Autolla Marokossa – Vinkkejä ja kokemuksia

Rakastan road trippejä ja automatkojen tuomaa vapaudentunnetta ja joustavuutta. Autolla matkailu kaoottisten katujen Marokossa ei ole heikkohermoisille, mutta itsevarmalle kuskille auton vuokraaminen on loistava vaihtoehto. Meidän kohdallamme rattiin uskaltautuminen palkittiin kenties koko matkan parhaana kokemuksena. Miten auton vuokraus Marokossa hoituu, ja minkälaista liikenne ja ajaminen siellä on? Tässä meidän kootut vinkit automatkalle Marokkoon.

Kanjoni Marokossa

Arvoimme pitkään, onko omalla autolla lähteminen road tripille halki vuorten aina Marokon Saharan aavikolle kovinkaan fiksu ajatus. Olimme kuulleet auton vuokraamiseen liittyvistä huijauksista Marokossa sekä nähneet hektiset tiet, joilla kulkee kaikkea aasin vetämistä appelsiinikärryistä keskellä tietä samoileviin ihmisjoukkoihin, kamelilaumoihin, puhumattakaan kaupunkien sekasortoisesta liikenteestä. Mutta selvisimmehän me hengissä riksarallin ajamisesta Intiassa, joten kuinka paha Marokon liikenne nyt voisi olla?

Atlasvuoret Marokossa

Auton vuokraaminen Marokossa

Netti on sen verran pullollaan kauhukokemuksia auton vuokraamisesta Marokossa, että etukäteen oikein kauhistutti. Autoa vuokratessa kannattaakin valmistautua huijauksiin ja muihin ongelmiin, jolloin toivon mukaan yllättyy positiivisesti. Meillä kaikki meni loppupeleissä ihan hyvin.

Tässä muutamia esimerkkejä ongelmista, joihin saatat törmätä:

Auto ei ehkä olekaan se, minkä luulit vuokranneesi, jos sitä on ollenkaan, varauksesta huolimatta. Kielimuuri työntekijän kanssa ei ainakaan auta asiaa, ja saatat joutua allekirjoittamaan papereita vieraalla kielellä. Autoa palautettaessa siihen on saattanut ilmestyä epäilyttäviä vaurioita, joita vuokrattaessa ei muka vielä ollut. Kannattaa siis tarkistaa auto tarkkaan ja pistää joka naarmu paperille. Me otimme myös videota ja kuvia. Yleinen huijaus on kuulemma tupakanjäljet istuimella, eli tarkista myös istuimet tarkkaan. Klassikko on myös pyytää jälkikäteen siivous- tai muita maksuja.

Marokko autolla

Me vuokrasimme auton Avikselta netin kautta. Hintaa autolle tuli 30 euroa päivältä, ja auto oli uudehko ilmastoitu sedan. Halvemmallakin varmasti saa pienemmän auton. Tähän hintaan kuului auton palauttaminen eri kaupunkiin, rajattomat kilometrit ja perusvakuutus. Kannattaa huomata, että useimmat autot ovat manuaalivaihteisia.

Auton vuokraamiseen Marokossa riittää suomalainen ajokortti. Minimi-ikä auton vuokraamiseen Aviksella oli 25 vuotta, eri vuokrafirmoilla se vaihtelee. Yleensä auto vuokrataan ja palautetaan täydellä tankilla. Monet autot tuntuivat olevan dieselautoja. Dieselillä oli hintaa Marokossa 90 senttiä litralta, bensa hiukan kalliimpaa.

Ainoa ongelmanpoikanen autoa vuokratessa oli Aviksen vaatima jättimäinen vakuusmaksu. Aviksella vakuusmaksu oli huimat 3000 euroa, yleensä tämän ollessa korkeintaan muutama satanen. Lisävakuutuksella saattaa selvitä pienemmällä vakuusmaksulla. Tästä kannattaa kuitenkin ottaa selvää ja varmistaa, että luottokorttitilillä on vakuusmaksun verran luottoa.

Autolla Marokossa – Vinkit ajamiseen ja liikenteeseen

En suosittele auton vuokrausta Marokossa epävarmoille ja kokemattomille kuskeille.

Liikenne on oikeanpuoleista, joten sen suhteen ei hätää. Hyväkuntoisilla, usein hiljaisilla moottoriteillä ajaminen on helppoa ja hauskaa, ja tietulleissa maksettavat moottoritiemaksut edullisia.

