Great Ocean Road – Australian paras road trip

Great Ocean Road on paitsi Australian kuuluisin kohde road tripille, myös yksi koko maailman tunnetuimmista maisemareiteistä. Melbournen läheltä alkavan Great Ocean Roadin 12 Apostolia eli merestä nousevaa kallionlohkaretta on lähes yhtä ikoninen Australian symboli kuin Sydneyn oopperatalo tai Uluru eli Ayers Rock.

Dramaattisista kalkkikivijyrkänteistä kuuluisan tien varrelta löytyy myös kultaisia hiekkarantoja, sympaattisia rantakyliä, kansallispuistoja, sademetsää ja vesiputouksia.

Apollo Bay, Great Ocean Road

Great Ocean Road

Great Ocean Roadia pitkin on nyt tullut kruisailtua neljä kertaa, joten tässä Muuttiksen tärpit ja matkavinkit onnistuneeseen road trippiin.

The Razorback, Great Ocean Road

Varaa aikaa. Jos erehtyy tuijottamaan kilometrejä, voi kuvitella ehtivänsä hyvin hurauttamaan retken parissa päivässä, tai jopa yhdessä.

Great Ocean Road alkaa tunnin päässä Melbournesta sijaitsevasta Torquayn rantakylästä, ja jatkuu 250 kilsaa Warrnambooliin. Se ei välttämättä kuulosta paljolta, mutta tie on mutkainen ja uuvuttava. Päivässä luvattoman paljon jää näkemättä. Takapuoli puutuu, ja suurimman osan Great Ocean Roadista näet auton ikkunasta.

Great Ocean Roadin alueen kunnolliseen tutustumiseen uppoaisi helposti pari viikkoa, mutta miniminä suosittelen kolmea päivää.

DSC_0579 (800x532)

12 Apostolia, Great Ocean Road

Ensimmäiset vilaukset rannikon jyrkänteistä saa Anglesean rantakylässä. Airey’s Inletissä poikkea katsastamaan Split Pointin majakka. Tie Lornesta Apollo Bayhin on Great Ocean Roadia parhaimmillaan, joten ota aikasi. Cape Otwaystä alkavaa rannikkoa kutsutaan Shipwreck Coastiksi, joka ei varmaan selitystä kaipaa.

DSC_9106 (800x534)

12 Apostolilla valmistaudu selfiekeppiarmeijoihin. Ihanteellista olisi, jos paikkaa pääsisi ihailemaan auringonlaskussa tai -nousussa.

DSC_9147 (800x534)

Laskeutumalla alas läheiset Gibson Stepsin rappuset mahtipontisia kallionseinämiä pääsee ihailemaan eri perspektiivistä, lähietäisyydeltä suoraan rantsusta.

IMG_3863.2 (800x587)

DSC_9070 (800x511)

12 Apostolia vähemmän tunnettuja, mutta yhtä päräyttäviä maisemia tarjoavat Bay of Islands, The Razorback ja Loch Ard Gorge. Port Campbellin kansallispuistossa 12 Apostolin lisäksi pysäkin arvoisia paikkoja ovat ainakin The Grotto, London Arch ja The Arch. Kulje rauhassa imien itseesi kokemusta ja maisemia.

Loch Ard Gorge, Great Ocean Road

Bay of Islands, Great Ocean Road

On vain niin monta jyrkännettä ja kallioseinämää, joita yhden päivän aikana jaksaa pällistellä, olivat ne kuinka huikeita tahansa. Tässä taas yksi syy siihen, miksi Great Ocean Roadia ei kannata ajaa kiireellä läpi. Jossain vaiheessa päivää alkaa väsyttää, ja viinitilat houkutella kivikasoja enemmän. Great Ocean Roadilta löytyy hyvien viinien lisäksi myös juustoja, tuoreita meren eläviä ja muita herkkuja.

