Australian viinialueet – Viinisiepon paratiisi

Australia on yksi maailman suurista viinintuottajista ja etenkin viininviejistä. Australian matkalla kannattaakin vierailla jollain maan lukemattomista viinialueista ja viinitiloista.  Tässä esittelyssä muutamat Australian viinialueet. 

Pidit viinistäsi sitten kulmikkaana, pöyhkeänä, nahkaisena tai yksinkertaisesti mahdollisimman halpana, Australia on viinin rakastajille. Viisasten juomaa tuotetaan Australiassa yli miljardi litraa vuosittain ja noin 130 eri lajiketta. Viljellyimpiä rypäleitä ovat shiraz, cabernet sauvignon ja chardonnay.

Australiasta ovat peräisin myös niinkin nerokkaat viinin rakastajan keksinnöt kuin kierrekorkki viinipulloissa sekä viinitonkka, eli reppureissaajien kuuluisa hopeinen tyyny.

Australian viinitiloilla

Sitkeää, pyylevää, eläimellistä, intellektuaalisesti tyydyttävää? Tunnustan, itse en välttämättä haista viinilasissa muuta kuin kenties joskus hieman tynnyrin vivahteita. Maku tuo mieleen yleensä lähinnä viinin, kenties alkoholin ja rypäleiden vivahteilla. Jos on pakko keksiä joku jännittävämpi adjektiivi, niin ne viinit, mitä olen yleensä maistanut, ovat usein maistuneet erittäin vietteleviltä, suutuntuman ollessa huumaava.

Laskisin itseni silti viini-intoilijaksi. Ainakin, jos se tarkoittaa sitä, että on innoissaan viinistä. Ja viiniasiantuntijaksikin, jos se tarkoittaa, että juo paljon viiniä.

Australian viinitiloilla ei onneksi tarvitse teeskennellä olevansa viinisnobi, vaan siellä voi vierailla hyvillä mielin myös minunlaiseni viinisiepot, joista viini on yleensä vain hyvää tai juotavaa. Jos siltä tuntuu, tarvetta huljuttelulle, nuuskimiselle, purskuttelulle tai vihannesten vivahteille ei ole.

Maistelu on useimmiten ilmaista, ja maistiaisia saa muutamasta muutamaan kymmeneen.

Toivoa on minullakin. Vaikka viininenä veisikin viinitiloille ilmaisten maistiaisten toivossa, viinitiloilla usein myös oppii lisää viineistä. Sommelierit mielellään kertovat tilasta ja sen viineistä, ja viininmaistelun yhteydessä voi joskus päästä myös tutustumaan viinin valmistuksen vaiheisiin.

Australian viinialueet

Australian matkaan kannattaa siis sisällyttää visiitti jollekin Australian viinialueista. Vielä parempi, jätä auto kotiin ja lähde järjestetylle viinikierrokselle. Esimerkiksi Melbournesta lähtevä 4-5 viinitilaa kattava kierros läheiseen Yarra Valleyhin kustantaa noin 60 euroa.

Tissutella ei sovi tyhjällä mahalla, ja sopivasti monilla Australian viinialueista viinintuotannon kylkeen on muodostunut myös mahtava ruokakulttuuri. Siispä viinitilaretken yhteyteen kannattaa suunnitella myös syöpöttelyä. Australian viinialueilla tuotetaan usein myös esimerkiksi oliiveja, juustoja tai vaikka suklaata.

Australian viinialueet

Australian viinialueet – Vieraile ainakin näillä

Missä niitä viinejä sitten pääsee maistelemaan? Australian viinintuotanto keskittyy maan eteläosiin. Viinialueita löytyy paljon myös suurkaupunkien lähistöltä. On siis todennäköistä, että tätä jumalten nektaria tarjoillaan muutaman tunnin ajomatkan säteellä missä sitten oletkin.

Nimekkäimpien viinitilojen lisäksi kannattaa pysähtyä myös söpöille pienille tiloille.

Australiasta löytyy noin kuusikymmentä viinialuetta. Me olemme vierailleet niistä noin kymmenellä. Tässä meidän koluamiamme viinialueita, toiset suuria ja maailmankuuluja, toiset pienempiä.

1. Margaret River, Länsi-Australia

Margaret River sijaitsee Länsi-Australiassa kolmisen tuntia etelään Perthistä. Parinsadan viinitilan lisäksi Margaret Riveriltä löytyy mahtavaa ruokaa. Margaret Riverille tulee lähteä ajan kanssa. Lähistön upeita kansallispuistoja kuten Leeuwin-Naturalistea sekä rantoja ei myöskään kannata nimittäin missata. 

Lue lisää: Margaret River – Viinitiloja ja kansallispuistoja

Margaret Riverin herkkuja

2. Barossa Valley, Etelä-Australia

Barossa Valley on epäilemättä yksi Australian tärkeimpiä viinialueita. Noin 60 kilometriä Adelaidesta koilliseen sijaitseva Barossa Valley ihastuttaa erityisesti punaviineillään. Barossa Valleyn shirazit ovatkin maailmankuuluja. Alueelta löytyy 150 viinitilaa, mukaanlukien kuuluisat Jacob’s Creek, Seppeltsfield ja Pensfold. Barossa Valleyssä kannattaa ehdottomasti tutustua myös alueen muihin herkkuihin! 

