Aika hidastuu Fidzin Nanuya Lailain saarella

Nanuya Island Resort on hiljainen ja romanttinen fidziläisomistuksessa oleva resortti pienellä Nanuya Lailain saarella Fidzin Yasawa-saaristossa. Tämä oli kolmas kohteemme kymmenen päivän saarihyppelyllä saariston epätodellisen kauniilta saarelta toiselle, ja taas kerran loistava saarivalinta. Nanuya Lailai oli täydellinen paikka paeta maailmaa. Palmuranta kuin postikorteista, upea vedenalainen maailma, ja ennen kaikkea täydellinen rauha.

Fidzin Yasawa saari

Fiilikset olivat haikeat, kun keltainen Awesome Adventures -botski poimi meidät kyytiin Paradise Covesta henkilökunnan veisatessa kaunista “Isa Lei” -jäähyväislaulua. Mutta reissu oli vasta puolivälissä, joten ei muuta kuin kohti uusia seikkailuja!

Nanuya Lailai, Fidzi

Lyhyen botskimatkan jälkeen saavuimme Nanuya Lailain saarelle, joka ei kalvennut ollenkaan aikaisemmille paratiisisaarille. Omistaja Alfie otti meidät sydämellisesti vastaan rannalla ripustamalla molempien kaulaan simpukkakaulakorut.

Nanuya Lailai, Fidzi

Nanuya Lailain saari kuuluu Fidzin kuuluisaan Siniseen Laguuniin, saariston saartamaan eri sinisen sävyissä tyynenä kimaltelevaan alueeseen. Jos joku muistaa tosi vanhan Brooke Shieldsin tähdittämän Sininen Laguuni –leffan, niin sitä on filmattu täällä. Leffahan on ihan paska, mutta sen voi katsoa ihan maisemien vuoksi. Ja kyllä, se vesi on ihan oikeasti tuon väristä!

Blue Lagoon, Yasawa, Fidzi

Nanuya Lailai, Fidzi

Nanuya Lailain lisäksi leffaa filmattiin viereisellä Nanuya Levun saarella, sekä sattumoisin myös Vanuatun Champagne Bayssä, jossa seikkailin muutama vuosi sitten itsekseni. Nanuya Lailain vieressä siintävä Nanuya Levu tunnetaan nykyään paremmin erittäin eksklusiivisena Turtle Islandina. Kilpparisaarella yhdestä saaren 14 mökistä saa pulittaa noin pari tonnia yöltä. Joka päivä katsoimme taivaalle kun merilentokone lennätti kroisoksia luksuslomalle.

Riippumatto rannalla, Fidzi

En ota kantaa, onko kyseinen mesta sen arvoinen, kun tuskin ikinä tulee kukkaro olemaan niin syvä, että pääsisin lähemmäs katsomaan. Mutta silti täytyy sanoa, että ei Nanuya Lailain saarellakaan kyllä maisemista tarvinnut valittaa saati tilasta tapella.

Bure Fidzillä

Koostuen vain 12 buresta eli fidziläisestä bambumajasta Nanuya Island Resort on varmaan Yasawan rauhallisin budjettimatkaajan resortti. (Vaikka eihän Yasawa-saaristoa oikein hyvällä tahdollakaan voi enää nykyään budjettireissaajan matkakohteeksi kutsua. Mutta hintatasosta lisää myöhemmin.)

Bure Fidzillä

Valitsimme ylhäällä puunlatvassa sijaitsevan buren. Puumaja vaati hieman reippailua ylös, mutta näkymät puunlatvojen lomitse auringonlaskussa olivat sen arvoiset. Vaikka joitakin turhia mukavuuksia kenties puuttui, tämä kodikas maja oli meidän suosikkibure koko reissulla.

Bure Fidzillä

Bure Fidzillä

Resorttia ympäröi oikein mukiinmenevä rantsu, jonne sinne tänne on ripoteltu muutama aurinkotuoli ja riippumatto. Sininen laguuni ja sen rannat houkuttelevat ympäristöön paljon purjeveneitä ja jahteja. Resortin tuntumasta alkava mieletön, satoja metrejä pitkä palmujen reunustama unelmaranta on osaksi nykyään ulkomaalaisomistuksessa. Risteilypaattien ankkuroidessa rantaan pääsy on sinne kielletty, mutta muuten saimme vapaasti liikkua myös tällä paratiisirannalla.

