Australian kansallispuistot – 20 Upeaa luontokohdetta

Australiassa parasta on maan ainutlaatuinen luonto, jos minulta kysytään. Ja mikäs sen parempi paikka sen ihailuun kuin Australian sadat kansallispuistot. Tässä pieni oodi Australian ihmeelliselle luonnolle ja maan kansallispuistoista kuuluisimmat.

Australian uniikki luonto ei lakkaa valloittamasta vielä vuosienkaan jälkeen. Siksi suosittelenkin aina tutustumaan Australiassa miljoonakaupunkien ohella myös maan luontokohteisiin. Ne ovat Australiaa parhaimmillaan.

Rakastan Australian maisemien monipuolisuutta. Valtavaan mantereeseen mahtuu erilaisia ilmastoja ja monipuolista luontoa aina Outbackin erämaasta maailman vanhimpiin sademetsiin, loputtomiin autioihin rantoihin ja jopa lumihuippuisiin vuoriin.

Australiasta löytyy määrällisesti eläinlajeja enemmän kuin 95% muusta maailmasta ja enemmän endeemisiä eli kotoperäisiä eläinlajeja kuin mistään muualta. Myös kotoperäisten kasvilajien suhteen Australia on kärkikastia. Ei siis ihme, että edes paikalliset eivät tiedä monien lajien olemassaolosta.

Rakastan Australian omituisia otuksia, joihin voi törmätä jopa omalla takapihalla. Ympäri Australiaa reissatessa olemme vierailleet lukuisissa kansallispuistoissa. Matkan varrelle on mahtunut ikimuistoisia kokemuksia – milloin vompatti on tunkeutunut telttaan, kenguru hypännyt syliin, isonauraja varastanut grillipihvin tai krokotiili tepastellut jalkakäytävällä.

Australian kansallispuistot

Australian kansallispuistot – Koe ainakin nämä!

Kansallispuistoja mahtuu Australiaan jopa 500 – tässä niistä kuuluisimpia. Useimmat Australian kansallispuistoista ovat tutustumisen arvoisia, ja siksi tämä ei ole mikään ultimaattinen listaus. Missä Australissa sitten matkustatkin, lähiympäristöstä löytyy todennäköisesti kauniita luonnonpuistoja.

1. Uluru-Kata Tjutan kansallispuisto (NT)

Australian Outbackissä on taikaa. Uluru, Ayers Rock eli se valtava punainen kivi keskellä Australian erämaata on kenties maan kuuluisin nähtävyys, ja todellakin sykähdyttävä näky. Auringonlasku Ulurulla on ollut yksi lempimuistojani Australiassa monoliitin vaihtaessa väriä ensin oranssista punaiseen ja sitten violettiin vivahtavaan.

Lue lisää: Uluru, Ayers Rock eli se iso punainen kivi

Australian kansallispuistot | Uluru

2. Port Campbellin kansallispuisto (VIC)

Melbournessa asuessamme vierailimme tässä jyrkänteiden reunustaman rannikon kansallispuistossa lukuisia kertoja. Australian upeimman rannikkoreitin Great Ocean Roadin varrella sijaitseva Port Campbell National Park lienee yksi Australian suosituimmista. Port Campbellin kansallispuisto tunnetaan etenkin ikonisesta 12 Apostolin eli merestä nousevan kalkkikivipylvään maisemasta.

Lue myös: Great Ocean Road – Opas Australian parhaalle road tripille

Great Ocean Road | 12 Apostolia
Port Campbellin kansallispuiston 12 Apostolia kuuluu Australian ikonisimpiin maisemiin.

3. Whitsunday Islands (QLD)

Whitsunday Islandsin kansallispuisto on jokaisen rantojen rakastajan nirvana. Valkohiekkainen Whitehaven Beach on varmaan lempparirantani koko maailmassa, ja sen täytyy kuulua maailman kauneimpiin. Saariston unenomaisissa maisemissa purjehdus on yksi Australian parhaimpia elämyksiä. Whitsundays on myös suosittu portti Ison Valliriutan vedenalaisen maailman ihmettelyyn.

Lue myös: Unenomainen Whitsundays ja Australian paras ranta

Whitsundays kokemuksia | Whitehaven Beach

4. Great Sandy National Park (QLD)

Great Sandy National Park tunnetaan erityisesti maailman suurimmasta hiekkasaaresta, Unescon maailmanperintöluettelostakin löytyvästä Fraser Islandista. Täällä kruisailimme jeepillä läpi maailman ainoiden hiekassa kasvavien sademetsien pitkin rantaa kulkevalle moottoritielle. Tien varrella bongasimme dingoja, ja ajomatkan päätteeksi huuhdoimme hiekat iholta Lake MacKenzien uskomattoman kirkasvetisessä järvessä.

