Road trip Australian ympäri

Australia on valtavan kokoinen maa, ja ehdottomasti paras tapa reissata siellä on road trip. Lentämällä tai bussilla ei näe yhtä paljon, eikä pääse kokemaan sitä uskomatonta vapaudentunnetta, mikä automatkoissa on parasta. Matkamme autolla Australian ympäri on ollut kaikkien reissujen kuningas.

Kiersimme Australian itärannikon ja sisämaan pari vuotta aikaisemmin, ja se on ollut molempien mielestä paras matka, minkä olemme tehneet. Siispä en empinyt kauaa, kun Rohan ehdotti lähtemistä toiselle road tripille, ja tällä kertaa koko Australian ympäri. Aikaa tähän varattiin puoli vuotta.

Autolla Australian ympäri

Autolla Australian ympäri

Autolla Australian ympäri

Lähdimme reissuun pian Aasian matkan jälkeen. Meillä oli vain muutama viikko aikaa Melbournessa levätä reissusta ja valmistella uutta.

Käytimme tulevan kotimme ja kulkupelimme, rakkaan Pakumme eli pakettiautosta kyhätyn asuntoauton huollossa. Ihmettelimme tässä yhteydessä ilmastoinnista leviävää pahaa hajua. Arvoitus ratkesi, kun Rohan löysi autosta koripallonkokoisen hiirenpesän. Ja siinäkö sitä pitäisi bunkata seuraavat kuusi kuukautta?!

Hiiristä päästiin eroon, ja täten, saanko esitellä, meidän koti, ‘The Van’ eli näin suomalaisittain ‘Paku‘:

Autolla Australian ympäri

Asuntoauto ei oikein kuvaa hyvin pakettiautoa, jossa on sänky takana, mutta en parempaakaan suomennosta campervanille nyt keksinyt. Toisaalta pakettiauto ei myöskään kuvaa hyvin meidän Pakua, jossa oli sisällä varsinainen elokuvateatteri LED-valoineen ja äänisysteemeineen.

Halusin maalata siihen kukkia ja sateenkaaria uskottavuuden lisäämiseksi, mutta Rohan ei antanut lupaa. Harmaata paku kukaan ei kuulemma arvaisi reppureissaajien campervaniksi. Australiassa luvattomilla paikoilla nukkumisesta kun saa herkästi sakot.

1918564_351582791407_7975566_n

Makuuhuone

1918564_351582801407_5138773_n

Olohuone

1918564_351582846407_1475485_n

Keittiö

1918564_351582816407_7876081_n

Kylpyhuone

Takapihana koko Australia!
Kuusi kuukautta ja 25 000 kilometriä. Lähdimme ajamaan Melbournesta länteen, pahamaineisen Nullarborin aavikon läpi Länsi-Australiaan, joka muodostui koko matkan kohokohdaksi. Länsi-Australiassa vierähti kolme kuukautta, mutta olisimme mieluusti viettäneet siellä kolme lisää.

Lounaisen Australian paratiisirantojen kautta suuntasimme Perthiin, sieltä pikkuhiljaa pitkin länsirannikkoa kohti kamelisafarien Broomea ja auringonlaskujen ja krokotiilien Darwinia. Darwinista ajoimme sisämaan kautta itärannikolle trooppiseen Cairnsiin ja sieltä nopeaa tahtia kotiin Melbourneen.

Yövyimme pääasiassa ilmaisilla levähdyspaikoilla tai etsimme itse syrjäisen paikan, missä emme häiritse ketään. Noin joka kolmas yö maksoimme leirintäalueesta ja kunnon suihkusta.

Autolla Australian ympäri

1918564_351582826407_2329904_n

Kuuden kuukauden autossa asumisessa oli toki haasteensa. Koskaan ei kuitenkaan tullut sellaista tunnetta, että olisin mieluummin jossain muualla. Kuuden kuukauden reissaamisessa missä tahansa on haasteensa, kun joutuu elämään rinkasta tai matkalaukusta ja sietämään toisen naamaa 24/7. Sen suhteen meillä ei kuitenkaan ole koskaan ollut mitään ongelmaa, viihdymme kenties omituisenkin hyvin yhdessä.

Reissua helpotti myös breikit, Perthistä lensimme Balille ja Darwinista Filippiineille viisuminhakureissuille.

Ainoa todellinen haaste oli kylmyys, jota emme onneksi paljon joutuneet kestämään. Loppumatkassa itärannikolla putosi yöllä melkein pakkasen puolelle. Silloin ei kokkailut ulkosalla tai luonnon kylpyhuone olisi kauheasti kiinnostaneet. Viiden kuukauden aikana meillä oli kuitenkin vähemmän kuin viikon verran tällaisia päiviä, eli säämies oli meille suotuisa.

Matka oli toki ajoitettukin niin, että niin pitkälle kuin mahdollista, eläisimme ikuista kesää.

Autolla Australian ympäri

25772_380164546407_4960982_n

Autolla Australian ympäri

En muista koskaan olleeni niin onnellinen ja vapaa kuin näillä road tripeillä. Näimme ja koimme uskomattomia paikkoja ja asioita. Matkaan mahtui unohtumattomia kokemuksia, patikointia kanjoneilla, kamelisafari auringonlaskussa Broomessa, uimista delfiinien kanssa, pyöräilyä tandemilla Rottnest Islandilla, loputtomia autioita rantoja, valaiden bongausta Hervey Bayssä…

Kokemuksista viis, nautin suunnattomasti myös arjesta tien päällä. Menimme nukkumaan auringon laskettua, usein suoraan rannalla kuunnellen aaltojen loisketta. Heräsimme pian auringon noustua ja vietimme kaiken ajan ulkona nukkumista lukuunottamatta. Nykymaailmassa se on aika harvinaista, mutta tekee ihmiselle hemmetin hyvää!

Road tripillä tapasimme monia pariskuntia, useimmiten eläkeikäisiä, mutta joskus myös satunnaisen nuoren perheen, joka oli myynyt talonsa ja omaisuutensa, ostanut asuntoauton ja lähtenyt kiertämään vuosikausiksi Australiaa. Suurin unelmamme on tehdä jonakin päivänä sama. Ja silloin puoli vuotta ei enää riitä.

Seuraa matkakertomusta blogissa, ja lue myös valitut matkavinkit road tripille Australiaan!