Rantojen ja viinitilojen Morningtonin niemimaa – Vinkit ja kohokohdat

Morningtonin niemimaa on varsinkin Australian kesällä Melbournen asukkaiden ykköspakopaikka kaupungin kiireestä ja hälinästä. Alue houkuttelee etenkin huikeilla rannoillaan, viinitiloilla ja kauniilla kansallispuistoilla. 

Morningtonin niemimaa (Mornington Peninsula) sijaitsee parin tunnin ajomatkan päässä Melbournesta, ja on paikallisten ykkösrantalomakohde. Australian kesälomien aikaan joulu-helmikuussa Morningtonin niemimaan rannat täyttyvät lomalaisista. Monilla on täällä kesäasunto. Toiset parkkeeraavat asuntoautonsa koko kesäksi yhdelle suoraan rannalla sijaitsevista leirintäalueista.

Leppoisissa rantalomakylissä viihtyisikin helposti vaikka kokonaisen kesän. Toisaalta Mornington Peninsula on niin lähellä, että se soveltuu myös päiväretkelle tai minilomalle. Täällä on tullut vietettyä useampi kesäpäivä, ja ajelemme tänne Melbournesta yleensä vähintään kerran vuodessa.

Morningtonin niemimaa | ranta

Mornington Peninsula

Morningtonin niemimaan kohokohdat – Koe ainakin nämä

Morningtonin niemimaata ei turhaan kutsuta melbournelaisten leikkikentäksi. Näkemistä ja tekemistä riittää loputtomiin, vaikka rantalahnailu tai viininkittaus ei kiinnostaisikaan. Alla listattujen lisäksi Morningtonin niemimaalta löytyy myös golfkenttiä, eläinpuistoja ja labyrintteja lapsille ja lapsenmielisille.

1. Uppoudu vesileikkeihin tai puljaile kristallinkirkkaissa vesissä kunnes muutut rusinaksi

Morningtonin niemimaalta löydät Melbournen kauneimpia rantoja. Rantaviivaa ja vesiaktiviteettia riittää jokaiseen makuun. Kalastusta, snorklailua, surffia, suppailua, kajakointia, nahan ruskistamista…

Port Phillipin lahden puoleiset rannat, front beachit, ovat matalia, ja aallot olemattomia, joten ne houkuttelevat etenkin lapsiperheitä. Jylhien maisemien meren puoleisille rannoille, back beacheille, suuntaavat etenkin surffarit.

Tsekkaamisen arvoisia rantoja ovat ainakin Sorrento Beach, Rye Beach, Mt Martha Beach, Mills Beach ja kuvauksellinen Diamond Bay. Poikkea myös tuntemattomammille rannoille – alueen suosiosta huolimatta täältä voit löytää sen oman hiljaisen hiekkapläntin keskikesälläkin.

Mornington Peninsula 

DCIM100GOPRO

2. Kuvaa suloisia rantamökkejä

Morningtonin niemimaan värikkäät historialliset rantamökit, joita löytyy myös Melbournen Brighton Beachilta, ovat ikoninen kesän symboli. Näitä tönöttää rannikolla pitkälle yli tuhat. Mökit rakennettiin aikoinaan naisten pukukopeiksi. Sittemmin naisten tultua siveettömämmiksi niistä on tullut myös oivia paikkoja varastoida vaikkapa kalastusvehkeitä tai kylmää kaljaa. Bokseja säilytetään usein sukupolvelta toiselle. Kummoisia mökkejä ne eivät ole, vaan pikkuruisia vajoja useimmiten ilman sähköä. Hintaa vaatimattomalla mökkeröllä voi olla euroina jopa parisataatuhatta.

Rantamokit | Dromana, Australia

3. Pysähdy letkeissä lomakylissä

Morningtonin niemimaata täplittävät suloiset pikkuruiset lomakylät, joissa kannattaa pysähtyä vaikka pienellä purtavalla tai drinkillä. Näitä ovat esimerkiksi Portsea, Sorrento ja Mt Martha. Kesäaikaan kannattaa ottaa selvää alueella järjestettävistä lukuisista eri festivaaleista. 

