Naxos on Kreikan salainen helmi

Naxos on Kreikan Kykladien suurin saari. Siinä missä naapurisaaret Santorini ja Mykonos pursuavat turisteja, Naxos on vielä pysynyt suhteellisen rauhallisena. Tässä meidän kokemuksia romanttiselta Naxosin saarelta!

Naxos oli ensimmäinen kohteemme saarihyppelyllä Kreikan Kykladien saaristossa. Moni ei ole Naxosista kuullutkaan, mutta trust me, tässä on yksi Kreikan vielä toistaiseksi salaisena pysyneistä helmistä.

Naxos on vanhan kaupungin eli Choran kuvauksellisen kauniita kreikkalaisia mukulakivikatuja, pitkiä rauhallisia rantoja ja syrjäisiä vuoristokyliä. Naxos on moneen makuun, se on romanttisia auringonlaskuja pariskunnille, lapsille soveltuvia rantoja, ja yöelämääkin löytyy sitä kaipaaville. Naxosilta löytyy niin vilkasta kaupunkielämää kuin myös syrjäisiä, autenttisia kreikkalaiskyliä. Aktiivilomaa kaipaavat voivat suunnata vuoristoon patikoimaan tai vaikka leijasurffaamaan.

Päivällä imeskelimme pina coladaa rantatuolissa Naxosin rauhallisella, pitkällä kultaisella rannalla, jolla hiekasta ei tarvitse taistella. Iltaisin herkuttelimme tuoreilla meren elävillä jossakin viehättävän sataman tunnelmallisista ravintoloista.

Mitä sitä Kreikan lomalta muuta voi edes toivoa?

Naxos

Saarihyppely Kreikassa

Portara, Naxosin komea marmoripaasiportti

Lauttamatka Naxosille Ateenasta kesti nelisen tuntia. Kun lautta alkoi lähestyä Naxosin saarta, erotimme jo kaukaa mereltä Naxosin kuuluisan marmoripaasiportin, Apollolle omistetun temppelin sisäänkäynnin, Portaran. Temppeli sittemmin purettiin, ja vain portti jäi jäljelle.

Naxosin kuuluisa portti sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Naxosin satamasta omalla pikkuruisella saarellaan.

Tämä jopa 2500 vuotta vanha maamerkki on rakennettu niin, että sen läpi sukeltavat sekä aamun ensimmäiset että illan viimeiset auringonsäteet. Auringonlaskun aikaan portin luona kävi kuhina. Eikä suotta, sillä punaisena hohtavat auringonlaskut ikivanhan portin luonta olivat taianomainen kokemus.

Naxos, Kreikka

Naxos auringonlasku

Naxos auringonlasku

Naxos on viinin jumala Dionysoksen synnyinsaari

Jos tarvitset vielä yhden syyn lähteä Naxosille, kreikkalaisen mytologian viininjumala Dionysos syntyi täällä. Kaikki kunnia hänelle korkeuksissa.

Naxosin viinitilat kukoistavat, ja hedelmällisestä maaperästä on kuulemma kiittäminen Dionysosta. Epäilemättä osoitimme rakkauttamme viininjumalaa kohtaan enemmän kuin tarpeeksi viinitilojen anteja nauttimalla.

Hotellihuone Naxosilla

Rannalla Naxosin saarella

Rantaelämää Naxosilla

Moniin muihin Kreikan saariin verrattuna Naxosin rannat ovat pitkiä. Hiekka on kultaista ja hienoa, ja vesi tyyntä ja kirkkaan turkoosia. Rantoja löytyy Naxosilta useita, ja etenkin kesäaikaan niille kätevästi bussilla.

Agios Georgios on rannoista suosituin. Me vietimme eniten aikaa Plakan rannalla, joka on Naxosin pisin ranta, ja yksi rauhallisimpia. Huhujen mukaan täällä saattaa myös törmätä nudisteihin, mutta me emme paljaita pakaroita bonganneet.

Muita tsekkaamisen arvoisia rantoja ovat esimerkiksi Agios Prokopios, Agia Anna, Orkos, Aliko ja Mikri Vigla. Rauhallisia pieniä poukamia etsivien kannattaa suunnata saaren itäpuolelle, joka on vähemmän turistinen.

Naxos rantaa, Kreikka

Rantalomaa Naxos, Kreikka

Rantalomaa Naxos, Kreikka

Päiväretki ympäri Naxosia

Naxos on iso, Kreikan mittakaavassa vehreä saari, missä on paljon muutakin kuin rantaviivaa. Siispä yhtenä päivänä vuokrasimme renkaat alle ja lähdimme päiväreissulle toiselle puolelle saarta. Matkan varrella tuli vastaan kymmeniä viehättäviä pikkukyliä, kilometreittäin autiota rantaviivaa ja kukkuloiden komeita maisemia. Kylistä mieleen jäivät etenkin kuvauksellinen Halki ja viineistään tunnettu Koronos.

Naxos, Kreikka

Naxos, Kreikka

IMG_5396 (800x653)

Naxos jäi meidän mieliimme Kreikan salaisena aarteena. Näin alkukesästä ainakin se oli ihanan rauhallinen saari, jossa sai nauttia aidosta kreikkalaisesta tunnelmasta ilman jäätäviä turistilaumoja. Naxosilta löytyy kaikkea mitä Kreikan lomalta voi kaivata. Täältä löytyivät meidän Kreikan saarihyppelyn vieraanvaraisimmat ihmiset, parhaat safkat ja parhaat rannat.

Kaikki postaukset Kreikan saarihyppelyltä