Gold Coast – Australian kultarannikon parhaat

Gold Coast on Australian ikonisimpia kohteita rantalomalle. Täällä aurinko paistaa 300 päivää vuodessa. Gold Coast tarjoaa lomailijalle komeita rantoja, huvipuistoja, shoppailua, yöelämää ja kauniita kansallispuistoja.

Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*

On helppo ymmärtää, miksi Australian itärannikon Gold Coast vetää puoleensa miljoonia turisteja vuosittain.

Gold Coast on kenties sitä stereotyyppisintä Australiaa; aurinkoa, loputonta rantaviivaa ja ruskettuneita surffareita. Täällä surffareiden lihakset kiiltävät kilpaa auringossa säihkyvien pilvenpiirtäjien kanssa ja parkkipirkot rullaluistelevat vastaan bikineissä.

Olemme seikkailleet Australian Kultarannikolla useamman kerran pitkin itärannikkoa ajellessa. Gold Coastin pintaliitoisella ja hedonistisella keskuksella Surfers Paradisella on jossain määrin mauton maine, eikä se ole mielestäni rannikon parasta antia. Hyvältähän se näyttää päällepäin, mutta sielu jää puuttumaan.

Sen sijaan Surfersin tuolta puolen löysin sen palasen Gold Coastia, johon minäkin voin ihastua; pastelliauringonnousuja, ikuisuuksiin jatkuvia rantoja ja henkeäsalpaavan kauniita kansallispuistoja. 

Australian Gold Coast – Koe ainakin nämä

Gold Coast ei ole mielikuvista huolimatta pelkkää rantaelämää ja surffia. Vuosien varrella Gold Coastista on muodostunut monipuolinen lomakohde, josta löytyy loputtomasti tekemistä kaikenikäisille.

1. Nauti Gold Coastin 57 kilometristä kultaista hiekkarantaa

Gold Coastin kultaiset hiekkarannat venyvät jopa 57 kilometrin pituudelle. Tankkaa aurinkoenergiaa rantahiekalla, kuikuile vaivihkaa lihaksikkaita surffareita tai syöksy itse aaltoihin.

Gold Coast on mahtava kohde opetella surffaamaan, erilaisia surffitunteja tai -leirejä on tarjolla paljon. Sääolosuhteista riippuen myös suojaisempia, uimiseen soveltuvia rantojakin löytyy.

Auringonlaskussa lenkkeile pitkin rantaviivaa ja palkitse itsesi törppösellä surffikerhon terassilla.

Gold Coast, Australia | Surffaaja juoksee mereen surffilauta kainalossa.

2. Tutustu alueen vehreisiin kansallispuistoihin

Olisi sääli, jos Gold Coastin matkalla jättäisi kokematta sisämaan taianomaisien satumetsien ja vesiputousten kansallispuistot.

Muinaisen tulivuoren päälle syntyneestä Springbrookin kansallispuistosta löytyy Queenslandin osavaltion upeimmaksi kehuttu luontopolku sekä kauniita vesiputouksia, joiden alle pulahtaa viilentymään. Kansallispuisto sijaitsee vaivaisen 45 minuutin ajomatkan päässä rannikolta.

Lamingtonin kansallispuistosta löytyy useita luontopolkuja läpi UNESCO-maailmanperintölistaltakin löytyvän, satoja miljoonia vuosia vanhan Australian Gondwana -sademetsän. Matkan varrelta löytyy lukuisia vesiputouksia, joista pääsee yleensä nauttimaan ilman ristin sielua ympärillä. Tänne ajelee rannikolta puolisentoista tuntia.

Keskellä Lamingtonin kansallispuistoa sijaitsevasta, lähes sata vuotta vanhasta O’Reillys Rainforest Retreatistä* avautuvat unohtumattomat maisemat alas laaksoon. Päivän sademetsissä samoilun jälkeen voi rentoutua resortin äärettömässä uima-altaassa tai kokeilla vaikkapa viinikylpyä. Pääsimme myös kohtaamaan täällä alueella asustelevia Australian otuksia kuten näitä lutuisia pussiliito-oravia.

