“Palaatko ikinä Suomeen” – 10+1 kysymystä ulkosuomalaiselle

Blogeissa on kiertänyt hauska “10 + 1 kysymystä ulkosuomalaiselle” -haaste. Monet näistä ovat kysymyksiä, joita kuulen usein!

1. Mikä on parasta asuinmaassasi?

Ilmasto, ihmeellinen luonto ja rento elämäntyyli. Talvi voi täällä Melbournessakin toki olla sateinen ja synkkä, mutta silloin tällöin keskitalvellakin saamme nauttia paristakymmenestä asteesta ja auringosta. Australian luontoon en kyllästy koskaan. Turistit, jotka tulevat Australiaan vain pariksi viikoksi saavat kovin yksipuolisen kuvan Australian luonnosta. Täältä löytyy maailman vanhinta sademetsää, punaista erämaata ja kaikkea siltä väliltä, ja niin monta outoa eläinlajia, ettei vastaantulevaa kummallista pussieläintä välttämättä paikallisetkaan tunnista.

2. Entä ikävintä?

Australia on niin perhanan kaukana kaikesta! Moni ei tule ajatelleeksi, että Melbournesta kun lennetään ulkomaille, niin saa lentää useimmissa tapauksissa vähintään sen kuusi tuntia, yleensä enemmän. Kotona ei ole varaa vierailla joka vuosi, jos haluaa reissata jossain muuallakin, ja loputtoman pitkä lentomatka toiselle puolelle palloa on ainakin näin lentämistä inhoavalle painajainen.

3. Jos voisit matkustaa mihin tahansa ilmaiseksi, minne lähtisit?

No jos ilmaiseksi mennään, niin tietysti jonnekin Bora Boralle tai kenties yksityiselle saarelle veden ylle rakennettuun luksusbungalowiin syömään kaviaaria ja juomaan shamppanjaa.

4. Mihin kohteeseen matkustaisit uudestaan?

Melkein minne vaan! Kaipaan takaisin erityisesti Uuden-Kaledonian paratiisisaarille ja Havaijille. Intiaan olen koukussa, joku sinne aina vetää takaisin. Kaakkois-Aasiassa tulee ravattua sijainnin ja hintatason puolesta.

5. Mitä suomalaista ruokaa kaipaat eniten ulkomailla?

Monet kaipaamistani mauista liittyvät enemmänkin muistoihin ja tunnelmiin. Sen takia kaipaan esimerkiksi suomalaista saunan jälkeistä makkaraa tai yksinkertaisesti vanhempien tekemää kotiruokaa.

Eniten kaipaan suomalaisia sieniä ja marjoja. (Perhe ja ystävät: Mars sienimetsään, odotan saavani kantarellikastiketta joulukuussa). Marjoja syön lähes joka päivä, ja täällä Australiassa saan tyytyä useimmiten pakastemarjoihin. Tuoreita marjoja saa kohtuuhinnalla tiettyyn aikaan vuodesta, mutta maku on silti kaukana suomalaisista. Silloin tällöin kaipaan aurajuustoa, jolle en ole vielä löytänyt hyvää vastinetta. Irtokarkkeja himoitsen vielä joskus, mutta ehkä se on ihan hyvä, että Australian karkkitarjonta on surkea, puolen kilon karkki-illat ovat nimittäin onneksi jääneet Suomeen.

6. Uskotko muuttavasi joskus takaisin Suomeen?

Korkeintaan väliaikaisesti, jos ollenkaan. Tällä hetkellä ei tee mieli asua Suomessa, ja uskon, että kun joskus pysyvän pesän jonnekin rakennamme, se tulee olemaan Australiassa.

7. Mikä on asuinmaasi hauskin tai mielenkiintoisin juhlapyhä?

Australiassa on hassuja juhlapyhiä mm. kuningattaren syntymäpäivän kunniaksi (mikä ei muuten edes ole kuningattaren syntymäpäivänä), laukkakisojen kunniaksi ja täällä Melbournessa aussifutiksen finaalin kunniaksi. Miettikääpä, jos Suomessakin jääkiekkofinaalin kunniaksi saisimme vapaapäivän!

8. Mikä oli vaikeinta ulkomaille muutossa?

Koin Australiaan muuttamisen suhteellisen helpoksi, olihan kyseessä korkean elintason englantia puhuva länsimaa. Silti, niin kuin aina ulkomaille muuttaessa, tähänkin liittyi ajoittaisia kulttuurishokin tai kulttuuristressin tuntemuksia. Joskus oli koti-ikävä ja moni asia Australiassa ärsytti, mutta onneksi nämä tuntemukset menivät aina nopeasti ohi. (Lue myös: Muutto Australiaan – Miten kaikki alkoi)

9. Voisitko kuvitella asuvasi jossain muualla kuin tämänhetkisessä asuinmaassasi tai Suomessa?

Voisin ja haluaisin! Haluaisin kokeilla erilaisia elämäntyylejä ja tutustua eri kulttuureihin asumalla eri maissa. Erityisesti tropiikki ja lattarimaat kiehtovat.

10. Mikä oli vuoden 2016 mieleenjäävin hetki?

Piti ihan virkistää muistia lukemalla vanha postaukseni vuoden 2016 tähtihetkistä. Reissuihinhan ne liittyivät, tietenkin. Yksi reissu ylitse muiden oli matka Tyynenmeren aliarvostetuimpaan palmuparatiisiin Uuteen-Kaledoniaan. Uusi-Kaledonia ylitti kauneudellaan kovat odotukset.

+ 1 : Aiotko matkustaa tänä vuonna jonnekin?

Jouluksi Suomeen! Viime kerrasta on päässyt vierähtämään jo neljä vuotta. Kuola valuen haaveilen jo suomalaisista jouluruoista. Laskeskelin, että Suomen matkan mukaan lukien tänä vuonna reissuja kertyy yli neljän kuukauden edestä, joten ehkä siihen joulukuuhun asti olemme kiltisti aloillamme.

Jos olet ulkomailla asuva bloggaaja, etkä ole vielä vastannut haasteeseen, haastan juuri SINUT!