Millaista on asuminen Australiassa? Plussat ja miinukset

Millaista on asuminen Australian polttavan auringon alla? Kuten arvata saattaa, ilmasto on yksi parhaita asioita Australiassa asumisessa. Mutta mikä muu meitä pitää pallon toisella puolella, entä mikä täällä ottaa pattiin? Tässä Australian elämän plussia ja miinuksia pähkinänkuoressa.

Tehdään nyt heti alkuun selväksi: Millaista Australiassa on asua riippuu hyvin paljon siitä, missä asuu. Valtavaan maahan mahtuu monenlaisia olosuhteita, ilmastoja, ja kaupunkeja. Olen itse asunut suurimman osan ajasta Melbournen suurkaupungissa, ja tämä on kirjoitettu siitä näkökulmasta. Elämä vaikkapa Pohjois-Queenslandin tropiikissa tai Australian Outbackin pikkukylässä on epäilemättä hyvin erilaista. Kannattaa myös muistaa, että en ole asunut Suomessa melkein kymmeneen vuoteen, joten kotimaakin on varmasti sillä välin ehtinyt muuttua.

Australia | North Stradbroke Island

Pitkä kuuma kesä

Australiaan saapuessa monille tulee yllätyksenä, kuinka kylmä etelässä talvella onkaan. Mutta usein se kamalin talvisääkin on ollut parempi kuin Suomen hirvein kesäsää. Ja kesät ovat Australiassa kaikkialla pitkiä ja kuumia. Ilmasto on Australiassa asumisen parhaita puolia. Kun kelit hellivät, ulkona tulee vietettyä enemmän aikaa. Australia tekee kenestä tahansa ulkoilmaihmisen.

asuminen australia

Positiivinen no worries -elämänasenne

Australiaan muuttaessa ei voi olla huomaamatta eroa elämänasenteissa. Silläkin uhalla, että siellä ruudun toisella puolella aletaan teroittelemaan sotakirveitä: Suomessa murjotetaan ja synkistellään enemmän. Liekö se sitten ilmaston syytä vai mitä – onhan auringolla tutkitustikin positiivisia vaikutuksia mielialaan.

Australiassa ei voi olla huomaamatta, kuinka ystävällisiä ihmiset ovat. Australialaiset ovat kohteliasta ja huumorintajuista sakkia. Small talkia pidetään Suomessa usein teennäisenä, mutta onhan elämä paljon mukavampaa, kun ihmiset ovat ystävällisiä toisilleen. Ausseissa jos joku hipaiseekin kadulla, sitä seuraa vuolaat anteeksipyynnöt. Suomessa kun joku tuuppaa ja käännyt katsomaan, niin kuulet korkeintaan “oho!” -murahduksen ennen kuin tyyppi on kaukana näkyvistä.

Luonto ja rannat

Australian luonto ja rannat ovat omissa silmissäni korkealla listalla parhaista asioista Australiassa. Näkemisen arvoiset paikat eivät tunnu loppuvan koskaan kesken.

Australiasta löytyy rantoja joidenkin laskujen mukaan huimat 10 685 kappaletta. Toisin sanoen, vaikka vierailisit eri rannalla joka päivä, niiden kaikkien näkemiseen kuluisi 30 vuotta.

Upeita rantoja osasin Australiaan muuttaessa toki odottaakin, mutta luonto löi ällikällä. Australian luonto on paitsi ainutlaatuinen myös yllättävän monipuolinen. Rantojen ja erämaan lisäksi maahan mahtuu esimerkiksi ikivanhaa sademetsää ja vesiputouksia.

En myöskään ikinä kyllästy Australian uniikkiin eläinkuntaan, jonka lutuisiin edustajiin törmää usein ihan lenkkipolulla. Enkä tarkoita nyt niitä pahamaineisia käärmeitä ja hämähäkkejä, mitkä tuntuvat ihmisillä ensimmäisenä tulevan mieleen Australiasta – niitä kauhistellaan aika turhaan.

