SANTORINI ON KREIKAN KAUNEIN SAARI – MUKANA VINKIT!

Santorinia sanotaan Kreikan kauneimmaksi saareksi. Ei siis mikään ihme, että turisteja riittää. Vuosien tauon jälkeen palasimme Santorinille, maailman romanttisimpien auringonlaskujen saarelle, johon rakastuimme aikanaan palavasti. Oliko Santorini enää se unelmien Santorini, vai sittenkin pelkkä turistirysä?

Majoitus | Santorini

Aina siitä asti, kun ensimmäisen kerran kävimme Santorinilla vuosia sitten, olin haikaillut takaisin. Santorinin auringonlaskut olivat painuneet ikuisesti mieleeni kaikkein upeimpina, mitä on tullut todistettua. Ja saari niistä kaikkein kauneimpana.

Oia | Santorini

En ihmettele yhtään, että jo muinaiset kreikkalaiset kutsuivat Santorinia nimellä Kalliste eli kaunein. 

Sitten viime matkan Santorinin suosio on räjähtänyt, kiitos suureksi osaksi sosiaalisen median. Jo vuosia sitten Oían kuvauksellinen kyä oli turisteja tulvillaan. Siksi olimme ennen matkaa hiukan huolissamme, viihtyisimmekö enää Santorinilla ollenkaan.

Sinikupolinen kirkko, Santorini

Kun lautta lähestyi Santorinin tuliperäisiä kallionjyrkänteitä ja niiden kielekkeelle kuolemaa uhmaten rakennettuja valkoisena hohtavia kyliä, sydän oli pakahtua onnesta ja taisi jättää pari lyöntiä välistä. Tiesin heti, että turistilaumoja tai ei, tulisin rakastumaan Santoriniin taas.

Unelmien Santorini – vai turistirysä?

Kyllä, Santorini on tupaten täynnä turisteja etenkin keskikesällä. Olimme Santorinilla lokakuussa, ja jopa tähän aikaan vuodesta tungos oli paikoin ahdistava, etenkin Oían kylässä. Monia alueita on suljettu turisteilta, ja monille suosituille kuvauspaikoille on jopa jonoja, jotka skippasimme suosiolla.

Kun saarta tallaa jopa kaksi miljoonaa turistia vuodessa, on selvää, että saaren kestokyky alkaa ylittyä. Siksi tänä vuonna turistien määrää Santorinilla alettiin rajoittaa sallimalla risteilyturisteja “vain” 8000 päivässä. Tämä tuskin on riittävä rajoitus, mutta ensimmäinen askel.

Santorinin suosiolle on hyvä syynsä, sillä se ei ole kuin mikä tahansa Kreikan saari.

Parasta Santorinilla ovat sen henkeäsalpaavat jyrkännemaisemat ja lumoavat, lähes hypnoottisen kauniit auringonlaskut, joita ei voi ihailla uppoutumatta haaveiluun.

Tottakai turismi on verottanut tunnelmaa Santorinilla, mutta saaren maisemia tai auringonlaskuja se ei voi pilata. Nykyään täytyy vain nähdä hiukan enemmän vaivaa löytääkseen sen oman rauhallisen piilopaikan, mistä niitä ihailla.

Auringonlasku, Santorini

Eikä Santorinin vetovoima pääty pelkkiin maisemiin, vaikka ne ovatkin saaren ehdoton kohokohta. Saimme täällä myös mahtavaa ruokaa (joskin myös hintavaa). Kokeile ainakin favaa, Santorinin erikoisuutta, kikherneiden ja linssien välimuotoa.

Santorinin jylhissä maisemissa kulkee myös upeita vaellusreittejä luonnon rakastajille. Santorinilta löytyy suloisia kyliä, viinitarhoja ja kauniita rantoja. Yöelämääkin riittää, ainakin keskikesällä.

