Sigiriya – Sri Lankan majesteettinen leijonan kivi

Yksi Sri Lankan suosituimmista turistinähtävyyksistä on jättimäinen magmamöhkäle Sigiriya. Kivi on myös yksi Sri Lankan monista maailmanperintökohteista. Sigiriya on jättimäisyydessään vaikuttava näky, ja tutustumisen arvoinen mötikkä muutenkin.

200 metrin korkeuteen keskeltä matalaa tasaista laaksoa kohoava Sigiriya on dramaattinen näky. Sri Lankan kuuluisin kivi on muodostunut satoja biljoonia vuosia sitten muinaisen tulivuoren magmasta. Sana sigiriya merkitsee leijonan kiveä. Magmaköntti on saanut nimensä leijonapatsasportista, josta todisteena on enää valtavat tassut.

sigiriya

DSC_3543 (800x536)

Sigiriya toimi muinaisina aikoina suurena palatsina ja linnoituksena, jossa kokonaisen kuningaskunnan uskotaan hetkisen aikaa eläneen. Linnoituksen rauniot ovat vielä näkyvissä kivimöhkäleen tasaisella huipulla. 

Sigiriyalla on kiehtova historia. Paikan uskotaan olleen asutettu jo antiikin aikoina. Suurin piirtein 300 vuotta ennen ajanlaskun alkua Sigiriyassa oli muinainen luostari. Puutarha ja palatsi rakennettiin 400-luvulla. Palatsin rakennuttaneen kuninkaan kuoltua paikka muuttui pian taas luostariksi. 1400-luvun kieppeillä kivi hylättiin.

Sigiriya kokemuksia

Kiipeäminen Sigiriyan huipulle

Majesteettisesti 200 metrin korkeuteen kohoava Sigiriya sijaitsee Sri Lankan keskiosassa. Sen huipulle johtaa 1200 hikistä porrasta, mutta näkymät huipulta ovat huhkimisen arvoiset. 

Adam’s Peakin kiipeämisen jälkeen Sigiriya tuntui meistä pikku nyppylältä. Sigiriyan huipulle kiipeäminen kesti meiltä vajaa tunnin, alas laskeuduimme puolet nopeammin. Huonokuntoisille se ei kuitenkaan ole ihan helppo nakki. Keskipäivän kuumuutta kannattaa välttää, äläkä unohda vettä ja aurinkosuojaa.

Kipuamisen varrella on monta levähdyspaikkaa ja mielenkiintoisia ihmettelyn aiheita, kuten möhkäleen pystysuoria seiniä koristavat muinaiset, varsin uhkeat seinämaalaukset.

Täytyy myöntää, että korkeanpaikankammoista hiukan hirvitti. Mutta olen iloinen, etten antanut sen estää huipulle kiipeämistä. 

DSC_3514 (800x536)

Sigiriya kokemuksia

DSC_3530 (800x536)

Sigiriyan huipulla avautuu 360 astetta huikeita maisemia. Muinaisesta linnoituksesta on jäljellä esimerkiksi antiikinaikaisia uima-altaita möhkäleen huipulla. Mikä upea paikka tämä onkaan ollut pulikoimiseen! Sigiriyan sanotaan itse asiassa olevan yksi maailman parhaiten säilyneistä esimerkeistä muinaisesta kaupunkisuunnittelusta. Täältä löytyy jopa suihkulähteitä, jotka toimivat vieläkin, 1500 vuoden jälkeen.

DSC_3541 (800x536)

Sigiriya on Sri Lankan suosituimpia nähtävyyksiä ja saattaa olla ruuhkainen. Silti, jos historia ja luonnonihmeet yhtään kiinnostavat, se kannattaa ehdottomasti sisällyttää Sri Lankan matkaan.