SRI LANKAN TANGALLE on palmurantojen rakastajan taivas

Sri Lankan Tangalle on palmujen reunustamaa kultaista hiekkarantaa toisensa perään. Täältä voit vielä löytää palmupoukaman, jolla ei ole ristin sielua. Sri Lankan Tangalle on varmasti maan kauneimpia rantakohteita, jos ei kaunein.

Kymmenen päivää Sri Lankan Tangallessa meni liian nopeasti, jonkinlaiseen onnelliseen palmunirvanaan uppoutuen. Rakastin täällä aikaisia aamuja, kun kävelimme läheiselle rannalle ihailemaan auringonnousua. Kultainen tulipallo nousi utuisella taivaalla turkoosien aaltojen pärskeiden takaa. Usein rannalla ei ollut kuin me kaksi ja pari koiraa, ennen kuin viereisen kookospähkinäkojun naikkonen tuli aloittelemaan päiväänsä.

Tangalle, Sri Lanka
Tangalle, Sri Lanka

Vielä viime visiitillämme vajaa kymmenen vuotta sitten Tangalle oli pieni kalastajakylä, jossa turismia ei juurikaan ollut. Tangalle kärsi pahoin vuoden 2004 tsunamissa, ja jälleenrakentaminen on ollut hidasta. Pikkuhiljaa Tangalle kuitenkin nousee jaloilleen, ja siitä on kehittymässä Sri Lankan seuraava suosikkirantakohde.

Tangallen rauhallisuutta on ylläpitänyt myös Sri Lankan suosituimpiin rantakohteisiin verrattuna syrjäisempi sijainti maan etelärannikolla. Matkaa lentokentältä tulee vajaa nelisen tuntia.

Ainakin toistaiseksi Sri Lankan Tangalle siis on rauhallisen rantaelämän rakastajille, jotka eivät kaipaa vilskettä tai vipinää. Yöelämää tai kovin kummoisia ostosmahdollisuuksia ei kannata odottaa. Niitä varten voi kuitenkin poiketa vaikkapa suositussa Unawatunan tai Mirissan rantakylässä, jonne matkaa tulee vajaa pari tuntia.

Tangalle | Tangalle Beach
Tangalle Beach

Useimmat hotellit ja majatalot sijaitsevat pitkän, kultahiekkaisen Tangalle Beachin tuntumassa. Täältä löytyy vieri vieressä vaatimattomia rantaravintoloita, joissa aterioimaan pääsee varpaat hiekassa, ja lasku ei päätä huimaa. Rannalta löytyy kourallinen aurinkotuoleja. Olimme liikkeellä tammikuussa, ja ainakaan silloin porukkaa ei koskaan ollut liikaa, vaan useimmat ravintolatkin olivat suorastaan tyhjillään.

Tangalle | kokemuksia
Tangalle kokemuksia | Ranta
Tangalle | Mita tehda

Sri Lankan Tangalle – Mitä tehdä kun palmun alla loikoilu kyllästyttää

Ykkösaktiviteetti Tangallessa on laiskottelu ja tuoreen kookospähkinän tai cocktailin imeskely palmupuun varjossa. Tässä kuitenkin muutama vinkki niille päiville, kun laiskottelun ihana autuus ei riitä.

Tangalle | Sri Lanka

1. Seikkaile Tangallen lukuisilla hiekkarannoilla

Rannikkoa pitkin länteen ajettaessa Tangallesta vastaan tulee kultaista palmurantaa toisensa jälkeen. Monet niistä voit saada kokonaan itsellesi.

Me vuokrasimme muutamana päivänä skootterin ja kruisailimme palmurannalta toiselle. Tiet ovat Tangallen keskustaa lukuunottamatta hiljaisia, eikä keskustassakaan ajaminen ollut yhtä tukalaa kuin monissa muissa kaupungeissa. Skootteri maksoi viitisen euroa päivältä. Jos skootterin rattiin hyppääminen kauhistuttaa, tuktuk on aina oiva vaihtoehto.

