Australian Alpit – Thredbon laskettelukylä ja Australian korkein vuori

Moni ei tule ajatelleeksi, että Australiastakin löytyy lumihuippuista vuoristoa. Australian Alpit on kaunista seutua ja suosittu lomakohde ympäri vuoden. Uuden vuoden kunniaksi kiipesimme Australian korkeimman vuoren Mt Kosciuszkon huipulle ja rentouduimme Thredbon laskettelukylässä.  

Siinä missä armas mieheni on huiputtanut muiden muassa Kilimanjaron, Borneon korkeimman vuoren sekä kiipeillyt Annapurnalla Nepalissa ja Everestin Base Campillä, vuorten valloitus ei ole koskaan kiehtonut minua samalla tavalla kuin palmurannat.

Se uusivuosi, kun kiipesimme yhden Sri Lankan korkeimmista vuorista on kuitenkin ollut yksi unohtumattomimmista. Jotain addiktoivaa vuorten kiipeämisessä on.

Siksi en epäröinyt, kun Rohan ehdotti lähtemistä uudenvuoden viettoon Australian Alpeille ja Australian korkeimman vuoren Mt Kosciuszkon huiputtamista uudenvuoden päivänä.

Australian Alpit
Australian Alpit keskikesällä.
Mt Kosciuszko

Mt Kosciuszko – Australian korkein vuori

Australia on melko litteä. Sen korkein vuori Mt Kosciuszko on nyppylä, jonka melkein kuka tahansa voi kiivetä.

Sillä on korkeutta vain vaivaiset 2228 metriä, ei siis varsinaisesti mikään Everest. Nousu on loiva, ja laiskimmat nahjukset voivat kaiken kukkuraksi ottaa tuolihissin puoleenväliin.

Silti kokeneita vuorikiipeilijöitäkin ympäri maailmaa saapuu Thredboon valloittamaan Mt Kosciuszkon. Miksi ihmeessä? Vaikka vuori ei ole mikään suuri haaste, se on silti yksi maailman Seitsemästä huipusta (engl. Seven Summits), maailman seitsemän mantereen korkeimmasta huipusta, joiden valloittamisesta kunnon vuorikiipeilijät haaveilevat.

Vuori voi olla helppo kiivetä, mutta silti tämä oli meille jo kolmas yritys. Ensimmäisellä kerralla oli liian sumuista, ja toisella kerralla vaatevarustus ei ollut riittävä. Kolmas kerta toden sanoo!

Australian Alpit kesällä
Mt Kosciuszko, Thredbo

Thredbo – Viihtyisä laskettelukylä Australian Alpeilla

Mt Kosciuszko, aussilaisittain Kossie, sijaitsee Australian Alpeilla Snowy Mountains -vuoristossa Thredbon laskettelukylän kupeessa. Ajamista sekä Melbournesta että Sydneystä tulee kuusi ja puoli tuntia.

Talvella vuoristo on lumen peitossa, ja Thredbosta löytyvätkin Australian pisimmät laskettelurinteet. Kesällä laskettelemaan ei pääse, vaan sen sijaan turistit tulvivat tänne etenkin pyöräilemään ylös alas vuoria mielettömissä maisemissa. Hurjapäitä näkyikin paahtamassa pyörällä alas vuorenrinnettä tuhatta ja sataa. Pyöräilyn lisäksi alueelta löytyy mm. mahtavia vaellus-, kalastus- ja kiipeilymahdollisuuksia.

Joku saattaa muistaa Thredbon vuoden 1997 tragediasta, jossa maanvyöry tappoi 18 ihmistä. Sittemmin infrastruktuuria on vahvistettu niin, ettei samankaltainen katastrofi toivottavasti enää koskaan ole mahdollista.

Maisemat matkalla Melbournesta Australian Alpeille läpi kullanväristen kukkuloiden olivat upeat. Thredboa lähestyttäessä vuoret alkoivat kohota korkeammalle ja tie muuttua mutkaisemmaksi. Siellä täällä metsäpalot ovat polttaneet vihreän metsän harmaaksi.

Juuri kun tuntui, ettei mutkainen tie ikinä lopu, Thredbon pieni kylä ilmestyi mutkan takaa. Keskikesästä huolimatta kylässä oli alppikylän festarimainen tunnelma, ja väkeä kuin pipoa.

Snowy Mountains, Australia
Thredbo, laskettelukylä Australiassa

Thredbo Alpine Hotellin huoneen oven avattuamme luulin hetken, että tässä on nyt täytynyt tapahtua joku kämmi. Uusivuosi alkoi onnenpotkulla, upgreidillä hotellin hulppeimpaan sviittiin. Isolta parvekkeelta avautuivat näkymät vuoristoon, ja kylpyhuoneesta löytyi valtava poreamme.

Vuoren valloitus, mitä varten tänne tultiin, tuntui yhtäkkiä toissijaiselta. Skumppa auki, ja nyt nautitaan! Edes Thredbon uudenvuoden pirskeet eivät saaneet meitä ulos sviitistämme.

