Marrakeshistä Saharaan – Road trip Marokossa

Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*

Yksi Marokon matkan parhaita kokemuksia oli Saharan loputtomat hiekkadyynit ja satumainen tähtitaivas. Erämaata löytyy lähempääkin, mutta jos haikailet oikeille hiekkadyyneille, matkaa aavikolle tulee Marrakeshistä jopa 12 tuntia. Saharaan järjestetään useampia bussimatkoja päivittäin, mutta me halusimme taittaa matkan omaan tahtiin ja vuokrasimme renkaat alle.

Emme osanneet edes odottaa, kuinka monipuolisia maisemia Marokolla onkaan tarjottavana matkalla Saharaan. Vaikka näkymiä dominoi pölyinen erämaa, niihin mahtui myös kaikkea lumihuippuisista Atlasvuorista ja sinisenä hohtavista järvistä vehreisiin keitaisiin, muinaisiin linnoituskaupunkeihin ja kiehtoviin syrjäkyliin. Koimme ikimuistoisia majapaikkoja yöpymällä luolassa linnahotellissa keskellä valtavaa kanjonia, luksusteltassa Marokon Saharan hiekkadyyneillä ja kotimajoituksessa berberperheen luona keskellä palmukeidasta.

saharan aavikko

Autolla Marokossa: Reitti

Jos tarkkoja ollaan, aloitimme automatkan jo muutamaa päivää aikaisemmin Essaouirasta, josta jatkoimme Taghazoutin kautta Marrakeshiin. Tämä oli leppoisa matka ajaa hiljaisilla, hyväkuntoisilla teillä. Keskityn tässä kuitenkin matkaan Marrakeshistä Saharaan ja takaisin, jonka taitimme kuudessa päivässä. Ajomatkaa tuli yhteensä 22 tuntia ja 1300 kilometriä.

Päivä 1. Marrakesh – Ouzoud (2,5h)
Päivä 2. Ouzoud – Todra Gorge (7h)
Päivä 3. Todra Gorge – Merzouga (3h)
Päivä 4. Sahara
Päivä 5. Merzouga – Fint (5,5h)
Päivä 6: Fint – Marrakesh (4h)

Autolla Marokossa

Mahtavat Ouzoudin vesiputoukset

Ensimmäisen yön matkalla Saharaan vietimme Ouzoudin vesiputousten huipulla. Ouzoud sijaitsee vain parin tunnin ajomatkan päässä Marrakeshistä, ja se on suosittu päiväretkikohde. Päiväsaikaan putouksilla riittää bussilasteittain porukkaa. Yövyimme suoraan vesiputousten huipulla sijaitsevassa riadissa, josta avautuivat upeat näkymät laaksoon. Riad Cascades D’Ouzoud kustansi noin 50 euroa yöltä. Huone oli pieni eikä kovin kummoinen, mutta sijainti ei tästä parane! Pisteet myös lämmityksestä talvella, mikä ei ole riadeissa ollenkaan itsestäänselvyys.

Laskeuduimme putouksille ennen aamuyhdeksää, ja saimme nauttia Afrikan toiseksi korkeimmasta vesiputouksesta kokonaan kaksin. Seuraa meille piti vain lauma apinoita. Läheisillä kukkuloilla bongasimme myös Marokon kuuluisia puissa kiipeileviä vuohia, tällä kertaa luonnossa ilman minkäänlaista rahastusta.

vesiputous marokossa

Ouzoudin vesiputous

Yli Marokon lumihuippuisten Atlasvuorten

Matka Ouzoudin putouksilta Todra Gorgen punaiseen kanjoniin oli uuvuttava, eikä jännitystäkään puuttunut. Tämä ajoväli on kaukana tyypillisestä turistireitistä, ja ehkä myös siksi yksi yksi antoisimmista. Metsät kutistuivat nopeasti kitukasvuisiksi pusikoiksi ja lopulta erämaaksi. Kiemurteleva tie nousi ylös lumihuippuisille vuorille, jossa ilma oli ohutta. Vastaan ei montaa autoa tullut. Ajoimme läpi lukuisten syrjäkylien, joissa ihmiset elävät vaatimattomasti keskellä ei mitään. Täällä turistit keräsivät pitkiä katseita, matkat taitetaan aasin selässä istuskellen, ja lapset juoksivat innoissaan automme perässä.