4. Siemaile viiniä Morningtonin niemimaan viinitiloilla

Mornington Peninsulan alueelta löytyy yli viisikymmentä viinitilaa. Useamman kerran olemme viettäneet päivää alueen kuuluisaa pinot noiria ja chardonnayta hienostellen suussa huljutellen, ja myöhemmin päivällä kurkusta alas kaataen.

Jos huvittaa tehdä jotakin erilaista, viinikierrokselle voi lähteä myös hevosen selässä. Mikäs siinä pienessä sievässä idyllisiä maalaismaisemia ihaillessa hepan selästä – ainakin niin kauan, kun kykenee pysymään selässä.

mornington peninsulan viinitiloilla

viinikierroksella hevosen selässä

 

5. Herkuttele Morningtonin niemimaan ravintoloissa

Kun viini alkaa nousta huppuun, on aika murkinoida! Herkkusuut ovat kulinaristien taivaassa lounaalla jollakin Morningtonin niemimaan tunnetuista viinitiloista tai ravintoloista. Morningtonin niemimaalla tuotetaan jos jonkinnäköistä gourmet-tuotetta. Piknik varustettuna vaikkapa paikallisilla suklailla, juustoilla, oliiveilla, ja viinin vaihteluksi paikallisella bissellä ja omppusidukalla ei ole ollenkaan paskempi vaihtoehto. Niemimaan hedelmätarhoille voi lähteä itse keräämään omat mansikat ja kirsikat.

Rohan ei myöskään antaisi anteeksi, jos unohtaisin mainita fish and chipsit jostain rannikkoa reunustavista lukuisista kojuista. Paras nautittuna auringonlaskussa rantahiekalla!

DSC_0905 (800x519)

6. Reippaile kansallispuistojen kauniissa rannikkomaisemissa

Viininhimossa ja rantakoomassa Morningtonin niemimaan kauniit kansallispuistot turhan usein unohtuvat. Lounasta on hyvä sulatella patikoimalla unohtumattomissa maisemissa. Kansallispuistoista löytyy satoja kävelypolkuja ristiin rastiin aina lyhyistä sunnuntaikävelyistä sadan kilsan rannikkovaellukseen.

Cape Schanckin majakkaan pääsee tutustumaan pientä maksua vastaan. Arthurs Seatin kukkulalta avautuvat hulppeat maisemat yli lahden. Morningtonin niemimaan kärjessä sijaitsevaan kuvaukselliseen Point Nepeanin kansallispuistoon liittyy myös mielenkiintoinen historia armeijatukikohtana. Yksi parhaista reippailureiteistä lienee Bushrangers Bay.

 

mornington peninsulan kansallispuistoa

7. Helli kroppaa ja lämmittele kuumissa lähteissä

Patikoinnin jälkeen kroppaa voi lähteä hellimään Morningtonin niemimaan kuumissa lähteissä. Mornington Peninsula Hot Springsin ulkoilmakylpylä on suosittu kohde etenkin talvella. Lähteiden mineraalirikkaassa vedessä puljailun väitetään helpottavan lihaskipujen lisäksi myös esimerkiksi reumaa ja iho-ongelmia. Auringonlaskun aikaan kukkulan huipulla olevaan altaaseen on tunkua, mutta näkymät ovat sen arvoiset!

DSCF0056 (800x600)

8. Bongaa hylkeitä ja delfiineitä risteilyllä

Sorrentosta lähtevällä risteilyllä näkee takuuvarmasti hylkeitä, ja useimmiten myös delfiinejä. Ikimuistoinen kokemus on myös snorklaaminen villien hylkeiden keskellä, ruskeiden karvatorpedoiden suhahdellessa ohi joka puolelta ja lähimmillään vain puolen metrin etäisyydeltä. Lyhyellä lauttamatkalla pääsee myös visiitille lahden toiselle puolelle Queenscliffin sympaattiseen rantakylään.

sorrenton hylkeitä

Lue myös: Parhaat retket Melbournesta x 13

MELBOURNE – MATKAOPAS