Mitä tehdä Melbournessa

Mitä Melbournessa kannattaa tehdä? Riippuu siitä, mikä kiinnostaa. Eri ihmisiltä voi saada erilaisia vastauksia. Nähtävää riittää, mutta varsinaisia pakollisia nähtävyyksiä ei mielestäni Melbournessa oikeastaan edes ole.

Pakollisten nähtävyyksien puutteen Melbourne korvaa menolla, meiningillä ja boheemilla tunnelmallaan. Melbourne on kuuluisa kahvistaan, ruoastaan, kujakulttuuristaan, kattobaareistaan ja loputtomista tapahtumistaan. Melbourne on myös Australian kulttuuripääkaupunki, ja näyttelyitä, arkkitehtuuria ja museoita kyllä löytyy niistä kiinnostuneille.

Meidän mielestämme Melbournessa parasta kuitenkin on perushengailu. Melbourne on äänestetty jatkuvasti maailman asumiskelpoisimmaksi kaupungiksi, ja kaupunki näyttääkin parhaimmat puolensa niille, joilla on aikaa siihen kunnolla tutustua.

Mitä tehdä Melbournessa - nähtävyydet

Asiaan, tässä meidän vinkit, randomissa järjestyksessä!

1. Istahda kahville

Melbourne ottaa kofeiininsa vakavasti. Melbournen kahviin tottumisen jälkeen olisi hyvin vaikea palata takaisin suomalaiseen. Ei ihme, että australialaiset baristat ovat arvossa maailmalla.

Älä tee sitä virhettä Melbournessa, että tilaat kahvin vain pyytämällä kahvia, sillä siitä seuraa vain kysyviä katseita. Perusvinkkinä aloittelijoille, jos juot kahvisi mustana, kokeile long blackiä, jos maidolla, kannattaa kokeilla latten tai cappuccinon sijaan myös australialaisena keksintönä pidettyä flat whitea.

Melbournen kahvilakulttuuri

Jos et ole kahviaddikti, suosittelen joko a.) kokeilemaan silti, tai b.) kokeilemaan kaakaota, sillä Melbourne osaa senkin. Vai mitä sanotte alla olevan kuvan hattaralla kruunatusta kaakaosta?

Melbournen kahvilakulttuuri

2. Herkuttele!

Melbourne on ruoan rakastajille. Ei ole sattumaa, että Masterchef sai alkunsa Melbournesta. Melbournessa asuminen tekee kenestä tahansa ruokasnobin. Melbournelaiset kyllä tietävät, mikä on confit ja croquembouche, että dekonstruoidut ruoat ovat niin last season, ja nauttivat jäätelönsä mieluiten nestemäisellä typellä tehtynä. Melbournen ravintoloissa näkyvät etniset vaikutteet ympäri maailmaa, ja moderni australialainen ruoka on imenyt vaikutteita etenkin Aasiasta.

Mitä tehdä Melbournessa - syö

Mitä tehdä Melbournessa - syöMiang kham, hummeria ja possunvatsaa betel-lehdellä @ Rice Paper Scissors

3. Istahda drinkille.

Melbourne on kuuluisa kattobaareistaan. Ei ole mitään parempaa kuin lämpimänä kesäiltana istua kattoterdellä kylmän drinksun äärellä auringon laskiessa. Mutta rooftop baarien lisäksi täältä löytyy myös mielenkiintoisia, erikoisia juottoloita milloin milläkin teemalla, oli se sitten safariteltta tai sairaalateema. Baarit löytyvät usein salaoven takaa pimeältä kujalta.

Mitä tehdä Melbournessa - baarit

Mitä tehdä Melbournessa, baarit

4. Kävele Yarra -joen varrella.

Totta on, että ruskea Yarra-joki ei kauneudellaan vedä vertoja Sydneyn Circular Quaylle, johon Melbournea usein epäreilusti verrataan. Mutta Yarra-jokikin on mainio paikka etenkin auringonlaskun aikaan pilvenpiirtäjien valojen syttyessä tai pimeällä kasinon soihtujen syttyessä. (Sitä paitsi Melbournen puiden reunustamat kadut ja elämää sykkivät kujat pieksevät kauneudellaan muiden Australian kaupunkien keskustat, jos meiltä kysytään.)

Mitä tehdä Melbournessa - Yarra joki

Mitä tehdä Melbournessa - Yarra joki

Mitä tehdä Melbournessa

5. Ihaile katutaidetta

Melbournen street art on maailmankuulua. Ympäri kaupunkia tietyt kujat on omistettu graffiteille. Hosier Lane on se kuuluisin street art -kuja. Sieltä ei enää nykyään löydy niitä parhaimpia taideteoksia, joten kannattaa seikkailla myös muualla. Kujilla seikkaillessasi kiinnitä huomiota myös pieniin yksityiskohtiin!

Melbournen street art

Melbourne street art

Melbournen street art

6. Eksy kujille

Melbournen kujakulttuuri on eläväinen ja mielenkiintoinen. Uniikkeja putiikeita, pikkuruisia omalaatuisia kahviloita, katutaidetta, ehkä se satunnainen Beatlesiä laulava katusoittaja.