Eikä meillä mitään tarvetta mihinkään liikahtaa ollutkaan, kun suoraan ikkunamme alla mahtava coverbändi soitti kaikkia suosikkibiisejämme. Nukkumatti tuli ylirentoutumisen seurauksena jo ennen puoltayötä. Emme me mitään onneksi missanneet, sillä ilotulitukset oli peruttu metsäpalovaaran vuoksi.

Hyvää uutta vuotta Australian huipulta

Hyvin nukutun yön jälkeen vuoden ensimmäisenä päivänä lähdimme valloittamaan Australian huipun.

Mt Kosciuszkon ensimmäinen eurooppalainen valloittaja oli puolalainen jamppa, joka nimesi vuoren puolalaisen kansallissankarin mukaan. Toki sitä ennen huipulla ovat käyneet useasti paikalliset aboriginaalit, joilla oli tapana tulla paikalle juhla-aterioimaan isoilla yöperhosilla.

Alkuperäinen aikomus oli ollut tehdä tämä pitkän kaavan mukaan ja kävellä jyrkkä rinne alhaalta asti.

Olin valmistautunut paasaamaan siitä, kuinka vuoren huiputtaminen pitää ansaita. Mehän emme mihinkään tuolihissiin turvaudu.

Samalla hetkellä kun skumppa poksahti auki, mieli muuttui. Otimme suosiolla oikotien onneen tuolihissillä. Ja jälkeenpäin mietittynä se oli oikea ratkaisu.

Mt Kosciuszko, Thredbo
Thredbo

Vaikka alhaalla Thredbossa lämpötila oli 25 astetta, vuoren huipulla lämpötila näytti 12 astetta. Paikalliset työntekijät varoittivat, että viimassa se tuntuu nollalta. Olin kyllä sanonut Rohanille, että älä nyt hyvä ihminen lähde shortseissa vuorille hillumaan. Mutta niin kuin aina, vaimon neuvot menivät kuuroille korville.

Vastaan tuli kyllä myös muutama muu sinnikäs tyyppi shortseissa ja yksi lyyli jopa hihattomassa topissa. Epäilen kyllä, että matkalla nähty ambulanssi oli tätä naikkosta varten…

Tuolihissiltä matkaa Mt Kosciuszkon huipulle on 6,5 kilsaa loivaa ylämäkeä, eli ei paha rasti huonokuntoisimmallekaan sohvaperunalle. Matkalla näkyi lapsia ja muutama vauvakin oli päässyt huipulle sylikyydissä.

Australian korkein vuori
Australian Alpit

Helppo tai ei, miellyttävä sunnuntaikävely tästä oli kuitenkin kaukana.

Vain muutaman minuutin tarpomisen jälkeen tuli pipoa ja hanskojakin ikävä. Viima oli jäätävä, ja tuuli oli niin kova, että välillä kunnon puuskassa tuntui, että lähden lentoon. Säännöllisesti piti pysähtyä lämmittelemään tuulensuojaan suurten kivenlohkareiden taakse.

Maisemat olivat karun kauniit. Puroja solisee ympärillä ja rinteitä koristavat kukkakedot. Tosin välillä olisin voinut kuvitella vaeltavani Mordorissa harmaiden kiviröykkiöiden keskellä tumman taivaan alla.

Jopa keskikesän kuumimmissa helteissä vuorten rinteillä oli lunta.

Huipulla pakolliset poseeraukset ja hetken huili ennen takaisin kääntymistä. Koko retkeen meni pysähdyksineen nelisen tuntia. Tuulen suunta oli alasmennessä suotuisampi, eikä siinä kauaa nokka tuhissutkaan ennen kun olimme alhaalla, Thredbon pubissa siideri edessä juhlistamassa saavutusta.

Australian Alpit
Mt Kosciuszko
Australian korkein vuori

Vinkit Australian korkeimman vuoren huiputukseen:

  • Lähde kesällä! Kesä-lokakuussa ja joskus muulloinkin polku on nimittäin lumen peitossa.
  • Tuolihissiltä edestakaisin matkaa huipulle tulee 13,5 km ja siihen menee noin nelisen tuntia.
  • Voit aloittaa reitin myös alhaalta asti ja kävellä jyrkän 2 kilsan nousun tuolihissin sijaan. Tähän menee 1-1,5 tuntia.
  • Osan matkasta voi heittää pyörällä Charlotte Passistä Rawsons Passin vessoille, eli Australian korkeimmille vessoille asti.
  • Tarkista huipun lämpötila myös paikallisilta. Älä aliarvioi kylmyyttä. Sää voi myös muuttua nopeasti. Pue paljon kerroksia, pipo ja hanskat.
  • Pakkaa vettä ja pientä purtavaa.
  • Älä unohda aurinkosuojaa vaikka olisi pilvistä!
Uusivuosi Thredbossa, Mt Kosciuszko

Eihän tästä tällaisen alun jälkeen voi tulla mitään muuta kuin mahtava vuosi! Oletteko te käyneet Australian Alpeilla?

Lue myös: MATKAOPAS: AUSTRALIA