Australian Cairns – 5 Kohokohtaa

Koillis-Australian Queenslandin trooppinen Cairns on suosittu lomakaupunki, joka houkuttelee ilmastollaan, palmurannoilla ja ympäristön upeilla luontokohteilla. Cairns on myös Australian suosituin portti Isolle Valliriutalle.

Me olemme ihastuneet tähän sokeriruokopeltojen ja sademetsien peittämien kukkuloiden alueeseen niin syvästi, että olemme seikkailleet täällä lukuisia kertoja. Kun etelämpänä Australiassa tulee talvi, Cairnsissä kelit ovat kohdillaan. Saman on huomannut moni muukin, mutta vaikka väkiluku kasvaa vikkelään, 160 000 asukkaan Cairns on onnistunut säilyttämään leppoisan tunnelmansa.

Cairnsin laguuni, Australia

Turistikaupunkina tunnettu Cairns ei kaupunkina ole mitenkään erikoinen. Cairnsin esplanadi ja keinotekoinen laguuni ovat ihan viehättäviä, mutta rannalle päästäkseen on otettava renkaat alle.

Cairnsin kohokohdat löytyvätkin sen ympäristöstä. Cairnsin seutu on yksi Australian kauneimpia alueita sademetsineen ja palmurantoineen. Cairns onkin parhaimmillaan tukikohtana, josta tehdä retkiä ympäristöön. Tässä viisi paikkaa, joita Cairnsin matkaajan ei kannata missata.

1. Iso Valliriutta eli Great Barrier Reef

Kun yksi maailman seitsemästä ihmeestä, runsaat 2000 kilsaa pitkä Iso Valliriutta on kynnyksellä, niin täytyyhän siihen tutustua tavalla tai toisella. Cairns on Australian ykköslähtöportti Isolle Valliriutalle, ja retkiä järkätään jokaiseen makuun aina lapsiperheistä snorklaajiin ja sukeltajiin, ja puolen päivän retkistä useamman päivän seikkailuun. Lapset pääsevät ihmettelemään vedenalaista maailmaa esimerkiksi ponttooneilta ja lasipohjaveneistä. Myös retket lähisaarille kuten Green Islandille tai Fitzroy Islandille ovat suosittuja. Jos pysyt mieluummin kuivana, riuttaa voi ihailla myös yläilmoista maisemalennolla.

Green turtle on Green Island, Cairns

 

2. Cape Tribulation ja Daintree

Ison Valliriutan lisäksi Cairnsin läheltä löytyy toinenkin ainutlaatuinen Unesco -maailmanperintökohde, ikivanha Wet Tropicsin sademetsä. Cape Tribulationissa nämä tiheät sademetsät törmäävät rannikon autioilla rannoilla Isoon Valliriuttaan. Ajomatkalla kannattaa pitää silmät valppaana, sillä hyvällä tuurilla voi bongata uhanalaisen kasuaarin, joskus aggressiivisen Australian Angry Birdin, maailman kolmanneksi isoimman linnun. 

Cape Tribulationin rantoja

Cape Tribulationin sademetsää

 

Kasuaari Cape Tribulationissa Australiassa

3. Cairnsin rannat

Rantaelämää varten on ajettava pois Cairnsin kaupungista. Mutta vain puolen tunnin ajomatkan päästä löytyy maailmanluokan palmurantaviivaa ja pieniä viehättäviä rantakyliä senkin edestä. Yksi meidän suosikeista on palmujen reunustama suosittu Palm Cove sekä hiljaiset rannat vielä pohjoisempana. Me rakastamme tätä Australian aluetta niinkin paljon, että täällä menimme aikoinaan naimisiin. Lue lisää Cairnsin rannoista täällä.

Cairnsin rannoilla

Palm Cove, Cairns

Cairnsin rannoilla

4. Atherton Tablelands

Maailmanperintölistalla olevia sademetsiä kannattaa käydä ihailemassa myös Cairnsiä ympäröivillä kukkuloilla Atherton Tablelandsin alueella. Pari lomapäivää kannattaa ehdottomasti uhrata mutkaisten teiden ja viileän ja usvaisen ilman Misty Mountainsille, alueen vesiputouksille, kraaterijärville, rotkoille ja sademetsille. Cairnsistä tullessa eka pysäkki on Kurandan hippikylä ja Barron Falls, mutta jos vain aikaa suinkin liikenee, kannattaa sukeltaa syvemmälle sademetsään, ihanteellisesti useammaksi päiväksi. 

Waterfall Way, Cairns

Tully Gorge, Cairns

Atherton Tablelandsin sademetsää

5. Port Douglas

Pieni mutta suloinen Port Douglasin lomakylä on yksi Australian rakastetuimmista. Perinteisesti julkkisten ja miljoonäärien ykköskohde, nykyään majoitusta löytyy joka budjetille. Port Douglasista löytyy ihania pikkuputiikkeja ja mahtavia ravintoloita, mutta paikan todellinen vetonaula on nimensä mukaisesti neljä mailia eli kuutisen kilsaa pitkä palmujen reunustama 4 Mile Beach. Visiitti Port Douglasiin on sen arvoinen jo pelkästään Cairnsistä tunnin kestävän ajomatkan varrella avautuvien mielettömien maisemien vuoksi. Tunnelmia Port Douglasista muutaman vuoden takaa löytyy täältä.

4 Mile Beach, Port Douglas

Sea Temple Port Douglas

Löytyykö teiltä muita lempparimestoja Cairnsistä ja lähialueilta?