Tiedä nämä 10 asiaa ennen kuin matkustat Kambodzaan

Kambodza viettelee helposti ihmeellisillä temppeleillään, luonnon kauneudellaan, ihanilla ihmisillään ja taianomaisella tunnelmallaan. Niin kuin mihin tahansa reissatessa, kohdemaahan kannattaa tutustua etukäteen. Näin saa matkasta enemmän irti eikä tule ikäviä yllätyksiä. Tässä muutamat vinkit Kambodzan matkalle.

1. Kambodzan synkkä menneisyys on vielä vahvasti läsnä

Tavalla tai toisella punakhmerien valtakauden karmeat tapahtumat koskettivat jokaista kambodzalaista. Syvästi traumatisoituneen kansan toipuminen jatkuu. Jos haluat saada Kambodzan matkasta muutakin kuin pelkän pintaraapaisun, tutustu tapahtumiin vähintään lukemalla tämä juttu Kambodzan Kuoleman kentistä.

2. Kambodza on edelleen köyhä maa, jossa korruptio kukoistaa

Voit auttaa jo pelkästään matkustamalla tänne, mutta rohkaisen myös käyttämään rahaa maassa, jossa mikään ei suomalaisen näkökulmasta kovin paljon maksa. Osta tuliaisia, tilaa vielä yksi mojito ja tippaa, kun saat hyvää palvelua. Hotellityöntekijän kuukausipalkka voi olla saman verran, mitä monet Suomessa ansaitsevat päivässä.

Jo aktiviteetteihin osallistumisella tai vaikka ulkona syömisellä voit auttaa. Esimerkiksi tsekkaamalla Siem Reapissä kambodzalaisen sirkuksen, Pharen, tuet kouluja. Sekä Siem Reapistä että Phnom Penhistä löytyy myös loistavia NGO -ravintoloita, kuten esimerkiksi Phnom Penhin Friends.

3. Ole varovainen

Ryöstöjä tapahtuu etenkin Phnom Penhissä ja jossain määrin myös Sihanoukvillessä. Tuktukista voi helposti lähteä laukut lentämään. Kaduilla kävellessä ei kannata pitää koruja, edes halpoja, eikä väläytellä muita arvotavaroita. Sihanoukvillessä on uutisoitu myös tapahtuneen raiskauksia ja drinkkien huumauksia. Kunhat pidän järjen päässä, Kambodza on ihan turvallinen maa matkustaa.

matkavinkit kambodzaan

4. Älä vajoa orpokotiansaan

Kambodzassa on paljon orpoja, se on totta. Mutta viime vuosina orpokotien määrä on räjähtänyt, kun taas orpojen määrä on pysynyt samana. Homma on lähtenyt niin käsistä, että vanhemmat myyvät lapsiaan orpokoteihin. Orpokodeissa näitä lapsia ei kuitenkaan odota parempi tulevaisuus, vaan päinvastoin orpokotielämä on vahingollista lasten kehitykselle. Orpokodit ovat puhdasta bisnestä, jossa länsimaalaisten sympatioita ja lahjuksia kerjätään, ilman että lapset niistä hyötyvät. Lapset ovat myös haavoittuvassa asemassa, kun kuka tahansa hullu voi kävellä kadulta sisään halailemaan.

Muita huijauksia mitä kannattaa varoa on esimerkiksi vauvanmaitohuijaus. En itse tähän törmännyt, mutta pienet lapset tai nuoret äidit saattavat pyytää sinua ostamaan heille kaupasta maitoa, koulukirjoja tai ateriaa ravintolasta. Kauppiaat ja ravintoloitsijat ovat kuitenkin mukana huijauksessa, ja maitokin myydään takaisin.

matkavinkit kambodzaan

5. Mieti, ennen kuin ostat jotakin lapselta

Söpöt pikkulapset voivat olla hyvin vakuuttavia kerjätessään rahaa esimerkiksi koulumaksuihin. Lapsilta ostaminen kuitenkin usein rohkaisee vanhempia pitämään lapset poissa koulusta. Olkoonkin, että osa näistä lapsista käy koulua. Älä mene lankaan, sillä yleensä raha ei mene siihen tarkoitukseen, mihin sitä pyydetään. Kambodzan hallitus rohkaisee turisteja ennemmin tekemään lahjoituksia suoraan kouluille tai hyväntekeväisyysjärjestöille.

