Perth – Esperance -road trip: Lockdownin kautta paratiisiin

Valkoisten hiekkarantojen ja viinitilojen Lounais-Australia on yksi suosikkikolkkiani Australiassa. Heitimme hiljattain 3400 kilometrin road tripin Perthistä Esperancen rantaparatiisiin. Tässä fiilistelyä automatkan varrelta sekä kootut vinkit samalle reitille. Entä miten sujui matkustaminen Länsi-Australiaan korona-aikana?

Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*

Valkohiekkaisten kilometrien pituisten rantojen, keijukaismetsien ja kuvauksellisten viinitilojen Lounais-Australia on huikaisevan kaunista seutua. Etenkin Esperancen lomakylän ympäristöstä löytyy tusinoittain unelmien paratiisirantoja, joilla hiekka on sokaisevan valkoista ja vesi kristallinkirkasta.

Seikkailimme täällä ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten, ja aina siitä asti olen haaveillut tulevani takaisin. Vihdoin tänä vuonna päätimme toteuttaa haaveet ja suunnittelimme kolmen viikon Lounais-Australian road tripin Perthistä Esperanceen ja rannikkoreittiä takaisin.

Korona meinasi laittaa kapuloita rattaisiin ja oli lähellä, ettemme päässeet matkaan ollenkaan. Ankaran koronakurin Länsi-Australia meni juuri saapuessamme lockdowniin yhden positiivisen tapauksen seurauksena. Onneksi kolmen päivän eristyksen jälkeen pääsimme rattiin ja seikkailu sai alkaa.

Pariskunta istuu kalliolla valkoisella hiekkarannalla.

Kun Perthin pilvenpiirtäjät loittonivat ja lopulta katosivat taustapeilistä, korona oli enää melkein kuin ikävä muisto vain. Varsinkin silloin kun kansallispuistossa elimme ilman kontaktia ulkomaailmaan. Luonto antaa voimaa ja kiireetön elämä ilman ruutuaikaa tekee aina ihmeitä.

Sieluni huokaisi onnesta ja tunsin pitkästä aikaa olevani omassa elementissäni, kun pitkän tauon jälkeen pääsimme reissuun. Vaikka kotimaan sisällä vielä oltiinkin, Länsi-Australia on Queenslandiin verrattuna aivan oma maailmansa.

Tunnelma Lounais-Australiassa oli valloittavan leppoisa paikallisten mielellään heittäytyessä juttusille ulkopaikkakuntalaisten kanssa. Jos en asuisi Cairnsissä, muuttaisin varmaan tänne, löysin itseni miettimästä.

Ihmettelimme erämaan punaista hiekkaa ja ääretöntä tyhjyyttä, taikametsien taivaisiin kohoavia puita, valtavia kenguruita (meillä Cairnsissä asustelee vain pieniä vallabeja) ja söimme viinitiloilla vähän liiankin hyvin. Netflixin korvasivat auringonlaskut sekä uskomaton Australian erämaan tähtitaivas, jota tuijottelimme tuntikausia rantahiekassa maaten lähes hypnoosiin saakka.

Mutta se pääsyy siihen, miksi rakastamme Lounais-Australiaa ovat sen turkoosina säihkyvät kirkkaat vedet ja vitivalkoiset puuterihiekat. Loputon määrä hiekkarantoja tarkoittaa sitä, että täältä on helppo löytää ranta kokonaan itselleen.

Kenguruja hengailee aukiolla.

Pakuelämän nostalgiaa

Ajankohta matkalle ei ollut se ihanteellisin. Tropiikin jälkeen kirpakka syksyn ilma keuhkoissa tuntui virkistävältä, mutta illan tullen sen viehätys katosi nopeasti. Vaikka päivisin asteita oli reilusti yli parinkymmenen, yöllä lämpötila tippui niin, että pakettiautossa nukkuessa joutui palelemaan.

Rannoilla kesäisin kauniin tyyni meri pauhasi välillä niin raivoisasti, ettei vedessä näkynyt kuin niitä taitavimpia surffareita. Aallot myllyttivät rannat paikoin täyteen merilevää. Silti tässä maailmantilanteessa emme halunneet enää lykätä matkaa – ken tietää, tuleeko seuraavaa tilaisuutta ikinä.

Ilmassa oli nostalgian tuntua, kun elimme uudestaan pätkän kymmenen vuoden takaista road trippiä Australian ympäri. Yksinkertainen, vaatimaton pakettiauto, jonka takaosasta löytyy sänky on edelleen suosikkikulkupelimme. Vuosien varrella mukavuudenhalu on kuitenkin kasvanut. Matkaan oli siksi budjetoitu myös useampi hotelliyö niitä päiviä varten, kun autossa koisiminen ei nappaa.

