Bula Fidzi! Saarihyppely Yasawa -paratiisisaarilla

Fidzi on jokaisen palmurantojen rakastajan nirvana ja trooppisten rantojen rakastajan ultimaattinen unelma. Fidzin Yasawa-saaristosta löysimme letkeää elämäntyyliä ja postikorttien paratiisirantoja, jotka kuuluvat kaikkien reissujen upeimpiin. Tässä kokemuksia saarihyppelystä Fidzin Yasawa-saarilla sekä vinkit Fidzin matkasta haaveilevalle.

Saarihyppelyn Fidzin Yasawa-saarilla täytyy olla yksi lempparireissuistani ja -kohteista. Vitivalkoinen hiekka, kristallinkirkas vesi, upeat korallit, iloiset ja vieraanvaraiset ihmiset ja hidas, letkeä elämäntyyli. Aika paljon upeita biitsejä olemme reissujemme varrella nähneet, ja Fidzin Yasawa-saarten palmurannat kuuluvat niiden parhaimmistoon.

Kiireinen päivä Fidzin paratiisisaarilla koostuu riippumatossa levyttämisestä ja kenties parista snorklausretkestä tai viidakkovaelluksesta. Syömään mennään kun rumpu kutsuu. Bula -tervehdystä saa huudella takaisin hymyileville paikallisille kymmeniä ja kymmeniä kertoja päivässä. Möläytinpä sen vielä vanhasta muistista passintarkastajalle paluumatkalla Australian päässä saaden osakseni kummastuneen katseen.

Fidzi kokemuksia | Tyttö makaa rantavedessä palmurannalla.
Palmuranta Fidzillä
Fiji kokemuksia

Matkakohteena Fidzi – Minne Fidzillä kannattaa matkustaa?

Fidzi koostuu 333 saaresta, joista vain noin kolmasosa on asuttuja. Suurimmat saaret ovat Vanua Levu sekä Viti Levu, jossa myös pääkaupunki Suva ja turistitukikohta Nadi sijaitsevat. Nadista löytyy Fidzin kansainvälinen lentokenttä, joten se toimii porttina Fidzin paratiisisaarille.

Näillä suurimmilla saarilla asustaa lähes 90 prosenttia Fidzin 850 000 asukkaasta, joista muuten lähes puolet on intialaisia, jotka aikoinaan tulivat tänne sokeriruokoviljelmille töihin. Viime vuosikymmeninä etnisien jännitteiden seurauksena Fidzillä on ollut vallankaappauksia ynnä muuta häsmäkkää, ja tilanne on epävakaa.

Pääsaari Viti Levu ei ole Fidzin parhaimpia puolia. Sitä ei myöskään ole ökyresorttien Denarau Island, joka sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Nadin kansainvälisestä lentokentästä ja on kummallisen suosittu matkakohde Fidzillä. Denarau on täynnä rikkaiden ja kuuluisien luksushuviloita, golfkenttiä, jahteja ja viiden tähden resortteja.

Todellisia paratiisisaaria kaihoavien tulee suunnata Fidzin aurinkoisille onnellisille Yasawa– sek­ä Mamanucas –saarille. Jos tahtoo poiketa tallatulta polulta, tutustuisin kenties esimerkiksi Taveunin ja Kadavun vehreisiin saariin.

Me vietimme autuaan onnelliset kymmenen päivää Fidzin Yasawa-saarilla. Täällä kelpaa jokaisen rantapummin vajota lomakoomaan palmun alla.

Yasawa kartalla

Fidzi – Kokemuksia saarihyppelystä Yasawa -saaristossa

Fidzin Yasawa-saaristossa saaria on noin parikymmentä, resortteja sitäkin enemmän laidasta laitaan simppeleistä reppureissaajien bambumajoista ja dormeista eksklusiivisiin luksusresortteihin, joista saa pulittaa useamman tonnin yöltä. Jos ei ole pikkurahasta pulaa, niin vuokrata voi vaikka kokonaisen saaren ihan itselleen.