Oia | Santorini

Paljon on palloa vielä tallaamatta ja noin 99% Kreikan saarista näkemättä, mutta silti uskon, että Santorini jää mieleen yhtenä maailman kauneimmista paikoista, ja kaikista kauneimpana Kreikan saarista. Kun koitti lähdön aika, kuiskasin miehelle: “Tullaanhan pian takaisin, tullaanhan?”

Onko Santorini tarujen mystinen Atlantis?

Santorinilla on kiehtova historia. Santorinin uskomattomat maisemat jyrkänteineen ovat syntyneet yhden maailman suurimpien tulivuorenpurkausten seurauksena, joka upotti suurimman osan saaresta ja tuhosi samalla vanhan kukoistavan kulttuurin. Se Santorini, jonka tunnemme tänään, on siis todellisuudessa paljon suuremman saaren jäänteet kraaterin (tai kalderan) reunalla.

Vaara ei ole ohi. Viimeisin purkaus tapahtui 1956, jolloin yli 2000 taloa tuhoutui maanjäristyksessä.

Jotkut tutkijat epäilevät, että Santorini voisi olla legendaarinen Platonin Ahdin valtakuntaan uponnut Atlantis. Tarinan todenperäisyys jäänee mysteeriksi, mutta Santorinin tarunhohtoisissa, salaperäisissä maisemissa on helppo päästää mielikuvitus laukkaamaan.

Santorini kokemuksia

Santorini – Hintataso

Santorini on Kreikan suosituimpia kohteita, ja se näkyy luonnollisesti myös hinnoissa. Santorini ei ole ensisijaisesti budjettimatkailijan saari. Saaren suuren suosion myötä luksushotelleja riittää, ja ravintoloissa syöminen on kalliimpaa verrattuna useimpiin muihin saariin. Santorini tunnetaankin etenkin häämatkalaisten ja luksuslomalaisten saarena.

Vaikka et olisi kumpaakaan, Santorinia ei silti välttämättä kannata kokonaan hylätä kohteena. Vaikka Santorini on kalliimpi kuin muut Kreikan saaret, ei siellä matkatakseen ole pakko uida rahassa. Perushyvä huone majatalosta, kävelymatkan päässä pelipaikoilta irtoaa noin 40 eurolla yöltä. Santorinilta löytyy myös leirintäalueita.

Me ruokailimme paljon kalderanäkymillä varustetuissa auringonlaskuravintoloissa, joissa hinnat ovat sen mukaisia. Silti kovin paljon Suomen hintoa kalliimmissa hinnoissa ei liikuttu. Lasku oli yleensä 40-50 euroa kahdelta per illallinen viineineen. Kävelemällä kauemmas turistisimmilta alueilta selviää huomattavasti halvemmalla.

Minne Santorinilla

Missä Santorinilla kannattaa majoittua riippuu siitä, minkälaista lomaa kaipaa. Kalderan reuna, kuunsirpin muotoinen jyrkänteiden länsirannikko on auringonlaskujen rakastajille. Tämä on meidän valintamme joka matkalla, sillä näiden vaikuttavien maisemien takia Santorinille tullaan.

Santorinin itärannikko on tummahiekkaisten hiekkarantojen täplittämää aluetta, joten suuntaa tänne, jos aiot viettää paljon aikaa rannalla. Santorinin keskiosista löytyy viehättäviä pikkukyliä, joissa turisteja ei niinkään näy.

Oia | Santorini

Santorinin pääkaupunki Fira

Fira on Santorinin on suurin kaupunki. Täältä löydät lukuisia suloisia putiikeita, kuvauksellisia katuja ja ravintoloita jyrkänteen laidalla huikeilla näkymillä. Majoitus- ja ravintolatarjontaa riittää, ja auringonlaskut ovat huikeita. Fira on Oían tavoin vilkas turistikeskus, ei kuitenkaan ihan yhtä ahdistava.