IMG_1586 (800x450)

DSC_9150 (800x534)

IMG_3831 (800x450)

Jyrkänteiden lisäksi rannikkoa täplittävät kultaiset hiekkarannat. Great Ocean Road on mainio paikka surffareille, joille pakollinen stoppi on kuuluisa Bell’s Beach. Mutta peruspulikoijillekin löytyy uimarantoja. Torquayn, Anglesean, Lornen ja Apollo Bayn lisäksi pysähtymisen arvoisia leppoisia rantakyliä ovat ainakin Port Campbell, Port Fairy ja Warrnambool.

Oiva tapa nähdä Great Ocean Road on yöpymällä teltassa tai campervanissä mahtavissa maisemissa sijaitsevilla leirintäalueilla. Teltoissa nukkuivat aikoinaan myös Great Ocean Roadin rakentaneet ensimmäisestä maailmansodasta palanneet miehet.

DSC_9565 (800x534)

Meidän reissuilla sää ei ole suosinut. Jäisessä viimassa ulkoilu ei nappaa, joten jos on varaa valita ajankohta, lähde kesällä. Great Ocean Roadin sää on pahamaineisen vaihteleva, joten kesäkuuman ulkopuolella suosi kerrospukeutumista!

IMG_1564 (800x450)

Great Ocean Road on niin paljon muutakin kuin päheitä jyrkänteitä. Sukella myös sisämaahan Otwayn kansallispuiston sademetsän siimekseen ihailemaan alueen lukemattomia vesiputouksia. Otway Fly Treetop Adventures tarjoaa täällä 30 metrin korkeudessa kulkevan kävelyreitin lisäksi köysiratailua sademetsän katveessa.

erskine falls, great ocean road

Otway National Park

Great Ocean Road on myös mahtava paikka nähdä koaloita luonnossa. Eukalyptusmetsien läpi ajellessa puissa saattaa hyvinkin bongata harmaan karvakasan. Jos siellä ei lykästä, niin varma nakki nähdä koaloita on hieman Lornesta länteen sijaitsevassa Kennett Riverissä.

Koaloiden ja kengujen lisäksi jos onnistaa, Otwayn kansallispuistossa saattaa bongata Australian omituisimman otuksen, vesinokkaeläimen. Jos olet liikenteessä talvella, poikkea Warrnambooliin katsomaan etelänmustavalaita.

Koala Kennett Riverillä

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä: Ota kaikki irti kokemuksesta pyörähtämällä myös paikoissa, joista et ole kuullutkaan. On hyvät tsäänssit, että löydät jotakin pysähtymisen arvoista.

Great Ocean Road

Mikä ihmeen 12 Apostolia? Lisää tärppejä löydät muutaman vuoden takaisesta jutusta täältä. Tunnelmia viimeisimmältä reissulta edellisessä postauksessa!

2018-11-25T15:48:49+02:00huhtikuu 21, 2016|Australia, Victoria|

40 Comments

 1. Ansku BCN huhtikuu 21, 2016 8:26 am - Vastaa

  No huh <3! Olisipa hienoa nähdä nuo rannikot myös mereltä käsin! Me teimme pienen turistiretken Costa Bravan rannikolle viime viikonloppuna ja oli kyllä mielenkiintoista nähdä kaikki ne pienet luolat ja muut vesirajassa. Kolmeen luolaan menimme sisällekin. Tosin aallot näissä kuvissa näyttävät hieman isommilta kuin täällä Välimerellä eli ihan pikkupurkilla ei taitaisi onnistua 😀

  • Anna huhtikuu 27, 2016 1:37 am - Vastaa

   Piti ihan miettiä, että näinköhän tätä aluetta botskilla pääsee tutkailemaan. Ei niitä ainakaan kauheasti mainosteta. En usko, että ainakaan lähelle jyrkänteitä pääsee. Helikopterilentoja sen sijaan ainakin järjestetään.

