Pienen Sri Lankan vihreä luonto on ihmeellinen. Kansallispuistoja löytyy useita, suosituin niistä on Yala National Park. Yalan sanotaan olevan yksi maailman parhaista mestoista bongata leopardi. Emmimme ensin hetken, haluammeko tuhlata aikaamme ja rahojamme moiseen, kun eläinten bongaamisesta ei ole mitään takeita. Kuskimme puhui meidät kuitenkin ympäri, ja lupasi että näemme ainakin villinorsuja. Sri Lankassa on paljon norsukohteita, jotka eivät ole kovin eettisiä. Skippaa elefanttien orpokodit ja muut vastaavat huijaukset, ja näe elefantteja niiden omassa elinympäristössään.

DSC_2979 (750x543)

DSC_3012 (750x537)

Siispä hyppäsimme koko lössi jeeppiin. Kuskimme tulivat messiin, koska sisäänpääsy ei heille paikallisina maksa mitään. Turisteille hinta on tyyris Suomen hinnoissakin, huimat 50 euroa! Lepardinbongausbisnes on täällä tuottoisaa puuhaa, ja siitä otetaan kaikki irti. Jeeppejä kaahailee joka puolella, ja jos joku bongaa jonkin lintua isomman elikon, kaikki muut jeepit soitetaan paikalle.

DSC_3005 (554x750)

Kuski kiihdytti kuoppaisella tiellä joka pomppuun meidän heittelehtiessämme jeepin puolelta toiselle. Auto pysäytettiin jokaisen pikkulinnun kohdalla. Bongasimme iguaaneja, kauriita, krokoja, vesipuhveleita, apinoita, mangusteja, riikinkukkoja ja muita isoja lintuja, ja vihdoin myös kymmeniä villinorsuja. Vaikka yhtään Yalaa asuttavaa leopardia ei tullut vastaan, saldo ei ollut yhtään hassumpi. Elukoiden näkeminen niiden luonnollisessa elinympäristössä on antoisaa, ja Sri Lanka on siihen oiva mesta.

yala national park

villinorsu yalan kansallispuistossa

Paluumatkalla loppu oli lähellä, kun yhtäkkiä mutkan takaa kaahasikin yllättäen toinen jeeppi vastaan. Kuski teki väistöliikkeen ja syöksyimme puskaan. Rohan syöksyi refleksinomaisesti suojaan toiselle puolelle jeeppiä, muuten olisi käynyt huonosti. Paikallisia vaan nauratti. Varmaan jokapäiväinen meininki heille.

DSC_2997 (750x527)

DSC_3022 (750x508)

Aamulla hotellista lähtiessä laskussa koreili melkein kaksinkertainen hinta siihen nähden, mitä oli sovittu. Omistaja ei juuri lontoota lausunut ennen kuin uhkailin näyttää laskua oppaallemme, jolloin hän yllättäen yhtäkkiä myöntyikin alkuperäiseen hintaan. Matkalla Goalta ostetut laatusandaalini hajosivat, ja opas pysäytti auton kenkäkorjaajan luona. Meidän käskettiin pysyä piilossa, jotta hinta ei satakertaistuisi. Srilankalaiset ovat siis omaksuneet intialaisnaapureiltaan turistien vedätyksen. Sri Lankassa kusetukselle tulee vain huomattavasti enemmän hintaa.

Mutta se siitä, seuraavaksi nokka kohti Sri Lankan Hill Countrya eli teepuskien peittämää vuoristoa!