Sigiriya – Sri Lankan majesteettinen leijonan kivi

Sigiriya on Sri Lankan ytimessä, keskellä laaksoa tönöttävä jättimäinen monoliitti. Joskus maailman kahdeksanneksi ihmeeksikin kutsuttu kivi on syystäkin Sri Lankan suosituin nähtävyys. Sigiriya on jättimäisyydessään vaikuttava näky ja kiehtova mötikkä, johon liittyy mystisiäkin piirteitä.

Sigiriya kohoaa dramaattisesti 200 metrin korkeuteen keskeltä Sri Lankan matalaa tasaista laaksoa. Maailman mittakaavassa tämä lähes vuoren kokoinen magmamöhkäle on ainutlaatuinen, ja siihen liittyy monia kiehtovia piirteitä ja mysteerejä.

Unesco -maailmanperintölistaltakin löytyvä Sigiriya on muodostunut satoja biljoonia vuosia sitten muinaisen tulivuoren magmasta. Sana sigiriya merkitsee leijonan kiveä. Nimensä magmaköntti on saanut portista, jota koristavat valtavat kolmivarpaiset tassut. Niiden oletetaan kuuluneen leijonalle.

sigiriya
Erikoista Sigiriyassa on esimerkiksi sen muoto. Sigiriyan huippu on tasainen, ja sen seinämät lähes pystysuoria.
Sigiriya

Jumalten kaupungin arvoitukset

Sigiriyalla on kiehtova historia. Kivimöhkäleen tasaiselta huipulta löytyy edelleen vanhoja linnoituksen raunioita, joiden alkuperäinen tarkoitus pysyy arvoituksena.

Sigiriya ja sen rauniot ovat kiehtoneet niin turisteja kuin tutkijoitakin pitkään. Sigiriyan uskotaan toimineen muinaisina aikoina suurena palatsina ja linnoituksena, jossa kokonaisen kuningaskunnan uskotaan hetkisen aikaa eläneen. 

Sigiriya kokemuksia
Sana sigiriya tarkoittaa leijonan kiveä. Toisin kuin yleensä leijonapatsailla, varpaita on vain kolme.

Kuka Sigiriyan rakennutti ja milloin, siitä liikkuu erilaisia teorioita, tarinoita ja legendoja. Myyttien mukaan Sri Lankan muinainen Ravana-jumala rakensi jumalten kaupungin.

Alueella uskotaan olleen asutusta jo antiikin aikoina. Yleisen teorian mukaan muinainen kuningas Kashyapa tai mahdollisesti hänen isänsä rakensi Sigiriyan palatsikseen 500-luvulla. On kuitenkin paljon merkkejä siitä, että rakennelma tai osat siitä olisivat vanhempia. Tämän jälkeen Sigiriyan uskotaan toimineen luostarina noin 1400-luvulle asti.

Mysteeri on myös se, kuinka paikka rakennettiin. Rakennelmaan on käytetty lähes kolme miljoonaa tiiltä, joita on kuljetettu 200 metriä ylös möhkäleen huipulle. Silti mitään viitteitä portaikoista tai rappusista ei ole löydetty. Itse asiassa edes paikalliset eivät olleet tietoisia mitä salaisuuksia Sigiriyan huipulla piilee ennen kuin portaikko rakennettiin viime vuosisadalla!

Sigiriyan seiniltä ei siis ole löydetty mitään merkkejä portaikoista, mutta mystisiä, keinotekoisilta vaikuttavia uurteita ja merkkejä niissä on.

DSC_3530 (800x536)

Sigiriyan huipun muinaisesta linnoituksesta on jäljellä myös suoraan graniittiin louhittu mystinen vesiallas, joka on uskomattoman tarkasti rakennettu. Onkin todennäköistä, että rakentajilla on ollut edistyksellisemmät työkalut käytössä kuin mitä on oletettu. Vesiallas vaikuttaa myös olevan osa muinaista vesiverkostoa.

Muita Sigiriyan huipun käsittämättömiä ihmeitä ovat massiiviset, monen tuhannen tonnin painoiset, strategisesti asetellut kivilohkareet.

Sigiriyan alueen on sanottu olevan yksi maailman parhaiten säilyneistä esimerkeistä muinaisesta kaupunkisuunnittelusta. Sigiriyaa ympäröi kehittynyt vesiverkosto, johon myös huipun allas kuuluu. Vesialtaineen ja puolustuslinjoineen se on kuin valtava linnake suunniteltu suojelemaan Sigiriyan kiveä. Uskomatonta kyllä, verkosto toimii edelleen.

Tutustu Sigiriyan mysteeriin lisää Myytinkertojien videossa.

DSC_3541 (800x536)

Sigiriya – Kokemuksia kiipeämisestä leijonan kiven huipulle

Sigiriyan huipulle johtaa 1200 hikistä porrasta, mutta huhkimisen palkitsevat huipulla 360 asteen uskomattomat näkymät yli Sri Lankan. Kiipeäminen Sigiriyan huipulle kiipeäminen kesti meiltä noin tunnin, alas laskeuduimme puolet nopeammin. Kiipeäminen vaatii vähintään kohtalaista kuntoa. Keskipäivän kuumuutta kannattaa välttää, äläkä unohda vettä ja aurinkosuojaa. Keskipäivää kannattaa välttää myös suositun turistikohteen ruuhkien vuoksi.

Kipuamisen varrella on monta levähdyspaikkaa ja mielenkiintoisia ihmettelyn aiheita, kuten Sigiriyan pystysuoria seiniä koristavat muinaiset, varsin uhkeat seinämaalaukset. Aikoinaan kokonaisen seinämän peittäneistä freskoista on jäljellä enää muutama.

Sigiriyaa kiertävään niin kutsuttuun peiliseinään ei ole raapustaminen, siitä saattaa nimittäin seurata jopa kuolemantuomio.

Täytyy myöntää, että portaikossa korkeanpaikankammoista hiukan hirvitti. Mutta olen iloinen, etten antanut sen estää huipulle kiipeämistä. 

DSC_3514 (800x536)
Suurin osa Sigiriyan maalauksista on tuhoutunut.
Sigiriya kokemuksia

Sigiriya on ehdottomasti Sri Lankan kiehtovin nähtävyys ja vierailun arvoinen turistimassoista huolimatta. Sigiriyan visiittiin voi vaikkapa yhdistää Kandyn kaupungin tai Ellan vehreät vuoristomaisemat. Vaihtoehtoisesti se sopii hyvin puolimatkan pysäkiksi matkalta lentokentältä itärannikon rantakohteisiin kuten Kalkudahiin.

LUE LISÄÄ:

Kandy – Sri Lankan kulttuurin kehto
Adam’s Peak – Tie tähtiin
Sri Lankan Tangalle on palmurantojen rakastajan taivas
Sri Lankan Kalkudah – Unelmien palmuparatiisi