Australian Margaret River – Viiniä, rantaelämää ja keijukaismetsiä

Australian Margaret River on ruoan ja viinin rakastajan paratiisi. Viinitiloistaan tunnettu Margaret River lumoaa myös kansallispuistoillaan, autioilla rannoilla ja taianomaisilla keijukaismetsillä. 

Kolmen tunnin ajomatkan päässä Perthistä sijaitseva Margaret River on paitsi kuuluisa viinialue, myös yksi Australian ruokapääkaupungeista. Margaret River on pieni kyläpahanen, mutta alueelta löytyy paljon nähtävää – päiväretki Perthistä ei riitä. Tämä Lounais-Australian alue on ehdottomasti Länsi-Australian helmiä. Täältä löytyvät monet Australian parhaista rannoista, kauniimmista kansallispuistoista ja herkullisimmista viineistä. 

Margaret River kokemuksia | Viinitila

Margaret River ja viinintäyteinen viinikierros

Margaret Riverin viinialueelta löytyy yli 180 viinitilaa. Sounds like a challenge! Siispä Margaret Riverin viiniä jo edellisenä iltana valmistautumismielessä maistelleena nousimme tokkuraisina Bushtuckers -viininmaistelukierrokselle, joka lupasi meille vähintään 42 viininmaistajaista. Jossain vaiheessa sekosimme laskuista, mutta meillä on vahva epäilys, että 42 maistajaista tuli täyteen…

Kuullessaan, että olen Suomesta opas tokaisi: ‘All those ice countries, they are HUGE drinkers!’ Epäilemättä vahvistin stereotypiaa tällä reissulla.

Margaret River | Viinikoynnoksia

Hiiteen pöyhkeät ja kulmikkaat viinit, näin Margaret Riverin Driftwood -viinitila kuvailee shiraziaan: ‘As the winemaker said to the vineyard manager: ‘^%#$%@^&%! That’s good. To which the VM responded: ‘&^%#%$#$! $&^$^%$! How did we do that? Give me some more.”  Kerrankin viinikuvauksia, mitä meikäläinenkin ymmärtää.

Knotting Hillin kuvauksellisella viinitilalla söimme lounaan, joka sisälsi kengurua, krokotiilia sekä paikallisia tuotteita kuten oliiveja, pestoa, chutneyta ja marinoituja sieniä. Nams!

Margaret Riverin isoimmilla viinitiloilla pidetään myös konsertteja, viimeisimpänä täällä esiintyi Stevie Wonder. Viininmaistelun lomassa vierailimme myös juusto- ja suklaatehtaalla, jossa herkkujen lisäksi pääsimme testailemaan erilaisia ihonhoito- ym. tuotteita sekä seuraamaan pääsiäismunien syntyä.

The Grove -viinitilalla kannattaa vierailla jo hulvattoman hauskojen viiniesittelijöiden takia. Sitä paitsi viinitilan liköörit sulivat suuhun! Mukaan lähti macadamiapähkinälikööri, joka oli sellaista herkkua, että puolet tuli imeskeltyä jo paluumatkalla. Ennen paluuta leirintäalueelle hienoisessa hutikassa vierailimme myös yhdessä Margaret Riverin panimoista bissenmaistelun merkeissä.

Jännä homma muuten, kuinka sää vaikuttaa viininmaisteluun. Sateessa valkoviinit tökkivät, kun taas punkut kuten Margaret Riverin cabernet merlot maistuivat taivaalliselle. Kuumassa auringonpaisteessa Margaret Riverin kuuluisat valkoviinit sen sijaan pääsivät vasta kunnolla oikeuksiinsa. 

Margaret Riverin 180 viinitilasta vierailimme loppupeleissä vain 13:lla, säälittävä suoritus. Koska 167 viinitilaa on vielä tsekkaamatta, tänne tullaan muuten ihan varmasti vielä takaisin. 

Margaret River | Viinitila

Margaret River | Viinikierros

Margaret River – Herkkusuiden paratiisi

Viiniähän ei tunnetusti sovi lipittää tyhjään mahaan, ja Margaret Riverillä se ei muodostu ongelmaksi. Vaikka viinilasinkuvat silmissä kiiluen tänne tultiinkin, alueelta löytyy loputtomasti muitakin herkkuja. Margaret Riverin viinialue on ruokasnobin paratiisi, ja alueella järjestetään vuosittain paljon ruokaan ja kokkailuun liittyviä tapahtumia ja festivaaleja. Monet Australian parhaista kokeista vääntävät täällä viinitiloilla viiden tähden herkkuja, ja ravintoloiden taso todella vakuutti.

