Phnom Penh – Pelkoa ja inhoa Kambodzan pääkaupungissa

Sisältää affiliatelinkkejä, linkit merkitty tähdellä*

Kambodzan Phnom Penh on kaupunki, mikä ei varsinaisesti hurmannut. Vietin täällä yhteensä vajaa viikon. Ja mitä sitä turhaa kiertelemään – toivoisin, että olisin viettänyt päivät jossain muualla. Tässä kokemuksia Kambodzan pääkaupungista Phnom Penhistä.

Phnom Penh

Miksi sitten Phnom Penh ei hurmannut? Toisin kuin Siem Reapiä, saasteista, pölyistä ja kaoottista Phnom Penhiä ei voi hyvällä tahdollakaan kutsua viehättäväksi. Tuktuk-kuskit käskevät pitää laukusta tiukasti kiinni, sillä ryöstöjä tapahtuu. Keski-ikäisiä länkkärimiehiä kulkee silmät kiiluen puolialastomien pikkutyttöjen perässä. Liikennevaloissa poika, joka ei ole kylpyä nähnyt pitkään aikaan, ojentaa kätensä anoen.

Phnom Penhistä ei löydy Bangkokin kaltaista pilvenpiirtäjämerta tai Hanoin kaltaista mukavaa tunnelmaa, eikä nuhruisesta kaupunkikuvasta oikein löydy rauhallisia pakopaikkoja. Joenvarsi taitaa olla Phnom Penhin viehättävintä aluetta, eikä sekään mitenkään erityisemmin sykähdyttänyt.

Yrityksistä huolimatta en onnistunut löytämään Phnom Penhistä sitä Aasian helmeä, miksi sitä aikoinaan kutsuttiin. Kun kaupungin tärkeimmät nähtävyydet ovat Kuoleman kentät, niin eihän sekään varsinaisesti mieltä ylennä.

Phnom Penh yrittää kovasti nousta sodan tuhkasta, ja kaupunki muuttuu huimaa vauhtia. Eikä aika täällä nyt pelkkää pelkoa ja inhoa ollut.

Phnom Penhistä löysin kenties Kambodzan parasta ruokakulttuuria, elämää kuhisevia toreja, sydämellisiä ihmisiä ja loisteliaita rakennuksia. Sitä paitsi, tietyllä tapaa Phnom Penhin kehittymättömyys ja pilvenpiirtäjämeren puuttuminen on vain positiivinen asia.

Phom Penh – Kaksi mainiota hotellia

Törkyisten katujen ja tukahduttavan kuumuuden vastapainoksi Phnom Penhissä kannattaa sijoittaa hiukan parempaan hotelliin. Kun päivän on kiertänyt nähtävyyksiä mekko märkänä hiestä, altaalla lekottelu tulee tarpeeseen. Sitä paitsi hinta-laatusuhde on Kambodzassa kohdillaan. Tässä kaksi testattua ja loistavaksi todettua majoitusvaihtoehtoa. Phnom Penh on parhaimmillaan yläilmoista, altaan ääreltä nautittuna.

Okay Boutique Hotel

Okay Boutique Hotelliin* saapuessani olin ällikällä lyöty. Hengästyttävän upea sisäänkäynti ja aula kaikkine patsaineen olivat kuin hulppeasta palatsista. Perinteisiin kambodzalaisiin tamineisiin pukeutunut poika oli heti valmiuksissa ottamaan painavan rinkan vastaan. Olo oli täällä kuin kuninkaallisella, kiitos upeiden puitteiden ja jatkuvasti ympärillä kumartelevan henkilökunnan.

Okay Boutique Hotel

Parasta Okay Boutique Hotellissa oli katolta löytyvä iso uima-allas ja ravintola, josta avautuivat maisemat kauas horisonttiin yli koko kaupungin. Kun huoneen minibaarissakin bisse maksaa vain dollarin, tämän tytön saa pysymään tyytyväisenä.

Majoitus Phnom Penh

Yövyin premium -huoneessa, jonka parvekkeelta avautuivat ihan yksityiset näkymät yli Phnom Penhin. Perinteiseen tyyliin sisustettu huone oli isompi kuin mitä useimmat asuntoni ovat olleet.

Okay Boutique Hotellin* sijainti oli myös loistava, kävelymatkan päässä joesta. Hinta-laatusuhde ei tästä paljon parane, huoneet alkavat 36 eurosta yöltä.

Patio Hotel

Myös modernin, tyylikkään Patio Hotellin* vetonaula on sen katolla sijaitseva uima-allas. Äärettömän altaan reunalla kelpasi paistatella päivää. Välillä tarjoilija kävi kysymässä, maistuisiko kenties vielä toinen papaijadaiquiri. Henkilökunta oli muutenkin aina valppaana ja kyselemässä kuulumisia säteilevät hymyt naamalla.

Sijainti on hiukan syrjässä, mutta tuktukilla hurautti nopeasti paikkaan kuin paikkaan. Tämänkin huoneen parvekkeelta kelpasi ihailla Phnom Penhiä, ja pisteet myös isosta suihkupäästä.

Söin myös Patio Hotellin ravintolassa korkeista hinnoista huolimatta pariin otteeseen. Pienet tapakset sulivat suuhun, ja kambodzalainen kansallisruoka fish amok tarjoiltiin meikäläisen makuun, eli kookospähkinässä. Aamiaisvalikoima oli sen verran vastustamaton, että lounaan voikin jättää välistä. Ja kaikista aterioista sai tietysti nauttia upean näköalan äärellä.

Huoneet Patiossa* alkavat 50 eurosta yöltä.

fish amok

Patio Hotel Phnom Penh

Phnom Penh ei siis kaupunkina tehnyt suurta vaikutusta. Suosittelen silti visiittiä ihan jo pelkästään Kuoleman kenttien takia.

Kootut vinkit Phnom Penhiin löydät täältä:

Phnom Penhin nähtävyydet ja muut vinkit

KOHDEOPAS: KAMBODZA