 2. Nomadi huhtikuu 21, 2016 3:55 pm - Vastaa

  Kylla, Great Ocean Road oli aivan mahtava! Me vietettiin muistaakseni viitisen paivaa matkan paalla. Oltiin siella heti uuden vuoden jalkeen, mika ei ilmeisestikaan ollut ideaali aika – kaikki muutkin oli siella ja valilla road trip muuttui ruuhkassa istumiseksi. Oli myos aika vilpoisaa ja tuulista, vaikka sen pitaisi olla kesaa kauneimmillaan, joten allekirjoitan ehdottomasti kerrospukeutumisen tarpeen!

  • Anna huhtikuu 27, 2016 1:39 am - Vastaa

   Viidessä päivässä ehtii jo aika hyvin! Hyvä pointti, isoimpia ruuhkia kesälomien aikaan kannattaa välttää. Eli paras aika Great Ocean Roadille on just ennen kesälomien alkua joulukuussa tai niiden loputtua helmikuun lopun jälkeen.

 3. Maarit Johanna huhtikuu 24, 2016 11:26 am - Vastaa

  TÄMÄ on mun ultimate australian dream!! Nuo roadtrippailuvirheet voi tehdä myös Islannissa helposti. Me ajettiin saaren ympäri neljässä päivässä, ja toiset käyttää siihen samaan 1400km kaksi viikkoa. Mie varmaan ottaisin tuolla viikon ja nauttisin sitten ruuasta ja viinistä sen luppoajan mikä ei menisi tuollaisten maisemien katselemiseen <3

  • Anna huhtikuu 27, 2016 1:40 am - Vastaa

   Joo, monet pointeista taitaa koskea useimpia road trippejä. Aina pitäisi olla enemmän aikaa! Viikossa ehtii jo nähdä aika paljon.

 4. Anna | TÄMÄ MATKA huhtikuu 24, 2016 1:10 pm - Vastaa

  ”Oiva tapa nähdä Great Ocean Road on yöpymällä teltassa tai campervanissä mahtavissa maisemissa sijaitsevilla leirintäalueilla.” Tästä on ollut puhetta muutamassa muussakin blogissa. Jäin vain miettimään, onko telttailu tuolla turvallista?

  Nauratti, kun kirjoitit, että kivikasat alkavat jossakin vaiheessa kyllästyttää. Näinhän se on muuallakin. Sama vaikutus kuin temppeleillä. Eli liika on liikaa, ja siksi kannattaa palastella katsominen usealle päivälle.

  • Anna huhtikuu 27, 2016 1:44 am - Vastaa

   Ei tule oikein mieleen mitään, miksei olisi ihan turvallista. Ötökät ja käärmeet kyllä pysyy loitolla, jos niitä meinaat 🙂 Mutta onhan tuossa matkan varrella noita rantakyliä, mitkä tarjoaa majoitusta laidasta laitaan, jos telttailu ei nappaa.

 5. Teija / Lähdetään taas huhtikuu 24, 2016 1:21 pm - Vastaa

  Ei vitsit, miten mahtavan näköistä! Australia on kyllä niin täynnä hienoja paikkoja, että eihän sinne vierailuun riittäisi mikään aika. Voin hyvin kuvitella, että moni ajattelee tuollaisen matkan menevän helposti päivässä tai parissa. Mutta jo pelkästään näiden kuvien jälkeen uskon helposti, että siihen saisi kulutettua helposti viikon jos toisen.

  • Anna huhtikuu 27, 2016 1:45 am - Vastaa

   Se on niin totta, ei tänne tunnu riittävän mikään aika. Vuoden jos voi viettää kokonaan reissaten niin siinä näkee aika paljon 🙂

 6. Jenni / Unelmatrippi huhtikuu 24, 2016 1:56 pm - Vastaa

  Kyllä, Great Ocean Road kuuluu ehdottomasti maailman parhaimpiin ajoreitteihin! Meillä oli tuolla ajellessamme hyvä tuuri sään suhteen: aurinko paistoi ja oli lämmintä, ihanaa. Silloin olikin kesä. Maisemat ovat tien varrella ihan huikeat, ja kuten kirjoititkin, siellä on myös muuta koettavaa. Tuolla viihtyisi pidempäänkin, mutta varmaan kolme päivää on minimi reitin ajeluun.