Tie kapeni välillä kuoppaiseksi hiekkatieksi. Purojen ylitykset alkoivat syventyä joiksi, ja samalla meitä huolettaa, pääsisimmekö perille ollenkaan? Seitsemän tunnin ajomatkan jälkeen takaisin kääntyminen ei houkutellut. Miksi emme olleet varmistaneet tien kuntoa ennen matkaan lähtöä? Tien varressa näkyi myös lumikeppejä, eli ne olisivat voineet olla myös lumen peitossa.

Marokon Atlasvuoret

Yö linnassa keskellä kanjonia

Auringon luodessa viimeisiä säteitään vuorten takaa saavuimme vihdoin punaisten kallioiden Todra Gorge -kanjoniin. Täällä yövyimme yhdessä ikimuistoisimmista majapaikoista ikinä, keskellä kanjonia sijaitsevassa syrjäisessä linnassa.

Auberge Le Festival (n. 80e /yö) on todellinen salainen aarre. Se on ainutlaatuinen ekoystävällinen linnamajoitus, jossa vesi tulee kaivosta, luomuruoka omasta puutarhasta ja sähkö aurinkovoimasta. Sijainti on uskomaton keskellä kanjonia toistasataa metriä korkeiden jyrkänteiden keskellä. Henkilökunta on vieraanvaraista, ruoka herkullista, ja huoneemme hieno luola. Pihalla käyskenteli puutarhaa popsimassa villiaaseja, joita henkilökunta säännöllisesti kävi häätämässä pois.

Täällä, kanjonin keskellä, saimme ensimaistiaisen Marokon erämaan ihmeellisestä tähtitaivaasta. Ainoa asia mikä täällä otti pattiin oli se, että olimme varanneet vain yhden yön. Suosittelen varaamaan kaksi, ja tutustumaan päiväsaikaan ympäröivään kanjoniin ja High Atlas -vuoristoon kävelyretkillä. Alue on suosittu myös kiipeilijöiden keskuudessa.

Yö Saharan hiekkadyynien satumaisen tähtitaivaan alla

Marokon Merzouga toimii maan suosituimpana porttina Saharan aavikolle. Kanjonin jälkeen maisemia täplittävät ihmeelliset palmeraiet, palmumeren peittämät keitaat. Pikkuhiljaa palmut harvenivat ja maisema muuttui taas erämaaksi. Hihkuin innosta, kun horisontissa häämöttivät ensimmäiset hiekkadyynit. Hiekka pöllysi renkaiden alla, ja kameleita käyskenteli siellä täällä.

Vietimme Marokon Saharan aavikolla, Erg Chebbin dyyneillä kaksi yötä. Kameli- tai jeeppimatka aavikkoleiriin lähtee yleensä juuri ennen auringonlaskua, ja Merzougaan palataan seuraavana aamuna. Siksi kaksi yötä oli meistä sopiva aika, jotta dyyneistä ehtii nauttimaan täysillä. Aika Saharassa jäi ehdottomasti yhdeksi unohtumattomimmista kokemuksista Marokossa. Saharasta lisää vielä ensi kerralla!

