Sri Lankan vihreä luonto on ihmeellinen. Sri Lankan matkaan kannattaakin sisällyttää vierailu jossakin sen lukuisista kansallispuistoista. Yksi suosituimmista kansallispuistoista on Sri Lankan kaakkoisosan Yala National Park.

Yalan kansallispuiston sanotaan olevan Sri Lankan paras, ja yksi maailman parhaista paikoista bongata leopardi. Emmimme ensin hetken, haluammeko tuhlata aikaamme ja rahojamme moiseen, kun etenkään leopardien bongaamisesta ei ole mitään takeita. Kuskimme puhui meidät kuitenkin ympäri, ja lupasi että näemme ainakin takuulla villinorsuja.

Sri Lankassa on paljon norsukohteita, jotka eivät ole kovin eettisiä. Skippaa elefanttien orpokodit ja muut vastaavat huijaukset, ja näe elefantteja niiden omassa elinympäristössään. Monissa kansallispuistoissa niitä näkee 99% varmuudella.

DSC_2979 (750x543)

DSC_3012 (750x537)

Siispä hyppäsimme koko lössi jeeppiin. Srilankalaiset kuskimme tulivat mukaan, koska sisäänpääsy ei heille paikallisina maksa mitään. Turisteille hinta on tyyris Suomen hinnoissakin – 50 euroa – mutta kokemus on sen arvoinen.

DSC_3005 (554x750)

Kuski kiihdytti kuoppaisella tiellä joka pomppuun meidän heittelehtiessämme jeepin puolelta toiselle. Auto pysäytettiin jokaisen pikkulinnun kohdalla. Bongasimme iguaaneja, kauriita, krokoja, vesipuhveleita, apinoita, mangusteja, riikinkukkoja ja muita isoja lintuja, ja vihdoin myös kymmeniä villinorsuja. Vaikka yhtään Yalaa asuttavaa leopardia ei tullut vastaan, saldo ei ollut yhtään hassumpi. Elukoiden näkeminen niiden luonnollisessa elinympäristössä on antoisaa, ja Sri Lanka on siihen mahtava paikka.

yala national park

villinorsu yalan kansallispuistossa

Paluumatkalla loppu oli lähellä, kun yhtäkkiä mutkan takaa kaahasikin yllättäen toinen jeeppi vastaan. Kuski teki väistöliikkeen ja syöksyimme puskaan. Rohan syöksyi refleksinomaisesti suojaan toiselle puolelle jeeppiä, muuten olisi käynyt huonosti. Paikallisia vaan nauratti. Varmaan jokapäiväinen meininki heille.

DSC_2997 (750x527)

DSC_3022 (750x508)