Australian kansallispuistot

5. Daintreen kansallispuisto (QLD)

Daintreen kansallispuisto kuuluu Australian merkittävimpiin. Täällä maailman vanhimpiin kuuluva sademetsä törmää rannikolla Isoon Valliriuttaan. Cairnsissä asuessamme olemme telttailleet täällä lukuisia kertoja, samoilleet rehevässä sademetsässä ja loikoilleet Australian kauneimpiin kuuluvilla autioilla palmurannoilla.

Lue lisää: Cape Tribulation: Maailman vanhin sademetsä kohtaa Ison Valliriutan

Cape Tribulation

6. Karijini (WA)

Karijinin kansallispuistosta löytyvät kenties koko Australian huikeimmat kanjonit. Yli sata metriä korkeita punaisena hehkuvia kanjoneita reunustavat pystysuorat jyrkänteet. Meidän täällä ollessamme helle porotti vähän turhan armottomasti ja kärpäset tunkivat jokaiseen ruumiinaukkoon, mutta jonain päivänä, viileämpään aikaan vuodesta haluan palata tänne vaeltamaan.

Australian kansallispuistot | Karijini

7. Purnululu (WA)

Kaikki tuntevat Ulurun eli Ayers Rockin, mutta kuinka moni on kuullut Purnululusta? Syrjäisen Luoteis-Australian Purnululun maisemat ovat kuin toiselta planeetalta eivätkä varmasti paljoa kalpene kuuluisammalle serkulleen.

Australian kansallispuistot | Purnululu

8. Wilson’s Prom (VIC)

Wilson’s Promontoryn kansallispuisto on yksi Victorian osavaltion kauneimpia. Kansallispuistossa kulkee vaellusreittejä autiolta rannalta toiselle läpi rehevän subtrooppisen sademetsän. Wilson’s Promissa bongasimme lukemattomia veikeitä vompatteja. Wilson’s Prom sijaitsee noin 2,5 tunnin ajomatkan päässä Melbournesta, osavaltion eteläkärjessä.

Lue myös: Wilson’s Prom – Vompatteja ja autioita rantoja

Australian kansallispuistot | Wilsons Prom

9. Blue Mountains (NSW)

Jylhien maisemien Blue Mountains on suosittu päiväretkikohde Sydneystä, joka sijaitsee vain noin tunnin ajomatkan päässä. Nimensä alue on saanut vuoria koristavasta siniseen vivahtavasta usvasta. Me vietimme täällä vain yhden päivän, mutta Blue Mountainsin kanjoneita, vesiputouksia ja laaksoja ihaillessa kuluu leppoisasti useampikin.

Blue Mountains

10. Litchfieldin kansallispuisto (NT)

Darwinin tienoilla sijaitseva Litchfieldin kansallispuisto on täynnä toinen toistaan kauniimpia vesiputouksia, joiden alle pulahtaa viilentymään. Vesiputouksien lisäksi Litchfieldissä ihmettelimme monta metriä korkeita termiittikekoja.

Australian kansallispuistot | Litchfield

11. Cradle Mountain (TAS)

Tasmania on mielestäni yksi Australian aliarvostetuimpia luontokohteita. Tasmania on luonnon rakastajan ja patikoijan aarreaitta. Muinaisten sademetsien ja lumihuippuisten vuorten Cradle Mountain lienee sen kuuluisin nähtävyys. Bongasimmepa täällä, leirintäalueen tuntumassa vipeltämässä myös lutuisen Tasmanian tuholaisen eli pussiahman.

Lue myös: Tasmania on Australian aliarvostettu aarreaitta

Tasmania kokemuksia | Cradle Mountain

12. Jervis Bay (NSW)

Jervis Bayn kansallispuisto on ehkä oma suosikkikohteeni koko Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa. Jervis Bayn rantoja on joskus väitetty maailman valkohiekkaisimmiksi. Siitä en tiedä, mutta häikäisevän kauniita ne ovat ainakin.

Lue myös: Jervis Bay – Maailman valkoisimmalla hiekalla

13. Grampians (VIC)

Vuoriston ja vesiputousten Grampians on vaeltajan ja kiipeilijän paratiisi. Joka puolella pomppii kenguruita, ja emujakin täällä bongaa usein. Grampiansin kansallispuiston voi kätevästi yhdistää Great Ocean Roadin retkeen.

