Varpaat hiekkaan Fidzin Barefoot Islandilla

Ensimmäinen kohteemme saarihyppelyreissulla Fidzin Yasawa -saarilla oli Barefoot Manta Island Drawaqan saarella. Saarivalinta ei todellakaan pettänyt, vaan osoittautui juuri siksi unelmien paratiisiksi, mitä Fidzin Yasawalta lähdimme etsimään. Mikä parasta, Barefoot ei räjäytä pankkitiliä. Vietimme täällä muutaman yön verran yksinkertaista elämää vaatimattomassa bambumajassa postikorttimaisella paratiisisaarella.

Riippumatossa palmun alla Fidzillä

Botskimatka Nadista Yasawan Barefoot Islandille kesti neljä ja puoli tuntia. Keltaisen Awesome Adventuresin paatin kyydistä ihailimme toinen toistaan houkuttelevampia palmurantoja, ja pidimme peukkuja pystyssä, että Barefoot Island olisi samanlainen. Ja olihan se. Saavuttuamme hyppäsimme pienempään paattiin, joka vei meidät rantaan. Kuski antoi veneen lipua hiljaa niin, että ehdimme kunnolla pällistellä uskomattomia koralleja, joiden ihailuun ei tarvitse täällä edes snorkkelia.

Vastaanotto oli ikimuistoinen. Rannalla odotti henkilökunta kitaroita soittaen ja tervetuliaislauluja hoilaten leit kaulassa.

Barefoot Island, Fiji

Alkubriiffauksen jälkeen muutimme omaan alkeelliseen mutta söpöön pikku bureemme eli bambumajaamme vain muutaman metrin päässä aalloista. Niin kuin muumitaloa, ei näitäkään mökkejä lukita yöksi. Vessat ja suihkut olivat yhteiset. Kaikki saaren vesivarastot tuodaan pääsaarelta, joten vettä ei ole tuhlattavaksi. Suihku toimi jos oli hyvä päivä, ja kylppäri oli romanttisesti ulkoilmassa. Mihin sitä kattoa tai seiniä tarvitsee Fidzin paratiisisaarella?

Barefoot Island, Fidzi

Barefoot Island, Fidzi

Barefoot Island, Fidzi

Monilla Fidzin Yasawa-saarista on loistavat sukellusmahdollisuudet. Barefoot Islandilla on erityisesti maine sukellusresorttina. Huhti-lokakuussa täällä vaeltavat isot lentäviä mattoja muistuttavat paholaisrauskut. Henkilökunta kävi useamman kerran päivässä kuikuilemassa rauskuja, ja niiden löytyessä meidät olisi äkkiä käsketty paattiin ja veteen, mutta näin marraskuun alussa piteli hiljaista.

Koralleita Fidzin Yasawa saarilla

Rauskujen lisäksi täällä bongaa usein myös esimerkiksi haita, mustekaloja ja kilppareita. Vähän ehkä kismitti, ettemme törmänneet niihinkään. Mutta saaren ihmeellisessä vedenalaisessa maailmassa riitti ihmeteltävää kyllä muutenkin. Näimme meritähtiä, merikurkun, miljoonia erilaisia värikkäitä kaloja ja mitä ihmeellisimpiä ja eriskummallisimpia koralleja.

Koralleita Fidzin Yasawa saarilla

Snorklausta Fidzillä

Snorklausta Fidzillä

Vedenalainen maailma oli kyllä yksi huikeimmista, mihin olemme reissuillamme törmänneet.

Koralleja

Koralleja Fidzillä

Saarella on useamman kerran päivässä ilmaisia aktiviteetteja, joihin voi osallistua, jos tuntuu siltä, että ylirentoutuminen uhkaa. Näitä olivat esimerkiksi palmujen istutus, korin sidonta palmunlehvistä, rantalentis, snorkkelireissu, kookoskorujen tekeminen, kajakkiretki tai kukkulan laelle reippailu. Meille isäntä Bio opetti kookoksen eri lajeja ja käyttötapoja. Pääsimme myös testaamaan eri kookosmehuja ja –lihoja.

Bio, Barefoot island, Fiji

Bio opetti meille myös kuinka kookospähkinä kesytetään. Kuori poistetaan ensin viidakkoveitsellä, joka on muuten todella pelottavan näköistä touhua, tahi kepin avulla, jonka jälkeen pähkinä halkaistaan.

Bio näytti meille myös, kuinka pähkinä halkaistaan pelkällä paljaalla nyrkillä lyömällä. Rohan otti haasteen vastaan, ja toden totta, huitaisi pähkinän halki kuin karatemestari. Kokeile kotona omalla vastuulla. Hyvä tietää, ettei olla pulassa jos ikinä haaksirikkoudutaan autiolle saarelle. Ja eiköhän tuosta joskus revitä vielä viihdettä illanistujaisissa!

Kookospähkinän halkaisu

Barefoot Islandin resorttia ympäröi kolme upeaa rantaa, joten pulikoimismahdollisuudet ovat aina mainiot. Toki saarelta löytyy enemmänkin rantsuja, mutta muille rannoille päästäkseen on otettava paatti alle.

Saari oli täyteen buukattu, mutta meitä oli silti vain vajaa 30. Rannoilla ei siis varsinaisesti ollut tungosta, ja monesti saimme olla ihan keskenämme. Riippukeinuja roikkui siellä täällä palmujen välissä.

Useimmilla Yasawan saarilla majoituksen hintaan sisältyvät ruokailut kolme kertaa päivässä rumpujen kutsuessa aterialle. Halvimmissa yhden tai kahden kookoksen resorteissa ei yleensä valinnanvaraa ole, vaan sitä syödään mitä eteen kannetaan. Erikoisruokavalioista kyllä udellaan, mutta sen toteutuminen on eri asia. Ruoka oli aika tavallista, mutta ainakin sitä oli tarpeeksi. Muilta reissaajilta kuulimme, että moniin muihin budjettiresortteihin verrattuna ruoka Barefoot Islandilla oli erinomaista.

Barefoot Island, Fiji

Fidziläiseen tapaan aterioimaan istuttiin yhdessä. Aluksi tunnelma oli hieman jäykkä, mutta lopulta oli lystiä vertailla kokemuksia, heittää läppää muiden matkalaisten kanssa ja tutustua mielenkiintoisiin persooniin. Sussun kanssa reissatessa nimittäin valitettavan helposti vajoaa siihen ansaan, että kyhnytetään vain kaksistaan.

Tutustuimme esimerkiksi saarella työskentelevään jenkkiläiseen meribiologiin, joka asusti täällä ilmaiseksi tutkimustyössä, eikä ole kuulemma missään kiireessä lähteä pois.

Porukka Barefootilla koostui pääasiassa eurooppalaisista reppureissaajista ja muutamasta jenkistä. Yasawa-saarilla ei kovin paljon ausseja näy, jota porukassa ihmeteltiin. Aussit tuppaavat reissaamaan Fidzille vain pääsaarelle perhelomalle tai hanimuunille.