Sri Lankan Kalkudah – Unelmien palmuparatiisi!

sisältää affiliatelinkkejä

Sri Lanka on nykyään superkuuma matkakohde. Meitä vähän etukäteen jännitti, löytyisikö sieltä hiljaisia palmurantoja enää ollenkaan? Metsästäessämme majoitusta Sri Lankasta törmäsimme aivan ihanaan majoituspaikkaan Sri Lankan itärannikolla Kalkudahissa. Kalkudahista tai yhtä ihanasta viereisestä Pasikudahista en ollut ennen kuullutkaan, vaikka olemme matkailleet Sri Lankassa ennenkin.

Sri Lankan Kalkudahista löysimme ainutlaatuisen palmuparatiisin, yhden maan kauneimmista rannoista, mikä epäilemättä jäi Sri Lankan matkan kohokohdaksi.


Sri Lanka on valloittanut meidät tällä kertaa jotenkin aivan eri tavalla kuin ensimmäisellä kerralla. Ensimmäisen matkan jälkeen monta vuotta sitten emme olleet mitenkään erityisen vaikuttuneita. Tällä kertaa tuntuu kuin olisimme saapuneet kokonaan eri maahan! En tiedä onko Sri Lanka muuttunut tässä ajassa niin paljon vai me itse, luultavasti molemmat. Harmittaa jo, ettemme varanneet enempää aikaa.

Sri Lankan itärannikolla turismi on vasta alkutekijöissään

Sisällissota riepotteli aluetta vuoteen 2009 asti, ja vuoden 2004 tsunami iski tänne kaikista pahiten. Valtavat aallot syöksyivät jopa pari kilometriä sisämaahan. Kuolonuhreja oli täällä vähemmän kuin etelärannikolla vain siksi, että itärannikko on harvemmin asuttua.

Pikkuhiljaa Sri Lankan itärannikko on noussut takaisin jaloilleen. Samalla sen palmutaivaita on alettu valjastamaan turismin käyttöön. Luksusresortit ovat omineet palmurantojen palasia sieltä täältä itselleen. Toivon, että kehitys täällä ei lähde lapasista, ja alue säilyttäisi myös autenttisen fiiliksensä.

Kalkudahin ja Pasikudahin alueelle päästäkseen matkalainen joutuu näkemään hiukan vaivaa. Sen lisäksi Sri Lankan matkaa suunnittelevan kannattaa ottaa huomioon monsuunisateiden ajankohdat. Loka-helmikuussa itärannikolla vallitsee monsuunikausi. Pähkäilimme pitkään, onko tänne asti raahautuminen sadekaudella sen arvoista, kun palmuja löytyy lähempääkin.

Kyllä oli. Toiselle puolelle saarta asti vaivautuminen palkittiin nimittäin villeimpien unelmien 15 kilometriä pitkällä palmuparatiisilla. Taivaskin pysyi pääosin sinisenä.

Ihana majoitus Sri Lankan itärannikolla

Vanhalle kookosplantaasille pystytetty Karpaha Sands on uutuuttaan kiiltävä resortti Kalkudahissa palmujen ympäröimällä kultaisella hiekkarannalla. Sen 17 huvilaa kutsutaan teltoiksi, ja vaikka ne etäisesti ulkoapäin teltoilta näyttävätkin, sisältä ne ovat kuin luksushuviloita.

Ihastuimme tähän hotelliin Sri Lankan Kalkudahissa siinä määrin, että kolmen yön jälkeen emme suostuneetkaan vielä lähtemään, vaan varasimme kaksi lisäyötä.

Majoitus Sri Lankan itarannikolla

Valtavasta kylpyhuoneesta löytyi suihku kuin vesiputous. Päivän päätteeksi oli ihana pulahtaa isoon kylpyammeeseen rentoutumaan. Pehmeään sänkyyn ihastuin siinä määrin, että harkitsin vakavasti pakkaavani vaivihkaa tyynyn matkalaukkuun mukaan lähtiessämme.

Terassilta avautuivat näkymät Kalkudahin palmukeitaaseen. Palmujen uljas rivistö jatkui silmänkantamattomiin molempiin suuntiin, eikä rannalla yleensä näkynyt ristin sielua.

Riippumattoja ja säkkituoleja on ripoteltu sinne tänne. Seuranamme oli vain muutama lempeä koira. Joskus toinen pariskunta kävi hetken aikaa häiriköimässä muuten täydellistä rauhaamme. Näin sadekaudella meressä on pientä aallokkoa, mutta toiseen aikaan vuodesta meri on täysin tyyni.