3. Sukella Surfers Paradisen sykkeeseen

Monille Gold Coast tarkoittaa yhtä kuin sen eläväinen ja energinen keskus Surfers Paradise. Surfers Paradisessa palvotaan paitsi aurinkoa myös surffiaaltoja sekä tiukkoja vartaloita, ja suoraan rannalle rakennetut pilvenpiirtäjät ja railakkaat baarit ovat sen pyhäkköjä.

Vaikka meidän makuumme hektinen Surfers Paradise ei ole sitä parasta Gold Coastia, on se silti vierailun väärti. Shoppaile, ihmettele Surfersin Glitter Stripiä tai sukella Surfersin pahamaineiseen yöelämään.

4. Tutustu Gold Coastin rauhallisempaan puoleen

Kauempana Surfersista rannat rauhoittuvat ja rakennukset madaltuvat. Alueelta löytyy useita viihtyisiä lähiöitä kuten Burleigh Heads, Coolangatta ja Palm Beach. Heitä kävelylenkki ympäri Burleigh Headsin kansallispuiston ja pulahda sen päätteeksi Tallebudgera Creekin tyyniin, uskomattoman kirkkaisiin vesiin.

Gold Coastin maine boganeiden eli junttien leikkikenttänä on jäämässä menneisyyteen. Gold Coastin rauhallisemmat lähiöt alkavat nykyään pursuta kulttuuria; loistavia kahviloita, osavaltion palkituimpia ravintoloita, paikallista livemusiikkia ja viihtyisiä viikonloppumarkkinoita.

Burleigh Heads

5. Ihaile Gold Coastia yläilmoista

Sitä ei käy kiistäminen, että Surfers Paradise näyttää hyvältä – ainakin lintuperspektiivistä. Pilvenpiirtäjät eivät mielestäni kuulu rannalle, mutta kun ne nyt kerran sinne on rakennettu, kannattaahan sinne kiivetä.

Me majoituimme viime kerralla Australian toistaiseksi korkeimmassa rakennuksessa Q1:ssa*. Tästä eivät maisemat juuri parane! Vaikka et täällä majoittuisikaan, Q1:n Skypointin näköalatasanteelta kannattaa käydä ihmettelemässä merimaiseman kohtaavaa pilvenpiirtäjien viidakkoa.

Surfers Paradise, Gold Coast

6. Päästä sisäinen lapsi valloilleen Gold Coastin teemapuistoissa

Lapset ja lapsenmieliset tai adrenaliinihuuman ystävät innostuvat varmasti Gold Coastin lukuisista huvipuistoista kuten Wet’n’Wild, Warner Bros Movie World ja Dreamworld. (Seaworldin jättäisin väliin – delfiinit eivät kuulu vankeuteen.)

Gold Coast | Vuoristorata

Gold Coast – Paras aika matkustaa

Gold Coast sopii matkakohteeksi ympäri vuoden. Australian kesällä marraskuusta huhtikuuhun Gold Coastilla on kuuma. Turistikausi on kuumimmillaan paikallisten lomilla joulukuusta helmikuuhun.

Huhtikuusta kesäkuuhun on yksi parhaita ajankohtia matkustaa Australian Kultarannikolle, sillä sää on leudompi ja turisteja on vähemmän. Talvella heinäkuusta syyskuuhun lämpötilat päivällä keikkuvat yleensä noin 15 asteen tuntumassa, ja yöllä voi joutua palelemaankin.

Miten sinne pääsee?

Lähin kansainvälinen lentokenttä on Brisbanen lentokenttä noin tunnin ajomatkan päässä Gold Coastilta. Lentokentältä pääsee kätevästi bussilla Gold Coastille. Australiasta voi myös lentää suoraan Coolangattassa sijaitsevalle Gold Coastin lentokentälle.

Lue myös:
Australian Surfers Paradise on Gold Coastin sykkivä sydän
Burleigh Heads on Australian Gold Coastia parhaimmillaan
Sunshine Coast – Australian Aurinkorannikon kohokohdat
Brisbane – Australian kesäkaupungin parhaat nähtävyydet
MATKAOPAS: AUSTRALIA