Fira, Santorini
Fira, Santorini

Postikorttimaisen kaunis Oía

Oía (lausutaan Ia) on Santorinin kuuluisin ja suosituin kylä. Ja siksi se on myös aivan täynnä turistiarmeijoita. Oíasta löytyvät ne kauneimmat postikorttimaisemat, mutta myös kalleimmat putiikit ja jäätävimmät turrelaumat. En siksi suosittele majoittumaan Oiassa, ainakaan keskikesällä, ja ainakaan koko matkaa.

Santorini

Me majoituimme Oíassa vain siksi, että löysimme täältä aivan ihanan majoituksen. Airbnb-asunnostamme oli hulppeat näkymät yli Oían kylän ja kauniin sinikupolisen kirkon.

Positiivista Oíassa majoittumisessa oli se, että kylää pääsee vaivattomasti näkemään aikaisin aamulla, kun suurimmat turistilaumat vielä nukkuvat. Mutta ei Firasta tai etenkään Imeroviglistäkään matkaa tule kuin puolisen tuntia.

Oia, Santorini

Oíassa kannattaa ehdottomasti laskeutua lounaalle lukuisat rappuset alas Ammoudin pieneen kalastajasatamaan. Täältä löytyy muutama suloinen, etenkin tuoreista meren elävistään tunnettu taverna. Kirkkaan turkoosissa vedessä voi vaikka pulahtaa ateriaa sulattelemaan ennen jyrkkää nousua takaisin Oíaan.

Skippaa aasilla ratsastus Santorinilla, vaikka helteessä rappusia kivutessa aasikyyti houkuttaisikin. Turistien kärrääminen ylös satoja rappusia on tappanut aaseja ja aiheuttanut niille selkärankavammoja.

Sinikupolinen kirkko, Santorini

Rauhallinen Imerovigli

Pääkaupungin Firan ja kuuluisan Oían välissä, yhtä upeilla auringonlaskuilla siunattu Imerovigli on rauhaa rakastavien vaihtoehto. Ravintoloita riittää ja kuvankauniit kadut ovat vielä suhteellisen rauhallisia. Seuraavalla matkalla majoitumme todennäköisesti täällä. Imerovigli kuitenkin kasvattaa suosiotaan valtavaa vauhtia.

Imeroviglissä kannattaa ansaita illallismoussaka kipuamalla maisemaa dominoivan Skaros Rockin huipulle. Tämä on suosittu lenkkipolku etenkin auringonlaskussa.

Santorinin rannat

Santorinin rannat ovat suurimmaksi osaksi tuliperäistä tummaa hiekkaa tai pikkukiveä. Suurin osa sijaitsee saaren itärannikolla. Tumma hiekka on kaunis näky, mutta älä talsi siinä paljain jaloin, ellet halua palovammoja…

Kamari Beach on Santorinin suosituin ranta. Seitsemän kilometriä pitkä Perissan ranta (alla) on toinen suosittu rantalomakohde. Perivolos on Perissaa pykälän verran rennompi ja rauhallisempi ranta.

Red Beach on kenties Santorinin kuvauksellisin ranta. Tungosta riitti, mutta ranta on näkemisen arvoinen.

Liikkuminen

Santorinilla pääsee hyvin ja edullisesti liikkumaan paikallisbusseilla. Välimatkat eivät ole kovin pitkiä, saaren päästä päähän ajelee noin 45 minuutissa. Meillä oli parin päivän verran auto käytössä, mutta etenkin Fira oli paikoin aika ruuhkainen, tiet kapeita ja parkkipaikat välillä kiven alla. Myös mönkijällä seikkailu on Santorinilla suosittua.

Lauttamatka Santorinille Ateenasta kestää 5-8 tuntia lautasta riippuen. Santorinilta löytyy myös lentokenttä. Suosittelen yhdistämään Santorinin muihin rauhallisempiin saariin Kykladeilla, kuten läheiseen Parokseen tai Naxokseen.

Lue myös: Saarihyppely Kreikassa omatoimisesti – Näin se onnistuu