Naxos on Kreikan Kykladien romanttinen helmi

Naxos on Kreikan Kykladien suurin saari. Siinä missä naapurisaaret Santorini ja Mykonos pursuavat turisteja, Naxos on vielä pysynyt suhteellisen rauhallisena. Tässä meidän kokemuksia romanttiselta Naxosin saarelta!

Naxos oli ensimmäinen kohteemme saarihyppelyllä Kreikan Kykladien saaristossa. Moni ei ole Naxosista kuullutkaan, mutta trust me, tässä on yksi Kreikan vielä toistaiseksi -suhteellisen- salaisena pysyneistä helmistä.

Naxos on vanhan kaupungin eli Choran kuvauksellisen kauniita kreikkalaisia mukulakivikatuja, pitkiä rauhallisia rantoja ja syrjäisiä vuoristokyliä. Naxos on moneen makuun, se on romanttisia auringonlaskuja pariskunnille, lapsille soveltuvia rantoja, ja yöelämääkin löytyy sitä kaipaaville. Naxosilta löytyy niin vilkasta kaupunkielämää kuin myös syrjäisiä, autenttisia kreikkalaiskyliä. Aktiivilomaa kaipaavat voivat suunnata vuoristoon patikoimaan tai vaikka leijasurffaamaan.

Päivällä imeskelimme pina coladaa rantatuolissa Naxosin rauhallisella, pitkällä kultaisella rannalla, jolla hiekasta ei tarvitse taistella. Iltaisin herkuttelimme tuoreilla meren elävillä jossakin viehättävän sataman tunnelmallisista ravintoloista.

Mitä sitä Kreikan lomalta muuta voi edes toivoa?

Naxos

 

Naxos kokemuksia

Portara, Naxosin komea marmoripaasiportti

Lauttamatka Naxosille Ateenasta kestää nelisen tuntia. Lautan lipuessa kohti Naxosin saarta erotimme jo kaukaa mereltä Naxosin kuuluisan marmoripaasiportin, Apollolle omistetun temppelin sisäänkäynnin, Portaran. Temppeli sittemmin purettiin, ja vain portti jäi jäljelle.

Naxosin kuuluisa portti sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Naxosin satamasta omalla pikkuruisella saarellaan.

Tämä jopa 2500 vuotta vanha maamerkki on rakennettu niin, että sen läpi sukeltavat sekä aamun ensimmäiset että illan viimeiset auringonsäteet. Auringonlaskun aikaan portin luona kävi kuhina. Eikä suotta, sillä punaisena hohtavat auringonlaskut ikivanhan portin luonta olivat taianomainen kokemus.

Naxos, Kreikka
Naxos auringonlasku
Portara, Apollolle omistetun temppelin sisäänkäynti.
Naxos auringonlasku

Naxos on viinin jumala Dionysoksen synnyinsaari

Jos tarvitset vielä yhden syyn lähteä Naxosille, kreikkalaisen mytologian viininjumala Dionysos syntyi täällä. Kaikki kunnia hänelle korkeuksissa.

Naxosin viinitilat kukoistavat, ja hedelmällisestä maaperästä on kuulemma kiittäminen Dionysosta. Epäilemättä osoitimme rakkauttamme viininjumalaa kohtaan enemmän kuin tarpeeksi viinitilojen anteja nauttimalla.

Rannalla Naxosin saarella

Kreikan Naxos – Rannat

Moniin muihin Kreikan saariin verrattuna Naxosin rannat ovat pitkiä. Hiekka on kultaista ja hienoa, ja vesi tyyntä ja kirkkaan turkoosia. Rantoja löytyy Naxosilta useita, ja etenkin kesäaikaan niille kulkee kätevästi bussilla.

Agios Georgios on Naxosin rannoista suosituin. Me vietimme eniten aikaa Plakan rannalla, joka on Naxosin pisin ranta, ja yksi rauhallisimpia. Huhujen mukaan täällä saattaa myös törmätä nudisteihin, mutta me emme paljaita pakaroita bonganneet.

Muita tsekkaamisen arvoisia rantoja ovat esimerkiksi Agios Prokopios, Agia Anna, Orkos, Aliko ja Mikri Vigla. Rauhallisia pieniä poukamia etsivien kannattaa suunnata saaren itäpuolelle, joka on vähemmän turistinen.

Naxos kokemuksia
Naxos kokemuksia
Plaka, Naxos
Rantalomaa Naxos, Kreikka

Päiväretki ympäri Naxosia

Naxos on iso, Kreikan mittakaavassa vehreä saari, missä on paljon muutakin kuin rantaviivaa. Siispä yhtenä päivänä vuokrasimme renkaat alle ja lähdimme päiväreissulle toiselle puolelle saarta. Matkan varrella tuli vastaan kymmeniä viehättäviä pikkukyliä, kilometreittäin autiota rantaviivaa ja kukkuloiden komeita maisemia. Kylistä mieleen jäivät etenkin kuvauksellinen Halki ja viineistään tunnettu Koronos.

Naxos, Kreikka
Naxos, Kreikka
IMG_5396 (800x653)

Naxos jäi meidän mieliimme Kreikan Kykladien romanttisena aarteena. Näin alkukesästä ainakin se oli ihanan rauhallinen saari, jossa sai nauttia aidosta kreikkalaisesta tunnelmasta ilman jäätäviä turistilaumoja. Naxosilta löytyy kaikkea mitä Kreikan lomalta voi kaivata. Täältä löytyivät myös matkan parhaimpia ruokia, vieraanvaraisimpia ihmisiä ja viehättävimpiä kyliä.

Naxosille pääsee lautalla tai lentämällä Ateenasta. Lyhyen lauttamatkan päästä löytyy muita Kreikan Kykladien helmiä. Miksi et yhdistäisi matkaan useamman saaren?

LUE MYÖS:

Saarihyppely Kreikassa omatoimisesti – Näin se onnistuu
Kreikan Ios – Muutakin kuin bilesaari!
Santorini on Kreikan kaunein saari – Tässä vinkit!
Paros on Kreikan nouseva suosikkikohde
Milos on häikäisevien maisemien saari
Folegandros – Saari, jossa aika pysähtyi