GREAT OCEAN ROAD – Opas Australian parhaalle road tripille

Australian Great Ocean Road on paitsi maan tunnetuin kohde road tripille, myös yksi koko maailman tunnetuimmista maisemareiteistä. Tässä vinkit miten saat kaiken irti retkestä Great Ocean Roadille.

Australian Melbournen läheltä alkavan Great Ocean Roadin 12 Apostolia eli merestä nousevaa kallionlohkaretta on lähes yhtä ikoninen Australian symboli kuin Sydneyn oopperatalo tai Uluru eli Ayers Rock. Erityisesti dramaattisista kalkkikivijyrkänteistään kuuluisan tien varrelta löytyy myös kultaisia hiekkarantoja, sympaattisia rantakyliä, kansallispuistoja, sademetsää ja vesiputouksia.

Great Ocean Road | Loch Ard Gorge

Great ocean road

Varaa Great Ocean Roadille aikaa

Great Ocean Road alkaa tunnin päässä Melbournesta sijaitsevasta Torquayn rantakylästä, ja jatkuu 250 kilsaa Warrnamboolin rantakaupunkiin saakka. Se ei välttämättä kuulosta tai kartalta katsottuna näytä pitkältä matkalta, mutta tie on mutkainen ja uuvuttava.

Useimmat erehtyvät hosumaan läpi Great Ocean Roadin. Tällä tavoin takapuoli puutuu, ja suurimman osan Great Ocean Roadista ja sen nähtävyyksistä näet auton ikkunasta.

On vain niin monta jyrkännettä ja kallioseinämää, joita yhden päivän aikana jaksaa pällistellä, olivat ne kuinka huikeita tahansa. Senkään takia Great Ocean Roadia ei kannata ajaa kiireellä läpi. Great Ocean Roadin alueen kunnolliseen tutustumiseen uppoaisi helposti pari viikkoa, mutta miniminä suosittelen kolmea päivää.

Great Ocean Road – Näe ainakin nämä!

Tässä vinkit Great Ocean Roadin parhaisiin kohteisiin – viehättävimpiin rantakyliin, komeimpiin jyrkännemaisemiin, parhaimmille valokuvauspaikoille ja kauneimmille vesiputouksille, järjestyksessä Melbournesta Warrnambooliin.

1. Torquayn surffikylä ja Bells Beach

Torquay on kenties Victorian tunnetuin surffikylä, ja Great Ocean Roadin lähtöruutu. Pysähdy surffioutleteissa ja surffimuseossa ja tsekkaa rannoista ainakin maailman pisimpään jatkuneista surffikilpailuista kuuluisa Bells Beach. 

Great Ocean Road | Bell's Beach

2. Anglesean rantakylä

Anglesean rantakylässä saat ensimmäisen maistiaisen rannikon jyrkänteistä. Anglesean rannat ovat rauhallisia ja huikean kauniita.

Great Ocean Road | Anglesean ranta

3. Aireys Inlet

Pysähdy Aireys Inletillä Split Pointin majakalla. Majakka on avoinna opastetuille kierroksille.

4. Great Ocean Road -portti

Jos et ottanut kuvaa muistomerkiksi rakennetulla Great Ocean Road -portilla, kävitkö edes Great Ocean Roadilla?

Great Ocean Road

5. Lornen rantakylä ja Erskine Falls

Lorne on Victorian suosituimpia rantakyliä. Älä missaa Teddy’s Lookoutia, mistä avautuvat upeat maisemat alas Great Ocean Roadille. Lornesta voit myös poiketa sisämaahan Erskine Falls -vesiputoukselle.

Tie Lornesta edelleen kohti Apollo Baytä on kaunis, joten ota aikasi.

Great Ocean Road

6. Kennett Riverin koalat

Great Ocean Roadilla ei voi olla näkemättä yhtä Australian lutuisimmista otuksista eli koalaa. Ota suunnaksi Kennett River ja Kafe Koala, ja seuraa turistilaumoja, kunnes löydät karvaiset kaverit puista eukalyptuslehtiä mussuttamasta.

Koala

7. Apollo Bay

Apollo Bay on toinen Australian tunnetuimmista rantakylistä, ja oiva pysähdyspaikka vaikka yöksi. Hemmottele itseäsi Chocolate Gannets -huvilan kylpyammeessa merimaisemissa. Marriner’s Lookoutilla avautuvat kauniit maisemat merelle.

8. Great Otway National Park

Great Ocean Roadilla kannattaa poiketa sisämaahan. Valtavasta Otwaysin kansallispuistosta löydät rehevää sademetsää vesiputouksineen. Otway Fly -puistossa pääset kävelemään puiden latvoissa tai vaikka kokeilemaan vaijeriliukua, jos rohkeutta riittää.

Näkemisen arvoisia vesiputouksia ovat esimerkiksi Triplet Falls, Beauchamp Falls ja Hopetoun Falls. Lake Elizabethillä voit hyvällä onnella bongata vesinokkaeläimen, ja Melba Gullyssa pimeällä kiiltomatoja.