Fidzin matkaa suunnitellessa arpominen saarten välillä voi tuntua loputtomalta hommalta. Lähes jokainen saari Yasawan saaristossa veneen ohi lipuessa näytti kuitenkin juuri siltä unelmien palmusaarelta, joten sen suhteen vääriä valintoja ei kenties edes ole. Isoimmat erot taitavatkin olla resorttien tasossa. Meillä kävi munkki ja jokainen resortti oli nappivalinta!

Suosittelen sis­ällyttämään Fidzin Yasawa-saarten saarihyppelyyn pari yötä jossain ulkomaalaisomistuksessa olevista Octopus, Blue Lagoon tai Paradise Cove –resorteista, sekä pari yötä jossain paikallisomisteisessa mestassa. En normaalisti suosittelisi matkalle ulkomaalaisomistuksessa olevia resortteja, mutta nämä samassa omistuksessa olevat resortit ovat saariston laadukkaimpia – homma toimii ja rahalle saa vastinetta, toisin kuin kuulemani mukaan monissa muissa.

Ihanteellisesti kannattaa varata ihan vähintään kaksi yötä per saari, mieluummin kolme tai neljä, toki hieman saaresta ja omista toiveista riippuen.

DSC_0473 (800x569)
Barefoot Island, Yasawa, Fiji

Rohan, joka on matkustellut Fidzillä enemmän, suosittelee lämpimästi myös Mantaray, Coralview ja pikkuruisia Mamanucas –ryhmään kuuluvia South Sea– ja Beachcomber -resortteja. Beachcomber –saarella on ollut jossain vaiheessa maine bailusaarena, mutta huhujen mukaan meno on viime vuosina hieman rauhoittunut.

Minne ikinä päädytkin, rannat ovat varmasti unohtumattomia, ja paikalliset ihmiset tekevät vierailusta varmasti ikimuistoisen!

Sekä mennessä että tullessa Yasawa-saarille meidän oli pakko aikataulujen takia yöpyä yksi yö Nadissa. Muutenhan sinne ei kannata kökkimään jäädä; todelliset paratiisirannat löytyvät muualta.

Fidzi kokemuksia | Tyttö snorklaa korallien yllä.
Blue Lagoon Resort, Yasawa, Fidzi
Blue Lagoon Resort, Yasawa, Fidzi
Fidzi kokemuksia | Saarihyppely Fidzin Yasawa-saarilla.

Fidzi – Matkakohteet

Yhden yön välietapin jälkeen Fidzin Nadissa vietimme kymmenen päivää Yasawa-saarilla paljain varpain bikineissä, kaukana kaupunkien liikenteestä ja hälinästä ja puhelin- tai nettiyhteydestä. Kymmeneen päivään mahdutimme neljä eri saarta ja resorttia Yasawa-saarilla. Tahti oli nopea, mutta silti olen tyytyväinen matkasuunnitelmaan.

Tässä pieni sneak peek kohteisiimme Fidzin Yasawa-saarilla. Jokaisesta saaresta löydät vielä oman artikkelinsa, josta löydät kohteista tarkempaa tietoa.

Barefoot Island

Ensimmäinen kohteemme Fidzillä oli Yasawan Barefoot Island. Täällä majoituimme vaatimattomassa, mutta syötävän söpössä fidziläisessä bure-bungalowissa. Sydän suorastaan pakahtui paratiisimaisen saaren kauneudesta. Barefoot Islandilla makoilimme palmurannoilla, snorklasimme ihmeellisessä vedenalaisessa maailmassa sekä opimme, kuinka kookospähkinä halkaistaan karateiskulla.

Lue lisää onnenpäivistä Barefoot Islandilla: Varpaat hiekkaan Fidzin Barefoot Islandilla

Fidzi kokemuksia | Yasawa-saarten Barefoot Island.

Blue Lagoon Resort

Toinen kohteemme Yasawan saarihyppelyllä oli säihkyvän turkoosista laguunista nimensä saanut Blue Lagoon Resort. Kooltaan resortti oli reilusti edellistä suurempi, mutta toisaalta autiota rantaa myös riitti silmänkantamattomiin. Blue Lagoonista teimme myös ikimuistoisen päiväretken piknikin kera autiolle palmusaarelle.

