#ReilutBlogit – Eläinrakasta matkailua!

Reissatessa on välillä hyvä pysähtyä pohtimaan, kuinka matkustamisemme vaikuttaa ympäristöömme, yhteiskuntaan ja tässä tapauksessa eläimiin. Yksi parhaita asioita reissaamisessa ovat kohtaamiset eläinten kanssa. Toisaalta monet eläimet joutuvat sanoinkuvailemattoman julmuuden kohteiksi turistien viihdyttämisen nimissä.

DSC_5400 (800x540)

En itse ole puhdas pulmunen. Tunnustan, näin muutaman mainitakseni, ratsastaneeni norsuilla ties kuinka monta kertaa kirkkain silmin sen kummemmin toiminnan pimeää puolta ajattelematta, kuvanneeni käärmeenlumoojia ja vierailleeni eläintarhoissa, joissa eläimiä on pidetty järkyttävissä olosuhteissa. Olisin myös tekopyhyyden sulttaanitar, jos väittäisin tänäkään päivänä olevani se eettisin matkailija. Nykyään hälytyskellot soivat sentään helpommin.

DSC_5298 (536x800)

Harva meistä tieten tahtoen vahingoittaa viattomia luontokappaleita. Siksi tiedonkeruu ennen matkaa on avainasemassa. Tässä pari tipsiä eläinrakkaaseen reissaamiseen.

Delfiinit kuuluvat vapauteen. Vankeudessa delfiinit elävät luonnotonta ja stressaavaa elämää. Finnmatkat, Aurinkomatkat ja Tjäreborg järjestävät Kanarialla retkiä Loro Parque -puistoon, jossa pidetään delfiinejä ja miekkavalaita vankeudessa ihmisten viihdykkeeksi. Monet muut matkanjärjestäjät ovat jo kiireellä irrottaneet itsensä vastaavanlaisesta toiminnasta, mutta nämä puljut tulevat pahasti jälkijunassa. Levitetään sanaa, jookoskookos! Jos et ole vielä nähnyt The Cove ja Blackfish -dokkareita, katso ne! Lähietäisyydelle delfiinien kanssa voi päästä luonnossakin.

7069996557_da3140c075_b (800x600)

Älä tee eläinrääkkäyksestä viihdettä. Vältä sirkuksia ja muita esityksiä, missä eläimet ovat osa showta. Älä maksa kuvasta tiikerin, leijonan tai tiikerinpennun kanssa, sillä se on useimmiten huumattu. Älä osta eläimistä tehtyjä matkamuistoja. Älä käy katsomassa kukkotappeluita tai härkätaisteluita. Kulttuuri tai perinteet eivät oikeuta julmuutta.

DSC_6758 (800x580)

Älä pistä lautasellesi gourmetjulmuutta. Näihin kuuluvat esimerkiksi haineväkeitto, elävä sushi eli ikizukuri Japanissa ja Indonesian kopi luwak -kahvi. Kierrä Balilla kaukaa kahviplantaasit, joissa kahvipapujen valmistukseen tarvittavia sivettikissoja pidetään pienissä kanahäkeissä.

IMG_6750 (800x600)

Vältä norsusafareita. Näistä norsuista on saatu lempeitä rauhallisia ratsuja julman kidutusprosessin seurauksena. Jos ratsastat hevosella, aasilla tai kamelilla, varmistu, että niistä pidetään hyvää huolta.

DSC_5506 (800x490)

Jos haluat vierailla eläintarhoissa, ota ennen visiittiä tarkasti selvää sen tasosta ja toiminnan laadusta. Lue ja googleta, ettet vahingossa tule tukeneeksi eläinrääkkäystä. Monet mestat markkinoivat itseään eläinrakkaina suojelukeskuksina, vaikka todellisuus olisi siitä kaukana. Elefanttien orpokoti tai kilpikonnien suojelukeskus voi kuulostaa jalolta ajatukselta, ja olla todellisuudessa jotain ihan muuta. Kaiva ja kyseenalaista, kunnes olet varma, että prioriteettina on eläinten hyvinvointi.

DSC_5191 (592x800)

Kunnioita eläimiä. Sri Lankan Hikkaduwa on oiva paikka bongata merikilpikonnia. Ei välttämättä kauaa, sillä salamavalot räiskyvät, kun turistilaumat lääppivät ja häiriköivät konnaparkoja. Missä sitten oletkin, pidä etäisyytesi ja jätä elukat rauhaan.

DCIM100GOPRO

Kaikista eläinkohtaamisista ei tarvitse luopua. Maailmalta löytyy myös lukemattomia paikkoja, joissa niistä voi nauttia hyvällä omatunnolla. Muista, että kohtaamiset ovat kaikista ikimuistoisimpia ja jännittävimpiä, kun ne tapahtuvat elukoiden luonnollisessa elinympäristössä niiden omilla ehdoilla.

Eläinrakkaita ja -rikkaita reissuja!