Lue myös: Australian parhaat rannat x 25

Kaikki Australiassa voi tappaa

Australian parhaat luontokohteet

Stradbroke Island

Terveydenhuolto Australiassa

Suomen terveydenhuoltoa usein ylistetään, mutta ei Australian terveydenhuollossakaan ole mielestäni sen enempää valittamista. Australian terveydenhuolto on sekoitus julkista ja yksityistä. Hyvää siinä on mielestäni ainakin se, että lääkärille pääsee yleensä vaikka samantien, vastaanotolla ei tarvitse odottaa kauaa, ja lääkärinsä voi valita.

Paikallinen “kelakortti” eli Medicare-kortti korvaa osan kuluista. Keskimäärin yksi lääkärikäynti on maksanut noin $40 kelakorvauksien jälkeen, mutta myös ilmaisia lääkäriasemia on tarjolla siellä täällä. Loppupeleissä Australiassa terveydenhuolto tulee usein hiukan kalliimmaksi kuin Suomessa, mutta siitä löytyy paljon myös hyviä puolia.

Asumismukavuus Australiassa

Talvella suurimmassa osassa Australiaa saa kirota maan kylmiä ja kosteita taloja. Lämmitys katoaa saman tien ulos yksilasisista ikkunoista. Suomalaisen näkökulmasta se on energian tuhlausta. Australialainen säästää energiaa lisäämällä sisällä vaatekerroksia. Monesti talviaikaan sisätiloissa saattaakin olla jopa kylmempi kuin ulkona. Paljon pieniä eroja myös löytyy – esimerkiksi kokolattiamatot ovat valitettavan suosittuja ja vettä saa säätää usein kahdesta hanasta. Pikkuhiljaa edistystä tapahtuu ja uudemmissa rakennuksissa asiat alkavat olla paremmalla mallilla.

Koala

Nettiyhteydet

Australian hitaat nettiyhteydet tuntuvat olevan Australian suomalaisten ainainen valituksen aihe. Eikä ihan syyttä. Suomen kaltainen nettiyhteys ei ole täällä ollenkaan itsestäänselvyys. Toisaalta Australian valtava koko tuo mukanaan yhteyksille myös isoja haasteita.

Australian hintataso

Australialla on Suomessa maine korkean hintatason maana. Asuminen on kallista, se on totta. Toisaalta ruokaostoksista selviää usein halvemmalla, riippuen tietysti missä ne tekee. Monet muut asiat kuten ulkona syöminen on Suomen hintatasoa halvempaa. Palkkataso Australiassa on korkeampi kuin Suomessa, joten käteen jää loppupeleissä hiukan enemmän rahaa. Ja mikä tärkeintä, viini on halpaa. 😉

Australialaiset ruokatottumukset

Ruokatottumuksetkin vaihtelevat Australiassa hiukan sen mukaan, missä asuu. Suurkaupungeissa kansainväliset, etenkin aasialaiset vaikutteet näkyvät vahvasti. Aasialaisia ruokakauppoja riittää, ja ravintoloita kaikkea burmalaisesta korealaiseen nousee kuin sieniä sateella. Brittiläiset vaikutteet näkyvät toki myös, ja roskaruokaa riittää.

Australialaisessa ruokakaupassa korostuu ehkä hiukan enemmän sesonkien mukaan syöminen kuin Suomessa, jossa iso osa hedelmistä ja vihanneksista tulee ulkomailta. Australiassa olen rakastunut vihannesten valtavaan valikoimaan, trooppisiin hedelmiin ja meren herkkuihin.

Toisaalta suomalaisia makuja on ikävä vielä vuosien jälkeenkin. Mustikoita ja mansikoita saa Australiassakin, mutta maku on kaukana suomalaisista marjoista.

Melbourne ravintolat

Koulutus ja lapsiperheen Australia

Koulutus on Australiassa korkealuokkaista. Kuten terveydenhuolto, myös koulutus on sekoitus julkista ja yksityistä. Tasoero näiden välillä ei ole kuitenkaan yhtä suuri kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Yksittäisten koulujen tai alueiden välillä eroja löytyy. Julkisista kouluista selviää karkeasti arvioiden 500 dollarilla vuodessa, kun taas yksityiset, usein kirkon johtamat koulut kustantavat mitä tahansa $10-30 000 aussidollarin verran vuodessa. Kouluissa on koulupuvut, ja lounaat tuodaan mukana.