Lue lisää: Barossa Valley – Viiniä ja lisää viiniä Australian kuuluisimmalla viinialueella

Barossa Valley Australia

3. Yarra Valley, Victoria

Noin tunnin ajomatkan päässä Melbournesta sijaitseva Yarra Valley on meille se tutuin viinialue. Alueelta löytyy yli 90 viinitilaa. Yarra Valleyn tunnetuimpia viinejä ovat chardonnay, pinot noir ja pinot gris. Tsekkaa viinitiloista esimerkiksi Yering, Rochford ja Domaine Chandon.

Lue lisää: Yarra Valley – Viinin hurmiossa

Yarra Valley, Melbourne

4. Tamar Valley, Tasmania

Tamar Valley Tasmaniassa on nimetty joskus yhdeksi maailman parhaista viinireiteistä, vaikka pienempi onkin – tai ehkä juuri siksi. Alueelta löytyy kolmisenkymmentä viinitilaa. Josef Chromyn viinitila jakeli reiluja maistiaisia, pisteet sille.

Australian viinialueet

5. Swan Valley, Länsi-Australia

Swan-joen varrella sijaitseva Swan Valley oiva kohde päiväretkelle Perthistä. Me osallistuimme kierrokselle, joka alkoi veneellä Perthistä, ja jatkui Swan Valleyhin saapuessamme bussilla. Viinitiloista jäi mieleen esimerkiksi alla kuvissa oleva kuvauksellinen Lancaster.

Lue lisää: Swan Valley – Viinisiepot viinikierroksella

Australian viinialueet

Australian viinialueet

6. Mornington Peninsula

Päiväretken päässä Melbournesta sijaitsee Morningtonin niemimaa, joka tunnetaan erityisesti viehättävistä rantakylistään. Mutta Morningtonin niemimaan alueelta löytyy myös paljon muuta, kuten esimerkiksi komeita kansallispuistoja ja viinitiloja. Tsekkaa esimerkiksi Myrtaceaen ja T’Gallantin viinitilat. Lisäjännitystä hiprakkaan saa lähtemällä viinitilakierrokselle hevosen selässä!

Lue lisää: Rantojen ja viinitilojen Morningtonin niemimaa 

Australian viinialueet

7. Clare Valley, Etelä-Australia

Clare Valleyn viinialue sijaitsee parin tunnin päässä pohjoiseen Adelaidesta. Nelisenkymmentä viinitilaa kattavalla Clare Valleyn viinialueeseen on kätevä tutustua myös pyörällä. Täällä ei voi missata alueen vanhinta viinitilaa Seven Hillsiä.

Lue lisää: Adelaide ja viininmaistelua Clare Valleyssä

Clare Valleyn viinitiloilla

8. Grampians, Victoria

Noin tunnin päässä Melbournesta sijaitseva Grampians tunnetaan ensisijaisesti kansallispuiston upeista vuoristomaisemistaan. Harva täällä nopealla vierailulla käyvä hoksaa, että lähistöllä tehdään myös loistavia viinejä, erityisesti skumppaa. Alla olevat kuva Best’sin viinitilalta.

Lue lisää: Grampiansin kansallispuisto – Anna ihmemaassa

Grampiansin viinitilalla

9. Macedon Ranges, Victoria

Macedon Rangesin viinialue on loistava päiväretkikohde Melbournesta.  Sen voi yhdistää kylpylämatkaan Daylesfordiin tai Hepburn Springsiin. Loistava kohde hemmottelumatkalle, älä myöskään missaa alueen mahtavia ravintoloita!

Macedon Ranges viinialue

10. Shoalhaven Coast, Uusi Etelä-Wales

Kaakkois-Australian Shoalhaven Coastin viinialueella vietimme yön kuvauksellisella ja historiallisella Coolangatta Estaten viinitilalla. Pieni ja nuori Shoalhaven Coastin viinialue on tunnettu etenkin chambourcinistaan.

Yö viinitilalla Shoalhaven Coastilla

11. King Valley, Victoria

Viimeisin viinialuetuttavuutemme Australiassa on King Valley Victorian High Countryn alueella. Ehdimme vierailemaan vain siinä kuuluisimmassa eli Brown Brothersissa, mutta tänne tullaan viinisieppoilemaan varmasti toistekin!

Brown Brothersin viinitilalla

Viinitiloja riittää kymmeniä ja taas kymmeniä lisää kokeiltavaksi. Muita hyviä Australian viinialueita ovat ainakin Hunter Valley, McLaren Vale, Coonawarra, Riverland ja Riverina.

Löytyykö ruudun takaa muita viinisieppoja, mistä löytyvät teidän lemppariviinialueet?

Lue myös: Mitä nähdä Australiassa – Australian bucket list

MATKAOPAS: AUSTRALIA