Joskus tuntuu, että turisteilla pitäisi olla matkassa opas kujilla seikkaillessa. Usein Melbournessa nimittäin parhaat kahvilat ja baarit on piilotettu kujille ilman minkäänlaista kylttiä. Vielä lähes seitsemän vuoden jälkeenkin kujilta löytyy ihania yllätyksiä.

Samalla kun seikkailet Melbournen kujilla sukella myös perinteikkäisiin arkadeihin, vanhanajan ostoskeskuksiin. Näistä löytyy lisää viehättäviä safkapaikkoja, kahviloita ja erikoisia kauppoja.

Melbournen kujat

Melbournen kujat

7. Näe Melbourne yläilmoista

Suosituimmat vaihtoehdot lintuperspektiiviin Melbournesta taitavat olla Eureka Skydeck ja tuoreempi tuttavuus Melbournen Docklandsissä, Melbourne Star, Melbournen maailmanpyörä.

Mitä tehdä Melbournessa - Eureka

Melbournen maailmanpyörä

8. Nauti piknikistä puistossa

Puistot ovat Melbournessa olennainen osa elämää. Puisto ei ole koskaan kaukana. Sinne kokoonnutaan paitsi piknikille, myös työlounaalle, opiskelemaan, päiväunille, treenaamaan ja viettämään merkkipäiviä.

Royal Botanical Gardens on se suosituin, mutta puistotilaa kyllä löytyy riittämiin muualtakin! Botanical Gardensissa voi kesäaikaan katsoa myös ulkoilmaleffoja Moonlight Cinemassa.

Mitä tehdä Melbournessa - Royal Botanical Gardens

Mitä tehdä Melbournessa - piknik puistossa

Mitä tehdä Melbournessa - Royal Botanical Gardens

9. Rentoudu rannalla

Melbourne ei ole kuuluisa rannoistaan, mutta se ei tarkoita, etteikö täältä niitä löytyisi. Ratikkamatkan päässä sijaitseva vilkas St Kilda on se suosituin valinta. Brighton taas vetää jengiä söpöillä rantamökeillään.

Omat suosikkirantamme löytyvät kuitenkin rauhallisemmilta huudeilta. Yleispätevä sääntö lienee, mitä kauemmas keskustasta ajaa, sitä houkuttelevammaksi rannat muuttuvat.

Melbournen rannat

Melbournen rannat

Melbournen rannat

10. Shoppaile

Ja nyt en välttämättä tarkoita perusshoppailua, vaikka Melbournea muodin mekaksi kutsutaankin. Shoppaile marketeilla, vintage -kaupoissa ja muissa erikoisemmissa putiikeissa. Melbournesta löytyy myös mm. maailman parhaimmaksi valittu kirjakauppa.

Ikonisella Queen Victoria Marketilla kannattaa pyörähtää, vaikka turistikrääsä tai ruokaostokset eivät kiinnostaisikaan. Säännöllisesti Victoria Marketilla järjestetään festivaaleja, ja normipäivänäkin pystyssä on usein ruokakojuja ja livemusiikkia. Keskiviikkoiltaisin kesällä täällä järjestetään Summer Night Market, sekä talvella Winter Night Market, jota ei kannata missata.

Queen Victoria Market ei suinkaan ole ainoa, vaan marketteja löytyy paljon muitakin ympäri kaupunkia.

Melbournen kujat

Mitä tehdä Melbournessa - Queen Victoria Market

11. Osallistu tapahtumiin

Ennen Melbournen matkaa tutustu sen tapahtumakalenteriin. Ympäri vuoden, mutta etenkin kesällä tapahtumia ja festivaaleja riittää joka lähtöön. On hyvin todennäköistä, että vierailusi aikaan on vähintään yksi tapahtuma käynnissä, oli se sitten jamaikalainen festivaali, viini- ja juustofestivaali tai japanilainen filmifestivaali.

Melbourne on myös Australian urheilupääkaupunki. Talvella käy katsomassa MCG:n stadionilla aussifutisottelu, kesällä käy katsomassa esimerkiksi Australian Openia.

Jos urheilu ei nappaa, käy esimerkiksi teatterissa katsomassa esitystä.

Mitä tehdä Melbournessa - teatteri

Mitä tehdä Melbournessa - festivaalit

12. Tutustu lähiöihin

Jos on aikaa, kannattaa lähteä kauemmas keskustasta ja tutustua Melbournen trendikkäisiin esikaupunkialueisiin. Tsekkaa esimerkiksi suosittu Fitzroy, St Kilda tai Chapel Street.

Toki Melbournesta varsinaisia nähtävyyksiäkin löytyy. Mutta ne säästän omaan postaukseensa, kuin myös meidän suosikkiravintolat, -baarit ja muut mestat, pysykää kuulolla!

Melbournen kaupunkiopas

Myös Melbournen ympäristöstä löytyy kohteita, joita ei kannata missata. Parhaat retket Melbournesta löydät täältä.