suojelemiseksi…

 7. Pirkko / Meriharakka toukokuu 16, 2016 5:09 pm - Vastaa

  Ihania kilpikonnakuvia! Aikaisemmin en kilpikonnia ollut niin paljoa nähnyt enkä niistä niin paljoa tiennyt, mutta toissavuonna vierailu Borneon ja Filippiinien rajalla pienellä saarella katsomassa yöllä niiden munimista oli kyllä vaikuttava.
  Jo vuosikymmeniä sitten Valliriutalla vieraillessamme puhuttiin sen tuhoutumisesta ja vähän sillä idealla perustelimme itsellemme suht kallista helikopterilentoa, ajatuksella, että tämä pitää nähdä.

 8. salaine toukokuu 16, 2016 10:10 pm - Vastaa

  Similanin saarilla Thaimaassa tuli tutustuttua vedenalaiseen elämään. Aivan mahtavaa! Todella harmi, että on vaarassa huveta.

 9. Anna | TÄMÄ MATKA toukokuu 17, 2016 9:41 am - Vastaa

  Ison Valliriutan kohtalo on kyllä puistattava. Ja ylipäätänsä korallien kohtalo maailman merissä. Se roskan määrä mikä vesissä velloo ja ihmisten välinpitämättömyys. Saati sitten erilaiset myrskyt ja onnettomuudet, jotka tuhoavat hetkessä isojakin alueita korallaje. Surkeeta…

 10. Lotta Watia | Unagidon toukokuu 18, 2016 10:05 pm - Vastaa

  Oi, toi kilppari! <3

  Ihana pieni saari ja upeaa vedenalaista elämää. Tällaisella pienellä saarella olisi tosiaan varmasti mukava viettää yö, mutta vähän turhan suolaiselta kuulostaa tuo hinta. Voisikohan pistää telttaa pystyyn vai onko koko biitsi yksityistä? :-p

  • Anna toukokuu 19, 2016 5:36 am - Vastaa

   Green Islandilla ei saa yöpyä teltassa, joten ainoa vaihtoehto on tuo ylihinnoiteltu resortti. 🙁 Mutta muilta Valliriutan saarilta voi hyvinkin löytyä leirintäalueita!

 11. Katja / Lähtöselvitetty toukokuu 18, 2016 10:31 pm - Vastaa

  Minäkin mietin tuota maailman isointa vankeudessa elävää krokotiilia. Jotenkin näinä päivinä ei tunnu suurelta houkuttimelta kehua pitävänsä vankina jotain niin suurta eläintä.

  Vedenalaiset kuvat saivat kyllä pohtimaan, että pitäisi ryhtyä snorklaamaan. Ja sitten matkustan ehdottomasti tuonne!

  • Anna toukokuu 19, 2016 5:34 am - Vastaa

   Ehdottomasti kannattaa ryhtyä snorklaamaan. Se on niin helppoa verrattuna sukeltamiseen, sen kun vaan kurkkaa veden alle. Itse oon koittanut sukeltamista, mutta vielä en ainakaan oo innostunut. Plus halvempaa, varusteita ei juuri tarvitse, ja silti näkee tosi paljon.

   Totta, en tiedä mimmoisissa olosuhteissa sitä krokoa pidetään, mutta vaikea uskoa, että olisi riittävät tilat.

 12. Jonna / Lempipaikkojani toukokuu 19, 2016 11:53 pm - Vastaa

  Minäkään en ole koskaan edes snorklannut, mutta varmasti olisi upea kokemus. Meneeköhän tuolla osa tuloista luonnonsuojeluun? Siinä mielessä vähän suolaisemmatkin hinnat olisivat ymmärrettäviä.

 13. Simo toukokuu 20, 2016 6:47 pm - Vastaa

  Toi on kyllä semmonen maa ja semmonen paikka mihin haluis päästä samantien!

 14. Meri / Syö Matkusta Rakasta toukokuu 22, 2016 12:37 pm - Vastaa

  Niin upean näköistä! Surulliseksihan täsäs tulee, kun miettii, miten tämä kaikki kauneus voi tulevaisuudessa olla mennyttä. Mäkään en ole mitenkään koukuttunut sukellukseen, mutta snorklaus on helppoutensa vuoksi niin parasta!

 15. Rva Kepponen toukokuu 24, 2016 11:47 pm - Vastaa

  Upeita kuvia!
  Harmittaa ja surettaa Great Barrier Reefin tila 🙁

Jätä kommentti