Road trip Melbournesta Sydneyyn – matkavinkit ja kohokohdat

Suunnitteletko matkaa Melbournesta Sydneyyn tai Sydneystä Melbourneen rannikkoa pitkin? Tässä reitin kohokohdat, parhaat paikat ja vinkit road tripille Australian kaakkoisrannikolle. 

Melbournesta Sydneyyn

Australian kaakkoisrannikko Melbournesta Sydneyyn on mahtavaa aluetta tutustua Australiaan. Turistina näkee kaksi kärpästä yhdellä iskulla, ja sen lisäksi vielä Australian koskematonta luontoa parhaimmillaan, mitä ei mielestäni pitäisi Australian matkalla missata.

Älä hosu – Varaa riittävästi aikaa

Mitä tulee matkavinkkeihin, kaikkien vinkkien kuningas Australian road tripeille, mukaanlukien tälle, kuuluu: Älä hosu. Varaa aikaa.

Australian valtavaan kokoon tottumattomana kun karttaa katsoo, Melbourne ja Sydney näyttävät olevan hyvinkin lähellä toisiaan. Älä mene lankaan. Sisämaata pitkinkin ajamiseen saa varata kokonaisen pitkän päivän.

Jos aikaa riittää, kannattaa ehdottomasti valita maisemareitti rannikkoa pitkin. Ajamista tulee rannikkoa pitkin ainakin 15 tuntia, ja nähtävää riittää. Meillä oli aikaa kymmenisen päivää, ja se ei riittänyt. Viikkoa suosittelisin ihan minimissään, ja silloinkin joudut ajamaan monien huippumestojen ohi.

Melbourne Sydney kartta

Autioita hiekkarantoja ja kauniita kansallispuistoja

Reitin varrelle mahtuu lukemattomia pitkiä, tyhjyyttään huutavia hiekkarantoja. Rantaelämän lisäksi kannattaa varata aikaa patikointiin ja Aussilan luonnon ja elikoiden ihmettelyyn alueen lukuisissa mahtavissa kansallispuistoissa, kuten Ben Boydissa ja Mimosa Rocksissa. Matkan varrelle mahtuu myös viehättäviä rantakyliä, kuten esimerkiksi Eden, Merimbula ja Bateman’s Bay.

DSC_7017_stitch (1280x738)

Australian road tripin matkavinkit

Patikoinnin ja vesiaktiviteettien lisäksi kaakkoisrannikko on oiva paikka bongata valaita. Jos budjettiin mahtuu, Montague Islandilla pääsee uimaan hylkeiden keskellä. Myös ruoanrakastajat viihtyvät tällä reitillä, älä missaa viinitiloja, Pambulan ostereita ja Tilban juustoja. Bermaguissa kannattaa käydä pulahtamassa rannan Blue Poolissa. Jos aika ei ole ongelma, poikkea Kiamasta Kangaroo Valleyn upeille vesiputouksille ja vehreiden metsien peittämille kukkuloille. Kiertotien kautta matkaan voi mahduttaa myös Australian pääkaupungin Canberran.

melbournesta sydneyyn

Salaisella vesiputouksella Australia

Milloin Australian kaakkoisrannikolle?

Ajankohdalla on väliä. Täällä eteläisessä Australiassa ei vallitse ikuinen kesä. Kelien kannalta ideaali ajankohta ajella Melbournesta Sydneyyn on Suomen talvella, marras-huhtikuussa. Samalla kannattaa pitää mielessä paikallisten kesälomat joulukuusta helmikuuhun, jolloin majoitukset kannattaa varata etukäteen.

Mitä tulee majoitukseen, leirintäalueita piisaa. Suosikeiksi jäivät Boodereen kansallispuiston ja Mallacootan karavaanarialueet ja ilmaisista leirintäalueista 90 Mile Beach. Myös motelleja ja loma-asuntoja löytyy paljon, jos nukut mieluummin oikeassa sängyssä!

sydneystä melbourneen

Auton vuokraus

Me olimme matkassa Jucy -matkailuautolla. Olemme reissanneet Jucylla ennenkin, ja kokemukset ovat olleet täysin positiivisia. Tällä kertaa autossa riitti vikoja ja lakanoita ei ollut pesty. Maksoimme autosta noin 30 euroa yöltä.

