Missä nähdä Australian eläimiä luonnossa
Yksi asioista, mitä rakastan eniten Australiassa on sen ainutlaatuinen luonto ja eläimistö. Australiassa on enemmän kotoperäisiä eläinlajeja kuin missään muualla maailmassa. Mikä parasta, niitä bongatakseen ei ole pakko mennä eläintarhaan. Ovathan kohtaamiset elukoiden kanssa aina paljon ikimuistoisia ja arvokkaampia kun ollaan niiden luonnollisessa elinympäristössä.
Australiassa eläinkohtaamisiin usein riittää, että ajaa pois kaupunkikeskittymistä. Maaseudulla kenguruja pomppii takapihoilla, ja opossumeja hyppii talojen katoilla kaupungissakin.
Australian opossumeja (tai oikeammin kutsuttuna kettukusuja tai pussioravia lajista riippuen) bongatakseen ei tarvitse edes lähteä kaupungista. Jos et usko, tsekkaa esimerkiksi Melbournen Flagstaff Gardens tai Carlton Gardens pimeän tullen.
Kenguruita ja vallabeja on kaikkialla! Kenguruita on Australiassa enemmän kuin ihmisiä, ja niitä näkee luonnossa siellä täällä, joskus jopa satapäisiä laumoja. Jos vietät aikaa kaupunkien ulkopuolella, törmäät niihin varmasti. Kokeile vaikka kansallispuistoja. Melbournen lähistön Grampiansin kansallispuisto on esimerkiksi varma nakki kengujen bongaamiseen.
Kengurujen kohtaaminen luonnossa on mahtavaa, mutta vielä parempaa on Australian ikonisin näky, kenguru rannalla. Kenguruiden kansoittamalla alueella piipahda rannalle auringonnousun tai -laskun aikaan. Hyviä paikkoja ovat esimerkiksi Länsi-Australian Esperance, Queenslandin Cape Hillsborough ja New South Walesin Pebbly Beach.
Kenguruita harvinaisempi näky ovat pienet kalliovallabit, joita näimme esimerkiksi Magnetic Islandilla ja Pohjoisterritorion West MacDonnell -vuorilla. Tasmaniassa törmäsimme tasmanianvallabiin (Tasmanian pademelon), joka muistuttaa paljon lyhythäntäkengurua eli quokkaa. Toisaalta aikuisen miehen kokoisiksi kasvavia punakenguruita voi nähdä etenkin Outbackissä.
Myös emuihin törmää usein Outbackissä. Emuihin olemme törmänneet myös mm. Grampiansin kansallispuistossa sekä Monkey Mian delfiiniresortissa.
Emuakin vaikuttavampi lintu nähdä luonnossa on maailman kolmanneksi suurin lintu, kasuaari. Kahdella kerralla kolmesta olemme nähneet kasuaareja Cape Tribulationissa Queenslandissä. Kasuaareja voi nähdä myös Mission Beachillä. Kasuaari on myös maailman tappavin lintu, joten suosittelen pysyttelemään autossa. Upea lintu on myös on Australian suuri kiilapyrstökotka, mitä on tullut vastaan Outbackin retkillä.
Linnuista puhuttaessa ei voi myöskään ohittaa söpöjä pieniä sinipingviinejä, joita voi bongata esimerkiksi Phillip Islandilla, Melbournen St Kildassa ja siellä täällä etelärannikolla.
Varma paikka lutuisten koalojen näkemiseen on Kennett River Great Ocean Roadilla. Koaloita luonnossa olemme nähneet myös Queenslandin ihanalla Magnetic Islandilla sekä Murray-joen varrella. Tsekkaa myös Noosan kansallispuisto.
Vompattien kanssa lähietäisyydelle pääsee ainakin Wilson’s Promin kansallispuistossa. Niitä on näkynyt myös muualla Kaakkois-Australiassa. Myös Tasmaniassa olemme törmänneet vompattiin.
Länsi-Australian Rottnest Island on nimettykin lyhythäntäkenguruiden eli quokkien, maailman onnellisimmiksi eläimiksi kutsuttujen veijareiden mukaan. Vietä päivä saarella pyöräillen, etkä voi välttyä kohtaamasta näitä pikku palleroita!
Vesinokkaeläimiäkin voi nähdä luonnossa! Eungellan kansallispuistossa Queenslandissä bongasimme parikin vihreässä vedessä. Vesinokkaeläimiä voi kuulemma myös nähdä ainakin Victorian Otwaysillä.
Dingoja näkee todennäköisesti retkellä Queenslandin Fraser Islandilla.
Goannoihin olemme törmänneet ympäri Australiaa. Niitä näkyy usein myös puissa.
