Ihmeellisten maisemien Milos

Milos on ainutlaatuisten maisemien saari Kreikan Kykladeilla. Valkoisilla Sarakinikon kallioilla seikkaillessa voisi erehtyä olevansa toisella planeetalla. Uniikkien maisemien lisäksi Milokselta löytyy kaikki, mitä Kreikan lomalta voi toivoa – valkoiset kuvaukselliset kylät, viehättävät tavernat, upeat rannat ja rikas historia. Ei voi kuin ihmetellä, miksi Milos ei ole useampien turistien kiikareissa.

Miloksen saarella on rikas historia, ja täältä löytyvät esimerkiksi Kreikan suurimmat ja vaikuttavimmat katakombit. Uniikkien maisemien lisäksi Milos tunnetaan täältä kotoisin olevasta, nykyään Pariisin Louvressa patsastelevasta Venuksesta (Venus de Milo) eli Afroditen veistoksesta.

Milos rantaa

Milos, Kreikka

Milos sopii erityisesti rauhallisia rantoja ja hiukan erilaista Kreikan saarta etsiville. Milos on suuri saari, mutta isoon osaan saaresta ei ole vuokra-autoilla asiaa. Me vuokrasimme silti auton päiväksi, ja seikkailimme saaren näyttävillä, hiljaisilla, usein jyrkänteiden reunustamilla rannoilla. Kuten monilla muilla Kreikan saarilla, auton sijaan myös mönkijä on täällä loistava tapa liikkua.

Milos – Kuussa vai Kreikassa?

Tuliperäiseltä Miloksen saarelta löytyy kuumia lähteitä, luolia ja kallioita, ja maaperästä löytyvät kaikki sateenkaaren värit.

Miloksen saarella saattaa hyvinkin erehtyä olevansa kuussa eikä Kreikassa, jos viiniä upposi lounaalla enemmän kuin se puoli litraa.

Milokselta löytyy myös merkittävää kaivostoimintaa. Sitä onkin ehdotettu syyksi sille, miksi Miloksella turismi on pysynyt vähäisempänä kuin mitä näyttävä saari ansaitsisi. Isot kaivosjehut ovat jarrutelleen turismia siinä pelossa, että turismin kasvaessa kukaan ei haluaisi enää työskennellä kaivoksissa.

Milos, Kreikka

Veneretki Miloksella

Paras tapa ihailla Miloksen dramaattista rannikkoa on lähtemällä veneretkelle, joita on tarjolla satamassa joka lähtöön. Kannattaa hiukan ottaa selvää veneretken tyypistä, ettei haluamattaan satu bilepaatille.

Meidän veneretkemme kiersi melkein puolet saaresta. Paatti lipui hiljalleen Sarakinikon kuuluisien valkoisien kallioiden ohi.  Välillä pääsimme pulikoimaan kirkkaana hohtavaan veteen ja tutustumaan alueen luoliin. Vesi on Miloksella kristallinkirkasta ja välkkyy kaikissa sinisen ja turkoosin sävyissä.

Milos, Kreikka

Veneretki Miloksella

Milos, Kreikka

Milos, Kreikka

Rantaelämää Miloksella

Historia hiiteen, paljon enemmän meitä kiinnostivat Miloksella sen lukemattomat rannat. Rantoja löytyy nimittäin huikeat 72! Monet eivät tule ajatelleeksi, että komeiden kallioiden lisäksi Milos on myös mieletön rantakohde. Uskaltaisin jopa väittää, että monet korkeiden kallioiden suojaamista rannoista kuuluvat Kykladien saariston näyttävimpiin.

Älä missaa ainakaan kallioiden Sarakinikoa, Firiplakaa ja Tsigradon rantoja.

Milos, Kreikka

Milos rantaa

Milos ranta

Milosta asuttaa noin viitisentuhatta ihmistä. Me majoituimme viehättävässä Adamantasin satamakaupungissa. Sen suloisella satamakadulla tavernoineen ja botskeineen kelpasi istuskella iltahämärässä.

Kuvauksellinen, kauniiden auringonlaskujen Plaka sijaitsee kukkulan laella 5 kilometrin päässä satamasta. Rannalla sijaitseva pieni kalastajakylä Pollonia sopii majoitusalueeksi rauhaa kaipaaville.

Muita Miloksen pikkukyliä ovat Klima, Mandrakia, Fourkovouni ja Fyropotamos. Näistä ei kannata missata ainakaan suloista värikkäiden ovien Klimaa. 

Miloksen satama

DSC_1370 (800x523)

Kreikan värikkäitä pikkukyliä

Kreikan värikkäitä pikkukyliä

Shoppailemaan tai bilettämään Milokselle ei kannata tulla. Mutta jos kaipaat Kreikan matkalta hiukan tavallista poikkeavia maisemia, mielettömiä rantoja, seikkailua ja toisaalta perinteistä kreikkalaista tunnelmaa, sitä kaikkea löydät Milokselta.

Milos on Naxosin ja Folegandroksen tapaan loistava vaihtoehto niille, jotka etsivät rauhallisempaa Kreikan saarta tyypillisten kohteiden sijaan.

Lauttamatka Ateenasta kestää nelisen tuntia. Milokselle voi myös lentää.

KAIKKI POSTAUKSET KREIKAN SAARIHYPPELYLTÄ