Australian road trip matkailuautolla

Australian täytyy olla yksi maailman parhaista paikoista road trippailuun. Ei ole parempaa tapaa kokea Australian valtavan mantereen upeita maisemia kuin road trip autolla ympäri mannerta kruisaillen.

Me olemme kiertäneet Australiaa ympäri ämpäri ristiin rastiin. Ajoimme halki Australian itärannikon ja maan punaisen keskustan, ja myöhemmin 25 000 kilometriä koko Australian ympäri, lyhyempiä road trippejä unohtamatta. Road tripit Australiassa ovat olleet kaikkien reissujen kuninkaita. Siksi nyt on korkea aika jakaa valitut vinkit road tripille Australiaan.

Australian road trip matkailuautolla

Älä ahnehdi.

Australian valtavasta koosta ei oikein saa käsitystä edes karttaa katsomalla. Jos aikasi on rajallinen, valitse pieni alue ja keskity siihen sen sijaan, että tuli perseen alla kiiruhdat ympäri mantereen.

Matka on tärkeämpi kuin määränpää, mitä tulee Australian road trippeihin. Isot kaupungit eivät ole Australian road trippien kohokohtia ja moottoritietä huristellessa missaat parhaat palat.

Varaa aikaa myös siksi, että tulet takuulla törmäämään upeisiin paikkoihin, joista et tiennyt reissua suunnitellessa. On ikävää joutua ajamaan kiireessä mahtavien paikkojen ohi. Sivuteiltä sattumalta löytyvät helmet ovat usein niitä unohtumattomimpia.

Australian road trip

Australia matkailuautolla

Jotta saat jotain käsitystä aikatauluista…

Kaksi viikkoa saa helposti kulumaan jo Australian mittakaavassa lyhyellä matkalla, kuten Melbournesta Sydneyyn rannikkoa pitkin. Länsi-Australiaan upposi kolme kuukautta, ja kauemminkin olisimme viihtyneet.

Matkaan Sydneystä Cairnsiin käytimme puolitoista kuukautta. Kauemminkin siihen olisi saanut menemään, ja toisaalta kovin paljon tiukemmalla aikataululla en vaivautuisi. Voihan sen toki vetäistä vaikka muutamassa päivässä, mutta ei siinä paljon mitään näe.

Australian ympäri ajamisessa meillä meni vajaa puoli vuotta, ja tämä oli todella ripeä tahti.

14628038_10153883242996408_92976231_n

Australian road trip campervanilla

Sillä, minkä reitin valitset, ei ole juuri väliä.

Upeita paikkoja löytyy joka puolelta. Aja lähellä rannikkoa, ja valitse aina maisemareitti. Poikkea myös sisämaan kansallispuistoihin. Australiassa kansallispuistoja riittää siinä määrin, että niitä voi erehtyä olettamaan toisiaan toistaviksi pusikoiksi. Kansallispuistot ovat kuitenkin lähes poikkeuksetta näkemisen arvoisia.

Jättimäisenä yllä avautuvan taivaan, ympärillä ammottavan tyhjyyden, punaisen hiekan ja termiittikasojen Outbackikin pitäisi kerran kokea, onhan se Australiaa autenttisimmillaan.

Pysähdy turisti-infoissa poimimassa esitteitä ja juttelemassa työntekijöille. Turisti-infoista olemme saaneet tietää mahtavista paikoista, jotka olisivat muuten jääneet näkemättä. Leirintäalueilla vaihda vinkkejä muiden road trippaajien kanssa.

dsc_6400-copy-1280x843

dsc_6706-1280x857

img_0897-1280x881

Valitse ajankohta tarkkaan.

Joka puolella Australiaa ei vallitse ikuinen kesä. Mutta jos pelaat merkkisi oikein, voit elää kesäkeleissä vaikka koko vuoden. Tähtää siihen, että olet eteläisessä Australiassa loka-maaliskuun välillä, ja pohjoisessa Exmouthin ja Cairnsin välillä huhtikuusta syyskuuhun.

Meidän puolen vuoden reissuumme mahtui vain yhden käden sormin laskettava määrä sadepäiviä. Olimme reissussa viisi kuukautta ennen kuin ensimmäisen kerran palelimme yöllä Queenslandin sisämaassa.

Australian Outbackissä Suomen kesäaikaan lämpötilat voivat öisin tippua jopa alle nollaan. Riippuen siis missä ja milloin reissaat, autossa voi tulla tarvetta niin paksulle peitolle kuin myös ilmastoinnille.

Australian road trip

dsc_3908-1280x850

australia matkailuautolla

Matkailuauto on Australian road tripillä ykkösvaihtoehto.

Autoja löytyy sängyillä varustetuista auton romuista kaikilla mukavuuksilla varustettuihin karavaaneihin.

Jos aiot olla tien päällä yli kolme kuukautta, harkitsisin ostamista, vaikka toki siihen liittyy paljon enemmän vaivaa. Kustannuksia vertaillessa ota huomioon auton ostoon liittyvät muut maksut kuten rekisteröinti- ja vakuutusmaksut. Älä osta autoa ilman roadworthy -sertifikaattia, ja maksa roadside assistancesta, jossa saat apua hajoamisen sattuessa tai vaikka bensan loppuessa.

cimg1347-1280x853

Australian road trip matkailuautolla

Australian ympärimatkalla matkailuautomme oli pakettiautosta tuunattu tee-se-itse-campervan. Taakse Rohan oli rakentanut sängyn ja keittiöntapaisen.

