Kambodzan Kampot viettelee huomaamatta

Kysellessäni vinkkejä Kambodzaan siellä asuvilta tai paljon reissanneilta esille nousi poikkeuksetta Kampot, etelän pieni joenvarsikaupunki. Kampot tunnetaan etenkin ranskalaisesta arkkitehtuurista ja maailmankuulusta kampot -pippurista. Siispä Sihanoukvillestä suuntasin sinne, missä pippuri kasvaa.

Vaikka länkkäreitä tätä nykyä näkee katukuvassa paljon, Kampot on toistaiseksi onnistunut säilyttämään uneliaan ilmapiirinsä. Ja se on Kampotin vetonaula. Ihmeellistä tekemistä kaupungista ei löydy, ja paras tapa nauttia Kampotista onkin heittäytyä sen hitaaseen rytmiin, syödä hyvin ja ottaa päivä kerrallaan. Jos lomakooma uhkaa, tässä kuitenkin muutama vinkki!

Mitä tehdä Kampotissa

1. Kampotissa kannattaa lähteä vesille, joenvarsikaupungissa kun ollaan. Uimaan, kajakoimaan, suppailemaan tai jokiristeilylle ihailemaan, kun aurinko laskee Bokor -vuoren taakse.

Captain Chim’s Guesthouse järjestää parin tunnin auringonlaskuristeilyitä vaivaisella viidellä dollarilla, joka sisältää yhden juoman.

Aurinko katosi pian pilvipeitteen taakse, mutta se ei ollut pääasia. Katolla kelpasi siemailla kookospähkinää ja seurata palmujen muuttumista silueteiksi. Pimeän laskeuduttua pysähdyimme ihailemaan joen varressa pörrääviä tulikärpäsiä. Urheimmat pulahtivat veteen viilentymään. Täysikuu loisti taivaalla, kun paatti lipui pitkin tyyntä jokea Kampotin valojen loistaessa kaukana.

2. Syö hyvin! Kampot tunnetaan hyvistä ravintoloistaan, ja tämä on yksi maan parhaita paikkoja tutustua kambodzalaiseen keittiöön.

Valitettavasti itselläni kävi tämän suhteen kuitenkin köpelösti… Ensimmäisenä iltana sijoitin kenties Kampotin hienoimpaan ravintolaan, joen varrella sijaitsevaan Fish Marketiin, ja tilasin Kampotin erikoisuuden, pippurimustekalan.

Ehdin täpärästi takaisin bungalowille, kun laatta alkoi lentää. Yö meni vessassa ravatessa. Tämä oli jo toinen ruokamyrkytys tällä reissulla. (Sihanoukvillessä koin matkan karmeimmat hetket. Olin bussin takapenkillä, kun vatsatauti yhtäkkiä iski. Bussi oli niin täynnä, että myös käytävälle oli käännetty penkit, eikä ollut mitään mahdollisuutta päästä ulos. Epätoivoisena yritin avata ikkunaa siinä onnistumatta. Kuin ihmeen kaupalla sain sisukset pysymään sisällä siihen asti, että bussi pysähtyi ja tyhjentyi ihmisistä. Kun astuin bussista ulos, laatta lensi kaaressa, kymmenien silmäparien tuijottaessa vieressä. Ei niitä matkailun tähtihetkiä.)

Kampot ravintolat

Kohtalokas illallinen

Ruokamyrkytyksen jälkeen en pystynyt ajattelemaankaan kambodzalaista ruokaa moneen päivään. Onneksi paitsi kambodzalaisia herkkuja, Kampotista löytyy myös loistavia länkkäriravintoloita ja trendikkäitä kahviloita.

Mitä tahansa teetkin, älä missaa Epic Arts Cafe -kahvilaa. Epic Arts työllistää vammaisia kambodzalaisia, ja levittää sanaa siitä, että jokainen ihminen on tärkeä.

Ruokailemalla täällä pääset nauttimaan todennäköisesti yhdestä matkasi parhaimmista brunsseista, myös tuet hyvää tarkoitusta.

Huomaathan, että suurin osa työntekijöistä on kuuroja, joten lue tilaamisohjeet seinältä tai menusta. Eggs florentine oli ainakin nappivalinta!

Epic Arts Kampot

Jos kaipaat piristystä, tsekkaa tämä Epic Artsin työntekijöiden tekemä video, jota ei voi katsoa ilman leveää hymyä!

Muita tsekkaamisen arvoisia kahviloita ja brunssipaikkoja ovat ainakin jenkkiomisteinen Ellie’s ja kahvin ystäville aussiomisteinen Cafe Espresso. Auringonlaskudrinksuille hyvä paikka on Rikitikitavi, kokeile kampotilaista siideriä! Joen varrelta löytyy myös lukemattomia ihastuttavia veneterasseja.

Rikitikitavi, Kampot

Kampot kahvilat

3. Eksy Kampotin kaduille. Kampotissa ei tarvitse pelätä kuolevansa tietä ylittäessä, joten kaduilla on hauska seikkailla. Ränsistynyt vanha ranskalainen arkkitehtuuri luo kaupunkiin menneen ajan tunnelmaa. Tsekkaa myös Kampotin ikoninen durianhedelmäpatsas!

4. Tutustu Kampotin ympäristöön. Lähde kuumuutta pakoon Bokorin kansallispuiston vuorille, tutustumaan aitoon Kambodzaan maaseudulla, Kepin rantakylään, Rabbit Islandin palmusaarelle (siitä lisää ensi kerralla), luolatemppeleille tai pippuriplantaaseille.