Kuuluisimpia valaidenbongauspaikkoja ovat etenkin Hervey Bay Queenslandissä ja Warrnambool Victoriassa. Oikeaan aikaan vuodesta niitä voi kuitenkin nähdä monista paikoista pitkin rannikkoa.
Delfiineitä voi nähdä siellä täällä Australiaa. Monkey Mia taitaa olla se Australian kuuluisin delfiinien bongauspaikka. Western Australiassa hyviä paikkoja delfiinibongailuun ovat myös ainakin Bunbury ja Mandurah. Rockinghamissä voit myös uida villien delfiinien kanssa.
Delfiineitä näimme myös veneretkellä Whitsundaysilla, sekä Melbournen Morningtonin niemimaalla. Morningtonin niemimaalla pääsimme myös snorklailemaan hylkeiden kanssa.
Lähietäisyydelle delfiinien kanssa pääsee Monkey Mian lisäksi myös ainakin Queenslandin Tin Can Bayssä (josta lisää ensi kuussa, kun olemme sinne lähdössä), sekä Moreton Islandilla. Merileijonien ihailuun vuorostaan paras paikka taitaa olla South Australia.
Isolla Valliriutalla voi hyvinkin päästä pulikoimaan kilpikonnan kanssa. Tämä kilppari uiskenteli Green Islandin luona.
Nokkasiilejä olemme nähneet ainakin Tasmaniassa ja Monkey Miassa.
Tasmania on eläinten rakastajan paratiisi. Täällä näimme myös muun muassa harvinaisen tasmanian tuholaisen.
Krokotiiliin kukaan ei taatusti halua iltauinnilla törmätä. Mutta jos haluat nähdä näitä maailman isoimpia krokotiileja eli Australian suistokrokotiileja ilman välittömän kuoleman vaaraa, lähde Jumping Crocodiles -risteilylle Darwinin Adelaide-joelle.
Käärmeitä olen nähnyt seitsemän vuoden aikana vain kolmisen kappaletta. Yhden Tasmaniassa ja kaksi Wilson’s Promissa. Ja jos joku oikeasti pyrkii näkemään hämähäkkejä, niin suosittelen suuntaamaan Kakadun kansallispuistoon, jossa ötököitä riittää.
Huom! Ethän ruoki Australian otuksia. Se vahingoittaa niiden terveyttä, ja voi pitemmällä aikavälillä tappaa.
Lue myös:
Mielenkiintoisia faktoja Australian lutuisimmista karvapalleroista
Australiassa kaikki voi tappaa
PS. Olettehan huomanneet, että myyntiin on tullut ensimmäinen e-kirjani Selviytymisopas Australiaan, helmikuun ajan puoleen hintaan!
Missä te olette törmänneet Aussilan otuksiin niiden luonnollisessa ympäristössään?
Muuttolintu somessa:
Instagram: @gratefulcoconut
Facebook: Muuttolintu -matkablogi
Twitter: @muuttolintu1
Blogit.fi: Muuttolintu
Mervi
Olisin ostanut selviytymisoppaan mutta tulee herja että sähköpostiosoitteeni on väärä? @hotmail.fi ei mene syynistä läpi?
Anna
Kiitos tiedosta Mervi, laitoin sinulle sähköpostia!
Johanna Hulda
Oi mitä karvaisia palleroita ja kunnioitusta herättäviä eläimiä! En yhtään ihmettele, että nuo kasuaarit ovat hengenvaarallisia. Kyllä näitä otuksia pitää vielä joskus lähteä down underista bongailemaan. Ja onnittelut e-kirjan julkaisusta, vaikuttaa hyvältä!
Anna
Kiitos Johanna! Joo ne kasuaarit voi olla aggressiivisia, ja pitkillä kynsillään ne voi suolistaa ihmisen aika helposti. Ei sellaista kyllä onneksi taida koskaan olla tapahtunut, mutta en ottaisi riskiä 🙂
Laura J
Oi että, oot kyllä törmännyt monenlaisiin elukoihin! Vesinokkaeläin olis hauska nähdä joskus 🙂
Itse oon käynyt Ausseissa vaan kerran, kuuden viikon visiitillä. Se mikä postauksessa yllätti, että käärmeitä oot nähnyt vaan kolme kertaa! Itse näin niitä luonnossa kaksi kappaletta tuolla visiitillä, mistä en ollut kauhean innoissani 😀
Anna
Vesinokkaeläimen haluisin itsekin nähdä joskus toisenkin kerran. Ja joo, oon itsekin vähän hämmentynyt tästä käärmeiden ja myös hämähäkkien pienestä määrästä. 🙂 Voi olla että joku on päässyt unohtumaan, mutta ei niitä tosiaan montaa ole näkynyt. Sisätiloissa ei ole koskaan tullut vastaan hämähäkkiä, toivotaan että homma pysyy niin. 🙂
Johanna @ Out of Office
Ihana juttu taas! Artikkelikuva on upea.