Melbournesta Sydneyyn – rannikkoreitin kohokohdat

Australian kaakkoisrannikko Melbournesta Sydneyyn on täynnä houkuttelevaa unelmarantaa ja koskematonta luontoa, joten parhaimpia paikkoja on vaikea valita. Road tripin kohokohta itselleni oli oikeastaan ihan se roadtrippailu itsessään. Se vapaudentunne, jota muut reissaustavat eivät tarjoa. Pulikoimme lämpimässä turkoosina hohtavassa vedessä, siemailimme viiniä nuotion äärellä, maistelimme paikallisia herkkuja, uimme vesiputouksien alla, bongailimme hylkeitä, nautimme auringosta ja nukahdimme aaltojen loiskeeseen.

Mutta jos nyt jotain tärppejä on jaettava, niin tässä muutamat parhaat paikat matkan varrelta Melbournesta Sydneyyn.

1. Jervis Bay

Ykköskohokohdaksi koko road tripistä jäi Jervis Bayn uskomattoman valkohiekkaiset rannat, jotka kuuluvat epäilemättä Australian parhaimpien joukkoon.

Jervis Bay, Australia

2. Croajingolong National Park

Kärkikahinoihin nousee ehdottomasti myös Croajingolong National Parkin koskematon, villi luonto ja autiot rannat. Meillä oli täällä aikaa vain yksi yö, mikä riitti vain pikaiseen vilkaisuun, sillä tälläkin kansallispuistolla on sitä kokoa!

Croajingolong National Park

Croajingolong National Park

3. Merimbula ja Mallacoota

Merimbulan ja Mallacootan kymmenet hiekkarannat ja rauhalliset laguunit ovat täydellisiä pulikoimiseen ja kaikennäköisiin vesiaktiviteetteihin.

Merimbula

Mallacoota

4. Lakes Entrance

Lakes Entrancen ainutlaatuiset järvimaisemat ja yksi maailman pisimmistä rannoista, 90 Mile Beach, ovat onneksi sen verran lähellä Melbournea, että voimme tulla pian uudestaan. Meillä onkin tarkoitus palata jo tänä kesänä ja viettää kesäpäivää vuokraamalla oma grillillä varustettu vene.

Lakes Entrance

90 Mile Beach, Australia

5. Kengurut rannalla

Yö rannalla ystävällisten kenguruiden kanssa Potato Headin leirintäalueella kuului ehdottomasti road tripin unohtumattomimpiin hetkiin. Kenguruita meren rannalla, onhan se nyt niin ikonisen australialainen näky, että se pitäisi ehdottomasti mahduttaa jokaiseen Australian road trippiin!

Kenguruita Australiassa

Kenguruita rannalla Australiassa

Ei ole epäilystäkään, että jos aikaa olisi ollut enemmän, olisimme löytäneet lisää upeita paikkoja. Tässä mainitsin vain ne, missä me pysähdyimme, mutta paljon muutakin nähtävää riittää!

Siksi seuraava matkavinkkini kuuluukin: Löydä oma paratiisisi. Sen sijaan, että sokeasti seuraisit muiden vinkkejä, lähde löytöretkelle ja poikkea tallatulta polulta! Sillä niitä tuntemattomia helmiä on täällä ihan mahdollista löytää. Esimerkiksi näitä kenguruiden kansoittamia rantoja löytyy reitin varrelta varmasti lukuisia muitakin. Kokeile vaikka kuuluisampaa Pebbly Beachiä, jos kengujen kanssa brunaamisesta haaveilet.

Sitten, kun sen oman paratiisisi löydät, tulethan kertomaan meillekin…

Melbournen suunnalla road trippiin täytyy tietysti sisällyttää Wilson’s Prom, Mornington Peninsula ja Phillip Island, ja Sydneyn suunnalla mm. Blue Mountains, jos niihin ei muuten näistä kaupungeista ole tullut lähdettyä.

Kootut matkavinkit Australian road tripeille tulossa pian, pysy linjoilla!

Onko kaakkoisrannikko tuttu? Mitä muita paikkoja suosittelisit?

Melbourne-Sydney -road tripin postausten alkuun pääset tästä.

KAUPUNKIOPAS MELBOURNEEN