  • Anna huhtikuu 27, 2016 1:47 am - Vastaa

   Niin kuin Nomadi tuossa kommentoikin, joskus kesälläkin voi olla lisäkerrokset tarpeen, joten teillä on tosiaan ollut sään suhteen hyvä tuuri!

 7. salaine huhtikuu 24, 2016 6:12 pm - Vastaa

  wau, mitä upeita maisemia. Ehdottomasti hieno road reitti; upeine rantoine, eläimineen kaikkineen.

 8. Outi/Maa Quzuu huhtikuu 24, 2016 9:49 pm - Vastaa

  Upeita maisemia ja hienoja kuvia! Australia on kyllä niin ihanan monipuolinen luontonsa puolesta. Ja kaikki nuo eksoottiset eläimet: kengurut, koalat ja vesinokkaeläimet! Ah!

  Kait sinnekin päin maailmaa täytyy joskus suunnata vaikkei olekaan koskaan ollut ykkösvaihtoehtoni 🙂

  • Anna huhtikuu 27, 2016 1:48 am - Vastaa

   On se luonto aika mieletön täällä. Toivottavasti joskus pääset käymään!

 9. Pirkko / Meriharakka huhtikuu 25, 2016 8:33 am - Vastaa

  Toistaiseksi Australiassa olemme nähneet Sydneyn pari kertaa ja rannikkokaupunkeja Suuren Valliriutan tienoilla. Jos vielä joskus palaamme Ulurun takia, niin ehkä sitten voisi olla aikaa tähänkin.

  • Anna huhtikuu 27, 2016 1:49 am - Vastaa

   Jep, toivottavasti vielä joskus palaatte!

 10. Tanja/Levoton Matkailija huhtikuu 25, 2016 8:49 am - Vastaa

  Great Ocean Road on ihan mahtava! Koska mulla ei ajokorttia ole, niin ”ajoin” reitin retken kyydissä. Aikaa käytettiin pari päivää, ja sää oli aivan mahtava vaikka oltiin keskellä talvea. 12 Apostolen luona nähtiin auringonlasku, ja olihan se kivan näköistä katsella auringon laskua. Jotenkin kuulostaa todella kiirehdityltä jos viettää vain päivän Great Ocean Roadilla, näitähän retkiä tehdään ainakin Melbournesta. Ei siinä ajassa oikein ehdi nähdä kaikkea kunnolla.

  • Anna huhtikuu 27, 2016 1:50 am - Vastaa

   Voi että, jonain päivänä haluan kyllä nähdä 12 Apostolia auringonlaskussa tai -nousussa! Ja päivä on ehdottomasti liian kiirehditty.

 11. Kohteena maailma / Rami huhtikuu 25, 2016 10:16 am - Vastaa

  Kiva postaus, kun sai lukea alueesta vähän laajemminkin. Yleensä apostelipostaukset käsittelee pelkkiä apostoleja, niin tämä oli mukava poikkeus. Tosiaan paikka kuuluu niihin, mihin Australiassa haluan ehdottomasti mennä, kun sinne joskus matkustan.

 12. Noora | Kerran poistuin kotoa huhtikuu 25, 2016 10:04 pm - Vastaa

  Toi paikka on mun haavelistalla! Varmasti joskus tonne vielä tulen menemään. Tuolla on juuri sitä luonnonkauneutta ja spontaanien yllätyksien mahdollisuutta, että varmasti nauttisin olostani. Musta tuntuu, että jos lähtisin tonne yhden tietyn kaverini kanssa, niin me edettäisiin varmasti joku 5 kilsaa päivässä 😀 Ollaan niin kovia jäämään ihmettelemään ja kuvaamaan kaikkea kaunista ja jännää, ettei nopsempaa pääsisi… Voi kun maailmassa on niin paljon kauniita paikkoja, joihin haluaisi heti!