Lue lisää Blue Lagoonista: Blue Lagoon – Fidzin unelmien turkoosina säihkyvä paratiisi

Fidzin Yasawa -saarten Blue Lagoon

Nanuya Lailai

Kolmantena kohteenamme Fidzin Yasawa-saarilla meillä oli Sinisessä Laguunissa sijaitseva pykälää hiljaisempi Nanuya Lailai, joka koostuu vain muutamista bungaloweista metsän siimeksessä. Resortin edustalla avautuu kaunis palmuranta. Täällä viimeistään upposimme autuaan hitaaseen Fidzin aikaan, ‘fiji time’.

Lue lisää: Aika hidastuu Fidzin Nanuya Lailain saarella

Fidzi kokemuksia | Yasawa-saarten Nanuya Lailai -saari.

Paradise Cove

Viimeinen kohteemme Fidzin saarihyppelyllä oli Fidzin ihana paratiisipoukama eli Paradise Cove. Paradise Cove erosi aikaisemmista resorteista siinä, että sen huoneet olivat tasokkaampia, tai voisi kai sanoa hotellimaisempia. Niin paljon kuin ihastuimmekin symppiksiin bureihin aikaisemmilla saarilla, alkeellisen saarielämän jälkeen mukavuudet tuntuivat kivalta vaihtelulta. 

Lue lisää: Paradise Cove, Fidzin paratiisipoukama

Fidzi kokemuksia

Denarau

Ennen paluuta Australiaan vietimme vielä yhden yön pääsaaren Denaraussa Hiltonin Beach Resort & Spassa henkisesti valmistautuen kotiinpaluuseen.

Kylmä Fiji Gold -bisse, kuuma aurinko ja merimaisemat pysyivät samana, mutta unelmien paratiisirannan ja bambumajan sijaan meillä oli persoonaton Hiltonin betonihuvila, yksityisallas ja hyvin keskinkertainen ranta.

Saarielämän jälkeen luksushotelli teki hyvää, enkä voi sanoa ettemmekö nauttineet luksushuoneestamme ja ylihinnoitellusta illallisesta.

Siitä huolimatta olisimme sata kertaa mieluummin vaihtaneet viiden tähden luksuksen alkeelliseen bambumajaan Yasawa-saarilla.

Ymmärrystä ei oikein riitä niille niin monille matkalaisille, jotka tulevat Fidzille ja yöpyvät vain pääsaarella tässä keinotekoisessa ylirakennetussa ympäristössä. Jos meiltä kysytään, se fidziläinen paratiisi löytyy muualta.

Fidzi kokemuksia | Denarau

Liikkuminen – Awesome Fijin bulapassi vai ei?

Useimmat turistit reissaavat Fidzin Yasawa-saaristossa Awesome Fijin bulapassilla. Awesome Fijiltä voi ostaa valmiita saarihyppelypaketteja, joita löytyy lukuisia erilaisia eri budjeteille, tai vaihtoehtoisesti pelkät venereissut. Lyhyitä siirtymisiä saarelta toiselle voi myös järjestää resorttien kautta pienemmällä veneellä muutamalla eurolla. Pidemmät matkat on kuitenkin taitettava Awesome Fijin paatilla. Resortit järkkäsivät myös nämä matkat meille, mutta joskus saatat joutua varaamaan ne itse Awesome Fijin kautta.

Me varasimme majoitukset suoraan resorttien nettisivujen kautta. Näin itse järjestämällä saarihyppely Fidzillä tuli hieman halvemmaksi, toki säätämistähän siinä oli.

Olemme myös kuulleet huhuja, että bulapassilla reissatessa ei aina ole varmaa, että päätyy siihen resorttiin mitä on toivottu.

Meille välimatkat saaristossa tulivat kustantamaan 190 euroa, kun bulapassi olisi maksanut 260 euroa.

Saarihyppely Fidzillä
Awesome Adventures Fiji
Yasawa-saarilla Fidzillä
Fidzin Yasawa-saarilla

Majoitus ja budjetti Fidzillä

Saarihyppely Fidzin Yasawa- tai Mamanucas -saaristossa ei ole halpaa. Hintataso on melko korkea. Varaudu siis maksamaan täällä simppelistä primitiivisestä buresta eli bungalowista saman verran mitä maksaisit Thaimaassa viiden tähden resortista. Toisaalta postikorttien hiljaiset paratiisirannat pieksevät Thaimaan mennen tullen, jos meiltä kysytään. Joiltakin saarilta löytyy myös dormimajoitusta pienemmällä budjetilla matkustaville. Tässä hiukan osviittaa Fidzin hintatasosta ja budjetista matkalle.

