Burleigh Heads on Australian Gold Coastia parhaimmillaan

Australian kultarannikko eli Gold Coast vetää miljoonia turisteja vuosittain. Ei ihme, sillä sää hellii läpi vuoden, rantaviivaa riittää huimat 52 kilometriä ja surffarit ovat ruskeita ja timmejä. Meidän suosikkialuettamme Gold Coastilla on pykälää rennompi Burleigh Heads.

Useimmat turistit suuntaavat Australian Gold Coastilla hedonismin tyyssijaan Surfers Paradiseen. Gold Coastilla on kuitenkin paljon parempaakin tarjottavaa kuin Surfersin keinotekoinen ilmapiiri. Burleigh Headsin ympäristöstä löysin sen Gold Coastin, josta on vaikea olla pitämättä.

Burleigh Heads

Samoin kuin Sunshine Coastilla, varsinaista keskustaa Gold Coastilla ei ole, vaan Australian Kultarannikko koostuu yhteenkasvaneista lähiöistä.

Jos Surfersin pilvenpiirtäjät ja turistimassat eivät sytytä, kannattaa tutustua Gold Coastin rauhallisempiin, lomatunnelmaa henkiviin lähiöihin. Yksi suosituimmista on Burleigh Heads, jossa vietimme iltapäivän pulikoiden ja patikoiden.

Burleigh Heads sijaitsee Surfers Paradisesta hiukan etelään. Surfersin pilvenpiirtäjät häämöttävät horisontissa. Mäntyjen koristama Burleigh Heads on suosittu paikka sekä surffaukseen että uimiseen. Usein muiden rantojen ollessa tavallista aallokkoisempia, täältä uimiseen voi löytää suojaisemman paikan. Alueelta löytyy eläväinen kahvilakulttuuri sekä useita ravintoloita merinäköalalla.

Burleigh Heads

Burleigh Headsin kansallispuisto

Burleigh Head National Park on oiva paikka paeta luonnon helmaan, nauttia upeista rannikkomaisemista ja jos onni käy, bongata Australian ihmeellisiä otuksia. Meillä kävi kuitenkin huono tuuri, ja kansallispuiston rauhan sijaan tuntui kuin olisimme eläintarhassa, kun pieneen puistoon iski tusina isoa koululaisryhmää samaan aikaan.

Kansallispuiston ja Palm Beachin välissä sijaitseva kuvaksellinen poukama Tallebudgera Creek on suosittu uimapaikka. Lämmin, kirkas turkoosi vesi säihkyy auringossa. Paikka on suosittu paitsi uimiseen myös telttailuun, kajakoimiseen ja kalastukseen.

Kansallispuiston patikoinnin päätteeksi olimme ansainneet törpöt Burleigh Headsin Surf Clubilla. Tämänkaltaiset surffikerhot ovat Australiassa usein edullisia paikkoja myös safkata.

Tuopposen ääressä ihmettelimme surffaajien menoa ja pohdimme, kuinka erilaista elämä täällä on Melbourneen verrattuna. Siinä missä Melbournessa lapset harrastavat ensisijaisesti krikettiä tai aussifutista, täällä keskitytään vesiaktiviteetteihin ja etenkin surffaukseen.

Paluumatkalla poikkesimme vielä Mermaid Beachin ja Broadbeachin rannoille. Horisontissa aurinko laski Surfers Paradisen korkeiden pilvenpiirtäjien taakse. Hengenpelastajat olivat painuneet jo koteihinsa, ja vain muutamia surffareita ja lenkkeilijöitä uhmasi tuulta. Joku sinnikäs meditoi rannalla kovasta tuulesta piittaamatta.

Tällaisesta, rauhallisesta, utuisten auringonlaskujen Gold Coastista minäkin pidän.

Rannikolta kannattaa ehdottomasti liikahtaa myös sisämaan vihreisiin, vesiputousten kansallispuistoihin. Sieltä tunnelmia ensi kerralla!

Lue myös: Surfers Paradise on Gold Coastin sykkivä sydän