Pääsimme pitkästä aikaa kokemaan pakuelämän autuuden ja huumaavan vapaudentunteen. Sen, kun elämä tapahtuu ulkoilmassa ja juuri tässä ja nyt huomisesta huolehtimatta.

Toisaalta aika kultaa muistot, ja nopeasti myös van lifen kääntöpuolet palasivat mieleen. Sen, kun puskissa kyykkiminen tulee valitettavan tutuksi, hiekkaa on joka paikassa tai kun autossa nukkuessa on liian kylmä tai liian kuuma.

Mutta pakuelämän autuudesta ja varjopuolista lisää myöhemmin.

Australian tahtitaivas
Ranta Esperancessa, Australiassa.

Matka alkoi lockdownilla

Länsi-Australia on omaksunut kenties kaikista Australian osavaltioista tiukimman koronastrategian. Ilmeisesti siellä pyritään eliminoimaan koko tauti, kun yhdenkin positiivisen testituloksen ilmaannuttua asukkaat suljetaan usein eristykseen. Sinänsä voi kyseenalaistaa, oliko sinne suuntaan lähteminen Cairnsin koronalintukodosta ylipäätään ihan järkevää.

Pelasimme niin varman päälle kuin suinkin voimme. Varasimme lennot viime tipassa ja muutosmahdollisuudella, ja campervaninkin valitsimme sen mukaan, mistä saimme parhaan peruutusturvan.

Se ei auttanut. Sillä alle kaksi tuntia ennen lennon lähtöä Länsi-Australian pääministeri päätti, että Perthin seudulle isketään kolmen päivän lockdown, jota mahdollisesti jatkettaisiin.

Pahimmassa tapauksessa viettäisimme siis koko loman lockdownissa. Into nousta lähes 1,5 vuoden tauon jälkeen lentokoneeseen latistui. Tällaista on reissaaminen Australian sisällä korona-aikana.

Perth Esperance Road trip

Korona-ajan matkustamiseen Länsi-Australiaan kuului ylimääräisten lomakkeiden täyttö. Tarkan matkasuunnitelman jakaminen oli hankalaa, kun meillä ei sellaista ollut. Sen lisäksi piti ladata puhelimeen kaksi sovellusta, lupa rajan ylittämiseen sekä jäljityssovellus mahdollista karanteenia varten.

Koneen laskeuduttua jouduimme vielä istumaan koneessa ylimääräisen tunnin verran poliisia odotellen. He varmistivat erikseen jokaiselta matkustajalta, että he ovat tietoisia lockdownista siltä varalta, ettei asia jatkuvilla kuulutuksilla ollut mennyt perille.

Ketutuksen minimoimiseksi päätimme viettää eristysajan autossa nukkumisen sijaan mukavasti merinäköalalla varustetulla hotellihuoneella Perthin Scarborough Beachillä Rendezvouz* -hotellissa. Vahva suositus sekä hotellille että alueelle muutenkin.

Perthin rannat ovat muihin Australian kaupunkeihin verrattuna omaa luokkaansa. Parvekkeelta kelpasi kuikuilla aalloilla tanssivia surffareita sekä mereen auringon laskiessa sulavaa kultaista palloa.

Perth – Esperance -road trip: Reitti ja kohokohdat

Suuntasimme Perthistä sisämaan läpi suoraan Esperanceen ja hitaasti rannikkoa pitkin takaisin. Vaikka kartalla tämä Lounais-Australian reitti näyttää pieneltä pläntiltä, kilometrejä tuli mittariin yli 3400. Tässä pieni tiivistelmä pysähdyspaikoista, tarkempaa kuvausta kohteista erikseen luvassa myöhemmin.

1. Päivä: Perth – Wave Rock – Esperance
1.-9. Päivä: Esperance ja Cape Le Grandin kansallispuisto
9.-12. Päivä: Albany ja Denmark
12.-13. Päivä: Hamelin Bay
13.-15. Päivä: Margaret River ja Yallingup
15. Päivä: Perth

Lounais-Australian kartta

Wave Rock

Kahdeksan tunnin ajopäivä Perthistä Esperanceen oli matkan pisin. Muutamia emuja lukuunottamatta ajomatka ohi loputtomien vehnäpeltojen oli puuduttava ja uuvuttava.

