Canberra – yhtä tylsä kuin maineensa?

Australian pääkaupunki Canberra on outo lintu. Sisämaahan pystytetyllä pienellä Canberralla on hiukan tylsä maine. Tässä meidän kokemuksia Australian pääkaupungista.

Australiaa on kierretty ristiin rastiin, ympäri rannikkoa ja sisämaata. Silti maan pääkaupunkiin Canberraan en tätä reissua ennen ollut koskaan eksynyt.

Ei ole ollut syytä. Canberraan ei nimittäin yleensä matkusteta ilman syytä, muuten kuin esimerkiksi passi- tai työasioissa. Sisämaan Canberra ei ole Australian houkuttelevin lomakohde, vaikka yritys on kova.

Matkalla kotiin rannikon road tripiltä Canberra sattui matkan varrelle. Siispä oli vihdoin aika ottaa selvää, onko Canberra tosiaan yhtä tylsä kaupunki, kuin mitä sen maineen perusteella odotin.

holidayincanberra

Canberra on Australian Kouvola

Canberralla nimittäin on tylsä maine. Australiaiset puhuvat pääkaupungistaan usein dissaavaan sävyyn. Canberra on omituinen pääkaupunki, jossa kukaan ei oikeasti halua asua. Tai niin ainakin väitetään.

Nimi Canberra on väännetty aboriginaalien kielestä ja tarkoittaa tapaamispaikkaa. Sitähän se on, sillä poliitikotkin tuntuvat pakenevan kaupunkia töiden ulkopuolella. Edes maan pääministerit eivät ole aina tahtoneet asua maan poliittisessa keskuksessa.

Toisen teorian mukaan kaupungin nimi tarkoittaa oikeasti tissejä, koska kaupunki sijaitsee kahden vuoren kupeessa. Aboriginaalit ovat varmaan saaneet tästä hyvät naurut.

Canberra on jotenkin… liiankin järjestyksellinen. Canberra on liikenneympyröiden ja siistien puutarhojen kaupunki. Järvikin on keinotekoinen, vaikka mukava lätäkkö onkin.

Canberran nähtävyyksiä

Canberran nähtävyyksiä

Kuinka Canberrasta tuli Australian pääkaupunki

Canberra syntyi, kun varsin tyypillisesti Sydney ja Melbourne eivät päässeet sopuun siitä, kummasta pitäisi tulla Australian pääkaupunki. Joidenkin huhujen mukaan New South Wales heitti kapuloita rattaisiin, kiukutteli kuin uhmaikäinen ja uhkaili jättävänsä liittymättä Australiaan, jos Sydneystä ei tule pääkaupunkia.

Canberra pystytettiin sisämaahan, sillä siellä sen ajateltiin olevan turvassa. Huhujen mukaan toinen syy sijaintiin oli se, että kummallisen käsityksen mukaan ajateltiin, ettei kaupunki voi kukoistaa liian kuumassa ilmastossa kuten Melbournessa tai Sydneyssä.

Canberran nähtävyydet

Mitä nähtävää Canberrassa on? No liikenneympyröiden lisäksi ainakin parlamenttitalo, historiallinen sotien muistomerkki War Memorial (kuvissa yllä), National Gallery ja National Museum ja modernille lasitaiteelle omistettu Glassworks. En tiedä teistä, mutta minua alkoi jo haukotuttaa…

Canberra Australia kokemuksia

Paljon mielenkiintoisempi on kaupungin ruokaskene. Canberrasta löytyy hyvää ruokaa, ja se on aina iso bonus. Tosin Melbournesta tulevaan on kuitenkin vaikea tehdä vaikutus ruoalla.

Rohanin toiveesta söimme täällä niinkin fiinisti kuin väitetysti kaupungin parhaimmat burgerit Brodburgerissa. Itse en purilaisista niin välitä, mutta Rohan oli päänsä kokoiseen hampurilaiseen tyytyväinen.

Halusimme käydä myös kuuluisilla freaksheikeillä Patissezssa, mutta jono näytti siltä, että loppupäivä menisikin sitten siinä.

Canberran Old Bus Depot Market oli ehdottomasti visiitin arvoinen. Näin sunnuntaisin isoon teollisuushalliin pystytetty tori täyttyy itsetehtyjä ruokia, käsitöitä, vaatteita ja koruja myyvistä kojuista.

Old Bus Depot Market, Canberra

Parasta Canberrassa

Vuokrasimme hauskan polkukärryn alle ja lähdimme sulattelemaan hampurilaisia ympäri Canberran Lake Burley Griffinin järveä. Polkukärryt oli tietenkin nimetty pääministerien mukaan. Meille annettiin nykyinen, ja Malcolm antoi hyvät kyydit.

Siinä laiskasti tossua toisen eteen työnnellessä hoksasin, mikä on oikeasti Canberran vetonaula. Täällä on hemmetin rauhallista. Vajaan 400 000 asukkaan Canberra ei tunnu niinkään isolta.

Sunnuntaiaamuna ympäri järveä polkiessa olisin melkein yhtä hyvin voinut olla Lappeenrannassa. Pienen kaupungin tunnelma tuntui virkistävältä suurkaupungin hektisyyteen tottuneelle. Canberrassa ei tarvitse kököttää liikenneruuhkassa!

Canberra kokemuksia

Jos nyt diplomaattisesti mietitään Canberrasta muutakin positiivista kuin täydellinen geometrisyys ja rauhallisuus, niin vain puolen tunnin päästä Canberrasta löytyy kymmeniä viinitiloja ja upeita kansallispuistoja. Mutta sitten taas toisaalta, niin löytyy kyllä jokaisesta muustakin Australian isosta kaupungista.

Kohokohdaksi Canberrassa jäi polkukärryllä ajelu. Tämä kertonee jotain siitä, onko meidän mielestämme Canberra tylsän maineensa veroinen.

Kenties meillä ei ollut tarpeeksi aikaa tutustua kaupunkiin ja sen lähiöihin? Toisaalta vaikka aikaa olisikin ollut enemmän, en ole ihan vakuuttunut, että rakastuisin Canberraan. Annan sille kuitenkin vielä toisen mahdollisuuden, koska epäilemättä tänne vielä matkan varrella päädytään. Vinkkejä otetaan vastaan seuraavaa kertaa varten!

Onko teillä kokemuksia Canberrasta? Mitä siellä olisi kannattanut tehdä?

Lue myös: MATKAOPAS: AUSTRALIA