Vompattia sympatiseeraan ehkä kaikkein eniten noista. Tosi suloisen näköinen, vanttera otus. Kuulitkos muuten että pian täällä Suomessakin voi taas törmätä Dingoon 😀
Anna
Kiitos Johanna! Vompatti on omakin suosikkieläimeni 🙂 En ollut kuullutkaan noita uutisia, aika kivaa!
Miika ♥ Gia | matkakuume.net
Nää on aivan ihania! <3
Jotenkin se neljä kuukautta Ausseissa ei ollut lainkaan tarpeeksi. Näistäkin on vielä niin monta näkemättä että pakkohan se kai on mennä takaisin.
Me muuten käytiin tuolla Tin Can Bayssä, ja jossain blogissa taitaa olla siitä postauskin. Vaihda vapaalle -Elina kävi Monkey Miassa. Ihan vaan ton delfiiniuinnin takia on varmaan pakko tolla takaisin. Ja muuten, Mooloolaabassa pääse valasuinneille.
Anna
Monkey Mia on ihana, sinne haluan uudestaan! Ja delfiiniuinnit Australiassa, tai ainakin tuolla Rockinghamissa oli tosi hyvin järjestetty. Toisin kuin esim. Havaijilla. Kirjoitinkin niistä delfiiniuinneista täällä: https://muuttolintu.com/2016/04/05/aika-unohtaa-unelma-delfiiniuinnista-reilutblogit/ Nuo valasuinnit bongasin myös tulevaa matkaa suunnitellessa, harmi että onnistuu vaan talvella. Joku toinen kerta!
IKILOMALLA
Sä oot tainnut törmätä ihan kaikkiin eläimiin jo luonnossa! Vai puuttuuko listalta vielä joku? Tää oli mun mielestä aivan ihana postaus kuvineen ja vinkkeineen. Etenkin nuo rannalla olevat kengurut ja emut sai vaaleanpunaiset sydänlappuset silmille. <3 Ihania kuvia!
Tuli samalla myös tsekattua, että kuinka monta otusta meillä on tullut luonnossa vastaan Aussiseikkailuiden aikana. Itse asiassa yllättävän monta! Meillä on näkemättä Tasmanian tuholainen,koska ei olla käyty koskaan Tasmaniassa (vielä joskus mennään!), dingo (vaikka Fraserilla ollaankin päivä vietetty) ja vesinokkaeläin (vaikka ollaan niitäkin joskus ihan etsimällä yritetty etsiä 😀 ). Tää bongailu on yleensä niin tuurista kiinni ja eläimet kömpii vastaan juuri silloin kun niitä vähiten odottaa. <3 🙂
Tsemppiä e-kirjan myyntiin, aihe vaikuttaa todella mielenkiintoiselta Ausseihin saapuvalle seikkailijalle!
Titta
Travelloverin Annika
On ihan parasta nähdä eläimet niiden omassa kodissa eli luonnossa. Siksi olen lähtenyt Afrikkaan. Tyyppien paikka on savannilla, ei eläintarhassa. Kengurun ja koalan todella haluaisin myös nähdä. Krokotiileista en niin pidä väliä. Johan niitä Keniassa ja Ugandassakin oli, mutta kamalia petoja ovat. Tykkään vaan söpömmistä kavereista. 🙂 Mutta jos nyt ensin menen Lappiin ja näen poron. Jos vaikka sen jälkeen Ausseihin. 🙂
Henna / Kulkutautiset
Ihan mahtava postaus!! ♥ Eläinbongaus on ihan ehdotonta lempipuuhaa reissuilla (ja miksei Suomessakin…). Me olemme sitä harrastaneet pääasiassa Afrikassa, mutta muuallakin toki. Australia on näkemättä ja sitä myötä myös kengurut ja muut kaverit. Eläintarhat olen päättänyt jo hylätä ja taidamme opettaa tuon Minireissumiehemme myös nauttimaan eläimistä niiden luonnollisessa ympäristössä aitausten sijaan. Hän on jo eläintenbongailu-urallaan onnistuneesti nukkunut mm. miekkavalaiden ohi. Hylkeet ja merileijonat sentään innostivat, sekä viimeisimpänä Malediiveilla rantavesissä uiskentelevat pikkuhait (kala!) 🙂 Voi että… olisi niin unelma päästä näkemään edes osa näistä itsekin. Tällä hetkellä prioriteettilistalla ensimmäisinä kenguru, koala ja vesinokkaeläin. Ja aina toki sytyn valaille ja delfiineille, mutta niiden kanssa olen uiskennellut muuallakin 🙂