Maaseudulta Melbournen vankilaan – Ned Kellyn jalanjäljissä

“You look like you’ve done this before”, häijy, koppava kersantti murahti seistessäni kuvattavana numero käsissä.

Olimme tutustumassa Melbournen vanhan vankilan synkkään historiaan. 25 dollarin Old Melbourne Gaolin pääsymaksuun kuuluu Watch House Experience -kokemus, jossa vierailijat pidätetään ja suljetaan hetkeksi pimeään vankiselliin. Katsoin parhaaksi pitää pään nöyränä, sillä sen parinkymmenen minuutin ajan vierailijoita todella kohdellaan kuin vankeja, huumorilla onneksi höystettynä.

Old Melbourne Gaol

Old Melbourne Gaol on yksi omista suosikkinähtävyyksistäni Melbournessa. Vuosina 1842-1929 käytössä ollut vankila on kylmä, kolkko ja kammottava paikka.

Siinä missä nykyajan vangeilla on aika leppoisat oltavat, Melbournen vankilaan kukaan ei halunnut päätyä. Rangaistus vankilassa perustui eristykseen, hiljaisuuteen ja jossain määrin pimeyteen, sillä paljon auringonvaloa vangit eivät nähneet. Kovin ihmisarvoista elämää siellä ei saanut.

Selleissä on pistävä haju. Sellissä vangeilla oli pelkkä ohut patja ja nurkkaus tarpeiden tekemiseen.

Vakavan rikoksen tehneet eivät välttämättä puhuneet juuri kenellekään vuosikymmeniin. He joutuivat käyttämään puhumisen estävää maskia silloin harvoin, kun sellistään ulos pääsivät. Tunniksi päivässä pääsi pieneen ulkotilaan jaloittelemaan, eristyksissä muista sekin. Kerran viikossa sai peseytyä ja vaihtaa vaatteet. Sellit ovat etenkin talvella jääkylmiä, ja kesällä ulkoilualue tukahduttavan kuuma.

Old Melbourne Gaolin vankilassa toimeenpantiin myös kuolemantuomioita. Täällä hirtettiin yhteensä 133 ihmistä.

Old Melbourne Gaol

Vasta 1994 suljettu Old Melbourne Gaolin Watch House on paikka, jonne juuri pidätetyt vangit tai siirtoa odottavat vangit tuotiin. Täällä pääsimme kurkistamaan lemuavaan märkään selliin, joka oli tarkoitettu etenkin humalaisille, sekä pyöreään pehmeään selliin, jossa tunsin itse jostain syystä oloni kotoisaksi.

Oli mielenkiintoista myös tutkiskella vankien vuosien varrella seiniin raapustamia töherryksiä.

Graffiteja Old Melbourne Gaolin vankilassa

Vaikka Old Melbourne Gaol on kaikessa synkkyydessään kiehtova paikka, halusin tehdä kierroksen nopeasti ja päästä hittoon sieltä. Paikan pimeä historia on aistittavissa. Tunnelma on lähes ahdistava.

Ei siis tule yllätyksenä, kun kuulen, että täällä uskotaan kummittelevan. Old Melbourne Gaolissa järjestetään myös yöllisiä kummituskierroksia.

Graffiteja Old Melbourne Gaolin vankilassa

Melbournen vanhassa vankilassa hirtettyjen joukkoon kuuluu myös Ned Kelly, australialainen legenda, Australian kuuluisin lainsuojaton ja kansallissankari.

Inspiraation vankilassa vierailuun saimme siitä, kun matkan varrella Snowy Mountainsille ehdimme tutustua hieman alueeseen, jossa Ned Kelly vietti suurimman osan elämästään, ja jota seurauksena myös Ned Kelly Countryksi kutsutaan.

Jos Ned Kellyn tarina ei ole tuttu, tässä se pähkinänkuoressa:

Ned Kelly oli poliisin kanssa tekemisissä teini-iästä asti. Siihen aikaan poliisi kuitenkin myös pamputti vähän ketä huvittaa, ja Ned Kelly oli heille tikku silmässä.

Ned Kelly

Todelliset ongelmat alkoivat, kun paikallinen poliisi kävi Ned Kellyn siskoon käsiksi, ja Ned Kellyä ja hänen veljeään epäiltiin seurauksena murhayrityksestä. Väitetään, että Ned ei ollut edes paikalla. Ned pakeni ystävineen, ja heistä muodostui kuuluisa Kelly Gang. Ned Kellyn äiti paiskattiin tyrmään avunannosta murhayritykseen.

