Essaouira on Marokon helmi Atlantin rannalla

Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*

Marokon ihastuttava Essaouira hurmasi meidät täysin. Vietimme Essaouiran rennossa rantakaupungissa kuukauden, eikä se edes ollut tarpeeksi. Unohtumattomat auringonlaskut, pitkä loputon ranta, upea Game of Thronesistakin tuttu medina, leppoisa hipahtava tunnelma, jossa Jimi Hendrixinkin kerrotaan aikoinaan viihtyneen… Essaouiraan on monta syytä ihastua.

Sanonnan mukaan Essaouiran voi helposti nähdä päivässä, mutta jos jäät viikoksi, et halua lähteä ikinä. Se on totta. Paljon Marokkoa on vielä näkemättä, mutta kuukauden jälkeen lähdimme vastahakoisesti. Pala sydäntä jäi Essaouiraan.

Essaouira kokemuksia

Essaouirassa on unelias tunnelma. Kissoja ja kissanpoikasia loikoilee siellä täällä – katujen kulmissa, autojen konepellillä, soukin eli basaarin mattopinoissa ja käsilaukkujen keskellä. Tungosta ei ole ikinä, ja soukissa saa kuljeskella kaikessa rauhassa.

Kadunkulmassa sätkää poltteleva rastapää iskee silmää ja tekee rauhanmerkin. Teen rauhanmerkin takaisin ja heppu väläyttää leveän hymyn.

Essaouirassa on hippitunnelmaa. Jimi Hendrix chillaili täällä aikoinaan, ja kahviloista kaikuu myös Bob Marleyn biisit. Djellaba -kaapuihin sonnustautuneet muslimit sekoittuvat katukuvassa turisteihin, taiteilijoihin, rastapäihin, hipstereihin ja katusoittajiin.

Essaouirassa tietä ylittäessä ei tarvitse pelätä kuolevansa, sillä liikenne on rauhallista. Autojen lisäksi teillä köpöttelee hevosvaunuja. Essaouirassa ei tarvitse olla huolissaan vedättävistä taksikuskeista, sillä taksa on aina vakio, 7 dirhamia eli 65 senttiä.

Mitä Essaoirassa sitten kannattaa tehdä? Tämä on väärä kysymys, sillä Essaouirassa parasta on juuri tekemättömyyden autuus.

Siitä huolimatta tässä muutama vinkki levottomille Essaouiraan, mitä tehdä, missä syödä ja niin edelleen.

1. Tutustu Essaouiran medinaan

Essaouirassa lempipuuhaani oli seikkailu kapeilla kujilla vanhassa kaupungissa, joka on myös Unesco -maailmanperintökohde. Essaouiran upeaan medinaan kätkeytyy loputtomasti aarteita, kattoterasseja, katutaidetta ja kuvauksellisia kujia ja sisäpihoja.

Essaouiran medinassa tuntuu kuin olisi astunut ajassa taaksepäin, tai vaihtoehtoisesti keskelle elokuvan lavasteita.

Essaouiran kuvauksellisessa medinassa onkin kuvattu paljon leffoja ja tv-sarjoja. Game of Thrones -fanit tunnistavat Essaouiran kanuunoiden rivistön muurin Astaporin kaupungista ja myös monista kohtauksista King’s Landingistä. Katsoin itse Game of Thronesia Essaouirassa asustellessamme, ja päästäessäni mielikuvituksen laukkaamaan medinan kujilla todellisuuden ja sarjan rajat alkoivat hämärtyä.

Essaouiran medina on ihanan rauhallinen. Täällä ei iske ahdistus niin kuin Marrakechin hektisessä soukissa, jossa myyjät huutelevat perään joka puolella. Itse asiassa Essaouirassa ostoksia on jopa välillä vaikea tehdä, kun myyjää ei näy mailla halmeilla, tai tämä ei vaivaudu keskeyttämään puheluaan asiakasta varten.

2. Heittäydy rantaelämään

Essaouirassa aurinko paistaa 320 päivää vuodessa ja elämä pyörii rannan ympärillä. Me aloitimme aamut usein lenkkeilemällä pitkin rantaa, ja koskaan emme nähneet, missä loputtoman pitkä ranta päättyy.

Tien vieressä nuorukainen myy vasta puristettua granaattiomenamehua, mikä on täydellinen virkistys lenkin päätteeksi. Granaattiomenamehua siemaillessa kelpaa seurata rannan vilskettä; surffaajia, paikallisia pelaamassa jalkapalloa, kameleita, hevosia ja auringonpalvojia. Ranta on niin valtava, että se tuntuu silti tyhjältä.

Näin marraskuussa Essaouiran aurinkotuolit ovat aika tyhjillään, ja kesällä rannalla onkin varmasti vilkkaampaa. Surffaajia sen sijaan näkyi rannalla päivittäin, vaikka parempi kohde surffaamiseen mielestäni on Taghazout.

