Great Ocean Road – Australian paras road trip

Great Ocean Road on paitsi Australian kuuluisin kohde road tripille, myös yksi koko maailman tunnetuimmista maisemareiteistä. Melbournen läheltä alkavan Great Ocean Roadin 12 Apostolia eli merestä nousevaa kallionlohkaretta on lähes yhtä ikoninen Australian symboli kuin Sydneyn oopperatalo tai Uluru eli Ayers Rock.

Dramaattisista kalkkikivijyrkänteistä kuuluisan tien varrelta löytyy myös kultaisia hiekkarantoja, sympaattisia rantakyliä, kansallispuistoja, sademetsää ja vesiputouksia.

Apollo Bay, Great Ocean Road

Great Ocean Road

Great Ocean Roadia pitkin on nyt tullut kruisailtua neljä kertaa, joten tässä Muuttiksen tärpit ja matkavinkit onnistuneeseen road trippiin.

The Razorback, Great Ocean Road

Varaa aikaa. Jos erehtyy tuijottamaan kilometrejä, voi kuvitella ehtivänsä hyvin hurauttamaan retken parissa päivässä, tai jopa yhdessä.

Great Ocean Road alkaa tunnin päässä Melbournesta sijaitsevasta Torquayn rantakylästä, ja jatkuu 250 kilsaa Warrnambooliin. Se ei välttämättä kuulosta paljolta, mutta tie on mutkainen ja uuvuttava. Päivässä luvattoman paljon jää näkemättä. Takapuoli puutuu, ja suurimman osan Great Ocean Roadista näet auton ikkunasta.

Great Ocean Roadin alueen kunnolliseen tutustumiseen uppoaisi helposti pari viikkoa, mutta miniminä suosittelen kolmea päivää.

DSC_0579 (800x532)

12 Apostolia, Great Ocean Road

Ensimmäiset vilaukset rannikon jyrkänteistä saa Anglesean rantakylässä. Airey’s Inletissä poikkea katsastamaan Split Pointin majakka. Tie Lornesta Apollo Bayhin on Great Ocean Roadia parhaimmillaan, joten ota aikasi. Cape Otwaystä alkavaa rannikkoa kutsutaan Shipwreck Coastiksi, joka ei varmaan selitystä kaipaa.

DSC_9106 (800x534)

12 Apostolilla valmistaudu selfiekeppiarmeijoihin. Ihanteellista olisi, jos paikkaa pääsisi ihailemaan auringonlaskussa tai -nousussa.

DSC_9147 (800x534)

Laskeutumalla alas läheiset Gibson Stepsin rappuset mahtipontisia kallionseinämiä pääsee ihailemaan eri perspektiivistä, lähietäisyydeltä suoraan rantsusta.

IMG_3863.2 (800x587)

DSC_9070 (800x511)

12 Apostolia vähemmän tunnettuja, mutta yhtä päräyttäviä maisemia tarjoavat Bay of Islands, The Razorback ja Loch Ard Gorge. Port Campbellin kansallispuistossa 12 Apostolin lisäksi pysäkin arvoisia paikkoja ovat ainakin The Grotto, London Arch ja The Arch. Kulje rauhassa imien itseesi kokemusta ja maisemia.

Loch Ard Gorge, Great Ocean Road

Bay of Islands, Great Ocean Road

On vain niin monta jyrkännettä ja kallioseinämää, joita yhden päivän aikana jaksaa pällistellä, olivat ne kuinka huikeita tahansa. Tässä taas yksi syy siihen, miksi Great Ocean Roadia ei kannata ajaa kiireellä läpi. Jossain vaiheessa päivää alkaa väsyttää, ja viinitilat houkutella kivikasoja enemmän. Great Ocean Roadilta löytyy hyvien viinien lisäksi myös juustoja, tuoreita meren eläviä ja muita herkkuja.

IMG_1586 (800x450)

DSC_9150 (800x534)

IMG_3831 (800x450)

Jyrkänteiden lisäksi rannikkoa täplittävät kultaiset hiekkarannat. Great Ocean Road on mainio paikka surffareille, joille pakollinen stoppi on kuuluisa Bell’s Beach. Mutta peruspulikoijillekin löytyy uimarantoja. Torquayn, Anglesean, Lornen ja Apollo Bayn lisäksi pysähtymisen arvoisia leppoisia rantakyliä ovat ainakin Port Campbell, Port Fairy ja Warrnambool.

Oiva tapa nähdä Great Ocean Road on yöpymällä teltassa tai campervanissä mahtavissa maisemissa sijaitsevilla leirintäalueilla. Teltoissa nukkuivat aikoinaan myös Great Ocean Roadin rakentaneet ensimmäisestä maailmansodasta palanneet miehet.

DSC_9565 (800x534)

Meidän reissuilla sää ei ole suosinut. Jäisessä viimassa ulkoilu ei nappaa, joten jos on varaa valita ajankohta, lähde kesällä. Great Ocean Roadin sää on pahamaineisen vaihteleva, joten kesäkuuman ulkopuolella suosi kerrospukeutumista!

IMG_1564 (800x450)

Great Ocean Road on niin paljon muutakin kuin päheitä jyrkänteitä. Sukella myös sisämaahan Otwayn kansallispuiston sademetsän siimekseen ihailemaan alueen lukemattomia vesiputouksia. Otway Fly Treetop Adventures tarjoaa täällä 30 metrin korkeudessa kulkevan kävelyreitin lisäksi köysiratailua sademetsän katveessa.

erskine falls, great ocean road

Otway National Park

Great Ocean Road on myös mahtava paikka nähdä koaloita luonnossa. Eukalyptusmetsien läpi ajellessa puissa saattaa hyvinkin bongata harmaan karvakasan. Jos siellä ei lykästä, niin varma nakki nähdä koaloita on hieman Lornesta länteen sijaitsevassa Kennett Riverissä.

Koaloiden ja kengujen lisäksi jos onnistaa, Otwayn kansallispuistossa saattaa bongata Australian omituisimman otuksen, vesinokkaeläimen. Jos olet liikenteessä talvella, poikkea Warrnambooliin katsomaan etelänmustavalaita.

Koala Kennett Riverillä

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä: Ota kaikki irti kokemuksesta pyörähtämällä myös paikoissa, joista et ole kuullutkaan. On hyvät tsäänssit, että löydät jotakin pysähtymisen arvoista.

Great Ocean Road

Mikä ihmeen 12 Apostolia? Lisää tärppejä löydät muutaman vuoden takaisesta jutusta täältä. Tunnelmia viimeisimmältä reissulta edellisessä postauksessa!