matkavinkit kambodzaan

6. Kambodzan valuutta

Kambodzassa käytetään kahta valuuttaa, rielejä ja dollareita. Suurimman osan ajasta tulet maksamaan dollareilla, joten ota niitä mukaasi. Hyvin pian lompakkoosi ilmestyy joka tapauksessa paksu tukku rielejä. Rahaa vaihtaessa huomaa, että setelien täytyy olla täydellisen ehjiä, tai niitä ei välttämättä huolita. Pyydä pieniä seteleitä, sillä satasta voi olla Kambodzassa vaikea rikkoa. Tarvitset dollareita jo kentällä viisumin maksuun, ellet ole hankkinut viisumia etukäteen netistä.

matkavinkit kambodzaan

7. Kambodza ei ole Thaimaa

Monet reissaajat siirtyvät rajan yli ymmärtämättä, että Kambodza on edelleen vuosikymmeniä Thaimaata jäljessä. Monet sanovat, että tämän takia kambodzalaiset ovat niin sydämellisiä; he eivät vielä ole turtuneet turisteihin. Se tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että Kambodza on monin tavoin konservatiivisempi. Muissa kuin länkkärien kansoittamissa lomakylissä ei kannata kulkea liian paljastavissa vaatteissa, näin ansaitset paikallisten kunnioituksen. Peittävästi pukeutuminen on tärkeää etenkin temppeleillä.

Matkavinkit Kambodzaan

8. Kambodzassa tallatulta polulta poikkeaminen ei välttämättä kannata

Kambodzan maaseudulla piileskelee sotien jäljiltä miljoonia maamiinoja. Kambodzan kaupungeissa ei voi olla huomaamatta maamiinojen seurauksia, raajattomia kerjäläisiä. Räjähdyksiä sattuu päivittäin. Vaikka paikalliset ovat oppineet missä on todennäköisesti turvallista kävellä, kukaan ei niiden sijaintia tarkasti tiedä.

Vinkit Kambodzaan

9. Kambodza on muutakin kuin Angkor Wat ja Kuoleman kentät

Tutustu myös maaseutuun, viehättäviin siirtomaa-aikaa huokuviin kaupunkeihin kuten Kampotiin, upeaan luontoon ja paratiisisaariin.

10. Tutustu tapoihin

Opettele pari sanaa khmeriä ja tervehdi kuten paikalliset. Maassa kuin maassa tämä on aina hyvä idea – saat helposti hymyjä huulille. Kambodzassa, kuten muualla Kaakkois-Aasiassa, tervehditään laittamalla kädet yhteen ja pienellä nyökkäyksellä/kumarruksella. Käsien korkeudella on väliä; rinnan taso on yleensä sopiva, käytä suun tasoa kun tervehdit vanhuksia tai korkeammassa asemassa olevia, otsan tasoa munkkeja tervehtiessä.

Kambodzassa, kuten Aasiassa yleensä, kasvojen menetys otetaan tosissaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että hermojen menetystä julkisesti ei hyvällä katsota. Niele siis raivosi ja pysy viileänä, kun tuktuk-kuski kiskookin sovittua korkeampaa hintaa. Kasvojen menetys liittyy myös siihen, etteivät kambodzalaiset mielellään myönnä, etteivät tiedä jotakin.

matkavinkit kambodzaan

Näiden lisäksi muista matkalla perusasiat. Matkavakuutus on tärkeä, älä juo vettä hanasta, suojaudu hyttysiltä (denguekuumetta esiintyy!), sovi tuktukin hinta ennen matkaa, tingi, ole tarkkana ruoan kanssa ja niin edelleen. Ja varaudu siihen, että tulet haikailemaan Kambodzaan takaisin.

Lue myös: MATKAOPAS: KAMBODZA
Kambodzan Kuoleman kentät ja Tuol Sleng -kidutusvankila
Kambodzan Koh Rong – Mene ennen kuin on liian myöhäistä!
Phnom Penh – Kokemuksia ja hotellivinkit
Angkor Wat – Älä missaa näitä temppeleitä