Brown Brothersin viinitilalla Australiassa

Victorian High Countryn halki aina South Australiaan asti virtaava Murray-joki on loistava pakopaikka Melbournen kaupungin hälinästä luonnon rauhaan. Upean luonnon lisäksi täällä pääsee maistelemaan mahtavia viinejä, juustoja ja muita herkkuja. Viimeisimmällä retkellämme Murray-joelle teimme visiitin myös yhteen Australian isoimmista viinitaloista, kolmen tunnin ajomatkan päässä Melbournesta sijaitsevaan Brown Brothersiin.

Brown Brothersin viinitilalla Australiassa

Australia on maailman johtavia viinintuottajia, joten retki jollekin sen mahtavista viinialueista kannattaa mahduttaa matkaan.

Victorian High Countryn seudulta löytyy lukemattomia viinitiloja. Isona viinikeskuksena Brown Brothersin viinitila ei varmasti ole niistä sympaattisin. Mutta koska Brown Brothers on aussiviini, mikä oli tuttu jo ennen Australiaan muuttamista, pitihän siellä vierailla.

Brown Brothersin viinitila on seissyt Milawan kylässä jo 1800-luvun lopusta asti. Brown Brothers loi itselleen maineen seikkailunhaluisena erilaisia rypäleitä kokeilevana viiniyrityksenä, ja sitä se on edelleen. Uusia, harvinaisia lajikkeita testataan jatkuvasti. Milawan lisäksi Brown Brothersilla on viinitarhoja myös Tasmaniassa.

Kun saavuimme Brown Brothersin viinitilalle, takana oli vauhdikas viikonloppu Murray-joella Rohanin suvun kesken. Minä ja 50 italialaista. Viinejä oli viikonlopun aikana jo maisteltu kiitettävästi, ja päätä kivisti kankkunen.

Brown Brothersin viinitilalla Australiassa

Brown Brothersin viinitilalla Australiassa

Kauniina päivänä olisi kelvannut makoilla Brown Brothersin pihan säkkituoleilla viinilasi kädessä, mutta kenellekään ei sattuneesta syystä oikein maistunut.

Täällä kun kerran oltiin, niin pitihän se kuitenkin edes maistaa. Tarjolla oli yli 50 eri viintä. Ihan jokaista emme siis edes yrittäneet maistaa. Sen verran montaa kuitenkin, että maistiaisten jälkeen darranpoikanen oli tiessään. Mukaan lähti jälkkäriviiniksi pullo Grand Tokay, jota myydään vain paikan päällä.

Brown Brothersin viinitilalla

Murray-joen varsi on mahtava paikka lomanviettoon. Uimista, kajakointia, kalastusta, kansallispuistojen upeaa luontoa, viinitiloja… Tai miten olisi grillillä varustettu vene, tai yöksi poreammeella varustettu asuntovene?

Löysimme täältä mahtavan paikan teltalle joen rannalla kultaisella hiekalla. Joen vesi on väristään huolimatta kirkasta ja puhdasta. Pusikossa pomppi kenguja, ja siellä täällä lenteli papukaijoja ja muita Aussilan lintuja. Niin kuin usein Australian telttaretkillä, aamulla herättiin kakadujen korvia riipivään rääkymiseen.

Murray-joen varrella

Murray-joen varrella

Jossain vaiheessa huomasimme, että ihan teltan vieressä puussa lötkötti suloinen koala. Koala ei ollut meistä moksiskaan. Auringon laskiessa se laskeutui puusta, mussutti eukalyptuksenlehtiä ja tallusteli vielä joelle ryypylle. Koalia ei yleensä näe muualla kuin puissa eukalyptuskoomassa levyttämässä, saati sitten juomassa. Koalat eivät nimittäin normaalisti juo vettä juuri lainkaan, itse asiassa sana koala tarkoittaa ei vettä.

Kumma kyllä, tämä janoinen sankari meinasi ryystää joen tyhjäksi.

Koala luonnossa

Koala luonnossa

Välillä se piti taukoa ryypiskelystä kaukaisuuteen tuijottaen, syntyjä syviä pohdiskellen.

Koala luonnossa

Tänä vuonna Murray-joki tulvi sen verran, että sen rannoista ei samalla tavalla päässyt nauttimaan. Toisen viikonlopun Murray-joella vietimme tiipii-majoituksessa. Yö tiipiissä kuulosti romanttiselta ja ainutlaatuiselta kokemukselta. Väärin. Tulvimisen seurauksena alue oli mutainen, tiipiit täynnä lapsiperheitä, eikä paikka muutenkaan ollut kovin viihtyisä. Lapsiperheet varmaan viihtyivät, tai siltä ainakin kuulosti.

Yö tiipiissä

Onneksi lähistöltä löytyi kuitenkin paitsi niitä viinejä, myös juustoja ja paikallisia korkealaatuisia oliiviöljyjä maisteltavaksi, joten reissu ei ihan turha ollut kuitenkaan.

Australian Murray-joki

Suosittelen tutustumaan Murray-joen alueeseen viimeistään sitten kun perus-Grampiansit ja muut Melbournen suosituimmat lähikohteet on koluttu. Jos kaipaat sisäpiirin tietoa loistavasta paikasta teltan pystyttämiseen, heitä viestillä!