Tangalle | kokemuksia

Useimmat Tangallen rannat, niin kuin muutkin Sri Lankan etelärannikon rannat, ovat aallokkoisia. Mutta tyynempiä, uimiseen hiukan paremmin soveltuviakin poukamia löytyy. Me uiskentelimme useaan otteeseen Goyambokkan pienellä palmurannalla. Tangallen kaupungin tuntumasta löytyy myös etenkin paikallisten suosiossa oleva Parewella Natural Swimming Area. Tangallen laguunista löytyy kuulemma hyvät snorklausmahdollisuudet – sen kummemmin ei tullut tutustuttua. Me majoituimme nimensä mukaisesti hiljaisen, postikorttimaisen kauniin Silent Beachin tuntumassa.

2. Mulkirigalan kalliotemppeli

Tangallesta noin 15 kilometriä sisämaahan sijaitsee Mulkirigalan kalliotemppeli. Temppelin sanotaan olevan yli 2000 vuotta vanha. Ylös asti saa kiivetä 500 hikistä porrasta, mutta valtavien buddhapatsaiden ja näyttävien maalauksien temppeli on vaivan arvoinen.

3. Poikkea surffaamaan, joogaamaan tai nauti hieronnasta

Tangalle ei ole ensisijaisesti surffikohde, mutta muutamia surffaamiseen soveltuvia poukamia löytyy. Parempaa surffia varten suuntaisin Hiriketiyan suositulle rannalle vain parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Tangallesta. Hiriketiya on trendikäs surffipoukama, jonka aallot sopivat aloittelijoille. Ranta on täynnä innokkaita nuoria jamppoja valmiina surffiopetukseen. Surffitunnin jälkeen voi pistäytyä jossakin Hiriketiyan trendikkäistä kahviloista.

Tangalle ei ole myöskään Sri Lankan ykkösjoogakohde, mutta ainakin yhden joogasalin siellä bongasin. Myös hierontapaikkoja löytyy.

4. Bongaa kilpikonnia

Aivan Tangalle Beachin itäpäässä sijaitsee Rekawa Beach ja Turtle Point, jossa pesii useampia kilpikonnalajeja. Joka ilta auringon laskiessa kilpikonnia kömpii rantaan.

Täältä löytyy myös kilpikonnakeskus, joka tekee suojelutyötä sekä tuo turisteja kilpikonnia pällistelemään. Useimpien Sri Lankan kilpikonnien “suojelukeskusten” toiminta on hiukan kyseenalaista, vaikkakin hyväntahtoista. Suosittelen ottamaan selvää tarkkaan paikan toiminnasta ennen vierailua. Täällä Tangallen Rekawa Beachillä huhujen mukaan ryhmien koko voi joskus olla jopa satoja ihmisiä, joten jos tämä on totta, keskusta on vaikea suositella.

Tangalle | Kilpikonna

5. Vieraile torilla

Tangallen pölyinen kaupunki ei ole totta puhuen kovin mielenkiintoinen, mutta torivierailut ovat aina hauskoja. Keskiviikkoisin ja sunnuntaisin Tangallen torilta löytyy eksoottisia hedelmiä ja mielenkiintoisia ruokia maisteltavaksi.

6. Hummanaya Blow Hole

Yksi visiitin arvoinen paikka Tangallen lähettyvillä on Hummanaya Blow Hole, kallioon muodostunut onkalo. Aaltojen iskiessä onkaloon ilmaan pärskyy useita kymmeniä metrejä korkea vesipatsas. Tätä luonnonihmettä sanotaan maailman toiseksi suurimmaksi laatuaan. Vaikuttavimmillaan se on monsuunisateiden aikaan toukokuusta marraskuuhun. Alueelle on pieni nimellinen pääsymaksu.

Hummanaya Blow Hole, Tangalle

7. Yhdistä Tangallen matkaan vierailu kansallispuistossa

Tangalle on etelärannikon syrjäisin rantakohde. Sen jälkeen itään kulkiessa rannikko muuttuu kansallispuistoksi. Yalan kansallispuisto on yksi Sri Lankan merkittävimpiä kansallispuistoja, ja paras paikka Sri Lankassa bongata leopardeja. Leopardien bongaamiseen tarvitaan tuuria, mutta esimerkiksi villinorsuja bongaat varmasti.

Sri Lanka kokemuksia

Luitko jo jutun toisesta ihanasta, rauhallisesta rantakohteesta Sri Lankassa, itärannikon Kalkudahista?

KAIKKI POSTAUKSET SRI LANKASTA

MAINOS

Lentotarjouksia Sri Lankaan ja muualle maailmaan voit bongata osoitteesta Lennotsuomesta.fi