Kambodzan Rabbit Island ja laiskottelun ihana autuus

Kambodzan palmujen reunustama Rabbit Island (Koh Tonsay) on oiva paikka vajota lomakoomaan ja unohtaa muu maailma. 25 minuutin venematkan päässä Kepin rantakaupungista sijaitseva Rabbit Island ei kenties ole se Kaakkois-Aasian kaunein saari, mutta jotakin vetovoimaista tässä pienessä lomasaaressa on.

Kambodza Rabbit Island

Kärsin Kampotissa ruokamyrkytyksestä, joten voimat olivat vähissä. Silti jotakin kaupungin ympäristöstä halusin nähdä, joten raahasin itseni päiväretkelle Rabbit Islandille. Hurautin ensin tuktukilla Kampotista Kepiin, mihin upposi 45 minuuttia.

Onneksi kyyti ei tästä paljon parane, vai mitä?

Ohimennen näin hiukan erityisesti (ylikalastetuista) ravuistaan kuuluisaa, rauhallista Kepin rantakylää ja sen leveää hiekkarantaa. Olin kuitenkin tyytyväinen päätökseeni pitää Kampotia tukikohtana.

Puolen tunnin venematkan jälkeen paatti lipui hiljalleen palmujen reunustamalle rannalle. Rabbit Islandilla asuu vain muutama paikallinen perhe. Mopoja tai edes teitä täältä ei löydy, vaan ympäri saarta kuljetaan pieniä polkuja pitkin.

Päärantaa rivittävät alkeelliset bungalowit. Älä odota wifiä, ilmastointia, tai edes suihkua ja kunnon vessanpönttöä. Sähköä on tarjolla vain tiettyyn aikaan päivästä. Hinnat vaihtelevat $7-20 välillä yöltä.

Älä odota Rabbit Islandilla myöskään valkoista hiekkaa ja turkoosia, kirkasta vettä niin kuin Koh Rongilla. Vesi on samean vihreää, ja hiekka keltaista ja karkeaa. Mutta korkeat palmupuut, joka puolella roikkuvat riippumatot ja hiljaisuus korvaavat puutteet.

Rantaa rivittävät siniset puiset aurinkotuolit. Niiden päällä lojui kaikissa punaisen sävyissä säihkyen muutama kymmentä turistia, joista oli vaikea sanoa, ovatko he enää edes elossa.

Päiväretkeläiset ovat tervetulleita käyttämään aurinkotuoleja, kunhan ostavat drinksun läheisestä ravintolasta. Majoitusta ja ruokaa tarjoavia, paikallisten perheiden pyörittämiä paikkoja on muutama pitkin rantaa, mutta tällä retkellä kaikki paitsi yksi ammottivat tyhjyyttään. Viikonloppuisin Rabbit Islandilla kuulemma käy vipinä, kun laumoittain paikallisia tulee nauttimaan saarielämästä.

Olin ruokamyrkytyksen kourissa vietetyn yön jäljiltä aivan poikki, enkä kyennyt juuri muuta tekemään kuin makaamaan riippumatossa. Ei sillä, että Rabbit Islandilla olisi juuri muuta tekemistä ollutkaan. Mikä surullisinta, olin tällaisessa palmuparatiisissa, mutta kookospähkinäkin maistui oksennukselta, koska olin myös edellisenä iltana sitä ryystänyt.

Olin harkinnut jääväni saarelle yöksi, mutta tulin siihen tulokseen, että vatsataudin kourissa on kivempi olla kunnon vessa tarjolla. Täysissä ruumiin voimissa olisin varmasti viihtynyt palmurannalla useammankin yön. Olisin nauttinut $2 pina coladoista, $7 tunnin hieronnoista ja vuokrannut dollarilla uimarenkaan.

Rabbit Island ei päräyttänyt kauneudellaan. Itse asiassa olin järkyttynyt rantaa reunustavan roskan määrästä. Muovimukeja, muovipulloja, muovikääreitä, sytkäreitä, yksinäisiä sandaaleita… Vedessä vastaan kellui nuudelipaketin kääreitä ja muovipusseja. En tiedä, onko tilanne aina näin paha, vai satuinko vain huonoon aikaan merivirtausten suhteen.

Joka tapauksessa Rabbit Islandilta et välttämättä löydä sitä unelmien paratiisia. Rabbit Islandin viehätys perustuu yksinkertaiseen saarielämään. Pistä teknologia syrjään, sillä täällä sille ei ole käyttöä, ja vajoa laiskottelun ihanaan autuuteen!

Rabbit Islandille pääsee lautalla Kepistä ($8) kaksi kertaa päivässä, kello 9 ja 13. Lautta lähtee takaisin kello 16. Jos reissaat porukassa, nappaa yksityinen paatti ($25), ja voit itse päättää lähtö- ja paluuajankohdan.

Lue myös: MATKAOPAS: KAMBODZA
Kambodzan Kampot viettelee huomaamatta