Sopivasti puolivälissä matkaa Hydenin pikkukylän tuntumassa sijaitsee Wave Rockin kalliomuodostelma, joka nimensä mukaisesti muistuttaa valtavaa surffiaaltoa. Kallio on noin 50 metriä korkea ja 100 metriä pitkä, ja sen on uskottu muodostuneen yli 2700 miljoonan vuoden aikana.

Alueelta löytyy muutama leirintäalue. Harkitsimme pysähtymistä tänne yöksi, mutta jokaiseen ruumiinaukkoon tunkeutuvat kärpäset olivat tehdä meidät hulluiksi, joten jatkoimme matkaa.

Wave Rock -kalliomuodostelma matkalla Perthista Esperanceen.

Rantaelämää Esperancen valkoisella hiekalla

Esperance oli juuri niin kaunis kuin muistinkin. Valkohiekkaiset, tyhjyyttään ammottavat hiekkarannat turkoosina kimmeltävällä vedellä mehustettuna jatkuvat täällä niin kauas kuin silmä kantaa. Esperancen rannoilla kelpasi huuhtoa pitkän ajomatkan punaiset pölyt pois iholta.

Henkeäsalpaavan kauniit hiekkarannat jatkuvat läheisessä Cape Le Grandin kansallispuistossa, joka syystäkin kuuluu Länsi-Australian suosituimpiin syrjäisestä sijainnistaan huolimatta. Alue on karun kaunista myös rantojen ulkopuolella. Kenguruja pomppii leirintäalueilla, ja emuja bongasimme tien laidassa päivittäin.

Epäilemättä sosiaalisen median myötä Esperancen suosio on suorastaan räjähtänyt. Cape Le Grandin kansallispuiston leirintäalueet ovat kasvaneet ja modernit kylpyhuoneet ovat korvanneet puskahuussit. Ilmeisesti normaalisti tänne saapuu nykyään jopa turistibusseja. Silti, suosiosta huolimatta Esperancen taika ei ole haihtunut ja saimme edelleen nauttia lukuisista rannoista aivan kaksistaan.

Tytto ui kristallinkirkkaassa vedessa Esperancessa.
Twilight Beach, Esperance

NÄE AINAKIN NÄMÄ:

 • Hellfire Bay
 • Thistle Cove
 • West Beach
 • Blue Haven
 • 11 Mile Lagoon
 • Twilight Beach
 • Wharton Beach
 • Kiipeä Frenchman’s Peakin huipulle

MAJOITUS JA LEIRINTÄALUEET:

Esperance Chalet Village* näyttää syötävän suloiselta, ja täällä olisin halunnut majoittua, jos paikka ei olisi ollut täynnä.

Cape Le Grandin kansallispuistosta löytyvät Lucky Bayn sekä Le Grand Beachin leirintäalueet ($15/yö). Näistä Le Grand Beachin leirintäalue on viihtyisämpi pienen kokonsa vuoksi. Esperancen alue on huippusuosittua, joten etenkin loma-aikoina leirintäalueet ja muut majoitukset on varattava reilusti etukäteen. Cape Le Grandin leirintäalueet varataan kansallispuiston nettisivuilta.

Pariskunta seisoo kalliolla valkohiekkaisen rannan edessä Esperancessa.
Thistle Cove Cape Le Grandin kansallispuistossa

Albany ja Denmark – Matkan yllättäjät

Ajomatka Esperancesta Albanyn alueelle vie noin viisi tuntia. Jos aikaa riittää, ja etenkin jos olet matkassa tammi-maaliskuussa, pysähdy matkan varrella Bremer Bayssä. Tähän aikaan vuodesta alue on nimittäin yksi maailman parhaita paikkoja bongata miekkavalaita luonnossa.

Osasimme odottaa Esperancen kauneutta, mutta Albanyn ja viereisen Denmarkin pikkukylän rannat eivät oikeastaan sille kalpene. Albanyssa olimme myös saapuneet Lounais-Australian viinialueille, ja emmehän me viinisiepot viinitiloja voineet vastustaa.

Perth Esperance Road trip | Albany
Albanyn Little Beachin täytyy kuulua Australian kauneimpiin rantoihin.

NÄE AINAKIN NÄMÄ

 • Little Beach: Yksi koko Australian kauneimpia rantoja
 • Elephant Rocks: Denmarkin ulkopuolella sijaitseva uniikki, massiivisten kivenlohkareiden koristama ranta
 • Greens Pool: Elephant Rocksin vieressä sijaitseva laguuni
 • Ocean Beach: Denmarkin kauneimpia rantoja leveine hiekkasärkkineen
 • Torndirrupin kansallispuisto: Kauniita valkohiekkaisia rantoja ja vaikuttavia kallioita
 • Valley of the Giants Tree Top Walk: Ihmettele valtavia puita lintuperspektiivistä. Ei korkeanpaikankammoisille!
Perth-Esperance road trip
Elephant Rocks

SYÖ:

Denmarkin Lake Housen viinitila puutarhoineen ja viinitynnyreineen on kuvankaunis. Viinimaistajaiset ovat anteliaita, ja antipastolautanen maistui takkatulen ääressä.

