Saarihyppely Fidzin Yasawa-saaristossa

Fidzi on jokaisen palmurantojen rakastajan nirvana ja trooppisten rantojen rakastajan ultimaattinen unelma. Fidzin Yasawa-saaristosta löysimme postikorttien paratiisirantoja, jotka kuuluvat kaikkien reissujen upeimpiin, sekä letkeää fidziläisten saarten elämäntyyliä. Tässä kokemuksia saarihyppelystä Yasawa-saarilla sekä muutamia vinkkejä Fidzin matkasta haaveilevalle!

Matkavinkit Fidzille

Palmuranta Fidzillä

Saarihyppelyn Fidzin Yasawa-saarilla täytyy olla yksi lempparireissuistani ja -kohteista. Vitivalkoinen hiekka, kristallinkirkas vesi, upeat korallit, iloiset ja vieraanvaraiset ihmiset ja hidas, letkeä elämäntyyli. Aika paljon upeita biitsejä olemme reissujemme varrella nähneet, ja Fidzin Yasawa-saarten rannat kuuluvat niiden parhaimmistoon.

Palmuranta Fidzillä

Kiireinen päivä Fidzin paratiisisaarilla koostuu riippumatossa levyttämisestä, kenties parista snorklausretkestä, ja syömään mennään kun rumpu kutsuu. Bula -tervehdystä sai huudella takaisin hymyileville paikallisille kymmeniä ja kymmeniä kertoja päivässä. Möläytinpä sen vielä vanhasta muistista passintarkastajalle paluumatkalla Australian päässä, ja sain osakseni kummastuneen katseen.

Fiji – Where happiness finds you

Fiji – Where happiness finds you – on Fidzin tuore turisteille suunnattu mainoskampanja. Vuonna 2011 julkaistussa tutkimuksessa Fidzi äänestettiin maailman onnellisimmaksi maaksi. Fidzillä ei voikaan olla huomaamatta rentoa ja iloista tunnelmaa.

Yasawa-saaret tulevat ainakin omassa mielessäni olemaan aina ne onnelliset saaret.

Mistä fidziläisten onnellisuus sitten kumpuaa? Maisemilla voisi kuvitella olevan osuutta asiaan, kuten myös Fidzin ajalla, ‘Fiji time’, fidziläisten rennolla, hitaalla elämäntyylillä ja ‘sega na leqa’ eli ‘ei huolia’ – positiivisella asenteella.

Palmuranta Fidzillä

Blue Lagoon Resort, Yasawa, Fidzi

hibiscus

Tuntuu, että Fidzillä eletään hetkessä ja tulevaisuutta ei murehdita. Liittyykö tähän kenties fidziläisten vahva usko jumalalliseen johdatukseen. Ihmiset elävät tiiviissä yhteisöissä ja ruoka kalastetaan ja kasvatetaan itse. Suuri osa kansasta elää yksinkertaisissa hökkeleissä eikä piittaa länsimaalaisille turhan tutuista asioista kuten autoista, asuntolainoista, taulutelkkareista tai muodista.

Ihmiset ovat onnellisia eläessään yksinkertaista saarielämää. Fidziläisen sanonnan mukaan omaisuuden haaliminen on turhaa, koska ikinä ei tiedä mitä seuraavana päivänä tapahtuu, eikä sillä tavaralla haudassa mitään tee. Liikaa kunnianhimoisuutta ja saavuttamista ei pidetä ainoastaan epäterveellisenä, mutta myös moraalisesti kyseenalaisena.

Vaikka fidziläisten huolettomasta asenteesta on seurannut Fidzille myös ongelmia (Fidzin intialaiset omistavat suurimman osan bisneksistä), toivon tosiaan, ettei saarien tunnelma tai fiji time ikinä muutu, eikä rahanahne muu maailma ikinä onnistu sitä pilaamaan.

fiji time

Palmuranta Fidzillä

Fidzi koostuu 333 saaresta, joista vain noin kolmasosa on asuttuja. Suurimmat saaret ovat Vanua Levu sekä Viti Levu, jossa myös pääkaupunki Suva ja turistitukikohta Nadi sijaitsevat. Näillä saarilla asustaa lähes 90 prosenttia Fidzin 850 000 asukkaasta, joista muuten lähes puolet on intialaisia, jotka aikoinaan tulivat tänne sokeriruokoviljelmille töihin. Viime vuosikymmeninä etnisien jännitteiden seurauksena Fidzillä on ollut vallankaappauksia ynnä muuta häsmäkkää, ja tilanne on epävakaa.