Nanuya Lailai, Fidzi

Nanuya Lailai, Fidzi

Asiakaskunta koostui kourallisesta eri-ikäisiä pariskuntia. Varsinaista aktiviteettiohjelmaa ei löydy kuten useimmilla muilla saarilla, mutta niitä järjestetään pyydettäessä. Me emme kaivanneet aktiviteetteja sinä parina päivänä, jotka Nanuyassa vietimme, sillä meillä oli liian kiire nauttia täydellisestä tekemättömyyden suuresta autuudesta.

DSC02967 (800x239)

Nanuya Lailai, Fidzi

Nanuya Lailai, Fidzi

Aika meni siis paljolti vedessä lilluessa ja snorklaillessa, ja välillä rannalla tai keskellä laguunia kelluvalla ponttoonilla lepien. Vedenalainen maailma kilpaili melkein Barefoot Islandin korallien kanssa. Vesi oli kirkasta kuin jättimäisessä uima-altaassa. Erikokoisia ja -värisiä fisuja oli joka puolella satapäisissä parvissa. Mielettömiä koralleja, meritähtiä, ja asustaapa täällä kuulemma muutama merihevonenkin. Omistaja Alfien mukaan vain viisi vuotta sitten resortin edustalla oleva koralli oli kuolemaisillaan. Suojelemalla korallit kuitenkin on saatu taas kukkimaan.

Snorklausta Fidzillä

Snorklausta Fidzillä

DSC03125 (800x600)

Varoituksen sana lienee kuitenkin paikallaan niille, jotka nyt suunnittelevat snorkkeliretkeä Nanuya Lailain vesille. Koralleja vartioi nimittäin hullu raivotautinen papukaijakala! Fisulla on kenties kokoa vain kolmisenkymmentä senttiä, mutta onnistui kyllä säikäyttämään meikäläisen kuin isompikin haikala. Fisu paahtoi suoraa kohti tuhatta ja sataa silmät tulta syöksien ja näykki käsistä ja jaloista! Muut resorttivieraat katsoivat ihmeissään, kun kiljuin veden alla ja nielin samalla litran merivettä. En tiedä, onko näille fisuille ihan normaalia himoita ihmislihaa, mutta tälle yksilölle tuntui ainakin maistuvan.

DSC03139 (800x600)

DSC03135 (800x595)

DSC03136 (800x584)

Illalla auringon laskiessa siemailimme omalla partsilla drinksuja ja siirryimme soihtujen valaisemaan rantaravintolaan nauttimaan mitä mehevimmistä meren herkuista. Tätä tulee ikävä.

DSC030371 (800x541)

DSC02962 (800x594)

Kaupungin melu, tungos, liikenne, stressi, vastuu ja kiire haihtuvat äkkiä mielestä ja tuntuvat kuin toiselta maailmalta tässä seesteisessä ja levollisessa ympäristössä. Jos ei aikaisemmin, niin täällä viimeistään, tyynessä kirkkaassa vedessä uimapatjalla kelluessa drinksu kädessä, aika tuntui pysähtyvän.

DSC02869 (800x557)

“Fiji time” viittaa fidziläiseen leppoisaan elämäntapaan ja hitaaseen elämänrytmiin. Kellot kannattaa jättää kotiin. Jotkut ehkä näkevät sen laiskuutena, mutta ei se sitä ole, vaan osa fidziläistä elämänfilosofiaa. Täällä eletään hetkessä, ja joka hetkestä nautitaan. Aikatauluista ei paljon piitata vaan kaikki tapahtuu aikanaan. Jos ei tapahdu, niin ei sekään paljon päätä paina. Elämä pitää elää eikä kiirehtiä läpi murehtien ja stressaten.

DSC02991 (800x570)

DSC03074 (800x578)

Loppuun vielä elämänviisaus resortin omistajalta Alfielta: “Jokaisen ihmisen elämä on kuin jonglöörausta neljällä pallolla. Yksi palloista on kumia ja loput lasia. Kuminen pallo edustaa elämässä työtä. Kun se putoaa, se pomppaa takaisin. Työtä saa aina jostain lisää. Kolme lasipalloa sen sijaan edustavat läheisiä, terveyttä ja elämää. Läheisistä ja terveydestä kannattaa pitää huolta, ja ihmisellä on vain yksi elämä!”