Miten toimii parisuhde australialaisen kanssa?

Olemme olleet aussimieheni Rohanin kanssa kimpassa nyt kuusi ja puoli vuotta, josta aviossa vuoden. Miten tähän on tultu, siitä voit lukea täältä.

Tilastot kertovat kylmää faktaa siitä, että monikulttuurinen parisuhde päättyy useammin eroon kuin suomalaisliitot, ja ymmärrän kyllä miksi.

Monikulttuurinen parisuhde ei tule ilman haasteita ja kompromisseja. Mutta samalla se rikastuttaa.

01691-09-fz-1657-1280x853

Ajatus australialaisesta kumppanista tuntuu kiehtovan monia suomalaisia. Jokin aika sitten hesarissa kerrottiin aussimiehestä, jolla ainakin omien sanojensa mukaan kävi Suomen vierailulla uskomaton flaksi. Ja jos ihan rehellisiä ollaan, en ihmettele.

Onhan suomalaisilla usein mielikuva Australiasta lähestulkoon luvattuna maana, ja australialaisista ruskettuneina blondeina surffareina, joilla on letkeä asenne elämään. Jatka lukemista omalla vastuulla, sillä se saattaa pilata nämä fantasiat.

Rento elämäntyyli ja no worries -asenne pitää kyllä suurimmaksi osaksi paikkansa. Ruskettuneita surffareitakin löytyy, mutta niin suuri järkytys kuin se monille saattaa olla, kaikki australialaiset eivät osaa surffata, tai eivät edes ole kokeilleet. Itse asiassa Australiassa huomaa nopeasti, että suurin osa ihmisistä on yhtä kalmankalpeita kuin Suomessa. Ohuen otsonikerroksen alla ihmiset ovat oppineet ottamaan auringosta suojautumisen lähes vainoharhaisen tosissaan. Ironista kyllä, myös Australiassa kärsitään D-vitamiinin puutoksesta.

Parisuhde australialaisen kanssa

Jos valkoinen iho ei haittaa, australialaisen kanssa tulee yleensä hyvin juttuun. Helppohan heistä on tykätä, aussit ovat yleensä huoletonta ja optimistista kansaa. Ystävällisiä ja helposti lähestyttäviä, mutta eivät yhtä ylenpalttisen suulaita kuin jenkkiläiset. Jotain yhteistä aussikulttuurilla on suomalaistenkin kanssa, vilpittömyyttä ja maanläheisyyttä esimerkiksi arvostetaan, eikä valtaosa piittaa uskonnosta.

Kulttuurien yhteentörmäyksestä emme siis ole merkittävästi kärsineet. Moniin muihin monikulttuurisiin parisuhteisiin verrattuna kulttuurierot eivät ole meidän välillämme suuria.

dsc_0453-1280x857

Rohan on kuitenkin monella tapaa poikkeuksellinen ja epätyypillinen aussi, mikä edelleen on helpottanut meidän parisuhdettamme. Rohanin luonteenlaatu on nimittäin lähempänä suomalaista monella tapaa, mies on varmaan edellisessä elämässään ollut suomalainen. Rohan on hiljainen ja vaatimaton, pitää luonnossa samoilusta ja viihtyy saunassakin kauemmin kuin meikäläinen. Hommaa auttaa suuresti myös se, että persoonallisuutemme ja elämänfilosofiamme sopivat hyvin yhteen. Meillä on samanlaiset arvot, maailmankatsomukset ja jopa kiinnostuksen kohteet.

Vaikka Rohan ei koskaan tule ymmärtämään, kun fiilistelen suomimusiikkia popit kaakossa, enkä itse tule ikinä ymmärtämään makkaran syömistä paahtoleivän sisällä, enemmän meillä on yhteistä kuin eroavaisuuksia.

img_7753-1280x879

Australialaista deittaillessa tottuu aussiaksenttiin. Rohanilla se on vielä pahimmasta päästä. Kun reissaamme ulkomailla, joudun usein hoitamaan puhumisen, sillä kukaan ei ymmärrä Rohanin englantia.