Lue myös: Grampians – Anna ihmemaassa

Australian kansallispuistot | Grampians

14. Freycinet National Park (TAS)

Freycinet National Park on Tasmanian kuuluisimpia kansallispuistoja. Vaellus kukkulan yli palkitaan postikorttimaisen kauniilla näkymillä Tasmanian kenties kauneimmalle rannalle Wineglass Baylle.

Wineglass Bay | Tasmania

15. Coffin Bay (SA)

Etelä-Australian rannikkoa täplittävät lukuisat kauniit kansallispuistot. Coffin Bayn kirkkaissa rantavesissä voisi melkein kuvitella olevansa Malediiveilla. Etelä-Australia on jäänyt reissuillamme aivan liian vähälle huomiolle, ja tämä asia täytyy korjata pian!

16. Flinders Chase (SA)

Flinders Chase National Park sijaitsee uniikista luonnostaan tunnetulla Kangaroo Islandilla. Kangaroo Island lienee yksi Etelä-Australian parhaita luontokohteita. Meillä se on vielä kokematta, mutta se on korkealla listalla!

17. Kakadu (NT)

Totta puhuen Pohjoisterritorion Kakadu ei ihan vastannut meidän odotuksiamme, mutta joka tapauksessa Kakadu on Australian suurin ja samalla yksi kuuluisimmista kansallispuistoista. Unescon maailmanperintölistaltakin löytyvä kansallispuisto on Australian parhaimpia paikkoja ihailla aboriginaalien kalliomaalauksia.

Lue myös: Kakadu – Aboriginaalien kalliomaalauksia ja rikasta luontoa

Kakadu, Australia

18. Cape Le Grand (WA)

“Jos kuoleman jälkeinen taivas on totta, se on täällä”, kirjoitin kymmenen vuotta sitten Cape Le Grandin kansallispuistosta. Somen myötä paikan suosio on varmasti kiirinyt, mutta uskon, että syrjäinen sijainti takaa edelleen rauhan ja Cape Le Grand on pitkän ajomatkan arvoinen. Rannikkoa täplittävät täällä toinen toistaan kauniimmat rannat, joilla hiekka on sokaisevan valkoista ja vesi säihkyy turkoosina.

Lue myös: Esperance – Just Another Day in Paradise

Australian kansallispuistot

19. Kosciuszkon kansallispuisto (NSW)

Kosciuszkon kansallispuisto on nimetty Australian korkeimman vuoren Mt Kosciuszkon mukaan. Australia on melko litteä maa, eikä sen korkein vuorikaan kohoa kuin 2228 metriin. Siten sen voi huiputtaa vaikka ei muuten mikään vuorikiipeilijä olisikaan, tai vaikka olisi mennyt edellisenä iltana vähän enemmän viiniä niin kuin meillä. Lunta täällä voi olla talvisin enemmän kuin Sveitsissä! Australian Alpit ovatkin oiva kohde lasketteluun. Kesällä vehreä vuoristo on etenkin pyöräilijöiden suosiossa.

Lue myös: Australian Alpit – Thredbon laskettelukylä ja Australian korkein vuori

Australian Alpit
Australian Alpit keskikesällä

20. Cape Range (WA)

Australian luoteisosassa sijaitseva Exmouth on kenties pieni käpykylä, mutta sen tuntumassa sijaitsee yksi Australian parhaimmista salaisuuksista, kymmenien autioiden rantojen Cape Rangen kansallispuisto. Vesi täällä on uskomattoman kirkasta ja vedenalainen maailma vetää vertoja Isolle Valliriutalle. Täällä voi myös tiettyyn aikaan vuodesta uida valashaiden kanssa.

Lue myös: Exmouth ja Cape Range – Australian länsirannikon salattu paratiisi

Australian kansallispuistot | Cape Range

Mieleen tuli lukemattomia muitakin kansallispuistoja, jotka olisivat ansainneet paikan listalla, mutta johonkin ne oli rajattava. Mikä Australian kansallispuistoista teitä kiinnostaa eniten?

Lue myös: Suuntana Australia? Tiedä nämä 21 asiaa ennen matkaa
Australian parhaat rannat ja rantalomakohteet
Australian nähtävyydet ja parhaat elämykset x 20
MATKAOPAS: AUSTRALIA


Selviytymisopas Australiaan -e-kirjasta on ilmestynyt uusi painos.

Huhtikuun loppuun asti vain 4,90€!