Otway National Park

Suosittelen ehdottomasti myös pysähtymään The Redwoods -metsässä, jossa maailman korkeimmat puut kohoavat korkeuksiin.

9. 12 Apostolia

Valmistaudu selfiekeppiarmeijoihin, olet saapunut Great Ocean Roadin kuuluisimmalle nähtävyydelle. Miljoonien vuosien aikana eroosio muodosti rannikolle 12 kalkkikivimöhkälettä, joista pystyssä on enää kahdeksan. Jos aikaa on, vietä yö lähistöllä ja ihaile dramaattisia kallioita auringonlaskussa tai -nousussa. Auringonlaskussa myös pingviinejä saattaa kömpiä rantaan, mutta niitä ei näe ilman kiikareita.

Great Ocean Road | 12 Apostolia

10. Gibson Steps

12 Apostolin vierestä löydät yhden Victorian näyttävimmistä rannoista. Laskeutumalla alas Gibson Stepsin rappuset mahtipontisia kallionseinämiä pääsee ihailemaan eri perspektiivistä, lähietäisyydeltä suoraan rannalta. Nousuvesi nousee nopeasti ja peittää rannan, joten sen kanssa täytyy olla täällä varovainen.

11. Loch Ard Gorge

Loch Ard Gorge on yksi Great Ocean Roadin vaikuttavimpia paikkoja. Kannattaa tutustua sen kiehtovaan historiaan. Tarinan mukaan Loch Ard -laiva haaksirikkoutui täällä aikanaan, ja kaksi ihmistä pelastautui Loch Ard Gorgen upeaan solaan. Seuraa polkuja Loch Ard Wreck Lookoutille, Mutton Bird Island Lookoutille ja The Razorbackille.

Great Ocean Road | Loch Ard Gorge

12. Port Campbell

Port Campbell on taas yksi viehättävä rantakylä Great Ocean Roadilla. Piipahda ihmeessä sen pienessä rantapoukamassa pulahduksella.

13. London Arch

London Arch oli London Bridge, kunnes se romahti mereen vuonna 1990. Kaksi kalliolle jäänyttä turistia piti pelastaa helikopterilla.

Great Ocean Road | London Arch

14. Grotto

Grotto on näyttävä ja kuvauksellinen luola Great Ocean Roadin varrella.

15. Bay of Martyrs

Bay of Martyrs on kaunis, 2,5 kilometriä pitkä punaisten kallioiden täplittämä ranta, jolla on synkkä historia.

16. Bay of Islands

Vaikka kivikasat alkaisivatkin jo tässä vaiheessa kyllästyttämään, Bay of Islandsia ei kannata missata. Se on aina ollut yksi suosikeistani Great Ocean Roadilla.

17. Cape Otway Lightstation

Cape Otwaystä löydät toisen majakan. Alueelle on kuitenkin muhkea pääsymaksu. Matkan varrella pidä katse puiden latvoissa ja saatat bongata koalan.

18. Johanna Beach

Johanna Beach on kaunis ranta, ja mahtava paikka leiriytymiseen yöksi. Ranta näytti olevan myös surffaajien suosiossa.

19. Warrnambool

Warrnamboolin viehättävää, historiallista rannikkokaupunkia pidetään Great Ocean Roadin päätepysäkkinä. Warrnambool tunnetaan etenkin valaistaan. Jos olet matkalla kesä- ja elokuun välissä, pysähdy bongailemaan etelänmustavalaita.

Muut vinkit Great Ocean Roadille

  • Great Ocean Road on tietenkin parasta kokea road trippinä autolla tai campervanillä, mutta jos tämä ei ole mahdollista, sinne järjestetään jos jonkinlaista bussiretkeä päiväretkestä useamman päivän seikkailuun.
  • Jossain vaiheessa päivää alkaa väsyttää, ja viinitilat ja panimot houkutella kivikasoja enemmän. Great Ocean Roadilta löytyy hyvien viinien lisäksi myös juustoja, tuoreita meren eläviä ja muita herkkuja.
  • Pidä silmät auki Australian eläimien varalta. Me olemme bonganneet täällä myös hylkeitä.
  • Jos on varaa valita ajankohta, lähde kesällä. Great Ocean Roadin sää on pahamaineisen vaihteleva, joten kesäkuuman ulkopuolella suosi kerrospukeutumista.
  • Oiva tapa nähdä Great Ocean Road on yöpymällä teltassa tai campervanissä mahtavissa maisemissa sijaitsevilla leirintäalueilla. Teltoissa nukkuivat aikoinaan myös Great Ocean Roadin rakentaneet ensimmäisestä maailmansodasta palanneet miehet.
  • Ota kaikki irti kokemuksesta pyörähtämällä myös paikoissa, joista et ole kuullutkaan. On hyvät tsäänssit, että löydät jotakin pysähtymisen arvoista!
  • Takaisin Melbourneen ajaa nopeammin sisämaan kautta. Great Ocean Roadin matkaan voi yhdistää myös vuoristoisen Grampiansin kansallispuiston.

TAKAISIN MELBOURNE -KAUPUNKIOPPAASEEN