GREAT OCEAN ROAD – Opas Australian parhaalle road tripille

Australian Great Ocean Road on paitsi maan tunnetuin kohde road tripille, myös yksi koko maailman tunnetuimmista maisemareiteistä. Tässä vinkit miten saat kaiken irti retkestä Great Ocean Roadille.

Melbournen läheltä alkavan Great Ocean Roadin 12 Apostolia eli merestä nousevaa kallionlohkaretta on lähes yhtä ikoninen Australian symboli kuin Sydneyn oopperatalo tai Uluru eli Ayers Rock. Etenkin dramaattisista kalkkikivijyrkänteistään kuuluisan tien varrelta löytyy myös kultaisia hiekkarantoja, sympaattisia rantakyliä, kansallispuistoja, sademetsää ja vesiputouksia.

Great Ocean Road

Varaa Great Ocean Roadille aikaa

Great Ocean Road alkaa tunnin päässä Melbournesta sijaitsevasta Torquayn rantakylästä, ja jatkuu 250 kilsaa Warrnamboolin rantakaupunkiin saakka. Se ei välttämättä kuulosta tai kartalta katsottuna näytä pitkältä matkalta, mutta tie on mutkainen ja uuvuttava.

Useimmat erehtyvät hosumaan läpi Great Ocean Roadin. Tällä tavoin takapuoli puutuu, ja suurimman osan Great Ocean Roadista ja sen nähtävyyksistä näet auton ikkunasta.

On vain niin monta jyrkännettä ja kallioseinämää, joita yhden päivän aikana jaksaa pällistellä, olivat ne kuinka huikeita tahansa. Senkään takia Great Ocean Roadia ei kannata ajaa kiireellä läpi. Great Ocean Roadin alueen kunnolliseen tutustumiseen uppoaisi helposti pari viikkoa, mutta miniminä suosittelen kolmea päivää.

Great Ocean Road – parhaat pysähdyspaikat

Tässä vinkit Great Ocean Roadin parhaisiin kohteisiin. Viehättävimpiin rantakyliin, komeimpiin jyrkännemaisemiin, parhaimmille valokuvauspaikoille ja kauneimmille vesiputouksille, järjestyksessä Melbournesta Warrnambooliin.

1. Torquayn surffikylä ja Bells Beach

Torquay on kenties Victorian tunnetuin surffikylä, ja Great Ocean Roadin lähtöruutu. Pysähdy surffioutleteissa ja surffimuseossa ja tsekkaa rannoista ainakin maailman pisimpään jatkuneista surffikilpailuista kuuluisa Bells Beach. 

Great Ocean Road opas | Bells Beach

2. Anglesean rantakylä

Anglesean rantakylässä saat ensimmäisen maistiaisen rannikon jyrkänteistä. Anglesean rannat ovat rauhallisia ja huikean kauniita.

Great Ocean Road vinkit

3. Aireys Inlet

Pysähdy Aireys Inletillä Split Pointin majakalla.

Great Ocean Road | Aireys Inlet

4. Great Ocean Road -portti

Jos et ottanut kuvaa muistomerkiksi rakennetulla Great Ocean Road -portilla, kävitkö edes Great Ocean Roadilla?

Great Ocean Road

5. Lornen rantakylä ja Erskine Falls

Lorne on Victorian suosituimpia rantakyliä. Älä missaa Teddy’s Lookoutia, mistä avautuvat upeat maisemat alas Great Ocean Roadille. Lornesta voit myös poiketa sisämaahan Erskine Falls -vesiputoukselle.

Tie Lornesta edelleen kohti Apollo Baytä on kaunis, joten ota aikasi.

Great Ocean Road kokemuksia | Lorne

6. Kennett Riverin koalat

Great Ocean Roadilla ei voi olla näkemättä yhtä Australian lutuisimmista otuksista eli koalaa. Ota suunnaksi Kennett River ja Kafe Koala, ja seuraa turistilaumoja, kunnes löydät karvaiset kaverit puista eukalyptuslehtiä mussuttamasta.

Koala

7. Apollo Bay

Apollo Bay on toinen Australian tunnetuimmista rantakylistä, ja oiva pysähdyspaikka vaikka yöksi. Hemmottele itseäsi Chocolate Gannets -huvilan kylpyammeessa merimaisemissa. Marriner’s Lookoutilla avautuvat kauniit maisemat merelle.

8. Great Otway National Park

Great Ocean Road ei ole pelkkää rantaviivaa. Poikkeamalla sisämaan valtavaan Otwaysin kansallispuistoon löydät rehevää sademetsää vesiputouksineen. Otway Fly -puistossa pääset kävelemään puiden latvoissa tai vaikka kokeilemaan vaijeriliukua, jos rohkeutta riittää.

Näkemisen arvoisia vesiputouksia ovat esimerkiksi Triplet Falls, Beauchamp Falls ja Hopetoun Falls. Suosittelen ehdottomasti myös pysähtymään The Redwoods -metsässä, jossa maailman korkeimmat puut kohoavat korkeuksiin. Lake Elizabethillä voit hyvällä onnella bongata vesinokkaeläimen, ja Melba Gullyssa pimeällä kiiltomatoja.

Otway National Park

9. 12 Apostolia

Valmistaudu selfiekeppiarmeijoihin, olet saapunut Great Ocean Roadin kuuluisimmalle nähtävyydelle. Miljoonien vuosien aikana eroosio muodosti rannikolle 12 kalkkikivimöhkälettä, joista pystyssä on enää kahdeksan. Jos aikaa on, vietä yö lähistöllä ja ihaile dramaattisia kallioita auringonlaskussa tai -nousussa. Auringonlaskussa myös pingviinejä saattaa kömpiä rantaan, mutta niitä ei näe ilman kiikareita.

Great Ocean Road | 12 Apostolia

10. Gibson Steps

12 Apostolin vierestä löydät yhden Victorian näyttävimmistä rannoista. Laskeutumalla alas Gibson Stepsin rappuset mahtipontisia kallionseinämiä pääsee ihailemaan eri perspektiivistä, lähietäisyydeltä suoraan rannalta. Ole tarkkana nousuveden kanssa!

11. Loch Ard Gorge

Loch Ard Gorge on yksi Great Ocean Roadin vaikuttavimpia paikkoja. Kannattaa tutustua sen kiehtovaan historiaan. Tarinan mukaan Loch Ard -laiva haaksirikkoutui täällä aikanaan, ja kaksi ihmistä pelastautui Loch Ard Gorgen upeaan solaan. Seuraa polkuja Loch Ard Wreck Lookoutille, Mutton Bird Island Lookoutille ja The Razorbackille.

Great Ocean Road