Australiassa ei voi matkustaa maistelematta viinejä. Jos olet seurannut matkaamme blogissa, on kenties myös tullut selväksi, että viini on maistunut. Swan Valley on Länsi-Australian vanhin viinialue, ja sijaitsee kätevästi vain 25 minuutin ajomatkan päässä Perthistä. Täältä löytyy jopa 150 viinitilaa. Me ehdimme vierailla vain neljällä, eli traagisen monta viiniä jäi maistamatta.

risteily perthistä

Kello oli hitusen yli kymmenen aamulla Perthissä, kun ensimmäiset viininmaistajaiset kiikutettiin pöytään legendaarisella Captain Cookin jokiristeilypaatilla, joka lipui kohti Swan Valleyn viinitiloja. Johan Margaret Riverin viininmaisteluista oli yli viikko, ja turvotuskin melkein laskenut. Aamiaiseksi vedettiin siis jo botskilla nassut täyteen viiniä, juustoja tietenkään unohtamatta.

swan valleyn viinitiloilla

Swan Valley on kuuluisa etenkin shirazeistaan, verdelhoistaan sekä väkevistä viineistä. Säät suosivat kerrankin meidän viininmaisteluita. Se tarkoittaa sitä, että tänään meille maistuivat parhaiten raikkaat valkoviinit.

Vierailimme muutamalla viinitilalla, suklaatehtaalla sekä olutpanimossa. Paitsi viinejä, löytyy täältä myös mikropanimoita ja jos jonkinlaisia gourmetherkkuja kuten oliiveja ja juustoja. Itse asiassa Swan Valley on Australian ensimmäinen Humane Food Region, inhimillisen ruoan tuotannon alue, jossa tuottajat ovat sitoutuneet eettisen ruoan tuotannon periaatteisiin. Mahtavuutta!

swan valleyn viinitiloilla

Viinikierroksen vetäjä, viihdyttävä setä, kertoi käyneensä aikoinaan Suomessa. Mieleen oli jäänyt vain hyttyset ja kylmyys. Huomaa kuvassa taka-alalla alla olevassa kuvassa kädet puuskassa seisova mököttävä kaveri. Äijä oli tullut viinikierrokselle, mutta ei maistellut viinejä, koska ei kuulemma pidä niistä. Kallis bussimatka.

swan valleyn viinitiloilla

Erinomainen tapa tutustua Swan Valleyn viineihin ja muihin herkkuihin on vuokraamalla pyörä alle. Täällä kulkee nimittäin 32 kilometriä pitkä Food and Wine Trail. Me olisimme olleet sellaisia tankojuoppoja, että näinköhän olisimme päässeet ehjänä maaliin. Siksi bussimatka oli ehkä meille se oivallisempi vaihtoehto.

DSC_5235 (536x800)

Seuraa tärkeää viiniasiaa. Vihaan ruoan haaskausta, mutta viinien kuppiin sylkeminen on yhtä lailla kauheaa katseltavaa. Ei se viini siellä tynnyrissä sylkemistä varten ole vuosia kypsynyt. Meikäläisen tulevaisuuden viinitilalla tulee olemaan hieman eri meininki. Jos ei aio niellä, niin ei tarvitse maistaa. Ja viinilasit tulevat olemaan hieman eri kokoluokkaa (vrt. alla). Vetoan siis kaikkiin teihin viininrakastajiin, älkää haaskatko tätä jumalten nektaria. Ei mulla tänään muuta.