Kambodzan Koh Rong – Mene ennen kuin on liian myöhäistä!

Kambodzan paratiisisaari Koh Rong yllätti kauneudellaan ja koskemattomuudellaan. Odotin reppureissaajien bilesaarta, mutta todellisuudessa iso osa saaresta on edelleen kehittymätöntä rauhan tyyssijaa. Hiekka on valkoista ja vesi aivan kirkasta. Tässä kokemuksia kahdelta reissulta Koh Rongilta.

Koh Rong kehittyy hurjaa vauhtia

Saaren rauhallista autuutta ei välttämättä kauaa kestä. Saarelle suunnitellaan jo kansainvälistä lentokenttää. Koh Rongin turistikeskittymässä Koh Tochin kylässä ei myöskään voinut olla huomaamatta jäteongelmaa. Kylän tuntumassa roskaa ja muovia näkyi järkyttävän paljon. Vaikkakin vähemmässä määrin, myös muilla rannoilla roskiin törmää.

Koh Rong on muutakin kuin bilesaari

Koh Rong on iso saari ja venyy 78 neliökilometrin alueelle. Koh Tochin kylä, mihin lautat saapuvat, on reppureissaajien keskittymä. Koh Toch ei todellakaan ole sitä kauneinta Koh Rongia, mutta jos meininkiä kaipaa, niin täältä sitä löytyy. Tähän aikaan vuodesta oli suhteellisen rauhallista, mutta turistikauden ollessa kuumimmillaan marras-helmikuussa meno voi kuulemma olla aika villiä.

Saarelta löytyy kuitenkin 28 rantaa, joten rauhaa löytyy sitä etsiville.

Koh Rongilla ei ole teitä, joten matkojen taittaminen ei ole yksinkertaista. Vaihtoehdot ovat joko viidakon läpi vaeltaminen, pitkin rantaa kulkeminen jos mahdollista, tai venematka, jonka onnistuminen riippuu vuodenajasta.

Venematkat Sihanoukvillen ja Koh Rongin välillä voivat olla aikamoista säätämistä. Tällä kertaa meidät tungettiin hitaaseen veneeseen, vaikka meillä oli liput pikaveneeseen. Puolentoista tunnin matkan jälkeen paatti lipui palmujen reunustamaan Koh Tochin kylän satamaan.

Koh Rong kokemuksia

Toisella matkallani Koh Rongilla majoituin aivan päärannan toisessa päässä sijaitsevassa White Beach Bungalowsissa (affiliatelinkki), jossa yö maksaa vuodenajasta riippuen 25-45e. Rakastin tätä paikkaa, siisti, söpö ja viihtyisä ja suoraan rannalla. Tämä on mielestäni paras paikka majoittua Koh Rongilla, jos haluaa mahdollisuuden kävellä Koh Tochin kylän ravintoloihin, jotka sijaitsevat noin viiden minuutin kävelymatkan päässä.

Jos kaipaa kunnon rauhaa, kannattaa valita joku toinen ranta. Etenkin keskiviikko ja lauantai-iltaisin, jotka ovat Koh Rongilla isoimmat bileillat, jumputus kylästä kantautui vaimeasti tänne asti.

Koh Rong majoitus

Koh Rong sadekaudella

En tiedä oliko matkassa huonoa tuuria, vai onko sadekausi Koh Rongilla tosiaan näin sateinen, mutta paljon aurinkoa emme kuuden päivän aikana nähneet. Vettä tuli kaatamalla tauotta usein iltapäivään asti. Mutalätäköissä kahlatessa pahasti tulehtunut varpaani ei päässyt parantumaan.

Toisaalta jatkuva vesisade pakotti olemaan tekemättä mitään. Makaamaan riippukeinussa kirjaa lukien, meditoimaan, imeskelemään drinksuja kylän söpöissä baareissa, pelaamaan Cards Against Humanityä, leikkimään paikallisten lasten kanssa ja tutustumaan ihmisiin.

Koh Rong kokemuksia

Sitten kun se aurinko tuli esiin, siitä otettiin kaikki irti. Positiivista bungalowin sijainnissa oli se, että siitä oli vain lyhyt kävelymatka kauniille, hiljaiselle 4K Beachille, joka nimestään huolimatta on “vain” kolme kilometriä pitkä. Vesi oli niin lämmintä, ettei se juuri läkähdyttävään helteeseen helpotusta tuonut.

Uintiretkiä hohtavassa planktonissa

Koh Rongin kohokohta oli uiminen hohtavassa planktonissa. Pimeän tullen lähes missä tahansa ympäri saarta pääsee nauttimaan tästä luonnonihmeestä. Mitä vähemmän valoa ympärillä on, sitä näkyvämmin plankton hohtaa. Paras aika pulikoida planktonissa on siis pimeänä yönä, pimeällä rannalla.

4K Beach oli oiva paikka planktonissa uimiseen. Kun vedessä alkaa liikkua, plankton ympärillä alkaa hohtaa, kuin vedenalainen tähtitaivas. Taianomainen kokemus!

Ainakin siihen asti, kun alkoi rankkasade. Tuli kiire juosta rantaan pistämään puhelin ja kamera suojaan.

Mutta tiesitkö, että hohtava plankton puree? Se oli kuin kihelmöintiä, kevyttä pistelyä tai pienenpieniä sähköiskuja.

Koh Rong kokemuksia

Kambodza ei ensisijaisesti ole tunnettu kauniista rantakohteista, mutta se ei tarkoita, etteikö niitä löytyisi. Koh Rong kasvattaa suosiota kovaa vauhtia, mutta koskemattomiakin rantoja löytyy vielä niitä etsivälle. Autenttisen Kambodzan kokemiseen Koh Rong ei ole paras paikka, sillä pääkylän työntekijöistä suuri osa on länkkäreitä, ja ruokakin pääasiassa länsimaista. Sateesta huolimatta ihastuin Koh Rongin rentoon fiilikseen palavasti. Niin palavasti, että palasin myöhemmin samana vuonna…

Miten sinne pääsee, mitä kannattaa tietää? Lue myös:

Vinkit Koh Rongille – What Could Koh Rong?

Uinti hohtavassa planktonissa Koh Rongin Coconut Beachillä

KOH RONG SAMLOEM – Kambodzan rantaparatiisi

KAMBODZA-OPAS