Korkeampi koulutus koostuu yliopistoista sekä erilaisista instituuteista tai collegeista, joissa voi opiskella itselleen ammatin tai sertifikaatin. Yliopistojen hintahaitari on suuri, ja parhaimmista saa maksaa hurjiakin summia. Opintolainaa toki saa täälläkin.

Lapsiperheillä on Australiassa hyvät oltavat. Lapsiperheiden tuet ovat yleisesti ottaen suurempia kuin Suomessa, paitsi todella hyvätuloisilla. Palkallista äitiyslomaa saa neljä ja puoli kuukautta. Päiväkodit ovat sen sijaan todella kalliita, ja sen seurauksena esimerkiksi kotiäitiys on Australiassa Suomea yleisempää. Lue lisää lapsiperheiden tuista Australiaan -blogista.

Australiassa asuminen | Surffaaja

Suurkaupunkielämän hyviä ja huonoja puolia

Australiassa asumisen plussat ja miinukset ovat omalla kohdallani pitkälti samanlaisia kuin suurkaupungissa melkein missä tahansa maailmalla. Liikenneruuhkat ja pitkät välimatkat kaupungin sisällä turhauttavat. Toisaalta julkinen liikenne on loistavaa – suurkaupungeissa. Niiden ulkopuolella sen sijaan se saattaa olla joskus luokattoman huonoa.

Rakastan Melbournen kansainvälisyyttä ja suurkaupunkielämän mukanaan tuomia mahdollisuuksia. Tekemistä, meininkiä ja vilskettä riittää. Ja toisaalta kaupunkielämää pääsee myös helposti pakoon huikeisiin maisemiin.

Melbourne

Etäisyys ja koti-ikävä

Kymmenen vuoden aikana olen kehittänyt syvän rakkauden tähän toiseen kotimaahani, mutta silti silloin tällöin kaihoan myös siihen rakkaaseen synnyinmaahan. Loppupeleissä mikään näistä ei ole itselleni ollut merkittävä ero. Paitsi tietysti ilmasto, jonka voittaa Australia.

Se kaikista pisin, kenties ainoa kunnon miinus Australiassa asumisessa on sen kaukainen sijainti Suomesta. Läheisiä ja kavereita on ikävä, mutta niitä ei edes ihan joka vuosi viitsi lähteä katsomaan toiselle puolelle maailmaa. Seurauksena sitä missaa niin häitä kuin hautajaisia, ja pikkuhiljaa puhelimet hiljenee ja välit viilenee.

Usein sitä tulee ajateltua armasta synnyinmaataan kaihoten, saunaa, lonkeroa ja järvimaisemaa ikävöiden. Tämä korostuu etenkin juhlapyhinä. Australialainen joulu ei kesähelteellä katkarapuja grillaillessa muovikuusen alla varsinaisesti tunnu joululta. Varsinkin huonoina päivinä moni asia tuntuu olevan Suomessa paremmin. Mutta huomasin taannoisella Suomen matkalla, että sama pätee myös toisinpäin. 

Ei Australia saati Suomi ole mikään utopia, vaan hyvät ja huonot puolensa löytyvät molemmista. Jotkut tykästyvät Australiaan eivätkä koskaan palaa. Toisilla siteet kotimaahan osoittautuvat lopulta vahvemmiksi. Kumpaan porukkaan itse kuulun, se on vielä kymmenen vuoden jälkeenkin epävarmaa.

Lue myös: Ajatuksia koti-ikävästä – mitä kaipaan Suomesta

“Palaatko ikinä Suomeen” – 10 + 1 kysymystä ulkosuomalaiselle

Mitä lisäisit listalle? Entä minkälaisia kokemuksia teillä muilla ulkosuomalaisilla on, houkutteleeko kotimaahan muutto, vai uskotko jääväsi ulkomaille loppuiäksi?

Parasta ulkosuomalaisuudessa

10 syytä miksi Australia on mahtava paikka elää

Lue vertailua eri kaupunkien välillä AUSTRALIA -OPPAASTA