Siinä missä itse en aussiaksenttia tule koskaan kokonaan omaksumaan, Australiassa suositut lyhennykset kuten mozzie (mosquito) ja brekkie (breakfast) olen kyllä oppinut. Kuten myös lausumaan libraryn libry, ja Februaryn Febry. ‘How ya going’ saattaa irrota nykyään, vaikka tuskin se autenttiselta kuulostaa.

Kielimuurikaan ei siis meille ole iso ongelma. Toivon toki, että Rohan oppisi suomea, mutta hänen huonon kielipäänsä tuntien saattaa olla turha toivo.

Elämän eläminen kakkoskielellä voi joskus tuntua uuvuttavalta, ja joskus ärsyttää, kun kieleni ei löydä haluamaani suomalaista ilmaisua englanniksi.

Nuo hetket ovat onneksi harvassa. Voin kuitenkin kuvitella, että kommunikaatio voi olla iso haaste monille monikulttuurisessa parisuhteessa elävälle.

01691-09-fz-1698-1280x853

Ylivoimaisesti suurin haaste parisuhteessa australialaisen kanssa on tietenkin välimatka. Alkuhuumassa asiaa ei ehkä niin pitkälle tule ajatelleeksi. Yleensä edessä on valinta, kumman kotimaassa päätetään asua, ja jompi kumpi tulee aina olemaan asuinmaassaan jossain määrin ulkopuolinen. Suomalaisen on yleisesti ottaen ehkä helpompi sopeutua Australiaan kuin toisinpäin. Rohan onneksi viihtyi erinomaisesti Suomessa, joten sekään vaihtoehto ei ole poissuljettu.

dsc00263-1280x960

On myös elämäntilanteita, jolloin vielä enemmän oman perheen soisi olevan lähellä. Vaikka tämä ei meitä vielä ainakaan koske, niin jos elämä kahden maan välillä on haastavaa muutenkin, vielä ongelmallisemmaksi se muodostuu silloin, kun on lapsia. Isovanhemmat molemmilta puolilta varmaan haluaisivat olla lapsenlapsiensa kanssa tekemisissä. Tai entä sitten, kun vanhemmat alkavat vanhenemaan ja sairastelemaan? Monikulttuuriseen parisuhteeseen liittyy paljon kompromisseja.

01691-hh-09-1024-1280x853

Monikulttuurinen parisuhde kuitenkin myös rikastuttaa. Maailmankuva laajenee ja elämä on mielenkiintoisempaa. Elämää värittävät perinteet molemmista kulttuureista. Parisuhteessa eri kulttuurista tulevan ihmisen kanssa sitä myös huomaa, miten kokonaisvaltaisesti kulttuuritausta vaikuttaa ajatteluun.

Sekin on kiva bonus, että halutessani voin asua Australiassa ilman appelsiinien poimimista farmilla.

img_7264-1280x879

Jos aussikumppani kiinnostaa, minulla on hyviä uutisia. Jos australialaisella käy flaksi Suomessa, niin kyllä australialaisille eksoottisilta tuntuvilla suomalaisillakin käy flaksi Ausseissa. Kadulla ja supermarketissakin on tultu flirttailemaan, mitä ei kyllä Suomessa tapahtuisi ikinä. Ja vaikka he eivät kaikki ole ruskeita, niin ihan kivannäköistä porukkaa silti. Suomalaisia tietenkään yhtään vähättelemättä!

Minkälaisia kokemuksia teillä on monikulttuurisesta parisuhteesta?

Lue myös: Kaksoiselämää – Ulkosuomalaisen identiteettikriisi

Muutto Australiaan – Miten kaikki alkoi

Parasta ulkosuomalaisuudessa

10 Syytä miksi Australia on mahtava paikka elää