Australian Cape Hillsborough – Kengurut rannalla auringonnousussa

Onko ikonisempaa australialaista näkyä kuin kengurut rannalla? Kuuluisin paikka Australiassa bongailla kenguruita rantamaisemissa lienee Queenslandin Cape Hillsborough.

Viime viikon vietimme kauniissa Cape Hillsboroughin kansallispuiston maisemissa. Asuimme pienessä mökissä pienessä hiljaisessa lomakylässä. Luonnon keskellä rentoutui nopeasti palmupuiden huojuessa ja erilaisten outojen tropiikin lintujen lirkuttaessa ympärillä. Lenkkeilimme mielettömissä maisemissa ja heräsimme joka aamu ihailemaan Cape Hillsboroughin kenguruita, jotka saapuvat rannalle aina auringonnousussa.

Kenguru rannalla

Cape Hillsboroughin kengurut ovat vierailleet rannalla joka aamu jo vuosikymmenten ajan. Rannalle niitä houkuttaa merestä yön aikana huuhtoutunut merilevä ja mangrovepensaiden siemenet. Vaikka jos tarkkoja ollaan, suurin osa näistä “kenguruista” on vallabeja – silloin tällöin seuraan liittyy yksi tai kaksi kengurua.

Tiesitkö, että erilaisia kengurulajeja on jopa 70, ja ne poikkeavat toisistaan joskus paljonkin. Jotkut jopa elävät puissa!

Kengurut rannalla - Cape Hillsborough
Cape Hillsborough | Australia

Rannalla hyppivät kengurut eivät ole ainoa syy vierailla Cape Hillsboroughissa. Kansallispuistosta löytyy kauniita luontopolkuja ja palmujen reunustamia rantoja.

Cape Hillsborough Kansallispuisto | Ranta
Australian kansallispuistot | Cape Hillsborough | Andrews Point

Lenkkipoluista viiden näköalapaikan kautta kiemurteleva Andrews Point -polku jäi suosikiksemme. Polun varrelta bongasimme turkoosissa merivedessä monta kilpikonnaa. Lenkin jälkeen tekisi mieli pulahtaa mereen, mutta täällä vesissä saattaa huonolla tuurilla vaania paitsi krokotiileja, myös sadekaudella meduusoja.

Australian kansallispuistot | Cape Hillsborough

Kuuluisat kengurut rannalla

Cape Hillsborough on varmin kohde Australiassa, jos haikailee valokuvaamaan kenguruita rannalla auringonnousussa. Sana kenguruista on kuitenkin parin viime vuoden aikana kiirinyt kauas, ja aamuisin kenguruiden lisäksi rannalle valuu armeija turisteja selfiekeppiensä kera.

Kyllähän sen arvaa, mitä siitä seuraa, kun laitetaan lauma kenguruita ja lauma ajattelemattomia turisteja samaan paikkaan. Kenguruselfiet ja kenguruiden ruokkiminen alkoi lähtemään lapasista, ja siksi nykyään Cape Hillsboroughin rannalla hommaa valvoo puistonvartija.

Puistonvartija ruokkii joka aamu auringonnousussa noin tusina kengurua niille erityisesti suunnitellulla ravinnolla. Näin turistit pidetään tyytyväisinä ja kengurut terveinä. Turistien tulee pysyä merkkien takana ja antaa kenguruiden mussuttaa aamiaistaan rauhassa. Turistimäärien kasvaessa tämä on ainoa tapa pitää homma jotenkin hallinnassa. Ja siitäkin huolimatta joukosta löytyy aina joku, joka ei ohjeita kuuntele ja jahtaa kenguruita kunnes ne loikkivat karkuun.

Vauvakenguru pussissa

Meidän täällä ollessamme turisteja ei ollut paikalla kuin parisenkymmentä. Sekin tuntui paljolta. Varsinkaan kun meille tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun olemme päässeet ihailemaan kenguruita rannalla Australiassa. Onhan se ollut ikimuistoisempi kokemus, kun olemme saaneet ihailla kenguruita rannalla ihan kaksistaan.

Cape Hillsborough on hieno kansallispuisto rantoineen, mutta ei suinkaan ainoa paikka Australian rannikolla, joka on kenguruiden suosiossa. Varta vasten ei siis tarvitse näin syrjäiseen paikkaan lähteä. Toisaalta, lähistöltä löytyy muita upeita nähtävyyksiä kuten kaunis Whitsundaysin saaristo...

Australia | Kenguru rannalla

Cape Hillsborough sijaitsee Australian itärannikolla Cairnsin ja Brisbanen välissä. Ajomatkaa Brisbanesta tulee 12 tuntia ja Cairnsistä yli kahdeksan. Lähin lentokenttä sijaitsee 40 minuutin päässä sijaitsevassa MacKayssa.

Cape Hillsboroughin kansallispuistossa ylivoimaisesti sijainniltaan paras majapaikka on Cape Hillsborough Nature Tourist Park, joka tarjoaa leirintäpaikkoja ja pieniä mökkejä. Tämä sijaitsee suoraan rannalla, jossa kengurut vierailevat. Kannattaa varata ajoissa, sillä paikka täyttyy nopeasti. Me jouduimme hankkimaan majoituksen läheisestä Haliday Baystä. Täältä oli vartin ajomatka kengururannalle. Sekin tuntui aamuväsymyksessä pitkältä matkalta – plus aamuvarhain teillä on paljon kenguruita.

Lue myös: MISSÄ NÄHDÄ AUSTRALIAN ELÄIMIÄ LUONNOSSA

Lisää kauniita KANSALLISPUISTOJA AUSTRALIASSA

KOHDEOPAS: AUSTRALIA