Morningtonin niemimaan parhaat palat

Hieman yli tunnin ajomatkan päässä Melbournesta sijaitseva Morningtonin niemimaa on varsinkin kesällä paikallisten ykköspakopaikka kaupungin kiireestä ja hälinästä. Tänne vetävät jengiä etenkin huikeat rannat, viinitilat ja komeat kansallispuistot.

morningtonin niemimaan rantoja

Kesälomien aikaan joulu-helmikuussa Morningtonin niemimaan rannat täyttyvät lomalaisista. Monilla on täällä kesäasunto. Toiset parkkeeraavat asuntoautonsa ja ahterinsa koko kesäksi yhdelle suoraan rannalla sijaitsevista leirintäalueista.

Leppoisissa rantalomakylissä viihtyisi helposti vaikka kokonaisen kesän. Toisaalta Mornington Peninsula on niin lähellä, että se soveltuu pikabreikiksi silloinkin, kun aikaa ei ole sen enempää. Täällä on tullut vietettyä useampi kesäpäivä, ja ajelemme tänne yleensä vähintään kerran vuodessa.

sorrento back beach

Homman nimi Morningtonin niemimaalla on kristallinkirkkaassa vedessä puljaaminen, kunnes muuttuu rusinaksi.

Rantaviivaa ja vesiaktiviteettia riittää jokaiseen makuun. Kalastusta, snorklailua, surffia, suppailua, kajakointia, nahan ruskistamista… Port Phillipin lahden puoleiset rannat, front beachit, ovat matalia, ja aallot olemattomia, joten ne houkuttelevat etenkin lapsiperheitä. Jylhien maisemien meren puoleisille rannoille, back beacheille, suuntaavat taas etenkin surffarit.

IMG_4814 (800x587)

DCIM100GOPRO

Letkeiden lomakylien, kuten esimerkiksi Portsean, Sorrenton, Mt Marthan ja Ryen lisäksi kannattaa poiketa rannalle myös vähemmän tunnetuissa kohteissa. Täällä on nimittäin hyvät tsäänssit löytää se oma hiljainen hiekkapläntti keskikesälläkin.

IMG_4794 (800x566)

Morningtonin niemimaa on myös yksi Aussilan kuuluisista viinialueista.

Täältä löytyy yli viisikymmentä viinitilaa. Useamman kerran olemme viettäneet päivää alueen kuuluisaa pinot noiria ja chardonnayta hienostellen suussa huljutellen, ja myöhemmin päivällä kurkusta alas kaataen.

Jos huvittaa tehdä jotakin erilaista, viinikierrokselle voi lähteä myös hevosen selässä. Mikäs siinä pienessä sievässä idyllisiä maalaismaisemia ihaillessa hepan selästä! Ainakin niin kauan, kun kykenee pysymään selässä.

mornington peninsulan viinitiloilla

viinikierroksella hevosen selässä

DSC_0692 (800x790)

Kun viini alkaa nousta huppuun, on aika murkinoida! Herkkusuut ovat kulinaristien taivaassa lounaalla jollain alueen tunnetuista viinitiloista tai ravintoloista. Morningtonin niemimaalla tuotetaan jos jonkinnäköistä gourmet-tuotetta. Piknik varustettuna vaikkapa paikallisilla suklailla, juustoilla, oliiveilla, ja viinin vaihteluksi paikallisella bissellä ja omppusidukalla ei ole ollenkaan paskempi vaihtoehto. Niemimaan hedelmätarhoille voi lähteä itse keräämään omat mansikat ja kirsikat.

Rohan ei myöskään antaisi anteeksi, jos unohtaisin mainita fish and chipsit jostain rannikkoa reunustavista lukuisista kojuista. Paras nautittuna auringonlaskussa rantahiekalla!

IMG_0049 (533x800)

DSC_0905 (800x519)

Viininhimossa ja rantakoomassa alueen kauniit kansallispuistot turhan usein unohtuvat.

Lounasta on hyvä sulatella patikoimalla unohtumattomissa maisemissa. Kansallispuistoista löytyy satoja kävelypolkuja ristiin rastiin aina lyhyistä sunnuntaikävelyistä sadan kilsan rannikkovaellukseen. Cape Schanckin majakkaan pääsee tutustumaan pientä maksua vastaan. Arthurs Seatin kukkulalta avautuvat hulppeat maisemat yli lahden. Morningtonin niemimaan kärjessä sijaitsevaan kuvaukselliseen Point Nepeanin kansallispuistoon liittyy myös mielenkiintoinen historia armeijatukikohtana.

DSC_0884 (800x557)

mornington peninsulan kansallispuistoa

mornington peninsulan kansallispuistoa

TIETOISKU: Harold Holt, Australian pääministeri vuosimallia 1966-67 katosi näissä Morningtonin niemimaan maisemissa, kun erinomaisena uimarina tunnettu ukkeli lähti uiskentelemaan vaaralliseen aallokkoon. Jättimäisestä etsintäoperaatiosta huolimatta pääministeriä ei koskaan löydetty. Hieman ironisesti alueelle pystytettiin muistomerkiksi Holtin nimeä kantava uimahalli.

Katoamiseen liittyy tietenkin jos jonkinlaista salaliittoteoriaa. Kesyimpien teorioiden mukaan tyyppi feikkasi kuolemansa tai teki itsarin. Villeimmät huhut väittävät Holtin joutuneen kiinalaisten tai avaruusolentojen sieppaamaksi. Kenties hän oli itse avaruusolento? Tätäkin mielenkiintoisemman teorian tarjoaa kuitenkin eräs hulluksi väitetty entinen meripuolustusvoimien eliittisotilas, joka inttää kivenkovaan itse roudanneensa pääministerin ruumispussissa merenpohjaan salaisen operaation yhteydessä.

IMG_4815 (800x526)