Sri Lankan Kalkudah – Unelmien palmuparatiisi!

Sis. affiliatelinkkejä

Sri Lanka on nykyään superkuuma matkakohde. Meitä vähän etukäteen jännitti, löytyisikö sieltä hiljaisia palmurantoja enää ollenkaan? Metsästäessämme majoitusta Sri Lankasta törmäsimme aivan ihanaan majoituspaikkaan Sri Lankan itärannikolla Kalkudahissa. Kalkudahista tai yhtä ihanasta viereisestä Pasikudahista en ollut ennen kuullutkaan, vaikka olemme matkailleet Sri Lankassa ennenkin.

Sri Lankan Kalkudahista löysimme ainutlaatuisen palmuparatiisin, yhden maan kauneimmista rannoista, mikä epäilemättä jäi Sri Lankan matkan kohokohdaksi.


Sri Lanka on valloittanut meidät tällä kertaa jotenkin aivan eri tavalla kuin ensimmäisellä kerralla. Ensimmäisen matkan jälkeen monta vuotta sitten emme olleet mitenkään erityisen vaikuttuneita. Tällä kertaa tuntuu kuin olisimme saapuneet kokonaan eri maahan! En tiedä onko Sri Lanka muuttunut tässä ajassa niin paljon vai me itse, luultavasti molemmat. Harmittaa jo, ettemme varanneet enempää aikaa.

Sri Lankan itärannikolla turismi on vasta alkutekijöissään

Sisällissota riepotteli aluetta vuoteen 2009 asti, ja vuoden 2004 tsunami iski tänne kaikista pahiten. Valtavat aallot syöksyivät jopa pari kilometriä sisämaahan. Kuolonuhreja oli täällä vähemmän kuin etelärannikolla vain siksi, että itärannikko on harvemmin asuttua.

Pikkuhiljaa Sri Lankan itärannikko on noussut takaisin jaloilleen. Samalla sen palmutaivaita on alettu valjastamaan turismin käyttöön. Luksusresortit ovat omineet palmurantojen palasia sieltä täältä itselleen. Toivon, että kehitys täällä ei lähde lapasista, ja alue säilyttäisi myös autenttisen fiiliksensä.

Kalkudahin ja Pasikudahin alueelle päästäkseen matkalainen joutuu näkemään hiukan vaivaa. Sen lisäksi Sri Lankan matkaa suunnittelevan kannattaa ottaa huomioon monsuunisateiden ajankohdat. Loka-helmikuussa itärannikolla vallitsee monsuunikausi. Pähkäilimme pitkään, onko tänne asti raahautuminen sadekaudella sen arvoista, kun palmuja löytyy lähempääkin.

Kyllä oli. Toiselle puolelle saarta asti vaivautuminen palkittiin nimittäin villeimpien unelmien 15 kilometriä pitkällä palmuparatiisilla. Taivaskin pysyi pääosin sinisenä.

Ihana majoitus Sri Lankan itärannikolla

Vanhalle kookosplantaasille pystytetty Karpaha Sands on uutuuttaan kiiltävä resortti Kalkudahissa palmujen ympäröimällä kultaisella hiekkarannalla. Sen 17 huvilaa kutsutaan teltoiksi, ja vaikka ne etäisesti ulkoapäin teltoilta näyttävätkin, sisältä ne ovat kuin luksushuviloita.

Ihastuimme tähän hotelliin Sri Lankan Kalkudahissa siinä määrin, että kolmen yön jälkeen emme suostuneetkaan vielä lähtemään, vaan varasimme kaksi lisäyötä.

Majoitus Sri Lankan itarannikolla

Valtavasta kylpyhuoneesta löytyi suihku kuin vesiputous. Päivän päätteeksi oli ihana pulahtaa isoon kylpyammeeseen rentoutumaan. Pehmeään sänkyyn ihastuin siinä määrin, että harkitsin vakavasti pakkaavani vaivihkaa tyynyn matkalaukkuun mukaan lähtiessämme.

Terassilta avautuivat näkymät Kalkudahin palmukeitaaseen. Palmujen uljas rivistö jatkui silmänkantamattomiin molempiin suuntiin, eikä rannalla yleensä näkynyt ristin sielua.