Mukava sänky on tärkein, sillä nukkumista lukuunottamatta kaikki muu hoituu ulkona. Kokkailimme kannettavalla kaasuliedellä tai grillailimme yleisillä grilleillä puistoissa tai rannoilla. Jääkaapista oli iso apu, eikä pelkästään kaljojen kylmänä pitämiseen.

Tällainen simppeli campervan on kätevä ratkaisu. Iso karavaani on hitaampi, hankalampi, kalliimpi eikä sitä saa ajettua kaikkialle.

Kuulostaa ehkä epämiellyttävältä tavalta viettää puoli vuotta, mutta en vaihtaisi sitä mihinkään. Paku oli yllättävän viihtyisä menopeli, ja samanlaisella heitetään seuraavakin pitkä road trip. Haaveissa on olla tien päällä seuraavan kerran jopa pari vuotta.

dsc_6459-1280x857

dsc_0033-1280x815

dsc_3750-1280x857

Campervanissäkään ei saa yöpyä missä tahansa.

Leirintäalueiden ulkopuolella luvattomilla paikoilla nukkumisesta rapsahtaa helposti sakot, tai vähintään aamuyöllä tulee häätö. Me maksoimme leirintäpaikasta noin joka toinen tai kolmas yö. Niistä löytyy useimmiten keittiöt, sähkötolpat ja vessat suihkuineen.

Me olemme heittäneet reissut vanhan liiton tyyliin karttakirja Campsin avulla, johon on merkitty niin ilmaiset kuin maksullisetkin leirintäalueet. Nykyään löytyy mobiilisovelluksia kuten Wikicamp samaan tarkoitukseen.

Älä kuitenkaan sokeasti luota näihin. Etsi joskus oma yöpymispaikkasi. Syrjäisemmillä paikoilla voi silloin tällöin bunkata joutumatta pulaan, jos valitset paikan fiksusti. Me olemme käyttäneet tässä usein Google Mapsin satelliittinäkymää apuna.

dsc_5705-1280x857

Tavallisen pakettiauton etu on myös se, että autossa nukkuminen luvattomilla paikoilla on helpompaa. Kukaan ei välttämättä tule ajatelleeksi, että harmaassa pakettiautossa joku koisii, toisin kuin tyypillisesti kirkkaanvärisinä loistavissa vuokracampereissä.

Ilmaisten, suihkuttomien yöpymispaikkojen metsästämiseen kyllästyy. Budjetoi enemmän öitä leirintäalueilla kuin mitä kuvittelisit ennen reissua.

img_8003-1280x960

Suunnittele, mutta älä liikaa.

Liika suunnittelu tappaa sen, mikä road tripeissä on parasta, eli vapaudentunteen. Pidä suunnitelmat avoimina niin, että mieluisan paikan löytyessä voit jäädä sinne pitemmäksi aikaa. Koululomien aikaan suositut paikat kannattaa kuitenkin varata etukäteen.

Australian road trip vinkit

dsc_3747-1280x857

Australiassa matkailuautolla reissaaminen ei ole halpaa.

Toisaalta halvemmaksi se tuli kuin kotona eläminen, kun ei ollut vuokraa maksettavana.

Campervanit alkavat n. 30 eurosta yöltä. Bensa maksaa keskimäärin alle euron litralta riippuen alueesta, syrjäseuduilla kaksinkertaisesti. Leirintäalueet alkavat noin 12 eurosta, Länsi-Australiassa saa pulittaa jopa 40 euroa yöltä. Iso menoerä ovat myös mahdolliset aktiviteetit ja retket kuten risteilyt.

Australian road trip

Muuta:

  • Pakkaa kevyesti. Campervanissä asuminen on tarpeeksi rasittavaa ilman että roinaa on joka puolella.
  • Älä unohda pakata hyttysverkkoja, jeesusteippiä, lamppuja ja paljon musiikkia.
  • Bunningsista saa halvalla retkituolit ja -pöydän.
  • Kannattaa maksaa hieman enemmän Telstran liittymästä, vaikka kenttiä ei silti aina tule olemaan.
  • Ruokaostoksista selviää edullisimmin isojen kaupunkien toreilla, Colesissa ja Woolworthsissä.
  • Erämaassa ajaessa pakkaa paljon vettä, ja pidä silmällä bensa-asemia, joissa on yleensä kyltti ilmoittamassa etäisyyden seuraavalle asemalle.
  • Vältä ajamasta auringonnousun ja -laskun aikaan kenguruiden ja muiden elikoiden varalta. Lue tämän postauksen lopusta, mitä tehdä kolarin sattuessa.
  • Notskin äärellä istuskelu iltaisin on mukavaa, mutta sitä ennen varmista turisti-infosta, netistä tai mobiilisovelluksen avulla, saako nuotiota alueella polttaa.
  • Paikoittain isoilta teiltä poistuessa kannattaa ottaa selvää mahdollisista tiesuluista ja tien kunnosta, joka voi vaihdella vuodenajasta riippuen.
  • Sanomattakin on toivottavasti selvää, että huolehdi roskat roskiin.

dsc_5817-1280x857

Onko teillä lisävinkkejä autolla matkailluun Australiassa, tai löytyykö teiltä lisävinkkejä road tripille Australiaan? 

Lue myös: Australian parhaat rannat x 25

Australian parhaat nähtävyydet ja ikimuistoisimmat elämykset x 20

MATKAOPAS: AUSTRALIA