Sri Lankan Kalkudah – Unelmien palmuparatiisi!

Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*

Sri Lanka on nykyään superkuuma matkakohde. Meitä vähän etukäteen jännitti, löytyisikö sieltä hiljaisia palmurantoja enää ollenkaan? Metsästäessämme majoitusta Sri Lankasta törmäsimme aivan ihanaan majoituspaikkaan Sri Lankan itärannikolla Kalkudahissa. Kalkudahista tai yhtä ihanasta viereisestä Pasikudahista en ollut ennen kuullutkaan, vaikka olemme matkailleet Sri Lankassa ennenkin.

Sri Lankan Kalkudahista löysimme ainutlaatuisen palmuparatiisin, yhden maan kauneimmista rannoista, mikä epäilemättä jäi Sri Lankan matkan kohokohdaksi.

Pasikudah kokemuksia

Sri Lankan itarannikko

Sri Lanka kalkudahSri Lanka on valloittanut meidät tällä kertaa jotenkin aivan eri tavalla kuin ensimmäisellä kerralla. Ensimmäisen matkan jälkeen monta vuotta sitten emme olleet mitenkään erityisen vaikuttuneita. Tällä kertaa tuntuu kuin olisimme saapuneet kokonaan eri maahan! En tiedä onko Sri Lanka muuttunut tässä ajassa niin paljon vai me itse, luultavasti molemmat. Harmittaa jo, ettemme varanneet enempää aikaa.

Sri Lankan itärannikolla turismi on vasta alkutekijöissään

Sisällissota riepotteli aluetta vuoteen 2009 asti, ja vuoden 2004 tsunami iski tänne kaikista pahiten. Valtavat aallot syöksyivät jopa pari kilometriä sisämaahan. Kuolonuhreja oli täällä vähemmän kuin etelärannikolla vain siksi, että itärannikko on harvemmin asuttua.

Pikkuhiljaa Sri Lankan itärannikko on noussut takaisin jaloilleen. Samalla sen palmutaivaita on alettu valjastamaan turismin käyttöön. Luksusresortit ovat omineet palmurantojen palasia sieltä täältä itselleen. Toivon, että kehitys täällä ei lähde lapasista, ja alue säilyttäisi myös autenttisen fiiliksensä.

Kalkudah

Sri Lanka itarannikko

Kalkudahin ja Pasikudahin alueelle päästäkseen matkalainen joutuu näkemään hiukan vaivaa. Sen lisäksi Sri Lankan matkaa suunnittelevan kannattaa ottaa huomioon monsuunisateiden ajankohdat. Loka-helmikuussa itärannikolla vallitsee monsuunikausi. Pähkäilimme pitkään, onko tänne asti raahautuminen sadekaudella sen arvoista, kun palmuja löytyy lähempääkin.

Sri Lanka itarannikko

Kyllä oli. Toiselle puolelle saarta asti vaivautuminen palkittiin nimittäin villeimpien unelmien 15 kilometriä pitkällä palmuparatiisilla. Taivaskin pysyi pääosin sinisenä.

Ihana majoitus Sri Lankan itärannikolla

Vanhalle kookosplantaasille pystytetty Karpaha Sands on uutuuttaan kiiltävä resortti Kalkudahissa palmujen ympäröimällä kultaisella hiekkarannalla. Sen 17 huvilaa kutsutaan teltoiksi, ja vaikka ne etäisesti ulkoapäin teltoilta näyttävätkin, sisältä ne ovat kuin luksushuviloita.

Ihastuimme tähän hotelliin Sri Lankan Kalkudahissa siinä määrin, että kolmen yön jälkeen emme suostuneetkaan vielä lähtemään, vaan varasimme kaksi lisäyötä.

Majoitus Sri Lankan itarannikolla

Valtavasta kylpyhuoneesta löytyi suihku kuin vesiputous. Päivän päätteeksi oli ihana pulahtaa isoon kylpyammeeseen rentoutumaan. Pehmeään sänkyyn ihastuin siinä määrin, että harkitsin vakavasti pakkaavani vaivihkaa tyynyn matkalaukkuun mukaan lähtiessämme.

