Vuorten, viinitilojen ja vesiputousten High Country

Australian Victorian osavaltion koillisosat, jota High Countryksikin kutsutaan, on henkeäsalpaavan kaunista seutua, jossa tulee ajeltua ainakin kerran vuodessa. High Countryssa pääsee nauttimaan maaseudun rauhasta ja upeasta luonnosta ilman turistibusseja. Mahtava paikka palata luontoon. Täällä on helppo hengittää. Paitsi ehkä niiden kahden tyypin, jotka yllättivät meidät ilkosillaan.

High Countryn alueella olemme mm. vaeltaneet kukkuloilla, ratsastaneet hepoilla, maistelleet viinejä ja juustoja, tutustuneet alueen rikkaaseen historiaan ja pulikoineet joissa ja vesiputouksilla.

High Country alkaa suurin piirtein kolmen tunnin päässä Melbournesta. Jos ajat Healesvillen kautta, ajomatka on täynnä upeaa korkeuksiin nousevaa lauhkean vyöhykkeen sademetsää. High Country on myös pysähdyksen arvoinen matkalla pitkin Hume Freewaytä kohti Sydneytä. Tee itsellesi palvelus ja viivy kauemmin! Alue on valtava ja tekemistä riittää.

High Countrylla on paljon tarjottavaa lomailijalle ympäri vuoden. Laskettelua, pyöräilyä, vaellusta, kalastusta, hevosratsastusta, kajakointia, viinin- ja juustonmaistelua, historiallisia viehättäviä pikkukyliä…


Vesiputouksia alueella riittää niin monta, että vaikka täällä on useasti käyty, niitä riittää lisää joka kerralle.

Australian Victorian High Countryn vesiputouksilla

Tutustuimme taas hieman lisää alueeseen matkalla Thredboon Australian Snowy Mountainsille, Aussilan korkeinta vuorta kiipeämään.

Maisemat ajomatkalla olivat niin upeat, että miehen piti ärähtää lopettamaan se ihastuksesta huokailu, ja antaa toisen keskittyä ajamiseen. Laskevan auringon kultaamia, keltaisen heinikon peittämiä kukkuloita, solisevia jokia, maaseudun ja vuoriston raikasta ilmaa.

Ajomatka ei pituudestaan huolimatta tylsäksi käynyt. Maisemien lisäksi matkalaisia viihdyttivät paikalliset tyypillisen australialaiset kylännimet kuten Tumbarumba ja Tangambalanga. Yackandandah on pysähdyksen arvoinen puiden reunustama pikkukylä, jonka Star Hotelista saa loistavaa pubimättöä.

Vieläkö on villihevosia? No täällä ainakin on. Joku saattaa muistaa Australian kenties kuuluisimman runon, hurjapäisestä hevosmiehestä kertovan Man from the Snowy River, josta on tehty aikoinaan myös leffa. Snowy Mountainsin Lumivuorilla järjestetäänkin jos jonkinlaista hevosseikkailua, vinkkinä hevostytöille ja -pojille!

Pysähdyimme myös runolle omistetussa museossa ihmettelemässä muun muassa miltä jääkaapit, pesukoneet ja hammaslääkärin tuolit näyttivät 150 vuotta sitten.

Löysimme tiemme upealle syrjäiselle vesiputoukselle, jonka luona uudenvuoden aatosta huolimatta ei ollut ketään. Yllytyshulluna heitin vaatteet pois ja ryntäsin luonnon omaan suihkuun. Se hupi loppui lyhyeen, kun pusikon takaa ilmestyi toinen pariskunta meille myhäillen.

Kyllä, tilanne on nyt niin surullinen, että lukijoita täytyy alkaa houkuttelemaan paljailla pakaroilla. Sori siitä.

Naku-uinnilla Australian vesiputouksilla