Jos rannalla loikoilu ei nappaa, voi lähteä ratsastamaan hevosella tai vaikka päristelemään mönkijällä hiekkadyyneille. Kameliratsastukset ovat suosittuja, mutta en osaa sanoa, miten eläimiä kohdellaan. Essaouira tunnetaan Marokon tuulisena kaupunkina (vaikka meistä se ei siltä vaikuttanutkaan), ja tuulisena päivänä Essaouiran rannan täyttävät leijasurffaajat.

3. Vieraile kalasatamassa.

Essaouiran kalasatama on elämys. Kalastajia kantamassa kaloja veneistään, jättimäisiä haita ja rapuja aseteltuna esille joka puolella ja satoja kirkuvia lokkeja ympärillä. Lounasaikaan voit nauttia täällä tuorettakin tuoreemmista meren herkuista.

Ja täällä kun olet, näpsäise ikoninen kuva Essaouiran sinisistä veneistä.

4. Ihaile upeita auringonlaskuja.

Essaouiran auringonlaskut kilpailevat parhaimpien kanssa, mitä olemme reissuilla nähneet. Joka ilta aurinko laskee jättimäisenä kultapallona meren tyrskyihin värjäten taivaan oranssiksi. Istahda odottelemaan auringonlaskua johonkin palmujen reunustaman rantabulevardin rantabaareista. Meidän vakiovalintamme oli Beach and Friends.

5. Syö hyvin.

Essaouirasta löytyy loistavia ravintoloita ja marokkolaista ruokaa parhaimmillaan. Parhaasta marokkolaisesta ateriasta nautimme medinassa sijaitsevasta, marokkolaiseen tyyliin sisustetusta Adwakissa. Adwak ei tarjoile alkoholia, mutta se on loistava paikka vaikkapa lounaalle shoppailun yhteydessä.

Suositus Adwakin kofta tagine -padalle ja samosa -piirakoille!

Triskala on kalaa ja kasviruokaa tarjoileva, hippityyliin sisustettu ravintola Essaouiran medinassa. Myöskään Triskala ei tarjoile alkoholia, mutta täällä kannattaa poiketa jo sen suloisen, hippityylisen sisustuksen takia. Triskalaa ei kannata missata varsinkaan, jos olet kasvissyöjä ja kyllästynyt siihen tavalliseen kasvistagine-pataan.

Päivän kalaa ja linssipihviä Triskalassa

Kämppämme sijaitsi vaarallisen lähellä rannan tuntumassa sijaitsevaa ihanaa italialaista ravintolaa Gustoa. Seurauksena kävimme täällä useamman kerran viikossa. Gustossa taisin syödä parasta italialaista ruokaa sitten vuosien takaisen Italian matkan, niin pizzat, pastat, pääruoat kuin viinitkin ovat suussasulavia!

Gusto jäi suosikkiravintolaksemme Essaouirassa.

Keskeisellä paikalla sijaitseva Taros tarjoilee meren herkkuja ja drinksuja huimilla näkymillä Atlantille. Meren elävät ovat täällä tuoreita ja viihtyisästi sisustettu kattoterassi visiitin arvoinen.

Majoitus Essaouirassa

Tässä muutama vinkki majoituksen metsästykseen Essaouirassa. Suosittelen majoittumaan Marokon matkalla ainakin kerran riadissa eli perinteisessä majatalossa, josta löytyy sisäpiha. Tässä muutama ihana riad Essaouirassa. Etenkin jos aikoo oleilla Essaouirassa pitempään, kannattaa käydä läpi myös Airbnb.

Dar Darek (alk. 40e /yö) – Dar tarkoittaa isokokoista riadia. Dar Darek sijaitsee Essaouiran medinassa, lyhyen kävelymatkan päässä rannalta.

Riad Malaika (alk. 70e /yö) – Medinan ytimessä, vain 50 metrin päässä rannasta sijaitseva kaunis riad.

Riad Dar Awil (alk. 55e /yö) – Kaunis riad loistavalla sijainnilla lähellä medinaa sekä rantaa.

Toivon, että Essaouira pysyy juuri tällaisena vielä pitkään. Essaouira on täydellistä vastapainoa Marrakechin kaaokselle. Jos aikaa vain riittää, vietä useampi päivä ja uppoudu kunnolla Essaouiran letkeään tunnelmaan. Voi olla, ettet lähde ikinä…

Essaouiraan pääsee Supratoursin bussilla Marrakechistä alle kolmessa tunnissa. Bussiaikataulut löydät täältä, ja bussiliput voi ostaa Marrakechin Guelizin kaupunginosan bussiasemalta, samasta paikasta mistä bussit lähtevät. Liput kannattaa ostaa viimeistään edellisenä päivänä.

KAIKKI POSTAUKSET MAROKOSTA