Marokon suurkaupungeissa, vuoristossa kiemurtelevilla teillä tai kyläteillä ajaminen onkin sitten ihan eri juttu. Kapeilla vuoristoteillä isojen rekkojen vastaan tullessa tuli joskus äitiä ikävä. Keskellä tietä ajaminen tuntuu olevan maan tapa. Liikenteen saattaa katkaista kamelilauma tai useammin vuohilauma. Kyläteillä ei ole minkäänlaista järjestystä, ja autot ja jalankulkijat kulkevat kaikki samalla tavalla – keskellä tietä, yhdessä aasien vetämien kärryjen, kamelien, kissojen ja kanojen kanssa. Hitaasti ja tarkkaavaisesti eteenpäin lipuminen oli vilkkaimmissa kyhäpahasissa ainoa vaihtoehto. Syrjäseuduilla tiet ovat joskus kapeita, huonokuntoisia kuoppaisia hiekkateitä.

autolla-marokon-vuorilla

Suurkaupungeissa kuten Marrakeshissä liikenne on kaaos, joka kuitenkin jollain tapaa toimii. Liikenteessä improvisoiminen on homman nimi, kun säännöistä ei ota Erkkikään selvää, jos niitä edes on. Odota aina sitä odottamatonta, kuten usein eteen syöksyvää pyöräilijää, aasia tai kaasu pohjassa kaahaavaa taksikuskia. Neuvoisin välttämään suurissa kaupungeissa ajamista turhaan, ja vältyt stressiltä.

Kerro autonvuokraus- tai majapaikassa reitistäsi, ja varmista, että se on ajokelpoinen. Tiettyyn aikaan vuodesta vuoristotiet peittyvät veden tai lumen alle. Purojen ylittämistä ajatellen on hyvä, jos auto ei ole ihan pikkuauto.

Marokossa ajaessa et voi välttyä liftaajilta ja kaiken maailman ikkunaan koputtelijoilta. On parasta jättää heidät huomiotta ja pitää ovet lukossa. Et voi myöskään välttyä poliisien tarkastuspisteiltä, joita riittää. Hidasta, kunnes poliisi vilkuttaa jatkamaan. Meitä ei koskaan kokonaan pysäytetty.

Kylistä ja kaupungeista löytyy valvottuja parkkialueita, jotka maksavat muutaman vaivaisen dirhamin. Näitä käyttämällä säilytät mielenrauhan. Tienvierestä löytyy usein myös parkkipoikia, jotka muutamaa dirhamia vastaan valvovat autoa.

Suunnittele reitti hyvin etukäteen. Älä päästä päivässä ajettavaa matkaa liian pitkäksi, ettet joudu ajamaan vahingossakaan pimeällä. Joskus matka-aika voi venyä syystä tai toisesta karttasovelluksen ilmoittamaa aikaa pitemmäksi. Marokossa ajaminen on tarpeeksi haastavaa päiväsaikaan. Pimeällä on vaikeampi bongata esimerkiksi tiellä marssivat mustakaapuiset paikalliset.

Atlasvuoret Marokossa

Opettele käyttämään äänimerkkiä, Marokossa ei olla tööttiujoja. Vilkkua käytetään usein näyttämään, että voit ohittaa. Nopeusrajoitukset olivat usein epäselviä. Yleissääntönä taajamissa se on 60 km/h, 100 km/h muualla ja 120 km/h moottoriteillä. Liikenneympyröiden suhteen säännöt eivät meille koskaan auenneet. Improvisoi ja ole varovainen!

Sanomattakin kai selvää, mutta pidä huolta että bensaa riittää. Tosin asemia löytyy melko hyvin syrjäseuduillakin. Kerro asemalla työntekijälle, millä summalla haluat tankata, tai vaihtoehtoisesti pyydä tankki täyteen.

Etenkin kesäkuumalla pidä huolta, että vettä on mukana tarpeeksi.

Marokon Atlasvuoret

Auton vuokraaminen Marokossa on ehdottomasti stressaavampi vaihtoehto kuin vaikkapa bussiin hyppääminen. Me halusimme kuitenkin tehdä matkan omaan tahtiin emmekä kaihda seikkailua. Liikenne on paikoin kaoottista, mutta ei kuitenkaan läheskään yhtä päätöntä kuin vaikkapa Intiassa. Meille auton vuokraaminen Marokossa oli oikea vaihtoehto ja ikimuistoinen kokemus. Ajoimme läpi syrjäseutujen, jossa paikalliset lapset juoksivat auton perässä ja löysimme salaisia helmiä tyypillisen turistipolun tuolta puolen. Järjestetyllä bussimatkalla olisimme missanneet niin paljon!

LUE MYÖS: Marrakeshistä Saharaan – Road trip Marokossa

Kaikki postaukset Marokosta