Riippumattoja ja säkkituoleja on ripoteltu sinne tänne. Seuranamme oli vain muutama lempeä koira. Joskus toinen pariskunta kävi hetken aikaa häiriköimässä muuten täydellistä rauhaamme. Näin sadekaudella meressä on pientä aallokkoa, mutta toiseen aikaan vuodesta meri on täysin tyyni.

Hotellista löytyy myös ääretön uima-allas, josta avautuvat näkymät palmurannan yli merelle. Tästäkin saimme nauttia lähes koko ajan aivan kaksistaan.

Hotellin ravintolassa nautimme parasta srilankalaista ruokaa, mitä olemme koskaan syöneet, kahden kuukauden kokemuksella. Länsimaalaiset ruokalajit sen sijaan herkullista äyriäispastaa lukuunottamatta olivat aika pettymyksiä.

Ympäristöäkään ei ole Karpaha Sandsissä unohdettu. Muutamana esimerkkinä vesipullot ovat kierrätettyjä lasipulloja, pillit ovat lasia, vessapaperi sokeriruokoa ja muut paperimateriaalit tehty norsunjätöksistä!

Karpaha Sands ei ollut täydellinen. Resorttiin mahtui pieniä puutteita, jotka kuittasimme vasta avatun resortin kasvukivuiksi. Ilmastointimme esimerkiksi reistaili, mutta se tultiin aina saman tien korjaamaan. Palvelu oli satunnaisesti hidasta, mutta aina ylitsevuotavan ystävällistä. Hotellilla ei ollut vielä alkoholilupaa, joten meitä kehotettiin tuomaan omia drinksuja, jos niitä kaipaamme.

Ranta oli kuitenkin täydellinen, ja myhäilimme tyytyväisyydestä hotellivalintaamme jo ihan sen huikean sijainnin takia. Tämän Kalkudahin palmurannan täytyy olla Sri Lankan kauneimpia rantoja, todellinen salainen helmi. Ken tietää, kuinka kauan sitä kestää!

Vierailimme myös viereisen Pasikudahin kauniilla palmurannoilla (alla). Sen itäinen osa on srilankalaisten turistien suosiossa, mutta autioitakin kaistaleita löytyy.

Sri Lankan itärannikko on niille, jotka etsivät hiljaisia palmurantoja kaukana turistikeskusten vilinästä, ja ovat myös valmiita hiukan näkemään vaivaa sinne päästäkseen. Me tulemme tänne taatusti myös ensi kerralla!

Yö Karpaha Sandsissä alkaa noin 200 eurosta. Tutustu hotelliin tarkemmin tästä linkistä.

Kalkudah ja Pasikudah sijaitsevat Sri Lankan itärannikolla noin 7 tunnin ajomatkan päässä lentokentästä. Lähin juna-asema löytyy Batticaloasta, josta matkaa on vielä noin puoli tuntia. Batticaloasta voi ottaa bussin ja hypätä pois Valaichchenain asemalla, joka sijaitsee pari kilometriä Kalkudahista, ja jatkaa tuktukilla.

Helpompi vaihtoehto on auto ja kuljettaja. Me maksoimme automatkasta Negombosta lentokentän kupeesta 90e, pysähdyksellä Sigiriyassa. Varasimme auton osoitteesta taxisrilanka.info .


Booking.comin linkeistä Muuttolintu saa pikkuruisen komission, mutta sinä et maksa yhtään enempää. Kiitos, että tuet sivuston ylläpitoa!

2019-03-22T08:49:01+03:00helmikuu 7, 2019|sri lanka|

11 Comments

 1. Kirsi helmikuu 7, 2019 6:33 pm - Vastaa

  Mutta siis meressä ei voi uida??? Ei se kyllä sitten mikään unelmien ranta ole. Kovin turkoosiltakaan ei veden väri näytä.

  • Anna helmikuu 8, 2019 4:37 am - Vastaa

   Kyllä voi uida, ei vaan ole peilityyni, koska sadekausi. Useimmat Sri Lankan rannat on aallokkoisia.

