Suurin piirtein keskellä Sri Lankan saarivaltiota sijaitsee vanha Kandyn kaupunki, joka oli aikoinaan myös Sri Lankan pääkaupunki. Tulimme tänne visiitille yhteen buddhalaisuuden tärkeimmistä pyhistä paikoista, Kandyn pyhän hampaan temppeliin. Hammastemppelissä säilytetään Buddhan kulmahammasta. Hammas on uskomuksen mukaan salakuljetettu joskus aikojen alussa Gautama Buddhan kuoleman jälkeen Intiasta.

kandyn hammastemppeli

DSC_3488 (800x536)

Kymmenen euron hintaisella sisäänpääsylipulla temppelissä jengi jonottaa tuntikausia nähdäkseen vilauksen hampaan kultaisesta säilytysarkusta. Hampaalle on rakennettu varsin vaikuttava temppeli. Temppelissä ei siis pääse näkemään itse hammasta, paitsi hampaan kunniaksi vuosittain järjestettävillä Kandy Esala Perahera -festivaalilla heinä-elokuussa. Onhan se näyttävä ja erikoinen paikka, mutta silti tuli väkisinkin sellainen fiilis, että tämä hammastouhu on Kandyssä karannut hieman hanskasta. Tai ehkä en vain ymmärrä.

DSC_3487 (548x800)

DSC_3489 (800x536)

Illalla menimme katsomaan paikallisia kansantansseja. Aikoinaan nämä tanssijat olivat oma kastinsa Kandyn luokkajaossa. Nykyään esityksiä tehdään pääasiassa vain turisteille, ja niitä löytyykin Kandystä monesta paikasta. Varsin akrobaattista meininkiä, ja väriä ja erikoisia pukuja tästä showsta ei puuttunut. Hommaan kuului myös esimerkiksi tulen nieleminen ja kirjaimellisesti tulisilla hiilillä kävely.

srilankalaista kansantanssia

DSC_3458 (502x800)

IMG_6818 (800x553)

Tässä vaiheessa me olimme saaneet kulttuuriyliannostuksen. Emme ehtineet sen lähemmin tutustua Kandyyn kun Sri Lankan saarikierroksemme jatkui.