Ouarzazate on Marokon Hollywood

Ouarzazate on linnoituskaupunki, jota kutsutaan Marokon Hollywoodiksi. Täällä on kuvattu esimerkiksi Game of Thronesia sekä leffoja kuten Gladiaattori, Indiana Jones, Star Wars, Muumio ja monia muita. Meitä eivät leffastudiot niin kiinnostaneet, mutta Game of Thronesin mahtipontinen kuvauspaikka kiinnosti. Sisäänpääsy kuuluu CLA Studiosin lippuun. Täällä päästin sisäisen Daenerykseni valloilleen ja huhuilin Jon Snowta linnakkeen kätköistä. Parasta täällä oli se, että lisäksemme muita turisteja ei ollut ristin sielua, lienee vielä suhteellisen tuntematon paikka.

Ouarzazate

Game of Thrones Ouarzazate

Kotimajoitus Fintissä, salaisessa berberien keitaassa

Läheltä Ouarzazaten kaupunkia löysimme vähemmän tunnetun helmen. Marokon Fint on pieni karujen kukkuloiden ympäröimä keidas. Yövyimme täällä paikallisten berberien vieraina kotimajoituksessa. Berberit ovat Pohjois-Saharan alueen alkuperäiskansaa, aikoinaan paimentolaisia. Yö kotimajoituksessa oli mielenkiintoinen tapa tutustua kulttuuriin isännän kertoillessa elämästä keitaassa ja kestiten meitä paikallisilla herkuilla.

Finntiin kulkee vain kuoppainen hiekkatie, mutta paikalliset eivät parempaa tietä haluakaan. Sehän tietäisi vain lisää turisteja, joiden määrä halutaan pitää pienenä. Finntin asukkaat haluavat ymmärrettävästi pitää pienen paratiisinsa itsellään.

Kotimajoitus oli nimeltään Maison d’Hote La Roche Noire, n. 15e yöltä.

Keidas matkalla Saharaan

Aït Benhaddou – Tarunhohtoinen aavikon linnoituskaupunki

Matkalla yli Atlasvuorten ei voi olla pysähtymättä historiallisessa Aït Benhaddoussa, punaisessa linnoituskaupungissa eli ksarissa, jossa on niin ikään kuvattu monia edellä mainituista elokuvista. Game of Thrones -fanit tunnistavat Aït Benhaddoun orjakaupunki Yunkaina.

Aït Benhaddoussa todella tuntee astuneensa ajassa taaksepäin muinaiseen Marokkoon. Unescon maailmanperintökohteenakin tunnetun Aït Benhaddoun sanotaan olevan peräisin 700-luvulta, mutta nykyään sen vanhimmat osat ovat 1600-luvulta.

Ait Benhaddou

Aït Benhaddousta jatka matkaa Marrakeshiin Telouetin kautta. Täällä, upealla vuoristotiellä koimme monet matkan upeimmista maisemista. Auringon polttaman erämaan kohoavat lumihuippuiset vuoret olivat epätodellinen näky.

Sen sijaan lähempänä Marrakeshiä liikenne lisääntyi. Mutkaisella vuoristotiellä sai pysyä valppaana, kun vastaan huristeli täyttä kaasua busseja ja rekkoja, usein keskellä tietä.

Tie Marrakeshista Saharaan

Auton ratissa meni pitkiä päiviä, joten kuusi päivää tähän reittiin Marokon Marrakeshistä Saharaan ja takaisin on minimi. Nopeammin Saharaan ja takaisin voi ajaa skippaamalla Ouzoudin vesiputoukset, ja ajamalla samaa reittiä Ouarzazaten läpi Saharaan ja takaisin. Bussimatkat yleensä pysähtyvät tärkeimmillä nähtävyyksillä kuten Ouarzazatessa ja Aït Benhaddoussa, mutta itse rattiin lähtemällä matkasta saa paljon enemmän irti!

Tunnelmia Saharan tähtitaivaan alta sekä vinkkejä vinkkejä automatkailuun Marokossa pian!

LUE MYÖS: AUTOLLA MAROKOSSA – VINKKEJÄ JA KOKEMUKSIA

Kaupunkiopas Marrakeshiin

Mystinen tuhannen ja yhden yön Marrakesh

Kaikki Marokko-postaukset