  • Anna huhtikuu 27, 2016 1:52 am - Vastaa

   Kuulostaa siltä, että teillä on just oikea asenne road trippailuun 🙂 Varaatte vaan mahdollisimman paljon aikaa!

 13. Anne | Metallia Matkassa huhtikuu 26, 2016 8:13 am - Vastaa

  Australia ei ole toistaiseksi ollut matkustuslistallani kovin korkealla (kiinnostus on tällä hetkellä kallistunut hyvin paljon lähinnä Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan), mutta kyllähän siellä riittäisi myös jylhiä ja upeita maisemia katseltavaksi. Koalat on tietysti eläinfanina sellaisia, että niitä pitäisi joskus päästä katsomaan. Kiva ja informatiivinen postaus! 🙂

  • Anna huhtikuu 27, 2016 1:53 am - Vastaa

   Kiitos Anne, ehkä jonain päivänä, kun Eurooppa ja Pohjois-Amerikka on koluttu 😉

 14. Heidi / Maailman äärellä huhtikuu 26, 2016 9:51 am - Vastaa

  Tällaiset luontoreitit on kyllä matkailussa ihan parasta. Voisin lähteä, vaikka heti. Mutta jos ei viihdy teltoissa ja campervaneissa, onko matkan varrella idyllisiä pieniä hotelleja/majataloja, joissa yöpyä?
  Eurooppalainen versio 12 apostolista löytyy muuten Galiciasta, nimeltään Playa de las Catedrales. Viime syksyn siellä päin seikkailin, mutta arvaa harmittaako, kun eh ehtinyt käymään kuitenkaan tällä kuuluisalla rannalla. Syksyllä siellä tuskin olisi ollut edes muita turisteja, sillä ainakin muut pohjois-Espanjan rannat oli tosi hiljaisia. Mutta onneksi sinne ei ole mahdoton matka, joten voin vielä palata… Oikean 12 apostolin näkeminen onkin sitten isomman suunnittelun takana…

  • Anna huhtikuu 27, 2016 1:55 am - Vastaa

   Juu, näistä rantakylistä matkan varrella löytyy majoitusvaihtoehtoja laidasta laitaan. Leirintäalueista hotelleihin ja luksushuviloihin, kuten se mistä kirjoitin edellisessä postauksessa. Kesälomien aika on tosi kiireistä täällä, eli silloin kannattaa varata etukäteen. Täytyy painaa mieleen tuo Galician versio!

 15. Annika | Travellover huhtikuu 26, 2016 8:24 pm - Vastaa

  Kiitos! Olen kuullut paikasta paljon, ja aivan todella mahtavalta se näyttääkin. Kuvasi ovat upeita. Koska en ole telttaihmisiä alkuunkaan ja campervankin on vähän siinä ja siinä, tiedätkö, onko reitin varrella hotelleja? Auttaisi kummasti ajatusta tutkia reittiä palasissa.

  • Anna huhtikuu 27, 2016 1:57 am - Vastaa

   Juu, en ole itsekään täällä telttaillut, vaan matkan varrella postauksessa mainituista rantakylistä löytyy majoitusvaihtoehtoja laidasta laitaan! Ja ne kylät on tosi symppiksiä, niissä kyllä viihtyy. Kesälomien aikaan kysyntä on kova ja kannattaa varata etukäteen.

 16. Terhi / Muru Mou huhtikuu 26, 2016 9:04 pm - Vastaa

  Me oltiin tyttöjen road tripillä tuolla noin neljä vuotta sitten. Ajettiin Melbournesta yhden päivän aikana Port Campbelliin, oltiin siellä yötä ja seuraavana päivänä takaisin. Tai minähän sitä ajoin koko matkan, ja mulla oli kamalat sydänsurut kun olin vain vähän aikaa sitten eronnut ”elämäni rakkaudesta” (haha, ei se sitä tietenkään ollut, tajusin myöhemmin) ja en jaksanut oikein innostua maisemista – tai mistään. Pitää siis päästä joskus uudestaan, paremmilla fiiliksillä 😀

