Saarihyppely Fidzin Yasawa-saaristossa

Fidzi on jokaisen palmurantojen rakastajan nirvana ja trooppisten rantojen rakastajan ultimaattinen unelma. Fidzin Yasawa-saaristosta löysimme postikorttien paratiisirantoja, jotka kuuluvat kaikkien reissujen upeimpiin, sekä letkeää fidziläisten saarten elämäntyyliä. Tässä kokemuksia saarihyppelystä Yasawa-saarilla sekä muutamia vinkkejä Fidzin matkasta haaveilevalle!

Matkavinkit Fidzille

Palmuranta Fidzillä

Saarihyppelyn Fidzin Yasawa-saarilla täytyy olla yksi lempparireissuistani ja -kohteista. Vitivalkoinen hiekka, kristallinkirkas vesi, upeat korallit, iloiset ja vieraanvaraiset ihmiset ja hidas, letkeä elämäntyyli. Aika paljon upeita biitsejä olemme reissujemme varrella nähneet, ja Fidzin Yasawa-saarten rannat kuuluvat niiden parhaimmistoon.

Palmuranta Fidzillä

Kiireinen päivä Fidzin paratiisisaarilla koostuu riippumatossa levyttämisestä, kenties parista snorklausretkestä, ja syömään mennään kun rumpu kutsuu. Bula -tervehdystä sai huudella takaisin hymyileville paikallisille kymmeniä ja kymmeniä kertoja päivässä. Möläytinpä sen vielä vanhasta muistista passintarkastajalle paluumatkalla Australian päässä, ja sain osakseni kummastuneen katseen.

Fiji – Where happiness finds you

Fiji – Where happiness finds you – on Fidzin tuore turisteille suunnattu mainoskampanja. Vuonna 2011 julkaistussa tutkimuksessa Fidzi äänestettiin maailman onnellisimmaksi maaksi. Fidzillä ei voikaan olla huomaamatta rentoa ja iloista tunnelmaa.

Yasawa-saaret tulevat ainakin omassa mielessäni olemaan aina ne onnelliset saaret.

Mistä fidziläisten onnellisuus sitten kumpuaa? Maisemilla voisi kuvitella olevan osuutta asiaan, kuten myös Fidzin ajalla, ‘Fiji time’, fidziläisten rennolla, hitaalla elämäntyylillä ja ‘sega na leqa’ eli ‘ei huolia’ – positiivisella asenteella.

Palmuranta Fidzillä

Blue Lagoon Resort, Yasawa, Fidzi

hibiscus

Tuntuu, että Fidzillä eletään hetkessä ja tulevaisuutta ei murehdita. Liittyykö tähän kenties fidziläisten vahva usko jumalalliseen johdatukseen. Ihmiset elävät tiiviissä yhteisöissä ja ruoka kalastetaan ja kasvatetaan itse. Suuri osa kansasta elää yksinkertaisissa hökkeleissä eikä piittaa länsimaalaisille turhan tutuista asioista kuten autoista, asuntolainoista, taulutelkkareista tai muodista.

Ihmiset ovat onnellisia eläessään yksinkertaista saarielämää. Fidziläisen sanonnan mukaan omaisuuden haaliminen on turhaa, koska ikinä ei tiedä mitä seuraavana päivänä tapahtuu, eikä sillä tavaralla haudassa mitään tee. Liikaa kunnianhimoisuutta ja saavuttamista ei pidetä ainoastaan epäterveellisenä, mutta myös moraalisesti kyseenalaisena.

Vaikka fidziläisten huolettomasta asenteesta on seurannut Fidzille myös ongelmia (Fidzin intialaiset omistavat suurimman osan bisneksistä), toivon tosiaan, ettei saarien tunnelma tai fiji time ikinä muutu, eikä rahanahne muu maailma ikinä onnistu sitä pilaamaan.

fiji time

Palmuranta Fidzillä

Fidzi koostuu 333 saaresta, joista vain noin kolmasosa on asuttuja. Suurimmat saaret ovat Vanua Levu sekä Viti Levu, jossa myös pääkaupunki Suva ja turistitukikohta Nadi sijaitsevat. Näillä saarilla asustaa lähes 90 prosenttia Fidzin 850 000 asukkaasta, joista muuten lähes puolet on intialaisia, jotka aikoinaan tulivat tänne sokeriruokoviljelmille töihin. Viime vuosikymmeninä etnisien jännitteiden seurauksena Fidzillä on ollut vallankaappauksia ynnä muuta häsmäkkää, ja tilanne on epävakaa.

Yasawa kartalla

Fidzi

Kokemuksia saarihyppelystä Fidzin Yasawa -saaristossa

Yasawa-saaristossa saaria on noin parikymmentä, resortteja sitäkin enemmän laidasta laitaan simppeleistä reppureissaajien bambumajoista ja dormeista eksklusiivisiin luksusresortteihin, joista saa pulittaa useamman tonnin yöltä. Jos ei ole pikkurahasta pulaa, niin vuokrata voi vaikka kokonaisen saaren ihan itselleen.

Fidzin Yasawa-saaristossa saaria riittää, ja arpominen niiden välillä voi tuntua loputtomalta hommalta. Jälkeenpäin katsottuna lähes jokainen saari minkä näimme näytti juuri siltä unelmien palmusaarelta, joten sen suhteen vääriä valintoja ei kenties edes ole. Isoimmat erot taitavatkin olla resorttien tasossa. Meillä kävi munkki ja jokainen resortti oli nappivalinta!

Yhden yön välietapin jälkeen Nadissa vietimme kymmenen päivää Yasawa-saarilla paljain varpain bikineissä, kaukana kaupunkien liikenteestä ja hälinästä ja puhelin- tai nettiyhteydestä. Kymmeneen päivään mahdutimme neljä eri saarta ja resorttia Yasawa-saarilla. Tahti oli nopea, mutta silti olen tyytyväinen matkasuunnitelmaan.

DSC_0473 (800x569)

Barefoot Island, Yasawa, Fiji

DSC_0969 (532x800)

Kymmenen päivää oli meille kaikkea muuta kuin tarpeeksi. Me olisimme kyllä mieluusti viihtyneet Yasawa-saarilla vaikka kuukausia, varsinkin kun kotona Australiassa meitä odotti paluu arkeen, kiire, tungos, liikenne, stressi, huolet, vastuut ja aikataulut.

Snorklausta Fidzillä

Blue Lagoon Resort, Yasawa, Fidzi