Milos on häikäisevien maisemien saari

Milos on ainutlaatuisten maisemien saari Kreikan Kykladien saariryhmässä. Valkoisilla Sarakinikon kallioilla seikkaillessa voisi melkein erehtyä olevansa toisella planeetalla. Uniikkien maisemien lisäksi Milokselta löytyy kaikki, mitä Kreikan lomalta voi toivoa – valkoiset kuvaukselliset kylät, viehättävät tavernat, upeat rannat ja rikas historia. Ei voi kuin ihmetellä, miksi Milos ei ole useampien turistien kiikareissa.

Kreikan Milos ei ihan vielä ole massojen kiikareissa, mutta sosiaalisen median myötä se suosio kasvaa nopeasti. Toistaiseksi saari on kuitenkin hyvin rauhallinen suositumpiin saariin verrattuna.

Uniikkien maisemien lisäksi Milos tunnetaan täältä kotoisin olevasta, nykyään Pariisin Louvressa patsastelevasta Venuksesta (Venus de Milo) eli Afroditen veistoksesta. Miloksen saarella on rikas historia, ja täältä löytyvät esimerkiksi Kreikan suurimmat ja vaikuttavimmat katakombit.

Milos ranta
Milos, Kreikka, valkoiset kalliot ja turkoosi vesi.
Milos – Veneretki pitkin näyttävää rannikkoa

Milos sopii erityisesti rauhallisia rantoja ja kenties hiukan erilaista Kreikan saarta etsiville. Milos on suuri saari, ja hyvä tapa tutustua siihen on ottamalla renkaat alle. Tosin merkittävä palanen saaresta on vuokra-autoilta kielletty.

Me vuokrasimme auton päiväksi, ja seikkailimme saaren näyttävillä, hiljaisilla, usein jyrkänteiden reunustamilla rannoilla. Kuten monilla muilla Kreikan saarilla, auton sijaan myös mönkijä on täällä loistava tapa liikkua.

Milos – Kuussa vai Kreikassa?

Tuliperäiseltä Miloksen saarelta löytyy ihmeellisiä maisemia; kuumia lähteitä, luolia ja kallioita. Maaperä räiskyy paikoin kaikissa sateenkaaren väreissä.

Miloksen saarella saattaa hyvinkin erehtyä olevansa kuussa eikä Kreikassa, jos viiniä upposi lounaalla enemmän kuin se puoli litraa.

Milokselta löytyy myös merkittävää kaivostoimintaa. Sitä onkin ehdotettu syyksi sille, miksi Miloksella turismi on pysynyt vähäisempänä kuin mitä näyttävä saari ansaitsisi. Isot kaivosjehut ovat jarrutelleen turismia siinä pelossa, että turismin kasvaessa kukaan ei haluaisi enää työskennellä kaivoksissa.

Milos, Kreikka

Milos – Veneretki pitkin jylhää rannikkoa

Paras tapa ihailla Miloksen dramaattista rannikkoa on lähtemällä veneretkelle, joita on tarjolla satamassa joka lähtöön. Kannattaa hiukan ottaa selvää veneretken tyypistä, ettei haluamattaan satu bilepaatille.

Meidän veneretkemme kiersi melkein puolet saaresta. Paatti lipui hiljalleen Sarakinikon kuuluisien valkoisien kallioiden ohi.  Välillä pääsimme pulahtamaan kirkkaan turkoosina hohtavaan veteen ja tutustumaan alueen luoliin. Vesi on Miloksella kristallinkirkasta ja välkkyy kaikissa sinisen ja turkoosin sävyissä.

Milos, Kreikka
Veneretki Miloksella
Milos, Kreikka
Milos – Sarakinikon kalliot

Rantaelämää Miloksella

Historia hiiteen, paljon enemmän meitä kiinnostivat Miloksella sen lukemattomat rannat. Monet eivät tule ajatelleeksi, että komeiden kallioiden lisäksi Milos on myös mieletön rantakohde. Rantoja löytyy nimittäin huikeat 72! Uskaltaisin jopa väittää, että monet korkeiden kallioiden suojaamista rannoista kuuluvat Kykladien saariston näyttävimpiin.

Älä missaa ainakaan kallioiden Sarakinikoa, Firiplakaa ja Tsigradon rantoja.

Milos, Kreikka
Milos kokemuksia
Milos on täynnä näyttäviä kalliorantoja.
Milos ranta

Milosta asuttaa noin viitisentuhatta ihmistä. Me majoituimme viehättävässä Adamantasin satamakaupungissa. Sen suloisella satamakadulla tavernoineen ja botskeineen kelpasi istuskella iltahämärässä.

Kuvauksellinen, kauniiden auringonlaskujen Plaka sijaitsee kukkulan laella 5 kilometrin päässä satamasta. Rannalla sijaitseva pieni kalastajakylä Pollonia sopii majoitusalueeksi rauhaa kaipaaville.

Muita Miloksen pikkukyliä ovat Klima, Mandrakia, Fourkovouni ja Fyropotamos. Klima on aivan ihastuttavan suloinen pikkukylä värikkäine ovineen.

Miloksen satama
Klima, Milos
Klima, Milos
Klima, Milos

Shoppailemaan tai bilettämään Milokselle ei kannata tulla. Mutta jos kaipaat Kreikan matkalta hiukan tavallista poikkeavia maisemia, mielettömiä rantoja sekä seikkailua, kuitenkaan perinteistä kreikkalaista tunnelmaa uohtamatta, sitä kaikkea löydät Milokselta.

Lauttamatka Ateenasta Miloksen saarelle kestää nelisen tuntia. Saarelle voi myös lentää Ateenasta tai muilta Kreikan saarilta.

Miksi et yhdistäisi Miloksen matkaan muita Kykladien saariryhmän saaria? Lue myös:

Saarihyppely Kreikassa omatoimisesti – Näin se onnistuu!
Kreikan Ios – Muutakin kuin bilesaari!
Santorini on Kreikan kaunein saari – Mukana vinkit
Paros on Kreikan nouseva suosikkikohde
Naxos on Kreikan Kykladien romanttinen aarre