Essaouira on Marokon helmi Atlannin rannalla

sisältää affiliatelinkkejä

Marokon ihastuttava Essaouira hurmasi meidät täysin. Vietimme Essaouiran rennossa rantakaupungissa kuukauden, eikä se edes ollut tarpeeksi. Unohtumattomat auringonlaskut, pitkä loputon ranta, upea Game of Thronesistakin tuttu medina, leppoisa hipahtava tunnelma, jossa Jimi Hendrixinkin kerrotaan aikoinaan viihtyneen… Essaouiraan on monta syytä ihastua.

Sanonnan mukaan Essaouiran voi helposti nähdä päivässä, mutta jos jäät viikoksi, et halua lähteä ikinä. Se on totta. Paljon Marokkoa on vielä näkemättä, mutta kuukauden jälkeen lähdimme vastahakoisesti. Pala sydäntä jäi Essaouiraan.

Essaouira kokemuksia

Essaouirassa on unelias tunnelma. Kissoja ja kissanpoikasia loikoilee siellä täällä – katujen kulmissa, autojen konepellillä, soukin eli basaarin mattopinoissa ja käsilaukkujen keskellä. Tungosta ei ole ikinä, ja soukissa saa kuljeskella kaikessa rauhassa.

Kadunkulmassa sätkää poltteleva rastapää iskee silmää ja tekee rauhanmerkin. Teen rauhanmerkin takaisin ja heppu väläyttää leveän hymyn.

Essaouirassa on hippitunnelmaa. Jimi Hendrix chillaili täällä aikoinaan, ja kahviloista kaikuu myös Bob Marleyn biisit. Djellaba -kaapuihin sonnustautuneet muslimit sekoittuvat katukuvassa turisteihin, taiteilijoihin, rastapäihin, hipstereihin ja katusoittajiin.

Essaouirassa tietä ylittäessä ei tarvitse pelätä kuolevansa, sillä liikenne on rauhallista. Autojen lisäksi teillä köpöttelee hevosvaunuja. Essaouirassa ei tarvitse olla huolissaan vedättävistä taksikuskeista, sillä taksa on aina vakio, 7 dirhamia eli 65 senttiä.

Mitä Essaoirassa sitten kannattaa tehdä? Tämä on väärä kysymys, sillä Essaouirassa parasta on juuri tekemättömyyden autuus.

Siitä huolimatta tässä muutama vinkki levottomille Essaouiraan, mitä tehdä, missä syödä ja niin edelleen.

1. Tutustu Essaouiran medinaan

Essaouirassa lempipuuhaani oli seikkailu kapeilla kujilla vanhassa kaupungissa, joka on myös Unesco -maailmanperintökohde. Essaouiran upeaan medinaan kätkeytyy loputtomasti aarteita, kattoterasseja, katutaidetta ja kuvauksellisia kujia ja sisäpihoja.

Essaouiran medinassa tuntuu kuin olisi astunut ajassa taaksepäin, tai vaihtoehtoisesti keskelle elokuvan lavasteita.

Essaouiran kuvauksellisessa medinassa onkin kuvattu paljon leffoja ja tv-sarjoja. Game of Thrones -fanit tunnistavat Essaouiran kanuunoiden rivistön muurin Astaporin kaupungista ja myös monista kohtauksista King’s Landingistä. Katsoin itse Game of Thronesia Essaouirassa asustellessamme, ja päästäessäni mielikuvituksen laukkaamaan medinan kujilla todellisuuden ja sarjan rajat alkoivat hämärtyä.