Missä nähdä Australian eläimiä luonnossa

Yksi asioista, mitä rakastan eniten Australiassa on sen ainutlaatuinen luonto ja eläimistö. Australiassa on enemmän kotoperäisiä eläinlajeja kuin missään muualla maailmassa. Mikä parasta, niitä bongatakseen ei ole pakko mennä eläintarhaan. Ovathan kohtaamiset elukoiden kanssa aina paljon ikimuistoisia ja arvokkaampia kun ollaan niiden luonnollisessa elinympäristössä.

Australiassa eläinkohtaamisiin usein riittää, että ajaa pois kaupunkikeskittymistä. Maaseudulla kenguruja pomppii takapihoilla, ja opossumeja hyppii talojen katoilla kaupungissakin.

Australian opossumeja (tai oikeammin kutsuttuna kettukusuja tai pussioravia lajista riippuen) bongatakseen ei tarvitse edes lähteä kaupungista. Jos et usko, tsekkaa esimerkiksi Melbournen Flagstaff Gardens tai Carlton Gardens pimeän tullen.

Kenguruita ja vallabeja on kaikkialla! Kenguruita on Australiassa enemmän kuin ihmisiä, ja niitä näkee luonnossa siellä täällä, joskus jopa satapäisiä laumoja. Jos vietät aikaa kaupunkien ulkopuolella, törmäät niihin varmasti. Kokeile vaikka kansallispuistoja. Melbournen lähistön Grampiansin kansallispuisto on esimerkiksi varma nakki kengujen bongaamiseen.

Kengurujen kohtaaminen luonnossa on mahtavaa, mutta vielä parempaa on Australian ikonisin näky, kenguru rannalla. Kenguruiden kansoittamalla alueella piipahda rannalle auringonnousun tai -laskun aikaan. Hyviä paikkoja ovat esimerkiksi Länsi-Australian Esperance, Queenslandin Cape Hillsborough ja New South Walesin Pebbly Beach.

Kenguruita harvinaisempi näky ovat pienet kalliovallabit, joita näimme esimerkiksi Magnetic Islandilla ja Pohjoisterritorion West MacDonnell -vuorilla. Tasmaniassa törmäsimme tasmanianvallabiin (Tasmanian pademelon), joka muistuttaa paljon lyhythäntäkengurua eli quokkaa. Toisaalta aikuisen miehen kokoisiksi kasvavia punakenguruita voi nähdä etenkin Outbackissä.

Myös emuihin törmää usein Outbackissä. Emuihin olemme törmänneet myös mm. Grampiansin kansallispuistossa sekä Monkey Mian delfiiniresortissa.

Emu, missä nähdä Australian eläimiä luonnossa

Emuakin vaikuttavampi lintu nähdä luonnossa on maailman kolmanneksi suurin lintu, kasuaari. Kahdella kerralla kolmesta olemme nähneet kasuaareja Cape Tribulationissa Queenslandissä. Kasuaareja voi nähdä myös Mission Beachillä. Kasuaari on myös maailman tappavin lintu, joten suosittelen pysyttelemään autossa. Upea lintu on myös on Australian suuri kiilapyrstökotka, mitä on tullut vastaan Outbackin retkillä.

kasuaari

Linnuista puhuttaessa ei voi myöskään ohittaa söpöjä pieniä sinipingviinejä, joita voi bongata esimerkiksi Phillip Islandilla, Melbournen St Kildassa ja siellä täällä etelärannikolla.

Sinipingviini Australiassa

Varma paikka lutuisten koalojen näkemiseen on Kennett River Great Ocean Roadilla. Koaloita luonnossa olemme nähneet myös Queenslandin ihanalla Magnetic Islandilla sekä Murray-joen varrella. Tsekkaa myös Noosan kansallispuisto.

Koala luonnossa

Missä nähdä Australian eläimiä luonnossa

Vompattien kanssa lähietäisyydelle pääsee ainakin Wilson’s Promin kansallispuistossa. Niitä on näkynyt myös muualla Kaakkois-Australiassa. Myös Tasmaniassa olemme törmänneet vompattiin.

Vompatti luonnossa

Länsi-Australian Rottnest Island on nimettykin lyhythäntäkenguruiden eli quokkien, maailman onnellisimmiksi eläimiksi kutsuttujen veijareiden mukaan. Vietä päivä saarella pyöräillen, etkä voi välttyä kohtaamasta näitä pikku palleroita!

Rottnest Islandin quokka, lyhythäntäkenguru

Vesinokkaeläimiäkin voi nähdä luonnossa! Eungellan kansallispuistossa Queenslandissä bongasimme parikin vihreässä vedessä. Vesinokkaeläimiä voi kuulemma myös nähdä ainakin Victorian Otwaysillä.

Dingoja näkee todennäköisesti retkellä Queenslandin Fraser Islandilla.