Mikäs sen parempaa, kuin Australian auringonpaisteessa popsia ostereita ja muita paikallisia herkkuja, läheisillä viinitiloilla tuotettua viinilasillista unohtamatta.

Alla on erään päivän gourmetlounas, ja mikä lounas se olikaan…

margaret riverin viinitilalla

Maistelimme Margaret Riverillä viinien ja mikropanimoiden oluiden lisäksi erilaisia paikallisia tuotteita, kuten oliiveja, hilloja, salaatinkastikkeita ja muita kastikkeita, viinietikoita, pestoja ja muita maustetahnoja, suklaata, nougata, jätskiä, juustoja…

Maistiaisiin pääsivät myös oliiviöljyt, jotka ovat täällä niin herkullisia, että niitä voisi juoda melkein pullosta. Tässä muutamia paikallisia herkkuja, mitä kahmimme mukaan. Macadamiapähkinäpestoa, mustekalaa, juustoja, hunajaviiniä, limepuristettua oliiviöljyä, likööriä ja tumma luumu -portviiniä.

herkuttelua margaret riverillä

Leeuwin-Naturalisten kansallispuisto – Taikametsiä ja autioita rantoja

Tunsimme Margaret Riverin ensisijaisesti viinialueena, mutta alueen kauneus yllätti meidät täysin. Leeuwin-Naturaliste -kansallispuisto on mahtava kohde reippailuun siinä vaiheessa, kun syöpöttelyn ja juopottelun jäljiltä alkaa olla pöhöttynyt fiilis. Vietimme täällä leppoisan pääsiäisen helteistä, autioista rannoista ja kauniista luonnosta nauttien.

Leeuwin-Naturalisten kansallispuistossa kalkkikivikalliot syöksyvät mereen autioilla rannoilla. Rantoja löytyy sekä surffaukseen että peruspulikoimiseen. 

Ikivanhat bonarup-metsät näyttävät siltä, että niissä asuu vähintään keijuja ja menninkäisiä. Aurinko pilkistelee korkeuksiin kohoavien ikivanhojen puiden lävitse. Tässä metsässä on taikaa.

Keijukaisia ei näkynyt, mutta Australian otuksia kuten kenguruita ja opossumeja senkin edestä.

Margaret River | ranta

Bonarup metsa

Jos reippailu kiinnostaa enemmänkin, rannikkoa pitkin kulkee monia Australian parhaista vaellusreiteistä. Margaret Riverillä hankittu pöhötys laski nopeasti, kun talsimme muutaman lyhyemmän reitin mielettömissä maisemissa. 

Hamelin Bay on yksi alueen kauneimmista rannoista. Täällä voi usein bongata keihäsrauskuja rantavesissä. 

Hamelin Bay

Leeuwin-Naturaliste | Rannikkomaisema

Rantaelämää Lounais-Australian häikäisevän kauniilla rannoilla

Lounais-Australiassa, hieman pohjoiseen Margaret Riveristä tai pari tuntia etelään Perthistä, rannikkoa reunustavat toinen toistaan upeammat paratiisirannat. Täältä löytyvät yhdet Länsi-Australian ja koko Australian parhaimmista rannoista. Valkoista hiekkaa ja turkoosina kimmeltävää vettä. Mikä parasta, ihmisiä ei ollut ollenkaan liikaa, ja itselleen sai usein kokonaisen pitkän kaistaleen, jos ei kokonaista rantaa. Mieleen jäivät ainakin Bunker Bay ja Yallingup. Valkoista puuterihiekkaa ja niin kirkasta vettä, että sitä voisi juoda. Paratiisiamme oli häiriköimässä vain muutamia muita turisteja.

Yallingup, Australia
Margaret River | ranta

Margaret River on Länsi-Australian kohokohtia, ja täällä voisi viettää vaikka koko loman. Tänne uudestaan, ehdottomasti!

Lue myös: Australian viinialueet – Viinisiepon paratiisi

Esperance – Just Another Day In Paradise

Länsi-Australian kohokohdat