Kesken ajojahdin Kelly Gang päätyi tulitaisteluun poliisin kanssa, jonka yhteydessä kuoli kolme poliisia. Seurauksena palkkio Ned Kellyn ampumisesta nousi sen ajan maailman korkeimmaksi. Lukemattomia syyttömiä ihmisiä pidätettiin viikkokausiksi Nedin päättömässä ajojahdissa.

Piileskelynsä aikana Ned Kelly teki pankkiryöstöjä, joiden rahoista hän jakoi suuren osan pois. Siksi häntä on kutsuttu Australian Robin Hoodiksi.

Ajojahtia kesti melkein kaksi vuotta, kunnes lopulta kaikki päättyi piiritykseen Glenrowanin kylän majatalossa. Ned Kellyn suunnitelma oli ottaa panttivankeja ja neuvotella äitinsä vapaaksi, mutta homma meni mönkään.

Samasta taistelusta tuli kuuluisaksi Ned Kellyn itsetehty haarniska. Ned Kellyn koplasta hän oli ainoa, joka jäi eloon.

Ned Kellyn haarniska Melbourne State Libraryssa

Ned Kellyn haarniska Melbourne State Libraryssä. Täältä löytyy myös mm. Ned Kellyn julkisuuteen tarkoittama kirje, jota piiloteltiin 50 vuotta.

30 000 ihmistä allekirjoitti vetoomuksen Ned Kellyn armahtamisen puolesta. Ned Kelly hirtettiin Melbournen vankilassa vain 25-vuotiaana. Hänen viimeiset sanansa olivat joko “Such is life” tai “Ah well, I suppose it has to come to this.”

Old Melbourne Gaol Ned Kelly

Miksi kansa rakastaa Ned Kellyä? Ned Kelly haistatti pitkät poliisille ja viranomaisille. Hän edusti köyhiä ja syrjittyjä irlantilais-australialaisia ja toi esille kuilua köyhien ja rikkaiden välillä. Hän uhmasi auktoriteetteja, oli perheelleen lojaali ja aina valmis uhraamaan itsensä ystävien puolesta, kaikki australialaisille helppoja piirteitä rakastaa.

Ned Kellyn kuolinnaamio Melbournessa

Ned Kelly Country, osa Victorian High Countrya, on häikäisevän kaunista Victorian maaseutua. Kullankeltaisia kukkuloita, viinitiloja ja sympaattisia vanhoja rakennuksia. Maisemiin on helppo kuvitella Ned Kelly hevosensa päällä.

Täällä, kolmen tunnin päässä Melbournesta, sijaitsee historiallinen, kenties Australian parhaiten säilynyt kullankaivuukylä Beechworth. Beechworthillä on monia yhteyksiä Ned Kellyyn. Täältä löytyy mm. oikeustalo, jossa Ned Kelly tuomittiin kuolemaan, ja vankila, jossa sekä Ned että hänen äitinsä olivat lukittuina jonkin aikaa.

Muutaman kilometrin päässä Beechworthistä sijaitsee alla oleva vesiputous Woolshed Falls, jonka joesta etsittiin siihen aikaan kultaa.

Victorian vesiputouksia, Woolshed Falls

Glenrowan on toinen tsekkaamisen arvoinen historiallinen pikkukylä. Kylää vahtii kuusimetrinen Ned Kellyn patsas. Glenrowanissa Ned Kelly otettiin kiinni piirityksen seurauksena. Siege Streetille on merkitty tarkkaan, missä Ned oli, kun hänet ammuttiin, ja missä poliisit seisoivat. Kiväärien pauke kaikuu edelleen kylässä, kun siellä esitetään tapahtumien kulkua lyhyissä teatteriesityksissä pitkin päivää.

Ned Kelly Glenrowan

Teatteriesityksen sijaan me viihdytimme itseämme pukuleikeillä. Paikallisen antiikkiliikkeen herttainen mummeli pukee asiakkaita viime vuosisatojen vetimiin ja ottaa kuvia maksua vastaan vanhan liiton kalustolla. Kuvissa Ned Kelly ja hänen hupakkonsa.

Ned Kelly ja hänen hupakkonsa

Old Melbourne Gaolin infotauluissa esitettiin, että nykypäivänä Ned Kelly olisi terroristi. Sen ajan vallankäytön epäkohdista ja korruptoituneesta poliisista siellä sen sijaan ei hiiskuttu.

Oliko Ned Kelly poliisintappaja vai sorrettu ja vainottu vapaustaistelija, päätä itse. Ned Kellyn tarinan yksityiskohdista kiistellään edelleen, ja siihen liittyy paljon kiehtovia kysymysmerkkejä.

Ned Kelly ja hänen hupakkonsa

Jos Ned Kelly kiinnostaa, suosittelen vuoden 2003 Heath Ledgerin tähdittämän Ned Kelly -leffaa!

“You can kill a man but not a legend.”