Antiparos – Paroksen idyllinen pikkusisko

Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*

Kreikan Paroksen vieressä sijaitsee pieni unelias Antiparos. Useimmat tulevat tänne päiväretkelle Parokselta, mutta todellista rauhaa etsivät viihtyvät kauemminkin. Me viihdyimme Antiparoksella kokonaisen viikon.

Monet eivät ole Antiparoksesta kuulleetkaan. Ne jotka ovat, tuntevat kenties sen levollisesta tunnelmastaan ja hiljaisista rannoistaan. 70-luvulla hipit hyppelehtivät alasti saaren autioilla rannoilla. Sittemmin täällä ovat piileskelleet maailmalta myös julkkikset kuten Madonna, Bruce Willis ja Tom Hanks.

Antiparos vaikutti salaiselta pakopaikalta, eli juuri meidän makuumme. Päiväretken sijaan päätimme viettää täällä kokonaisen viikon.

Antiparos

Antiparoksella ei suinkaan olla sotajalalla Parosta vastaan, vaan kreikan kielessä tämä etuliite tarkoittaa vastapäätä sijaitsevaa. Antiparos sijaitsee vaivaisen kymmenen minuutin lauttamatkan päässä Paroksesta.

Antiparoksella asuu parisen tuhatta asukasta. Ikivanhan linnoituksen ympärillä sijaitseva Antiparoksen kylä on kreikkalaisen suloinen; mukulakivikatuja, vitivalkoisia sokeripalataloja, sinisiä ovia ja pinkkinä hehkuvia ihmeköynnöksiä. Satamasta kohti linnoitusta kulkevalta pääkadulta löytyy muutama boheemeja vaatteita myyvä putiikki ja lukuisia tavernoita. Taitaa Antiparokselta jokunen baarikin löytyä, joissa voi kesäaikaan juhlia läpi yön.

Antiparos

Pääkatu on turistinen, mutta sen ulkopuolella Antiparoksella riittää autenttista kreikkalaista tunnelmaa. Antiparoksella on rauhallista Mamma Mia -elokuvan tunnelmaa, vaikka ihan eri saarella ollaankin.

Nuku, syö, loikoile rannalla, lue kirjaa, pulahda kirkkaaseen veteen viilentymään… Siitä koostuu aika Antiparoksella. Antiparos on täydellinen paikka unohtaa ajan kulku ja uppoutua autuaaseen joutilaisuuteen. Täällä aika tuntuu pysähtyvän.

Antiparoksen päänähtävyys on Antiparoksen luola, yksi Euroopan kuuluisimpia luolia. Luola, jota me emme koskaan nähneet, koska vapaa-ajalla suuntasimme mieluummin rannalle.

Kruisailimme ympäri saarta, loikoilimme hiljaisilla rannoilla, nautimme meren herkuista rantatavernoissa, seikkailimme kauniilla kujilla ja ihailimme punaisena säihkyviä auringonlaskuja.

Antiparos ei ole maisemiltaan mitenkään poikkeavan ihmeellinen Kreikan saari. Rannat ovat ihan kivoja, ja vesi kristallinkirkasta, mutta eivät ne mitään niin erityisen kauniita ole, että vain niitä varten tänne matkustaisin.

Turistit tulevat Antiparokselle sen idyllisen tunnelman ja rauhallisuuden vuoksi. Ironista kyllä, seurauksena keskikesällä Antiparoksen rannat eivät ole enää ihan niin hiljaisia, ainakaan keskikesällä.

Tunnetumpiin Kreikan saariin kuten Mykonosiin, Santoriniin tai jopa Parokseen verrattuna Antiparos on hiljainen. Mutta salaisuus se ei enää ole. Näin kesäsesongin ulkopuolella Antiparos oli kuitenkin juuri sitä, mitä me sieltä lähdimme hakemaan, ja saimme nauttia niistä autioistakin rannoista.

Vinkit Antiparokselle

Jos etsit Kreikan lomalta puhtaasti lepolomaa, jolla nollata aivot ja ladata akkuja, Antiparos on sinun paikkasi.  Kesäaikaan ravintoloita riittää, mutta syyskuun vaihtuessa lokakuuksi useimmat sulkivat ovensa. Se olikin meidän vierailullamme ainoa miinus – lokakuussa vain kourallinen ravintoloita oli avoinna.

Antiparoksen pääkylästä voi kävellä rannalle, mutta parhaiten ajasta Antiparoksella saa irti, kun on renkaat alla. Pyörällä pärjää Antiparoksella jo ihan hyvin, vuokra-autolla toki vielä paremmin.

Me majoituimme ylhäällä kukkulalla Degaetas Resortissa, josta avautuivat hulppeat maisemat yli Antiparoksen kaupungin aina Paroksen saarelle asti (noin 60e yöltä). Vahva suositus! Huomaa, että kaupunkiin on noin kilometrin matka, joten täällä majoittuessa kannattaa olla pyörä tai auto käytössä.

LUE LISÄÄ SAARIHYPPELYSTÄ KREIKASSA

Paros on Kreikan nouseva suosikkikohde