Yasawa kartalla

Fidzi

Kokemuksia saarihyppelystä Fidzin Yasawa -saaristossa

Yasawa-saaristossa saaria on noin parikymmentä, resortteja sitäkin enemmän laidasta laitaan simppeleistä reppureissaajien bambumajoista ja dormeista eksklusiivisiin luksusresortteihin, joista saa pulittaa useamman tonnin yöltä. Jos ei ole pikkurahasta pulaa, niin vuokrata voi vaikka kokonaisen saaren ihan itselleen.

Fidzin Yasawa-saaristossa saaria riittää, ja arpominen niiden välillä voi tuntua loputtomalta hommalta. Jälkeenpäin katsottuna lähes jokainen saari minkä näimme näytti juuri siltä unelmien palmusaarelta, joten sen suhteen vääriä valintoja ei kenties edes ole. Isoimmat erot taitavatkin olla resorttien tasossa. Meillä kävi munkki ja jokainen resortti oli nappivalinta!

Yhden yön välietapin jälkeen Nadissa vietimme kymmenen päivää Yasawa-saarilla paljain varpain bikineissä, kaukana kaupunkien liikenteestä ja hälinästä ja puhelin- tai nettiyhteydestä. Kymmeneen päivään mahdutimme neljä eri saarta ja resorttia Yasawa-saarilla. Tahti oli nopea, mutta silti olen tyytyväinen matkasuunnitelmaan.

DSC_0473 (800x569)

Barefoot Island, Yasawa, Fiji

DSC_0969 (532x800)

Kymmenen päivää oli meille kaikkea muuta kuin tarpeeksi. Me olisimme kyllä mieluusti viihtyneet Yasawa-saarilla vaikka kuukausia, varsinkin kun kotona Australiassa meitä odotti paluu arkeen, kiire, tungos, liikenne, stressi, huolet, vastuut ja aikataulut.

Snorklausta Fidzillä

Blue Lagoon Resort, Yasawa, Fidzi

Blue Lagoon Resort, Yasawa, Fidzi

Vinkit Fidzin Yasawa -saarille

Suosittelen sis­ällyttämään Fidzin Yasawa -saarihyppelyyn pari yötä jossain ulkomaalaisomistuksessa olevista Octopus, Blue Lagoon tai Paradise Cove –resorteista, sekä pari yötä jossain paikallisomisteisessa mestassa. En normaalisti suosittelisi ulkomaalaisomistuksessa olevia resortteja, mutta nämä samassa omistuksessa olevat resortit ovat saariston laadukkaimpia – homma toimii ja rahalle saa vastinetta, toisin kuin kuulemani mukaan monissa muissa.

Ihanteellisesti kannattaa varata ihan vähintään kaksi yötä per saari, mieluummin kolme tai neljä, toki hieman saaresta riippuen.

Rohan suosittelee lämpimästi myös Mantaray, Coralview ja pikkuruisia Mamanucas –ryhmään kuuluvia South Sea– ja Beachcomber -resortteja. Beachcomber –saarella on ollut jossain vaiheessa maine bailusaarena, mutta huhujen mukaan meno on viime vuosina hieman rauhoittunut.

Minne ikinä päädytkin, rannat ovat varmasti unohtumattomia, ja paikalliset ihmiset tekevät vierailusta varmasti ikimuistoisen!

Sekä mennessä että tullessa oli pakko aikataulujen takia yöpyä yksi yö Nadissa. Muutenhan sinne ei kannata kökkimään jäädä; todelliset paratiisirannat löytyvät muualta.

Saarihyppely Fidzillä

Fidzin Yasawa-saarilla

 

Yasawa-saarilla Fidzillä

Bulapassi vai ei?