Terassilta avautuivat näkymät Kalkudahin palmukeitaaseen. Palmujen uljas rivistö jatkui silmänkantamattomiin molempiin suuntiin, eikä rannalla yleensä näkynyt ristin sielua.

Riippumattoja ja säkkituoleja on ripoteltu sinne tänne. Seuranamme oli vain muutama lempeä koira. Joskus toinen pariskunta kävi hetken aikaa häiriköimässä muuten täydellistä rauhaamme. Näin sadekaudella meressä on pientä aallokkoa, mutta toiseen aikaan vuodesta meri on täysin tyyni.

Kalkudah

Hotellista löytyy myös ääretön uima-allas, josta avautuvat näkymät palmurannan yli merelle. Tästäkin saimme nauttia lähes koko ajan aivan kaksistaan.

Sri Lanka itarannikko kokemuksia

Hotellin ravintolassa nautimme parasta srilankalaista ruokaa, mitä olemme koskaan syöneet, kahden kuukauden kokemuksella. Länsimaalaiset ruokalajit sen sijaan herkullista äyriäispastaa lukuunottamatta olivat aika pettymyksiä.

Ympäristöäkään ei ole Karpaha Sandsissä unohdettu. Muutamana esimerkkinä vesipullot ovat kierrätettyjä lasipulloja, pillit ovat lasia, vessapaperi sokeriruokoa ja muut paperimateriaalit tehty norsunjätöksistä!

Karpaha Sands ei ollut täydellinen. Resorttiin mahtui pieniä puutteita, jotka kuittasimme vasta avatun resortin kasvukivuiksi. Ilmastointimme esimerkiksi reistaili, mutta se tultiin aina saman tien korjaamaan. Palvelu oli satunnaisesti hidasta, mutta aina ylitsevuotavan ystävällistä. Hotellilla ei ollut vielä alkoholilupaa, joten meitä kehotettiin tuomaan omia drinksuja, jos niitä kaipaamme.

Ranta oli kuitenkin täydellinen, ja myhäilimme tyytyväisyydestä hotellivalintaamme jo ihan sen huikean sijainnin takia. Tämän Kalkudahin palmurannan täytyy olla Sri Lankan kauneimpia rantoja, todellinen salainen helmi. Ken tietää, kuinka kauan sitä kestää!

Kalkudah

Sri Lanka itarannikko kokemuksia

Vierailimme myös viereisen Pasikudahin kauniilla palmurannoilla (alla). Sen itäinen osa on srilankalaisten turistien suosiossa, mutta autioitakin kaistaleita löytyy.

Sri Lankan itärannikko on niille, jotka etsivät hiljaisia palmurantoja kaukana turistikeskusten vilinästä, ja ovat myös valmiita hiukan näkemään vaivaa sinne päästäkseen. Me tulemme tänne taatusti myös ensi kerralla!

Yö Karpaha Sandsissä alkaa noin 200 eurosta. Tutustu hotelliin tarkemmin tästä linkistä.

Sri Lanka itarannikko kokemuksia

Kalkudah ja Pasikudah sijaitsevat Sri Lankan itärannikolla noin 7 tunnin ajomatkan päässä lentokentästä. Lähin juna-asema löytyy Batticaloasta, josta matkaa on vielä noin puoli tuntia. Batticaloasta voi ottaa bussin ja hypätä pois Valaichchenain asemalla, joka sijaitsee pari kilometriä Kalkudahista, ja jatkaa tuktukilla.

Helpompi vaihtoehto on auto ja kuljettaja. Me maksoimme automatkasta Negombosta lentokentän kupeesta 90e, pysähdyksellä Sigiriyassa. Varasimme auton osoitteesta taxisrilanka.info .


Booking.comin linkeistä Muuttolintu saa pikkuruisen komission, mutta sinä et maksa yhtään enempää. Kiitos, että tuet sivuston ylläpitoa!