 2. Ira / Coconuts and Good Vibes helmikuu 7, 2019 7:22 pm - Vastaa

  Aivan täydellinen palmuranta! Upeita kuvia! Pitääkin ensi kerralla pitää Sri Lankan itärannikko mielessä. Muutama vuosi sitten kävimme Etelä-rannikolla ja myös hieman sisämaassa. Kiitos vinkistä! 🙂

  • Anna helmikuu 8, 2019 4:37 am - Vastaa

   Kiitos Ira! Jep, meille jäi hinku nähdä itärannikkoa enemmänkin!

 3. Laura / Irtiottoja helmikuu 8, 2019 8:52 am - Vastaa

  Ah, mä tätä jo instan kautta ihastelin moneen otteeseen. Ihan mielettömän upea paikka! Mua on jäänyt Sri Lanka kaivelemaan ihan järjettömästi, kun ensimmäisellä kerralla jäi suoraan sanoen aika paska maku suuhun monesta paikkaa. Niin moni on kuitenkin maata kehunut, että olen jo todennut maan todellakin ansaitsevan uuden mahdollisuuden ja nimenomaan tuota itärannikkoa oonkin pyöritellyt mielessä. Kyllä se ajatus taas vahvistui että se toinen mahdollisuus kannattaisi antaa jo piakkoin!

  • Anna helmikuu 9, 2019 5:38 am - Vastaa

   Meilläkin jäi ekasta matkasta Sri Lankalla vähän ’meh’ -fiilis. Ollaan yritetty nyt toisen matkan aikana miettiä, mistä se johtui. Sittemmin Sri Lankaa on hehkutettu joka puolella niin paljon, että päätettiin antaa toinen mahdollisuus. Ja täähän on kuin eri maassa oltais! Väitän kyllä, että maa on muuttunut paljon viime kerrasta, mutta ehkä osa muutoksesta on myös korvien välissä.

   Ekalla kerralla esim. tuntui, ettei saada mausteista tai hyvää ruokaa missään. Srilankalaisesta ruoasta ei jäänyt kovin hyvä kuva. Tällä kertaa jokaikinen ateria on ollut ihan loistava, ei olla kaivattu länkkäriruokaa ollenkaan. Ekalla kerralla myös tuntui, että meitä vähän yritettiin koijata joka käänteessä. Tällä kertaa ihan päinvastainen kokemus. Taas hyvä esimerkki siitä, ettei yhden kokemuksen perusteella kannata leimata koko maata. Eli suosittelen antamaan toisen mahdollisuuden 🙂

 4. Emilia Alexa helmikuu 8, 2019 12:20 pm - Vastaa

  Vitsit mitä kuvia!<3 Tuo teidän suihku on ollut ihan unelma 😀

  • Anna helmikuu 9, 2019 5:41 am - Vastaa

   Ulkoilmakylpyhuoneet on ihan parhaita! 🙂

 5. Arja Kinnunen helmikuu 9, 2019 10:04 am - Vastaa

  Olin viimevuoden huhtikuussa ihan samassa paikassa ja samassa ”teltassa” testaamassa ensimmäisten joukossa paikkaa ja voin vahvistaa että aivan ihana paikka todellakin on. Meri oli aivan ihana, uin yksin joka kerta ja aallot eivät olleet yhtä kovia kuin Mirissassa länsirannikolla. Seurasin kalastajien verkonvetoa rannalla ja tunsin olevani kaukana kavalasta maailmasta. Ei vielä silloinkaan ollut anniskelulupaa… Aika syrjäisessä paikassa on mutta niinhän paratiisin kuuluu ollakin!

 6. Tuula helmikuu 26, 2019 6:18 pm - Vastaa

  Kannattaako Karpaha Sandsiin matkustaa nyt maaliskuun puolessa välissä? Kyselin Sri Lankasta kuljettajaa jo etukäteen ja hän huomautti heti, että itärannikolla on silloin sadekausi….

  • Anna helmikuu 27, 2019 12:59 pm - Vastaa

   Se on pieni riski, eli en uskalla sanoa puolesta tai vastaan. Meillä kävi tuuri, ja oli silti tosi aurinkoista, mutta ei voi tietää. Jos haluatte pelata varman päälle, niin etelässä meidän suosikkiranta-alue on ehdottomasti Tangalle! Siitä postausta luvassa pian!

Jätä kommentti