Useimmat turistit reissaavat Fidzin Yasawa -saaristossa Awesome Fijin bulapassilla. Awesome Fijiltä voi ostaa valmiita saarihyppelypaketteja, joita löytyy lukuisia erilaisia eri budjeteille, tai vaihtoehtoisesti pelkät venereissut. Lyhyitä siirtymisiä saarelta toiselle voi myös järkätä resorttien kautta pienemmällä veneellä muutamalla eurolla. Pidemmät matkat on kuitenkin taitettava Awesome Fijin paatilla. Resortit järkkäsivät myös nämä matkat meille, mutta joskus saatat joutua varaamaan ne itse Awesome Fijin kautta.

Me varasimme majoitukset suoraan resorttien nettisivujen kautta. Näin itse järjestämällä saarihyppely Fidzillä tuli hieman halvemmaksi, toki säätämistähän siinä oli.

Olemme myös kuulleet huhuja, että bulapassilla reissatessa ei aina ole varmaa, että päätyy siihen resorttiin mitä on toivottu.

Meille välimatkat saaristossa tulivat kustantamaan 190 euroa, kun bulapassi olisi maksanut 260 euroa.

Saarihyppely Fijillä

Awesome Adventures Fiji

Fidzin Yasawa-saarilla

Majoitus ja budjetti Fidzillä

Saarihyppelyreissu Yasawa- tai Mamanucas -saaristossa ei ole halpaa. Hintataso on korkea. Varaudu siis maksamaan täällä simppelistä primitiivisestä buresta eli bungalowista saman verran mitä maksaisit Thaimaassa viiden tähden resortista. Toisaalta postikorttien hiljaiset paratiisirannat pieksevät Thaimaan mennen tullen, jos meiltä kysytään. Joiltakin saarilta löytyy myös dormimajoitusta pikkubudjetilla matkustaville. Tässä hiukan osviittaa Fidzin hintatasosta ja budjetista matkalle.

Bamboo Backpackers Nadissa: Oma huone 10 euroa/yö

Blue Lagoon Beach Resort: Dormi 60 euroa/yö, puutarhavilla 250 euroa yö. Sis. ateriat.

Nanuya Island Resort: Puunlatvabure 130 euroa/yö. Ateriat tulivat kustantamaan n. 50 euroa per päivä per nokka.

Barefoot Island Resort: Dormi 45 euroa/yö, standardi bure 120 euroa/yö, sis. ateriat.

Paradise Cove: Puutarhavilla 170 euroa/yö, sis. ateriat.

Välimatkat saaristossa yhteensä: 190 euroa

Snorkkelin vuokraus päivältä noin 10 euroa.

Bisse irtosi noin eurolla, drinksut neljällä. Vesi oli resortista riippuen ilmaista tai halpaa. Satamasta voi tuoda mukanaan virvokkeita tai eväitä, tosin me emme omia eväitämme drinksuja lukuun ottamatta tulleet koskaan tarvitsemaan.

Kokemuksia Fidzin pääsaarelta Denarausta

Ennen paluuta Australiaan vietimme vielä yhden päivän ja yön pääsaarella Denaraussa, joka on täynnä rikkaiden ja kuuluisien luksushuviloita, golfkenttiä, jahteja ja viiden tähden resortteja. Vietimme viimeisen yön Hiltonin Beach Resort & Spassa henkisesti valmistautuen kotiinpaluuseen. Emme pistäneet vastaan, kun meillä kävi munkki taas ja saimme upgreidin parempaan huoneeseen.

Hilton Denarau

Hilton Denarau

Viimeinen päivä Fidzillä kului siis hieman eri tunnelmissa kuin loput lomasta. Kylmä Fiji Gold -bisse, kuuma aurinko ja merimaisemat pysyivät samana, mutta unelmien paratiisirannan ja bambumajan sijaan meillä oli persoonaton Hiltonin betonihuvila, yksityisallas ja hyvin keskinkertainen ranta.

Viiden tähden resortit ovat meille harvinaista herkkua, enkä voi sanoa ettemmekö nauttineet luksushuoneestamme ja ylihinnoitellusta illallisesta.

Siitä huolimatta olisimme sata kertaa mieluummin vaihtaneet viiden tähden luksuksen alkeelliseen bambumajaan Yasawa-saarilla. Ymmärrystä ei oikein riitä niille niin monille matkalaisille, jotka tulevat Fidzille ja yöpyvät vain pääsaarella tässä keinotekoisessa ylirakennetussa ympäristössä. Jos meiltä kysytään, se fidziläinen paratiisi löytyy muualta.