Toinen mainitsemisen arvoinen ruokapaikka Albanyssa on Nippers matkalla Little Beachille. Perheomisteinen, maalaismainen ravintola ei kenties näytä kummoiselta ulospäin, mutta sen rapulautaset ovat visiitin arvoisia. Perheen pienimmät, ja meidän tapauksessamme myös isommat ihastuvat myös farmin muihin otuksiin kuten papukaijoihin, aaseihin, poneihin ja marsuihin.

Herkullinen rapulautanen Nippers-ravintolassa.

MAJOITUS JA LEIRINTÄALUEET:

Albanyssa otimme lomaa pakuelämästä Cosy Corner Sea View Apartmentsissa*, jossa katselimme pihalla ruohoa mussuttavia kenguruita suoraan makuuhuoneen poreammeesta. Terassilta sekä parvekkeelta kelpasi ihailla sekä utuista auringonnousua että -laskua. Ihastuimme paikkaan niin, että päädyimme jäämään lisäyöksi.

Cosy Corner East Campground sekä East Bay Camping Ground ovat ilmaisia leirintäalueita suoraan rannalla lyhyen ajomatkan päässä Albanysta.

Perth - Esperance

Margaret Riverin viinialue ja matka takaisin Perthiin

Margaret River on yksi Australian tärkeimpiä viinialueita sekä yksi Länsi-Australian suosituimpia lomakohteita. Viinitiloja löytyy useampi sata pienistä ja persoonallisista isoihin laitosmaisiin viinitaloihin. Oiva tapa tutustua viinitiloihin on osallistua viinikierrokselle, jolloin rattiin hyppääminenkään ei ole ongelma. Viinien lisäksi alueella pääsee maistelemaan myös esimerkiksi laadukkaita oliiviöljyjä sekä suklaata.

Viinin tissuttelun ohessa Margaret Riverin alueelta löytyy myös Australian parhaimpiin kuuluvia rantoja sekä kauniita kansallispuistoja.

NÄE AINAKIN NÄMÄ:

 • Yallingup Beach
 • Rannat Bunker Bayn ja Castle Rockin välillä
 • Injidup Spa on kuin luonnon uima-allas ainakin meren ollessa tyyni.
 • Hamelin Bay: Rannassa vierailee kesäisin päivittäin tuttavallisia keihäsrauskuja, talvella silloin tällöin
 • Cape Naturalisten majakka
 • Etelään ajaessa aja läpi Bonarup -metsän korkeiden karripuiden

Matkalla takaisin Perthiin:

 • Busselton: Viihtyisällä ranta-alueella nököttää eteläisen pallonpuoliskon pisin puinen laituri.
 • Bunbury Dolphin Centre: Villit delfiinit vierailevat rannassa silloin tällöin.
 • Mandurah: Mandurahin vesistöissä bongaa usein delfiinejä. Täällä järjestetään myös delfiiniristeilyitä.
 • Rockingham: Rockinghamissä järjestetään uintiretkiä villien delfiinien kanssa
Yallingup
Yallingup Beach

SYÖ:

Useimmilla Margaret Riverin viinitiloilla käytäntö tuntuu täällä olevan se, että viinejä pääsee maistamaan pientä maksua vastaan, joka hyvitetään mahdollisista ostoksista. Suosittelen vierailemaan niin isoilla viinitiloilla kuten Vasse Felix, Leeuwin Estate ja Voyager Estate, kuin myös pienemmillä, persoonallisilla tiloilla.

Viininsiemailun ohessa Margaret Riveillä kannattaa myös syödä hyvin. Monet viinitiloista tarjoilevat myös laadukkaita, maailmanluokan huippukokkien aterioita. Tarjolla on myös kokkikursseja.

Me olimme matkassa äitienpäivänä, joten kaikki viinitilojen ravintolat olivat täynnä. Sen sijaan suuntasimme Swings Taphouse & Kitcheniin, joka on nuotiopaikkoineen ja keinuineen todella viihtyisä. Puu-uunissa valmistetut pizzat ovat loistavia ja viiniäkin täällä pääsee maistamaan ilman maksua.