  • Anna huhtikuu 27, 2016 1:58 am - Vastaa

   Voi ei. Niin se päänsisäinen maailma voi vaikuttaa tosi paljon reissuun. Siulla varmaan tästä paikasta tulee sitten vaan mieleen sydänsurut! Toivottavasti pääset joskus käymään uudestaan 🙂

 17. Meri / Syö Matkusta Rakasta huhtikuu 26, 2016 9:22 pm - Vastaa

  Wau, kaunista! Eipä Australia ole koskaan ollut ykköskohde, mutta nää kuvat aina hurmaa. Turkoosi vesi ja keltaiset kalliot. En ole edes koskaan päässyt kunnon road tripille, että sitä odotellessa. 🙂

 18. Stacy Siivonen huhtikuu 27, 2016 10:36 am - Vastaa

  Arvelisin itse viihtyväni parhaiten vesinokkaeläimen kanssa, onhan sillä kvaakun nokkakin, mutta selkeästi jo kuvista käy ilmi, miten matkaan tarvitaan useampi päivä. Harmittavaa, että sielläkin saattaa kylmä iskeä, Ausseista odottaisi jotain muuta. Nuo ovat sellaisia paikkoja, että aikaa kuluisi pelkästään siihen, että istuskelee rannalla ja antaa ajan kulua, mieluiten auringonlaskussa tai auringonnousussa.

 19. Paula - Viinilaakson viemää huhtikuu 27, 2016 3:48 pm - Vastaa

  No siis vau! Ompahan mahtavia maisemia. Toivottavasti joskus pääsen ihan luonnossakin nuo paikat näkemään. Todella hienon näköistä. Jäin miettimään kuinka pelottavat ne rappuset on tuonne alas rannelle… 😉

 20. Johanna @ Out of Office huhtikuu 27, 2016 11:03 pm - Vastaa

  Upeita kuvia mahtavista maisemista!

  Tuonne kun lähtisi niin varmaan matkanteko olisi hidasta – juurikin niiden viinitilojen vuoksi. Hyvä huomio tuokin että heti kun tietä ei vedetä suoraan, vie matka paljon enemmän aikaa. Meillä kävi joskus jollain (en enää muista missä) Italian vuoristoisella seudulla niin että valittiin Autostradan asemesta joku ”kiva mutkainen pikkutie” maisemien ja pikkukylien vuoksi, ja se reitti vei aikaa niin paljon että koko loppuaikataulu meni sen jälkeen uusiksi.

 21. Jesus, mitä maisemia! Ihan varmasti on ihan sitä road trippien parhaimmistoa!

 22. Martan / Martan Matkassa huhtikuu 28, 2016 10:19 am - Vastaa

  Harmi kun ei selvinnyt mitkä nuo 12 apostolia oikein on… Täytyypä palata paremmalla ajalla edelliseen postaukseen. Upeita kuvia! Osuuko tuo reitti mitenkään järkevästi isojen kaupunkien väliin, Australiassa kiertomatkaa ajatellen…

  • Anna huhtikuu 28, 2016 10:23 am - Vastaa

   12 Apostolia on ne kalkkikivipylväät mitä sieltä merestä törröttää, muutamassa kuvassa näkyivät. Ja vanhassa postauksessa tosiaan perehdyin niihin enemmän. Great Ocean Road alkaa Melbournesta ja ulottuu n. 250 kilsaa pitkin etelärannikkoa kohti Adelaidea, eli ei kuitenkaan ihan sinne asti.

 23. Tosi upea paikka! Wau.Voi kyllä, roadtrip noissa maisemissa toimisi ihan milloin vain. Mulle koko Australia on toistaiseksi jäänyt täysin välistä, mutta pitänee korjata asia pian. Tuo reitti on kyllä otettava matkasuunnitelmaan mukaan! Myös Byron Bay on kutsunut mua jo pitkään. 😉

Jätä kommentti