Fidzi

Ruoka Fidzillä

Useimmilla Yasawa-saarilla majoituksen hintaan kuuluu pakollinen kolme ateriaa sisältävä ateriapaketti. Näiden taso vaihtelee laidasta laitaan. Joillakin saarilla kuulemamme mukaan saa nähdä nälkää, kun taas toisissa resorteissa kupu täyttyy herkuista.

En voi väittää, että Fidzi olisi kulinaristin unelmakohde. Ruoan taso vaihteli laidasta laitaan. Täällä syödään paljon kalaa, riisiä, currya, bataattia, kassavaa ja kookosta.

Fidziläisen keittiön parasta antia ovat kuitenkin meren herkut. Ekana yönä Nadissa pääsimme maistamaan maahan kaivetussa kuopassa kokattua juhla-ateriaa eli lovoa. Suosikiksi muodostui kuitenkin kokodo, fidziläinen versio cevichestä, eli raakaa kalaa kookosliemessä, maustettuna sipulilla, sitruunalla ja limellä.

Äläkä unohda kokeilla Fidzin kansallisjuomaa, suun puuduttavaa kavaa!

Fidziläinen ruoka

Paras aika matkustaa Fidzille

Marraskuusta huhtikuuhun Fidzillä on syklonikausi, jota kannattaa välttää, jos haluaa pelata säiden suhteen varman päälle. Toisaalta tällöin saarilla on vähemmän turisteja.

Palmuranta Fidzin Yasawa-saarilla

Minne Fidzillä

Pääsaari Viti Levu ei ole Fidzin parhaimpia puolia, vaan paratiisisaaria kaihoavien tulee suunnata aurinkoisille onnellisille Yasawa– sek­ä Mamanucas –saarille. Täällä kelpaa jokaisen rantapummin vajota lomakoomaan palmun alla. Aaltoja täältä ei löydy, eli surffipummit suunnatkoon toisille saarille. Jos tahtoo poiketa tallatulta polulta, Taveunin ja Kadavun vehreät saaret saattavat olla tsekkaamisen arvoisia.

Auringonlasku Fidzillä

Palmuranta Fidzin Yasawa-saarilla

Aktiviteetit Fidzin Yasawa -saarilla

Fidzin Yasawa- ja Mamanuca-saarilla homman nimi on riippukeinussa tai valkoisella hietikolla levyttäminen, snorklaus, sukellus ja kajakoiminen. Tämä on yksi parhaita mestoja maailmassa suorittaa sukelluskurssi, joskaan ei varmasti halvin. Toukokuusta lokakuuhun täällä pääsee bongaamaan isoja paholaisrauskuja. Snorkkelin vuokraus oli keskimäärin kymmenisen euroa päivältä, joten kannattaa harkita vakavasti oman snorkkelin pakkaamista.

Resortit järkkäävät jos jonkinnäköistä aktiviteettia niitä kaipaaville, jos kirkkaassa vedessä puljaaminen ja auringossa loikoilu ei jollekin riitä päivärutiiniksi.

Resorteista käsin ei kovin paljon fidziläiseen kulttuuriin pääse tutustumaan, mutta kannattaa turista henkilökunnan kanssa mahdollisimman paljon. Monet resorteista järkkäävät myös retkiä paikallisiin kyliin.

Fidzin Yasawa-saarilla

Kauniita rantoja epäilemättä löytyy lähempääkin, mutta Australian reissun yhteydessä tai maailmanympärimatkalla Fidzi on kuitenkin mahtava kohde. Me tulemme taatusti takaisin!

Toivottavasti tästä on joskus apua jollekin. Epäilemättä unohdin varmasti jotakin olennaista, joten älkööt epäröikö kysymästä!

Fidzi kiittää ja kuittaa.

Loppuun viimeiset säkeet Isa Lei -jäähyväislaulun englanninkielisestä käännöksestä.

O’er the ocean your island home is calling,
Happy country where roses bloom in splendor;
O, if I could but journey there beside you,
Then forever my heart would sing in rapture.
Isa Lei, the purple shadow falling,
Sad the morrow will dawn upon my sorrow;
O, forget not, when you’re far away,
Precious moments beside dear Suva.

Vinaka, Fidzi! (kiitos)