Bunkers Beach Housessa pääsee nauttimaan huippuluokan lounaasta hulppealla merinäköalalla.

Esperance road trip - Viinitila Margaret Riverilla
Voyager Estate -viinitila Margaret Riverillä

MAJOITUS JA LEIRINTÄALUEET:

Hamelin Bay Holiday Park (alkaen $26/yö) on leirintäalue suoraan rannan tuntumassa. Paikalliset suosittelivat meille Conto Campgroundia ($15/yö).

Jos budjetti olisi sallinut, olisin yöpynyt Pullman Bunker Bayssä*, jonka äärettömältä uima-altaalta avautuvat häikäisevät näkymät merelle yli yhden alueen kauneimmista rannoista.

Perth-Esperance road trip, Hamelin Bay
Hamelin Bay

Lue myös viime matkan tunnelmia Margaret Riveriltä: Margaret River – Viiniä, rantaelämää ja keijukaismetsiä

Retkeilyauton vuokraaminen

Paras tapa road trippailla Australiassa on retkeilyauton vuokraaminen. Toki matkan voi heittää myös tavallisella autolla ja yöpyä hotelleissa tai Airbnb:ssä, mutta retkeilyautolla mallista riippuen paitsi säästää budjetissa, pääsee myös yöpymään esimerkiksi kansallispuistoissa, joissa ei tavallista majoitusta löydy. Harkinnan arvoinen on myös maastoajoon soveltuva neliveto, sillä rannikolla pääsee paikoin ajamaan hiekkarannalla. Maasturille olisi kuitenkin tullut niin merkittävästi lisähintaa, että me luovuimme ajatuksesta.

Retkeilyautoja löytyy Australiassa moneen lähtöön. Käytännössä ne jakautuvat halpoihin, vaatimattomiin matkailuautoihin, joista löytyy sänky takaosasta, sekä isompiin ja paremmin varusteltuihin kunnon karavaaneihin, joista löytyy usein myös esimerkiksi vessa ja suihku. Näille isommille matkailuautoille hintaa tulee halpoihin verrattuna jopa kolmin- tai nelinkertaisesti.

Me vuokrasimme mahdollisimman halvan matkailuauton minkä löysimme parhaalla mahdollisella peruutusturvalla. 20 yötä maksoi $1100 eli noin 700€. Olimme oikein tyytyväisiä Awesome Campervaniimme. Vielä 24 tuntia ennen matkaa peruuttaessa olisi saanut kaikki rahat takaisin.

Jääkaappi ei toiminut kunnolla ja verhot olivat aika hyödyttömät, mutta sänky oli mukava. Kokemuksiemme mukaan jos vuokraa halvimman niin on valmistauduttavakin pikku vikoihin. Tällaista pakettiautoa pienempää retkeilyautoa en kuitenkaan enää vuokraisi, sillä hujoppi mieheni ei pienimpiin malleihin mahdu, ja niissä sänky on myös ollut epämukavampi.

Retkeilyauto auringonlaskussa.
Awesome Campersin El Grand -retkeilyauto

Perth – Esperance -road trip: Muuta huomioitavaa

 • Paras aika matkustaa Perthin ja Esperancen välillä on loka-huhtikuun välillä kesä- ja pääsiäislomien ruuhkia mahdollisuuksien mukaan välttäen.
 • Syrjäisessä osassa Australiaa kun ollaan, puhelimen kuuluvuus on olematonta taajamien ulkopuolella.
 • Varaa kunnon soittolista matkalle!
 • Syrjäisessä osassa Australiaa täytyy myös pitää silmällä auton bensamittaria.
 • Leirintäalueiden etsimiseen on useampia sovelluksia kuten Wikicamps, josta löytyvät sekä ilmaiset että maksulliset leirintäalueet ominaisuuksineen.
 • Varaa suosituissa kohteissa kuten Esperancessa leirintäalue tai muu majoitus ajoissa etenkin kesällä.
 • Länsi-Australiassa moniin kansallispuistoihin on pääsymaksu. Kaikki kansallispuistot kattava Holiday Pass saattaa olla hankkimisen arvoinen riippuen siitä, kuinka monessa kansallispuistossa aikoo vierailla.

Perth – Esperance -road trip kuuluu mielestäni Australian parhaimpiin reitteihin. Varaa aikaa ihan minimissään viikko, mieluummin useampi, sillä ajomatkat ovat pitkiä ja nähtävää riittää.

Esperance

Lue lisää automatkailusta Australiassa:

Australian road trip matkailuautolla
Road trip Melbournesta Sydneyyn – Matkavinkit ja kohokohdat