Bamboo Backpackers Nadissa: Oma huone 10 euroa/yö

Blue Lagoon Beach Resort: Dormi 60 euroa/yö, puutarhavilla 250 euroa yö. Sisältää ateriat.

Nanuya Island Resort: Puunlatvabure 130 euroa/yö. Ateriat tulivat kustantamaan noin 50 euroa per päivä per nokka.

Barefoot Island Resort: Dormi 45 euroa/yö, standardi bure 120 euroa/yö, sisältää ateriat.

Paradise Cove: Puutarhavilla 170 euroa/yö, sisältää ateriat.

Välimatkat saaristossa yhteensä: 190 euroa

Snorkkelin vuokraus päivältä noin 10 euroa.

Bisse irtosi noin eurolla, cocktailit neljällä. Vesi oli resortista riippuen ilmaista tai halpaa. Satamasta voi tuoda mukanaan saarille virvokkeita tai eväitä, tosin me emme omia eväitämme drinksuja lukuun ottamatta tulleet koskaan tarvitsemaan.

Fiji kokemuksia
Fidzi

Fidzi ja ruoka

Useimmilla Yasawa-saarilla majoituksen hintaan kuuluu pakollinen kolme ateriaa sisältävä ateriapaketti. Näiden taso vaihtelee laidasta laitaan. Joillakin saarilla kuulemamme mukaan saa nähdä nälkää, kun taas toisissa resorteissa kupu täyttyy herkuista.

En voi väittää, että Fidzi olisi kulinaristin unelmakohde. Ruoan taso vaihteli laidasta laitaan. Täällä syödään paljon kalaa, riisiä, currya, bataattia, kassavaa ja kookosta.

Fidziläisen keittiön parasta antia ovat kuitenkin meren herkut. Ekana yönä Nadissa pääsimme maistamaan maahan kaivetussa kuopassa kokattua juhla-ateriaa eli lovoa. Suosikiksi muodostui kuitenkin kokodo, fidziläinen versio cevichestä, eli raakaa kalaa kookosliemessä, maustettuna sipulilla, sitruunalla ja limellä.

Äläkä unohda kokeilla Fidzin kansallisjuomaa, suun puuduttavaa kavaa!

Fidziläinen ruoka

Fidzi – Snorklaus ja muut aktiviteetit

Fidzin Yasawa- ja Mamanuca-saarilla homman nimi on riippukeinussa tai valkoisella hietikolla levyttäminen, snorklaus, sukellus ja kajakoiminen. Fidzi on yksi parhaita paikkoja maailmassa suorittaa sukelluskurssi, joskaan ei varmasti halvin. Toukokuusta lokakuuhun täällä pääsee bongaamaan isoja paholaisrauskuja. Snorkkelin vuokraus oli keskimäärin kymmenisen euroa päivältä, joten kannattaa harkita vakavasti oman snorkkelin pakkaamista.

Resortit järkkäävät jos jonkinnäköistä aktiviteettia niitä kaipaaville, jos kirkkaassa vedessä puljaaminen ja auringossa loikoilu ei jollekin riitä päivärutiiniksi.

Resorteista käsin ei kovin paljon fidziläiseen kulttuuriin pääse tutustumaan, mutta kannattaa turista henkilökunnan kanssa mahdollisimman paljon. Monet resorteista järkkäävät myös retkiä paikallisiin kyliin.

Fidzi | Yasawa -saaret
Fidzi

Fidzi – Paras aika matkustaa

Fidzi sopii matkakohteeksi ympäri vuoden, sillä kelit ovat lämpimät aina. Paras aika matkustaa Fidzille on toukokuusta lokakuuhun, jolloin saarilla saa nauttia leudon lämpimistä ilmoista sekä sinisestä taivaasta. Tämä on myös paras aika vedenalaisen maailman ihailuun. Suosituin turistisesonki on kesäkuusta syyskuuhun.

Marraskuusta huhtikuuhun Fidzillä on sadekausi, jota kannattaa välttää, jos haluaa pelata säiden suhteen varman päälle. Tähän aikaan vuodesta on myös pieni syklonien riski. Toisaalta näinä kuukausina saarilla on vähemmän turisteja joulun lomakautta lukuunottamatta. Sadekuurot ovat voimakkaita mutta lyhytkestoisia, joiden välissä auringostakin pääsee yleensä nauttimaan.

Palmuranta Fidzin Yasawa-saarilla
Fidzin Yasawa-saarilla

Fiji – Where happiness finds you

Fiji – Where happiness finds you – on Fidzin tuore turisteille suunnattu mainoskampanja. Vuonna 2011 julkaistussa tutkimuksessa Fidzi äänestettiin maailman onnellisimmaksi maaksi. Fidzillä ei voikaan olla huomaamatta rentoa ja iloista tunnelmaa.

Yasawa-saaret tulevat ainakin omassa mielessäni olemaan aina ne onnelliset saaret.

Mistä fidziläisten onnellisuus sitten kumpuaa? Maisemilla voisi kuvitella olevan osuutta asiaan, kuten myös Fidzin ajalla, ‘Fiji time’, fidziläisten rennolla, hitaalla elämäntyylillä ja ‘sega na leqa‘ eli ‘ei huolia’ – positiivisella asenteella.

Blue Lagoon Resort, Yasawa, Fidzi

Tuntuu, että Fidzillä eletään hetkessä ja tulevaisuutta ei murehdita. Liittyykö tähän kenties fidziläisten vahva usko jumalalliseen johdatukseen. Ihmiset elävät tiiviissä yhteisöissä ja ruoka kalastetaan ja kasvatetaan itse. Suuri osa kansasta elää yksinkertaisissa hökkeleissä eikä piittaa länsimaalaisille turhan tutuista asioista kuten autoista, asuntolainoista, taulutelkkareista tai muodista.

Ihmiset ovat onnellisia eläessään yksinkertaista saarielämää. Fidziläisen sanonnan mukaan omaisuuden haaliminen on turhaa, koska ikinä ei tiedä mitä seuraavana päivänä tapahtuu, eikä sillä tavaralla haudassa mitään tee. Liikaa kunnianhimoisuutta ja saavuttamista ei pidetä ainoastaan epäterveellisenä, mutta myös moraalisesti kyseenalaisena.

Vaikka fidziläisten huolettomasta asenteesta on seurannut Fidzille myös ongelmia (Fidzin intialaiset omistavat suurimman osan bisneksistä), toivon tosiaan, ettei saarien tunnelma tai fiji time ikinä muutu, eikä rahanahne muu maailma ikinä onnistu sitä pilaamaan.

Fidzi kokemuksia | Yasawa-saaristo

Fidzi oli ollut unelmani aina siitä lähtien kun pienenä tyttönä opin palmusaarten olemassaolosta ja tutkiskelin karttapalloa, selailin matkaesitteitä ja haaveilin paosta kauas kylmyydestä ja ankeudesta. Fidzi ei todellakaan pettänyt. Me tulemme taatusti takaisin!

Toivottavasti tästä on joskus apua jollekin. Epäilemättä unohdin varmasti jotakin olennaista, joten älkööt epäröikö kysymästä!

Fidzi kiittää ja kuittaa.

Loppuun viimeiset säkeet fidziläisen Isa Lei -jäähyväislaulun englanninkielisestä käännöksestä.

O’er the ocean your island home is calling,
Happy country where roses bloom in splendor;
O, if I could but journey there beside you,
Then forever my heart would sing in rapture.
Isa Lei, the purple shadow falling,
Sad the morrow will dawn upon my sorrow;
O, forget not, when you’re far away,
Precious moments beside dear Suva.

Vinaka, Fidzi!

Lue lisää Fidzistä:

Varpaat hiekkaa Barefoot Islandilla
Paradise Cove – Fidzin paratiisipoukama
Fidzin säihkyvä Blue Lagoon
Aika hidastuu Nanuya Lailain saarella